معرفی نرم افزار Inkscape + مزایا و معایب آن
طراحان گرافیک و فعالان حوزه طراحی گرافیک دیجیتال، بیش از هر مورد دیگری، در انجام پروژه های خود، بر روی نرم افزارهای موجود در بازار و قابلیت های این نرم افزارها تکیه می کنند. اما علیرغم طیف عظیمی از نرم افزارها و امکانات موجود برای آن ها در بازار گرافیک، کاربران این حوزه همچنان در پی یافتن مناسب ترین نرم افزار ممکن برای پروژه های مورد نظر خود هستند.
از این رو در این مقاله سعی در معرفی نرم افزار Inkscape به عنوان یکی از نرم افزارهای تخصصی حوزه گرافیک داریم تا با آشنایی بیشتر نسبت به این نرم افزار بتوانید در صورت لزوم آن را در فهرست نرم افزارهای مورد استفاده خود قرار دهید.
Inkscape، یک نرم افزار مبتنی بر وکتور است که به صورت تخصصی و حرفه ای برای هر دو سیستم عامل ویندوز و مک قابل نصب، اجرا و استفاده است. خروجی های حاصل از این نرم افزار شباهت زیادی به خروجی های حاصل از نرم افزار ادوبی ایلوستریتور دارند.
در ادامه به مطالب زیر پیرامون نرم افزار Inkscape خواهیم پرداخت:
- آیا Inkscape یک نرم افزار رایگان است؟
- Inkscape برای چه مواردی استفاده می شود؟
- مبتدیان، چگونه می توانند از Inkscape استفاده نمایند؟
- Inkscape و تصاویر وکتوری
- مزایا و معایب استفاده از Inkscape
- Inkscape برای مصارف فوق حرفه ای
آیا Inkscape یک نرم افزار رایگان است؟
خبر خوب درباره این نرم افزار وکتوری، رایگان بودن آن است. در واقع این نرم افزار یکی از قدیمی ترین و قدرتمند ترین نرم افزارهای طراحی مبتنی بر وکتور است که به صورت رایگان به بازار عرضه می شود.
اما چطور یک نرم افزار قدمت دار و حرفه ای در زمینه گرافیک، به صورت رایگان در دسترس کاربران قرار گرفته است؟
در واقع اولین نسخه منتشر شده از نرم افزار inkscape مربوط به 15 سال پیش است. از همان زمان تا کنون نیز نسخه های جدیدی از این نرم افزار، به روز رسانی، تولید و منتشر می شود و در دسترس بیشمار کاربر متعهد به این نرم افزار در سرتاسر جهان به صورت رایگان قرار می گیرد.
Inkscape، نرم افزاری قدرتمند و کارآمد است که به کاربران خود امکان ساخت طراحی های گرافیکی بسیار حرفه ای و غیرقابل تشخیص از خروجی های نرم افزاری غیر رایگان مانند ایلوستریتور را می دهد.
به این ترتیب شما به عنوان یک کاربر نرم افزار جدید Inkscape می توانید در هر زمان که مایل باشید، این نرم افزار را دانلود کرده و استفاده از آن را آغاز نمایید. به دلیل همین سهولت در دریافت فایل نرم افزار و اجرای آن بر روی هر دو سیستم عامل ویندوز و مک، کاربران جدید زیادی مشتاق به استفاده از Inkscape هستند.
اما موارد شگفت انگیز پیرامون این نرم افزار به اینجا ختم نمی شوند. در واقع طراحان حرفه ای در سراسر دنیا، از این نرم افزار رایگان برای پایین آوردن هزینه ها و تولید طراحی های بسیار حرفه ای و تخصصی در پروژه های مختلف خود استفاده می کنند.
از این رو و با توجه به تمام گفته هایی که تاکنون مطرح شد، استفاده از نرم افزار Inkscape به افرادی که اهل Self-Study یا یادگیری مطالب به صورت خودآموز هستند، به شدت توصیه می شود. به این ترتیب آن ها قادر به یادگیری مطالب ابتدایی درباره نحوه کارکردن با نرم افزارهای وکتوری و البته شناخت خروجی های وکتور هستند.
