مقایسه کاتلین و فلاتر – Kotiln بهتر است یا Flutter؟
برنامه نویسی موبایل تا به امروز پیشرفتهای زیادی داشته است. زبانهای برنامه نویسی متعددی برای توسعه اپلیکیشنهای موبایل به بازار معرفی شدهاند. در بین زبانهای برنامه نویسی محبوب، کاتلین و فلاتر جزء برترین ابزارهای توسعه نرم افزارهای اندروید هستند.
طبق آمارهای معتبر تا سال 2026 ارزش سهام در بازارهای موبایل به 407.7 میلیارد دلار خواهد رسید. این موضوع باعث شده است تا در توسعه اپلیکیشنها و به تبع آن زبانهای برنامه نویسی موبایل، پیشرفتهای بسیار زیادی به وجود آید.
این پیشرفتها و تنوع زیاد در بازار زبانهای برنامه نویسی، برای برنامهنویسان نوپا دردسرهای زیادی به همراه دارند. به طور حتم، زبانهای برنامه نویسی Flutter و Kotlin جزء بهترین زبانهای برنامه نویسی موبایل هستند.
در انتخاب و استفاده از هر یک از این زبانها، سوالات زیادی توسط افراد تازه کار و حتی برنامهنویسان قدیمی وجود دارد. سوالاتی نظیر اینکه کدام یک از این زبانها برای توسعه اپلیکیشن موبایل حرفهایتر هستند؟ امکانات کدام یک بیشتر است؟ سرعت کدنویسی و اجرای کدام بالاتر است؟ و در مجموع اینکه کدام یک برتری بیشتری نسبت به سایر رقبا دارد؟
ما در ادامه این مطلب با بررسی نقاط قوت و ضعف هر یک و مقایسه دقیق کاتلین و فلاتر با هم به شما در انتخاب صحیح بر اساس نیازتان کمک خواهیم کرد. بنابراین در ادامه همراه ما باشید.
فلاتر چیست؟
فلاتر جعبه ابزار پرتابل برای طراحیهای رابط کاربری (UI) است که توسط گوگل پشتیبانی میشوند. به کمک این زبان میتوان انواع برنامههای موبایل و وب را به آسانی و به واسطه یکسری کدهای مشترک توسعه داد. Flutter با کدهای منبع باز خود به سادگی توسعه مییابد و برای افراد مختلف در سراسر دنیا قابل استفاده است.
برای اولینبار Flutter در سال 2013 توسط شرکت بزرگ گوگل خریداری شد. این زبان برنامه نویسی از قبل با غولهای فناوری همکاری داشته و با اضافه شدن بازوهای قدرتمند گوگل، توانسته نقش بسزایی در تولید نرمافزارهای موبایل ایفا کند. محبوبیت بالای این زبان در سراسر دنیا به دلیل منبع باز بودن آن است.
به کمک این زبان میتوان بهصورت همزمان برای سیستمعاملهای اندروید و IOS کدنویسی کرد. برای توسعه اپلیکیشنها در این دو سیستمعامل، نیازی به استفاده از کدهای نامتعارف و مختلف نیست؛ بلکه با استفاده از یک پایگاه کد، توسعهدهندههای اپلیکیشن میتوانند بهصورت همزمان برنامههای دو سیستم عامل را مدیریت کنند و به کار خود سرعت بخشند.
مزایای استفاده از فلاتر
در ادامه به برخی از اصلیترین مزیتهای استفاده از فلاتر را معرفی خواهیم کرد. به کمک بررسی مزایا و معایب هر یک از این زبانها، میتوانیم آنها را با هم مقایسه کنیم:
1- کدنویسی آسان
برنامه نویسی با این زبان در مقایسه با بسیاری از زبانها، راحتتر است. علاوه بر این، یادگیری این زبان نیز در کمترین زمان صورت میگیرد. اگر شما با زبانهایی مانند Java، Swift و یا React Native کدنویسی کرده باشید، هنگام کدنویسی با فلاتر تفاوتهای زیادی را احساس خواهید کرد. به همین واسطه ساخت و توسعه یک اپلیکیشن در فلاتر بسیار سریعتر انجام خواهد شد.
2- منبعباز و کاملاً رایگان
این زبان به صورت منبع باز در اختیار عموم قرار گرفته است؛ این بدان معنی است که شما به تمامی کدهایی که در این زبانها وجود دارد دسترسی کامل دارید. همچنین تمامی اسناد و آموزشهای آن نیز بهصورت رایگان در اختیار جامعه کاربران این زبان قرار دارد و شما میتوانید به صورت کاملا رایگان برنامه نویسی با این زبان را آموزش ببینید.
