13 بهترین IDE برای برنامه نویسی
محیط یکپارچه توسعه نرم افزار یا همان IDE که مخفف Integrated Development Environment می باشد، مجموعه ای از ابزارها و امکانات مورد نیاز توسعه دهندگان برای طراحی نرم افزار است. به عبارت دیگر IDE محیطی را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد که از طریق آن می توانند کدهای مورد نظر را نوشته و سپس مورد آزمایش قرار دهند.
درست شبیه به آشپزی که تمام مواد و ابزارهای مورد نیاز طبخ غذا را در محل کار خود (آشپزخانه) پیدا می کند، توسعه دهندگان نیز برای دسترسی به امکانات و لوازم مورد نیاز خود به یک محیط کار (IDE) نیاز دارند. خوشبختانه IDE های بسیاری در بازار وجود دارند که در این مطلب 13 مورد از بهترین آن را معرفی خواهیم کرد.
انواع IDE
به طور کلی IDEها به 2 دسته زیر تقسیم می شوند:
- بر پایه وب (Web-based)
- نرم افزارهای دسکتاپ
به دلیل استفاده آسان و مدیریت بهتر IDE های بر پایه وب، نرم افزارهای دسکتاپ (Desktop IDE) رفته رفته جای خود را به آنها می دهند. اگرچه جدال بر سر انتخاب بهترین نوع IDE هنوز هم ادامه دارد اما اکثر برنامه نویسان به استفاده از IDE های بر پایه وب روی آورده اند و می توان گفت که این موضوع به ترند جدیدی در زمینه برنامه نویسی تبدیل شده است.
معیارهای انتخاب IDE
برای انتخاب یک IDE مناسب بهتر است تا معیارهای زیر را به خوبی در نظر بگیرید:
- برای انتخاب IDE شما باید در ابتدا فهرستی از اولویت های خود تهیه کنید. برای مثال شاید یک برنامه نویس ویژگی هایلات سینتکس را مدنظر داشته باشد در حالی که دیگران به دنبال خصوصیاتی نظیر رابط کاربری مطلوب باشند. بنابراین باید در ابتدای امر نیازهای خود را مشخص کنید.
- برخی از معیارهای مهم در انتخاب IDE عبارتند از هایلایت سینتکس، دیباگینگ، هایلایت ارور، رابط کاربری و تحلیل استاتیک کدها
- در مرحله آخر، IDE متناسب با نیازها و اولویت های خود را انتخاب کنید.
بهترین IDE برای برنامه نویسی
1- BlueJ
نرم افزار BlueJ یک IDE بسیار محبوب در بین برنامه نویسان جاوا به شمار می رود و بهترین گزینه برای توسعه دهندگانی است که در مقیاس فردی یا پروژه های کوچک کار می کنند. این نرم افزار رابط کاربری تعاملی دارد که امکان آزمایش کدها و مدیریت پروژه های جدید را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد.
توسعه دهندگان می توانند با استفاده از متدهای مختلف، نرم افزار های مورد نظر را طراحی کرده و ارزش آنها را تست کنند. این نرم افزار با اهداف آموزشی طراحی شده و دارای پورتال منابع تدریسی است.
2- Eclipse
ابزار Eclipse که برای زبان های C و ++C طراحی شده است، امکان استفاده بدون واسطه از منابع را در اختیار برنامه نویسان قرار می دهد. کاربران از طریق آن می توانند از پلتفرم های مختلف نظیر لینوکس، ویندوز و Mac استفاده کنند. جذاب ترین بخش نرم افزار Eclipse رابط کاربری آن است که برنامه نویسان می توانند به راحتی با Drag&Drop عملیات مورد نظر خود را در آن انجام دهند. علاوه بر این امکانات دیگری نظیر تجزیه و تحلیل کدها، اشکال زدایی (Debugging) و پروفایلینگ نیز در دسترس توسعه دهندگان قرار دارد.