Inkscape برای چه مواردی استفاده می شود؟
با استفاده از inkscape، شما قادر هستید تقریبا تمام کارهایی که یک متخصص یا طراح گرافیک انجام می دهد را انجام دهید. توسط این نرم افزار می توانید، انواع لوگو، بروشور و تراکت، بج، سربرگ، کارت ویزیت و مواردی از این دست را طراحی نمایید. همچنین می توانید طراحی ها رئالی مانند آنچه در تصویر زیر مشاهده می کنید را محقق سازید.
حتی بیشتر از این موارد :
علاوه بر موارد تخصصی و مناسب برای پروژه های نیازمند به طرح های وکتوری، شما می توانید در کارهای روزمره دیجیتالی خود مانند بریدن تصاویر، کم کردن حجم آن ها، تغییر سایزشان، نوشتن متون بر روی تصاویر و کلیه کارهای کوچکی که همه روزه توسط نرم افزارهایی مانند فتوشاپ انجام می دهید، از Inkscape استفاده نمایید.
افراد متخصص زیادی در سرتاسر دنیا وجود دارند که از Inkscape برای طراحی کارت ویزیت، تراکت و بروشور، حتی طراحی UI و صفحات سایت ها استفاده می کنند. برخی از اساتید دانشگاه ها و کلاس های طراحی گرافیک، به دانشجویان تازه وارد خود Inkscape را معرفی می کنند و در تمام طول دوره تحصیلشان کارهای انجام شده توسط این نرم افزار را از آنها پذیرا هستند.
استفاده از inkscape به دانشجویان این فرصت را می دهد که مطالب دنیای گرافیک را خیلی سریع تر آموزش ببینند و ذهنشان نسبت به دانستنی های این حوزه باز شود.
همچنین:
- دانشجویان قادر هستند در سریع ترین حالت ممکن، نرم افزار Inkscape را در هرجایی که هستند بر روی لپ تاپ و سیستم های خود دانلود کنند و خیلی سریع یادگیری آن را آغاز نمایند.
- نیازی به استفاده دائمی از کامپیوترهای دانشگاه ندارند. همچنین لازم نیست که لایسنس ها یا مجوزهای گران قیمت نرم افزارهای دیگر را تهیه نمایند.
- می توانند هر روز بر روی نرم افزار تمرین هایی را انجام دهند و نکته مثبت این است که هرگز نرم افزار برای آنها قدیمی یا غیرکارآمد نمی شود. چرا که همزمان با یادگیری آن ها، کمپانی در حال انتشار به روزرسانی های جدید سالانه برای Inkscape است.
به این ترتیب Inkscape همیشه موضوع جدیدی برای ارائه دارد و شما هرقدر هم که یک کاربر حرفه ای در زمینه طراحی گرافیکی باشید، همواره مطالبی درباره Inkscape وجود دارد که باید آن ها را یاد بگیرید.
مبتدیان، چگونه می توانند از Inkscape استفاده نمایند؟
همانطور که اشاره شد، Inkscape برای هر دو دسته مبتدیان و حرفه ای ها قابل استفاده و مناسب است. برای کاربران مبتدی از آن لحاظ مناسب است که استفاده از این نرم افزار فرصتی ایده آل برای درک و یادگیری نرم افزارهای وکتوری است. ابزارها و امکانات زیادی در برنامه Inkscape وجود دارد که یک کاربر تازه کار می تواند از آن ها برای طراحی هر ایده ای که در ذهنش دارد استفاده نماید.
ابزارهایی مانند:
- transform tool
- ellipses tool
- pencil tool
و مواردی از این دست که همگی به کاربر این امکان را می دهد که بتواند اشکال را به هرگونه ای که مایل است تغییر دهد و ذهنیات خود را بر روی تصویر پیاده سازی نماید. توسط این نرم افزار، افراد قادر به ایجاد طراحی هایی هستند که نمای بصری بسیاری حرفه ای و رئالی دارد.
مبانی Inkscape
همانطور که گفته شد، Inkscape به شما امکان یادگیری مبانی نرم افزارهای وکتوری را می دهد. در ابتدا لازم است که یک دانش اولیه درباره تصاویر وکتور و چگونگی عملکرد آن ها داشته باشید.
