آموزش کامل نصب و راه اندازی گوگل آنالیتیکس 2020

در این مقاله می خواهیم نصب گوگل آنالیتیکس (Google Analytics) که به نام های گوگل آنالیز و گوگل آنالیتیک هم شناخته می شود را آموزش دهیم. این آموزش جدیدترین روش نصب گوگل آنالیتیکس است، یعنی نصب با استفاده از گوگل تگ منیجر (Google Tag Manager) است که توسط خود گوگل نیز پیشنهاد می شود. گوگل تگ منیجر به شما کمک می کند که در آینده سرویس گوگل آنالیز را به راحتی مدیریت کنید.
در ابتدا به سراغ توضیح کوتاهی از گوگل آنالیتیکس می رویم و به مرور نصب و راه اندازی آن را برای وبسایت و اپلیکیشن شما آموزش می دهیم :
گوگل آنالیتیکس چیست و چرا باید آن را نصب کنید؟
گوگل آنالیتیکس یکی از سرویس های خدماتی گوگل است که تمام آمارهای وبسایت شما را از جمله بازدید روزانه و ماهانه، نرخ تبدیل، نرخ پرش و… را به ساده ترین و بهترین شکل ممکن به شما نشان می دهد. این سرویس به شما کمک می کند تا سنجه های کلیدی (Key metrics) مربوط به استارتاپ خود را نیز رصد و پیگیری کنید. به کمک این ابزار شما می توانید بفهمید:
- روزانه چند نفر بازدیدکننده از سایت شما بازدید می کنند؟
- کاربران چه مدت زمانی را در سایت شما می گذارنند؟
- نرخ پرش (Bounce rate) کاربران شما چقدر است؟
- ترافیک ورودی شما از چه منابعی است؟ (جستجو گوگل، مستقیم، شبکه های اجتماعی،…)
- کاربران شما به چه چیزهایی علاقمند هستند؟
- بازدیدکنندگان از چه شهرهایی وارد سایت شما شده اند؟
- ورودی کرام صفحات از وبسایت شما بیشتر از بقیه صفحات هستند؟
- و …
لازم به ذکر است که تمامی موارد ذکر شده تنها بخشی کوچک از اطلاعاتی است که می توانید از گوگل آنالیتیکس برای وبسایت یا اپلیکیشن خود بدست آورید.
نحوه ایجاد حساب گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)
برای نصب گوگل آنالیتیکس شما به یک حساب گوگل نیاز دارید. اگر شما از قبل یک حساب Gmail دارید می توانید از آن برای راه اندازی حساب گوگل آنالیتیکس خود استفاده کنید و در غیر این صورت باید یک حساب جدید در گوگل باز کنید. نکته قابل توجه این است که حساب ساخته شده دسترسی کامل به آمار و اطلاعات وبسایت شما را خواهد داشت بنابراین سعی کنید اطلاعات اکانت خود را در اختیار کسی قرار ندهید.
همچنین باید بدانید که گوگل به شما اجازه می دهد تمام وبسایت ها و برنامه های گوشی خود را از طریق یک حساب آنالیتیکس بررسی کنید و لازم به ایجاد چندین حساب نیست. حتی شما می توانید حساب های دیگر گوگل را به یک حساب گوگل آنالیتیکس متصل کنید تا به این صورت همکاران شما نیز بتوانند آمار و اطلاعات را رصد کنند.
خب وقت آن رسیده که به صفحه گوگل آنالیتیکس بروید و بر روی گزینه ورود (Sign in) کلیک کنید. در صورتی که از قبل حساب گوگل خود را ساخته باشید، در این صفحه سه مرحله راه اندازی گوگل آنالیز (مانند تصویر زیر) برای شما نمایش داده خواهد شد.