3- تغییرات برنامه خود را در لحظه مشاهده کنید.
فلاتر به توسعهدهندگان برنامه این امکان را میدهد که نتایج کدهایی را که نوشتهاند را به صورت آنی (Real-time) مشاهده کنند. به کمک ابزار Hot reload، کوچکترین تغییرات به صورت لحظهای به نمایش در میآید. این قابلیت به توسعهدهندگان این امکان را داده است که تغییرات خود را در بک اند و فرانت اند، در سریعترین زمان ممکن مشاهده کنند. همین امر باعث صرفهجویی بسیار زیادی در زمان برنامهنویسان میشود.
4- محبوبیت بالا در بین برنامهنویسان
در حال حاضر، این زبان برنامه نویسی در حال گسترش است؛ با این حال بهسرعت در بین برنامهنویسان محبوب شده است. این زبان در بین دیگر زبانهایی که قابلیت مدیریت چند پلتفرم را بهصورت هم زمان دارند رتبه اول را از آن خود کرده است. در کشوری مانند آمریکا این زبان هنوز به اندازه دیگر کشورها محبوبیت پیدا نکرده است؛ اما مسیری که در آن حرکت میکند، در نهایت آن را به بالاترین رتبه در بین زبانهای برنامه نویسی میرساند.
5- پشتیبانی قدرتمند دارد.
امروزه عملکردی که یک اپلیکیشن از خود نشان میدهد تا حد زیادی به تجربه کاربری (UX) آن مربوط است. Flutter به کمک عملکرد قدرتمند و پشتیبانی تمام وقت آن، در رتبه دوم محبوبترین زبانهای برنامه نویسی قرار گرفته است. در این زبان برنامه نویسی، به توسعهدهندگان این امکان داده میشود که بهصورت دستی و مستقیم در کدها تغییرات ایجاد کنند. این امر باعث کاهش مشکلات و باگهای برنامه میشود. در سمت دیگر به کمک پشتیبانی نرم افزار، هرگونه مشکلات و ایرادهای گزارش شده، مورد بررسی قرار میگیرند.
کاتلین چیست؟
کاتلین (Kotlin) یک زبان برنامه نویسی منبع باز و رایگان است. این زبان برنامه نویسی در ابتدا برای توسعه برنامهها در ماشین مجازی جاوا یا JVM و سیستم عامل اندروید با قواعد زبانهای برنامه نویسی شی گرا یا OOP ایجاد شد. با استفاده از این زبان برنامه نویسی قدرتمند میتوان بدون ایجاد تغییرات عمده، لایهها، منطق نرم افزار، عملکرد بخشها و همچنین کدها را در بین سیستمعاملهای مختلف به اجرا در آورد. برخی از شاخصترین ویژگیهای این زبان عبارتند از:
- ابزار و پشتیبانی قوی
- قابلیت همکاری با دیگر زبانهای برنامهنویسی
- ایمنی بالا
هنگامی که سیستمعامل اندروید پا به دنیای تکنولوژی گذاشت زبانهای برنامه نویسی جاوا و سی پلاس پلاس اصلیترین و محبوبترین زبانهای برنامه نویسی بودند. در سال 2017 گوگل در کنفرانس خود به صورت رسمی اعلام کرد که از زبان برنامه نویسی کاتلین به عنوان اصلیترین منبع برای نوشتن کدهای پروژههای خود استفاده میکند. همین حمایت کافی بود تا میل برنامهنویسان به استفاده از این زبان، روزبهروز بیشتر شود.
بعد از این اعلامیه این زبان به صورت مستقیم در Android Studio به نمایش گذاشته شد. توسعهدهندگان برنامه با استفاده از این زبان حتی میتوانند بهراحتی کدهای زبانهای مختلف مانند جاوا را به Kotlin وارد کنند. این قابلیت همکاری پذیری در این زبان، باعث شد تا برنامهنویسانی که از زبان برنامه نویسی جاوا برای نوشتن برنامههای اندروید خود استفاده میکردند، به راحتی بتوانند از این زبان استفاده کنند.
مزایای استفاده از Kotlin
برای مقایسه بهتر بین دو زبان برنامه نویسی، لازم است مزایای استفاده از کاتلین را نیز بررسی کنیم. مهمترین مزیتهای مهم کاتلین شامل موارد زیر هستند:
1- کاتلین بهخوبی با جاوا سازگار است
تطبیق زبانهای برنامهنویسی جاوا و Kotlin قدرت زیادی را در کدنویسی ایجاد کرده است. همین امر باعث شده است که توسعهدهندهها بهراحتی بتوانند هر کد از زبان جاوا را به زبان کاتلین تبدیل کنند. در همین راستا انتقال برنامههای مختلف از زبان جاوا به زبان Kotlin و بالعکس بهراحتی و در کمترین زمان ممکن انجام می شود.