3- CODE::BLOCKS
ابزار کدبلاکس یک IDE رایگان برای برنامه نویسان زبان های C و ++C محسوب می شود. این ابزار قابلیت کانفیگ مطابق با نیازهای کاربران را دارد و پلاگین های آن نیز بسیار انعطاف پذیر هستند. شما می توانید از طریق این IDE نرم افزارهای مورد نظر را با رویکردی شی گرایانه طراحی کنید. این ابزار به عنوان یک مرورگر کلاس (Class Browser) شناخته می شود، علاوه بر این ویژگی های تکمیل خودکار (Auto-Completion) و دیباگینگ (Debugging) را نیز در اختیار کاربران قرار می دهد.
4- Codenvy
مهم ترین ویژگی ابزار Codenvy سازگاری با 3 حالت مختلف توسعه دهنده (Developer) ، سازمانی (Enterprise) و تیمی (Team) است، بدین معنی که شما می توانید حالت کارایی آن را با توجه به نوع فعالیت خود انتخاب کنید. این ابزار یکی از IDE های مناسب برای زبان برنامه نویسی جاوا می باشد که در پلتفرم های لینوکس، ویندوز و Mac پشتیبانی می شود. از ویژگی های اصلی این IDE می توان به تسهیل کدنویسی، تجربه کاربری (UX) عالی و پشتیبانی از داکر (Docker) اشاره کرد. علاوه بر این ویژگی هایی از قبیل تکمیل خودکار کدها و هایلایت سینتکس (Syntax Highlighting) را نیز در این ابزار تعبیه شده است.
5- RJ TextEd
توسعه دهندگان می توانند از این ابزار در زبان های جاوا، PHP، HTML و CSS استفاده کنند. این ابزار قابلیت هایی نظیر تکمیل خودکار و کد فولدینگ (Code Folding) را در اختیار کاربران قرار می دهد، علاوه بر این امکان استفاده از Column Mode نیز در این IDE برای برنامه نویسان فراهم شده است. نشانگرهای رنگی این ابزار بسیار پیشرفته است به گونه ای که می توان به راحتی فرمت رنگ ها را تغییر داد.
این ابزار دارای داک پنل (Dock Panel) و نوارهای حاشیه نویسی (Annotation Bar) است که قابلیت ویرایش سینتکس، تکست و سورس را برای توسعه دهندگان به ارمغان می آورد. این ابزار همچنین از استاندارد Unicode پشتبانی می کند.
6- GNAT programming studio
این ابزار قابلیت مولتی پلتفرم را در اختیار توسعه دهندگان زبان های C و ++C می گذارد و از دیباگینگ و پروفایلینگ نیز پشتیبانی می کند. این ابزار همانند یک مرورگر کلاس (Class Browser) امکان برنامه نویسی شی گرا را برای کاربران فراهم می کند، علاوه بر این قابلیت Drag&Drop و تکمیل خودکار کدها نیز در این IDE وجود دارد.
7- Visual Studio Code
ویژوال استودیو کد یکی از بهترین IDE های موجود برای برنامه نویسان مبتدی جاوا به شمار می رود که در بیشتر پلتفرم های موجود قابلیت اجرایی دارد. این نرم افزار از طریق تگ ها (Tags) و سینتکس (Syntax) به تازه واردان کمک می کند تا کدنویسی و روش های مربوط به آن را بهتر درک کنند. علاوه بر این ویژگی هایی از قبیل رسیدگی به ارورها، هایلایت سینتکس و تکمیل خودکار کدها نیز در این نرم افزار تعبیه شده است. البته ویژگی IntelliSense موجود در آن به تکمیل خودکار هوشمند کدها کمک کرده و متغیرهای مورد استفاده را نگه داری می کند.
8- Brackets
براکت یک ویرایشگر کم حجم برای استفاده در زبان های جاوا، Perl، پایتون و Ruby محسوب می شود. این نرم افزار دارای ابزارهای تصویری بسیاری است، برای مثال ویرایشگرهای درون خطی این ابزار امکان ویرایش زنده (Live Editing) را برای توسعه دهندگان فراهم می کند.
نسخه منبع باز این ابزار کاملاً رایگان است در حالی که افزونه های جانبی دیگری نیز برای آن وجود دارد. ابزار Brackets دارای رابط کاربری تعاملی و کاربر پسند است که قابلیت دو نیمه کردن نمایشگر (Split View Mode) را نیز در اختیار مصرف کننده قرار می دهد.