بر روی گزینۀ ثبت نام (Sign Up) کلیک کنید و اطلاعات مربوط به وبسایت خود را وارد کنید. در اینجا لازم است نام حساب آنالیتیکس خود را انتخاب کنید، نام و دامنه وبسایت خود را وارد کنید و سپس زمینه فعالیت خود را مشخص کنید. بعد از آن باید کشور و محدوده زمانی مورد نظرتان (که برای ایران +3:30 است) را انتخاب کنید.
حال در پایین صفحه باید مشخص کنید که اطلاعات تحلیلی شما تا چه حد در دسترس گوگل باشد. پیشنهاد ما این است که تمام بخش های این قسمت و به خصوص Benchmarking را تیک بزنید (گزینه Benchmarking به شما اجازه می دهد که در آینده اطلاعات وبسایت خود را با سایر وبسایت های مرتبط مقایسه کنید.)
نحوه دریافت ID مخصوص آنالیتیکس شما (Tracking Info)
پس از اینکه حساب کاربری خود را ایجاد کردید، یک آیدی مخصوص برای وب سایت شما ایجاد می شود.(البته شما می توانید این آی دی را به صورت دستی هم دریافت کنید.)
کافی است از منوی بالا وارد قسمت Admin شوید و در قسمت Account حساب مورد نظر خود را انتخاب کنید، سپس در قسمت Property نام وبسایت خود را انتخاب کنید و در نهایت روی گزینه Tracking Info کلیک کنید. توجه داشته باشید که این آیدی (که به فرمت UA-111111-01 می باشد) در هنگام ایجاد تگ لازم است. بنابراین باید آن را در جایی یادداشت و نگهداری کنید.
نحوه ایجاد حساب گوگل تگ منیجر و کانتینر
سرویس tag manager نقش بزرگی در ساده سازی نصب ابزارهای تحلیلی مانند گوگل آنالیتیکس برای صاحبان وبسایت ها و برنامه های موبایل داشته است. به کمک این سرویس دیگر نیازی به نوشتن کدهای مختلف و پیچیده نیست و شما می توانید با قرار دادن چند خط کد ساده در وبسایتتان از تمام امکانات تحلیلی مورد نیازتان استفاده کنید. در ادامه چگونگی استفاده از این سرویس را توضیح خواهیم داد :
ابتدا باید به آدرس Tagmanager.google.com مراجعه و یک حساب کاربری برای خود ایجاد کنید.
بعد از ایجاد حساب، شما باید برای وبسایت خود یک Container جدید در تگ منیجر ایجاد کنید. این Container در واقع یک کد ساده است که می تواند تگ گوگل آنالیز و هر تگ دیگری که قصد استفاده از آن را دارید، درون خود جای دهد. مراحل ساخت یک کانتینر پیچیده نیست و تنها کاری که نیاز است انجام دهید این است که نام و محدوده زمانی مورد نظر خود را برای کانتینر مشخص کنید.
وارد کردن دامنه سایت در این قسمت ضروری نیست. با این حال پیشنهاد ما این است که دامنه خود را وارد کنید. چرا که گوگل تگ منیجر از طریق آن می تواند در طول فرآیند تنظیم تگ کمک بیشتری به شما کند.
همچنین توجه داشته باشید که در تعداد کانتینرهای ایجاد شده محدودیتی وجود ندارد و در صورت لزوم شما میتوانید کانتینرهای جدیدی برای سایر وبسایتها و برنامههای گوشی خود ایجاد کنید. در نهایت شما وارد فضای ویرایش Container خود خواهید شد که تصویر آن را در ادامه مشاهده می کنید:
آموزش وارد کردن کد جاوا اسکریپت کانتینر در وبسایت
بعد از اینکه کانتینر را ایجاد کردید، یک کد جاوا اسکریپت در اختیار شما قرار می گیرد که البته می توانید با کلیک بر روی آیدی کانتینر خود صفحه نصب تگ منیجر را باز کرده و کد خود را دریافت کنید.