2- کدهای واضح و کاملا مختصر در این زبان وجود دارد.
کدهایی که شما در این برنامه وارد میکنید بسیار واضح و فشرده به نمایش گذاشته میشوند. با استفاده از کاتلین شما زمان بسیار کمتری را برای توسعه یک اپلیکیشن صرف خواهید کرد. این امر باعث شده است این زبان با دیگر زبانهای برنامهنویسی متفاوت باشد. به زبان سادهتر اینگونه میتوان بیان کرد که در این زبان شما کدهای کمتری وارد میکنید و هرچه کد نوشته شده کمتر باشد باگ کمتری خواهید داشت و اصلاح و بهروزرسانی کدها بسیار سادهتر خواهد بود.
3- ایمنی بالا و سازگاری مناسب این برنامه
کدهای شما در این برنامه بسیار کوتاهتر و خواناتر خواهد بود و باگهایی که با آن روبهرو میشوید تا حد امکان کم خواهند شد. این موضوع باعث میشود که توسعهدهندگان بهراحتی خطاهایی که در کدها به وجود میآید را در همان ابتدای کار، رفع کنند. توسعهدهندگان Kotlin به دنبال این هستند که بتوانند این برنامه را به یکی از بهترین زبان های برنامهنویسی تبدیل کنند، به همین دلیل تلاش میکنند تا تمامی مشکلات جاوا را در این زبان از بین ببرند. به واسطه رفع سریع و آسان مشکلات و باگها، امنیت بالایی در نرم افزارهای نهایی ایجاد میشود.
مقایسه کاتلین و فلاتر
حالا به بخش اصلی یعنی مقایسه Kotlin و Flutter رسیدیم. هر یک از این زبانها به صورت مختصر معرفی شدند و مهمترین مزیتهای آنها نیز معرفی شد. در ادامه مهمترین مسائلی که باید در زمینه مقایسه این دو زبان به کار بگیریم، به صورت کامل به شما معرفی خواهند شد.
1- روندهای آمار، توسعه، پذیرش
آمارهایی که امروزه در سایتها و برنامهها به نمایش گذاشته میشوند، تفاوتهای زیادی نشان نمیدهند. بهصورت خلاصه طبق آمار رسمی GitHub زبان برنامهنویسی Kotlin در رتبه 14 لیست محبوبترین زبانهای برنامه نویسی قرار گرفته است. فلاتر نیز در رتبه 16 این لیست قرار گرفته است.
بر اساس ستارهها و فورکهایی که در سایت GitHub به برنامههای موجود داده میشود، کاتلین دارای 40 هزار ستاره و 5 هزار فورک است. این در حالی است که زبان برنامهنویسی Flutter در این سایت دارای 138 هزار ستاره و 21 هزار فورک است. بیشتر برنامههایی که شما در گوگلپلی مشاهده میکنید با زبان Kotlin توسعه پیدا کردهاند، این در حالی است که شتاب و پذیرش فلاتر در مقابل با کاتلین برای توسعه اپلیکیشنهای موبایل، در ردهبالاتری قرار گرفته است.
2- مقایسه کارایی کاتلین و فلاتر
فلاتر و کاتلین هر دو دارای مزایا و معایب مختص به خود هستند. در زمینه کارایی، Flutter در مقایسه با Kotlin بهتر عمل کرده است؛ چراکه این زبان امکانات بی نظیری همچون Hot Reload و Hot Restart را در اختیار برنامهنویسان قرار داده است. این امر باعث شده است که توسعه دهندگان به راحتی بتوانند تغییرات اعمال شده را بهصورت آنی مشاهده کنند. مدت زمانی که شما برای توسعه یک برنامه در Flutter اختصاص میدهید بسیار کمتر خواهد بود و ساخت اپلیکیشنهای مختلف نیز با استفاده از این زبان برنامهنویسی به آسانی صورت خواهد گرفت.
بااینحال در زمینه عملکرد و کارایی، کاتلین توانسته است امکانات و منابعی بیشتری را در اختیار توسعه دهندگان قرار دهد. از این موارد به عنوان مثال میتوان به دسترسیهای مختلفی به دوربین، بلوتوث و سایر سخت افزارها اشاره داشت. این در حالی است که توسعهدهندگان برای دستیابی به این منابع در فلاتر باید از زبانهای برنامهنویسی دیگر مانند سوئیفت، جاوا، Object C و موارد دیگر کمک بگیرند.
به همین ترتیب فلاتر برنده سرعت کدنویسی و کاتلین برنده دسترسیهای موجود به منابع سخت افزاری است.