سپس کافی است که Inkscape را دانلود و نصب نمایید و اندکی در محیط آن چرخ زده و جستجو کنید و با ابزارها سروکار داشته باشید تا نحوه کارکردن هر یک از آن ها را متوجه شوید.
برای مثال با استفاده از ابزارهای رسم دایره و مستطیل، اشکالی را رسم نمایید و سپس از ابزارهای دیگر بر روی آن ها استفاده نمایید تا بیشتر امکانات و مفاهیم موجود در نرم افزار آشنا شوید.
همچنین می توانید از transform tool برای ایجاد تغییراتی در سایز و جهت های قرارگیری اشکال ایجاد شده استفاده نمایید. یا شروع به نوشتن اسامی و کلمات نموده و با استفاده از تنظیمات موجود برای Type Tool سعی در ایجاد تغییراتی بر روی آن ها نمایید.
با پروژه های ساده شروع کنید
پس از اینکه به یک شناخت کلی و اولیه نسبت به محیط نرم افزار Inkscape و ابزارهای موجود در این نرم افزار دست یافتید، لازم است که تعدادی پروژه از پیش آماده شده توسط این نرم افزار را در اختیار بگیرید و آنها را در نرم افزار باز کنید و ببینید که تهیه کننده آن ها چگونه ایجادشان کرده است.
این موارد را می توانید از اینترنت دانلود نمایید. همواره به یاد داشته باشید که پروژه های ساده انجام شده در نرم افزارها، بهترین راه برای دستیابی شما به شناخت محیط و ابزارهای آن نرم افزار است.
در ادامه سعی کنید برای خودتان، برای یک وبسایت یا برای کانال یوتیوب و شبکه های اجتماعی دوستانتان، یک لوگو طراحی کنید. این ها بهترین روش های تمرین و دست یابی به دو موضوع زیر است:
- شناخت نرم افزار Inkscape
- افزایش آگاهی در زمینه طراحی گرافیک
انجام پروژه های کوچک برای دیگران سبب می شود شما ضمن افزایش سطح اطلاعات خود نسبت به نرم افزار Inkscape، مهارت های خود را در زمینه طراحی افزایش دهید و به علاوه به اعتماد به نفس در این زمینه دست یابید.
اما نکته اصلی اینجاست :
در زمانی که مشغول انجام این پروژه های خودجوش و خودخواسته هستید، به میلیون ها سوال و چالش بر خواهید خورد. بهترین راهکار این است که این سوالات را در گوگل جستجو کنید و تمام راهکارهای ارائه شده توسط افراد حرفه ای را مطالعه کنید.
هرچه بیشتر با چالش های به وجود آمده در پروژه هایتان دست و پنجه نرم کنید، حرفه ای تر شده و اطلاعات ارزشمند بیشتری در زمینه کار کردن با نرم افزار Inkscape و البته طراحی گرافیکی کسب خواهید کرد.
Inkscape و تصاویر وکتوری
نرم افزارهایی مانند Inkscape یا Illustrator به شما این امکان را می دهند که با استفاده از تصاویر وکتوری و طراحی های وکتور، کارهای ساده و پیچیده ای را انجام دهید و خروجی های حرفه ای و رئالی را حاصل شوید.
با استفاده از Strokes یا همان خطوط حاشیه، رنگ ها، اشکال مختلف دایره، مستطیل، مارپیچ و چند ضلعی و همچنین متن ها و نوشته ها می توانید، طراحی های گرافیکی وکتوری انجام دهید.
به طور کلی، هرکاری که توسط دست و قلم بر روی کاغذ می توانید انجام دهید، در نرم افزار وکتوری Inkscape نیز قابل اجراست. توسط نرم افزارهای وکتوری مانند Inkscape، می توانید خروجی های فرمت SVG که مخفف Scalable Vector Graphics هستند را ایجاد کنید.
در واقع این موضوع از آن جهت حائز اهمیت است که فرمت SVG، فرمتی است که برای بیشتر مرورگرها قابل خواندن و نمایش بوده و در تمام نرم افزارهای وکتوری قابل باز شدن و اعمال تغییرات است.