شما باید این کد را کپی کنید و در تمام صفحات وبسایت خود آن را دقیقاً بعد از تگ آغازین <body> قرار دهید. (در صورتی که از قبل تگ های قدیمی گوگل آنالیتیکس را بر روی وبسایت خود داشته اید باید همه آنها را پاک کنید.)
حال اگر که می خواهید از قرار گرفتن صحیح تگ ها بر روی وبسایت خود اطمینان حاصل کنید، می توانید از افزونه کمک رسانی در تگ گذاری برای مرورگر کروم استفاده کنید. کافی است با مرورگر کروم به صفحه افزونه Tag Assistant مراجعه کنید و سپس روی گزینه Add to Chrome کلیک کنید.
ایجاد تگ گوگل آنالیز در تگ منیجر (Tag Manager)
حالا که کانتینر خود را در اختیار داریم و کد آن را به سایت اضافه کردیم، وقت آن است که تگ گوگل آنالیتیکس را درون این کانتینر وارد کنیم.
در صفحه google tag manager، روی گزینه “Create Tag” کلیک کنید و تگ گوگل آنالیز را به عنوان محصول (Product) انتخاب کرده و نوع تگ (Tag Type) خود را بر روی Universal Analytics تنظیم نمایید.
همچنین بهتر است که نام تگ خود را نیز با کلیک روی گزینه ویرایش که در کنار عنوان قرار دارد، مشخص کنید. پیشنهاد ما این است که نام این تگ را GA Pageview بگذارید. پس از آن نیز باید آیدی ردیابی (Tracking ID) وبسایت خود در گوگل آنالیز را وارد کنید. در بخش بعدی این راهنما نحوه دریافت این آیدی را به شما توضیح داده ایم.
حالا باید نوع ردیابی (Track Type) خود را مشخص کنید. در حال حاضر گزینه Page View را برای این قسمت انتخاب کنید. بدین ترتیب هر بار که کاربر از صفحات وبسایت شما بازدید می کند، تگ گوگل فعال خواهد شد و اطلاعات را دریافت می کند. در نهایت هم باید مشخص کنید که شرایط فعال شدن تگ شما (Firing Triggers) چیست. فعلا این گزینه را بر روی All Pages قرار دهید تا هیچ محدودیتی وجود نداشته باشد و تگ گوگل با باز شدن هر صفحه فعال شود.
همچنین اگر می خواهید از سرویس های تبلیغات گوگل استفاده کنید، پیشنهاد می شود گزینه Display Advertising Features را فعال نمایید :
حتما متوجه شده اید که گزینه هایی برای تنظیمات بیشتر و پیشرفته در این فرم وجود دارد. این بخش ها برای کسانی است که قصد استفاده تخصصی از سرویس آنالیتیکس را دارند و در صورت نیاز باید جداگانه درباره آنها جستجو کنید.
بعد از اینکه تمام اطلاعات خود را وارد کردید، گزینۀ Create Tag را انتخاب کنید. توجه داشته باشید که با انتخاب این گزینه، تگ گوگل آنالیز بلافاصله در سایت شما اعمال نمی شود و ابتدا لازم است که آن را منتشر کنید. سعی کنید همیشه قبل از انتشار یک تگ، از گزینه پیش نمایش (Preview) تگ منیجر استفاده کنید و آن را امتحان کنید تا مطمئن شوید به درستی کار می کند.
آموزش صفر تا صد گوگل آنالیتیکس
گوگل آنالیتیکس یا گوگل آنالیز محبوب ترین و حرفه ای ترین ابزار برای تحلیل آمارها و گزارشات وبسایت می باشد. یکی از مهم ترین کارهایی که شما به عنوان دارنده …
ارائه شده توسط< مسعود جواهری
تگ ساده ای که در این قسمت ایجاد کردیم، به شما کمک خواهد کرد تا اطلاعات آماری و تحلیلی بسیار زیادی را از گوگل دریافت کنید. اطلاعاتی نظیر تعداد کاربرانی که از سایت شما بازدید میکنند، صفحاتی که آنها بیشتر بازدید کرده اند، زمانی که در سایت می گذرانند، درصد کسانی که بلافاصله سایت شما را ترک میکنند (Bounce Rate)، منابعی که کاربران شما از طریق آنها به شما دست پیدا کرده اند و بسیاری دیگر از آمار و اطلاعات را می توانید مشاهده نمایید.