9- AWS Cloud9
این IDE در زبان های جاوا، C،پایتون، C++، GoLang، Ruby و Perl استفاده می شود. توسعه دهندگان می توانند از طریق این ابزار ویرایش و تجزیه و تحلیل Real-Time را به صورت انجام همزمان انجام دهند. علاوه بر این قابلیت اشکال زدایی (Debugging) و هایلایت سینتکس نیز در این ابزار فراهم شده است. توسعه دهندگان می توانند برای افزایش سطح عملکرد ان از پلاگین های دلخواه استفاده کرده و از طریق تم های بیشمار، طراحی ظاهری آن را نیز تغییر دهند.
10- CodeLite
ابزار کدلایت به صورت کلی نیازهای برنامه نویسان زبان های C و ++C را رفع می کند. این ابزار رایگان دارای مولفه های نسل جدید دیباگینگ است و از پروفایلینگ نیز پشتیبانی می کند. کدلایت دارای یک ابزار درون برنامه ای به نام RAD است که قابلیت ساخت اپلیکیشن های ویجت محور (Widget- Based) را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد. علاوه بر این امکان تجزیه و تحلیل کدها با استفاده از روش استاتیک (Static) در این ابزار فراهم شده است.
11- Greenfoot
گرین فوت یک IDE برای دانش آموزان دبیرستانی است به گونه ای که با روش های سرگرم کننده (ایجاد بازی های تعاملی) مفاهیم کدنویسی را به آنان می آموزد. این نرم افزار رایگان یک شبیه ساز درون برنامه ای دارد و دارای گرافیک و صداگذاری انیمیشنی است که قابلیت ساخت بازی های 2D را در اختیار دانش آموزان قرار می دهد. هدف کلی طراحی این IDE ایجاد فضایی سرگرم کننده و ساده برای درک مفاهیم برنامه نویسی است.
12- Light Table
ابزار Light Table برای برنامه نویسان جاوا، پایتون، HTML و CSS طراحی شده است. این IDE دارای یک رابط کاربری تعاملی است که امکان توسعه بدون دردسر اپلیکیشن های مختلف را در اختیار کاربران قرار می دهد. این نرم افزار دارای یک پنل مدیریت پلاگین است که از طریق آن می توان پلاگین ها را به صورت همزمان مدیریت کرد. علاوه بر این برنامه نویس می تواند این IDE را متناسب با نیازهای خود سفارشی سازی (Customize) کند.
13- NetBeans
ابزار NetBeans در اکثر زبان های برنامه نویسی پشتیبانی می شود. از قابلیت های آن می توان به تورفتگی خط (Line Indentation) و پشتیبانی از زبان های روز دنیا مثل انگلیسی، روسی، چینی و ژاپنی اشاره کرد. این ابزار همچنین قابلیت هایلایت سورس کدها را نیز در اختیار برنامه نویسان قرار می دهد. محیط کار NetBeans نیز قابلیت اصلاح را دارد به گونه ای که کاربر می تواند متناسب با نیازهای خود آن را تغییر دهد. یکی دیگر از ویژگی های بارز این نرم افزار پشتیبانی از بازیابی کد (Code Refactoring) است.
سخن پایانی
انتخاب IDE (وب محور یا دسکتاپ) یکی از دغدغه های اصلی برنامه نویسان به شمار می رود به گونه ای که انتخاب گزینه مناسب باعث بهبود تجربه کاری برنامه نویس می شود. بنابراین سعی کنید بدون توجه به اولویت های همکاران، IDE مربوطه را متناسب با نیازهای خود انتخاب کنید.
سوالات متداول
IDE چیست؟
IDE یک محیط یکپارچه برای توسعه نرم افزار است که مجموعه ای از ابزارها و امکانات را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد تا بتوانند به ساده ترین و سریع ترین شکل ممکن کدنویسی کنند.
آیا استفاده از IDE ضروری است؟
خیر هیچ ضرورتی برای استفاده از IDE ها وجود ندارد اما استفاده نکردن از چنین ابزارهایی به مانند این است که پیچ گوشتی در اختیار داشته باشیم اما پیچ را بخواهیم با دست باز یا بسته کنیم!
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.