مزایا و معایب استفاده از Inkscape
در کنار تمام موارد مثبت و شگفت انگیزی که درباره Inkscape عنوان کردیم لازم است به عنوان مزایای آن به موارد زیر نیز اشاره نماییم:
- این نرم افزار محیطی ساده دارد و یادگیری آن بسیار آسان است. اگرچه علیرغم این سهولت و سادگی، قادر به تولید خروجی های بسیار حرفه ای و با کیفیتی است که بیننده وجه تمایزی در آن نسبت به خروجی های نرم افزاری مانند ایلوستریتور مشاهده نمی کند.
- منابع آموزشی رایگان بسیار زیادی برای نرم افزار Inkscape در سرتاسر اینترنت موجود است و همین موضوع به عنوان یک امتیاز برای این نرم افزار محسوب می شود.
- انجمن ها و فروم های بسیاری برای Inkscape در اینترنت به صورت آنلاین وجود دارد و وبلاگ های زیادی به صورت اختصاصی به این نرم افزار پرداخته اند که شما به واسطه آن ها می توانید در سریع ترین زمان ممکن چالش های پیش آمده را برطرف ساخته و پاسخ سوالات خود را بیابید.
- در نهایت جالب است بدانید در کنار تمام این منابع و سیستم های کمکی، کتاب های زیادی درباره Inkscape منتشر شده اند که به کاربران در یادگیری این نرم افزار و شناخت بیشتر نسبت به حوزه طراحی گرافیکی و برطرف شدن سوالات آن ها کمک می کنند.
اما اگر بخواهیم درباره کاستی های این نرم افزار و آنچه می توان به آنها به عنوان نمره منفی درباره این نرم افزار نگاه کرد، اشاره کنیم؛ باید موارد زیر را عنوان کنیم:
- اگر حجم پروژه شما سنگین شود و تغییرات و افکت های استفاده شما زیاد باشد، نرم افزار دچار توقف های لحظه ای و دیرکرد در عملکرد که اصطلاحا آنها را lag می نامند، می شود. این مشکل واقعا ایراد کلافه کننده ای است که کاربر را عملا از ادامه پروژه باز می دارد.
- مشکل بعدی که درباره این نرم افزار وجود دارد، محدودیت فیلتر های موجود در آن است. به این ترتیب باید تا انتهای پروژه از همان چند فیلتر موجود در برنامه و ترکیب کردن آن ها با یکدیگر استفاده کرد.
Inkscape برای مصارف فوق حرفه ای
به طور قطع می توان از Inkscape برای تهیه طراحی های فوق حرفه ای استفاده کرد. در واقع، بسیاری از متخصصان حوزه گرافیک و طراحان حرفه ای در این رشته، استفاده از Inkscape را به استفاده از نرم افزارهای دیگر ترجیح می دهند چرا که معتقدند با این کار علاوه بر دسترسی به امکانات فوق العاده این نرم افزار، هزینه های پروژه خود را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهند بدون آنکه از کیفیت پروژه کاسته شود.
در واقع تمام نرم افزارهای طراحی وکتور، برگرفته از یک فلسفه مشترک هستند. دقیقا به همین دلیل است که پس از آشنایی با Inkscape، یادگیری نرم افزاری مانند illustrator امری بسیار سهل و ساده است.
در زیر، تصویر طراحی شده توسط ترکیبی از نرم افزارهای Inkscape و Gimp (یکی دیگر از نرم افزارهای طراحی وکتور رایگان) را مشاهده می کنید که توسط طراحان کمپانی لینوکس اجرا شده است.
نتیجه گیری
از آنجایی که دانلود و نصب Inkscape نیاز به پرداخت هیچ هزینه ای ندارد و همچنین با توجه به گفته های بسیار مثبت درباره این نرم افزار، پیشنهاد می شود که آن را دریافت کرده و کار کردن با آن را آغاز نمایید تا بیشتر با قابلیت ها و ابزارهای فوق العاده این نرم افزار آشنا شوید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.