انتشار تگ گوگل آنالیتیکس و آنالیز سایت
تنها کاری که باید انجام دهید این است که تگی که ساخته اید را منتشر کنید. البته بعد از انتشار تگ، مدتی (نزدیک به یک روز) زمان می برد تا گوگل بتواند اطلاعات کافی را از سایت شما جمع آوری کند و آنها را در گوگل آنالیز نمایش دهد. اما شما همچنان به اطلاعات لحظه ای (Real-Time) دسترسی خواهید داشت.
امکانات پیشرفته دیگر گوگل تگ منیجر
همانطور که احتمالا متوجه شده اید، گوگل تگ منیجر امکانات بسیار زیادی را در زمینه تگ سازی در اختیار شما قرار می دهد. برای مثال شما می توانید یک تگ را به گونه ای تنظیم کنید که با فشرده شدن یک دکمه، ورود به یک صفحه مشخص یا عملی دیگر فعال شود.
همچنین در صورتی که یک فروشگاه آنلاین دارید، قیمت یک محصول خریداری شده را به گوگل آنالیز منتقل کند تا بتوانید آماری در زمینۀ درآمد خود داشته باشید. اما بررسی تمام این امکانات وقت بسیار زیادی میبرد و در نتیجه از حوصلۀ این متن خارج است. با اینحال در صورت علاقهمند بودن، میتوانید از منابع متعدد انگلیسی در این زمینه استفاده نمایید.
گوگل آنالیز برای اپلیکیشن های موبایل
همانطور که در ابتدای پست نیز اشاره کردیم، گوگل امکانات تحلیلی خود را فقط به وب سایتها ارائه نمی دهد و صاحبان اپلیکیشن های موبایل بر روی اندروید و iOS نیز می توانند از آنها استفاده کنند. البته نحوه راه اندازی سرویس گوگل آنالیز برای این اپلیکیشن ها کمی با وبسایت ها متفاوت است.
افزونه Page Analytics در مرورگر کروم
حالا که با موفقیت گوگل آنالیز را بر روی سایت خود نصب کرده اید، دیگر میتوانید اطلاعات تحلیلی مختلفی را از طریق این سرویس دریافت نمایید و با توجه به این اطلاعات سایت خود را به بهترین شکل ممکن برای کاربران بهینه سازی کنید. اما بد نیست بدانید که گوگل در کنار آنالیز، یک افزونه کروم فوق العاده در زمینه تحلیل هم به رایگان در اختیار صاحبان وبسایت ها قرار داده که پیشنهاد می کنیم آن را نیز نصب و استفاده نمایید.
این افزونه Page Analytics نام دارد و با استفاده از آن، شما با ورود به وبسایت خود اطلاعات تحلیلی مختلفی را دریافت خواهید کرد. (دانلود افزونه Page Analytics)
نحوه استفاده از گوگل آنالیتیکس
حال که شما با نحوه راه اندازی و نصب گوگل آنالیز آشنا شدید، زمان آن رسیده است که کار کردن با آن را آغاز کنید. همانطور که می دانید داشبورد گوگل آنالیز دارای منوها و بخش های بسیاری است که در نگاه اول شاید شما را سر درگم کند. اما خبر خوشحال کننده برای شما عزیزان این است که ما در مقاله آموزش کامل نحوه استفاده از گوگل آنالیتیکس به طور کامل به آن پرداخته ایم و می توانید با مطالعه آن با نحوه کار کردن تمامی بخش ها آشنا شوید.
منبع : Novin




دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.