3- مقایسه سینتکس ها
در زمینه سینتکس ها میتوان گفت که زبان برنامهنویسی Kotlin و فلاتر دارای شباهتهای بسیار زیادی هستند. تنها تفاوتی که این دو دارند آن است که کاتلین برخلاف فلاتر در سینتکس خود از هیچگونه نقطه و ویرگولی استفاده نکرده است. هر دو زبان از لحاظ عملکرد در سینتکس و مدیریت فضاهای مختلف به یک صورت عمل کردهاند. لازم به ذکر است این دو بهعنوان زبانهای شی گرا شناخته میشوند. بنابراین در این زمینه هر دو زبان برابر هستند.
4- حمایت جامعه کاربران از این دو
محبوبیت این دو زبان تقریبا برابر است. کاتلین بسیار نوپاتر از فلاتر است و در این زمینه، Flutter از همکاری و مشارکت بیشتر برنامهنویسان برخوردار بوده است. این زبان توانسته در مدت حضور بیشتر خود، توجه بسیار زیادی را به خود جلب کند. در این زمینه، زبان برنامه نویسی فلاتر قدیمی تر و کمی محبوبتر از کاتلین است.
5- هزینههای جانبی این دو زبان برنامهنویسی محبوب
در خصوص هزینههایی که این برنامهها به دنبال دارند، ملاک ما توسعه یک اپلیکیشن بهصورت کامل است و انتهای راه را در نظر خواهیم گرفت. میدانیم که Flutter بهعنوان یک زبان منبعباز و رایگان در جامعه برنامهنویسان شناخته شده است. در مورد زمان و هزینههایی که توسعه یک اپلیکیشن با استفاده از فلاتر به دنبال دارد میتوان گفت که این هزینهها نسبت به Kotlin بسیار ارزانتر است.
کاتلین درست همانند Flutter یک زبان برنامه نویسی منبعباز و کاملاً رایگان است. متاسفانه تمرکز آن بیشتر بر روی توسعه اپلیکیشنهای سیستمعامل اندروید است. ساخت یک اپلیکیشن موبایل با استفاده از این زبان برای توسعهدهندگان هزینههای بیشتری را به دنبال دارد. به این دلیل که باید برنامهنویسان دیگری نسخه مشابه همان اپلیکیشن را برای سیستمعامل IOS راهاندازی کنند. با در نظر گرفتن هزینهها، استفاده و توسعه اپلیکیشنها با استفاده از فلاتر، بسیار سریعتر، ارزانتر و راحتتر خواهد بود.
6- سرعت (کاتلین سرعت بالاتری دارد یا فلاتر؟)
تاکنون فلاتر توانسته است در این حوزه خود را به شکلی برتر نشان دهد؛ اما مشکلات و چالشهای خروجی گرفتن باعث شده تا هنگام کار با زبان Kotlin شما سرعت بالاتری را تجربه کنید. در نتیجه اگر برای شما سرعت کدنویسی مهم است، پیشنهاد ما انتخاب زبان برنامهنویسی کاتلین خواهد بود.
معروفترین اپلیکیشنهایی که با هر زبان ساخته شده است، کدامند؟
با بررسی فایلهای نهایی، یعنی نرم افزارهای ساخته شده با هر یک از این زبانها، میتوانید مقایسه دقیق تری بین این دو زبان داشته باشید. شاید برای شما مهم باشد که کدام یک از غولهای اندروید و ios، از این زبانها استفاده میکنند. در ادامه به معرفی 5 اپلیکیشن برتر ساخته شده به کمک هر یک از این زبانها میپردازیم.
5 اپلیکیشن ساخته شده با فلاتر
شرکتهای بزرگی همانند اسپیس ایکس، گوگل، علیبابا و بسیاری از شرکتهای دیگر مزیتها و ویژگیهای منحصربهفرد این زبان را متوجه شدهاند و از آن برای توسعه اپلیکیشنهای خود استفاده میکنند. 5 برنامه محبوبی که با استفاده از این زبان وارد دنیای فناوری شدهاند عبارتاند از:
- تبلیغات گوگل یا Google ADs
- Xianyu
- Pairing
- PostMuse
- SpaceX Go!
5 برنامه ساخته شده با استفاده از Kotlin
شرکتهایی مانند Trello و Tinder برای برنامههای خود از این زبان بهره گرفتهاند. 5 برنامه محبوب که با استفاده از این زبان برنامهنویسی ساخته شده و وارد عرصه تکنولوژی شدهاند عبارتاند از:
- Trello
- Tinder
- Netflix
- Airbnb
سخن آخر
در این مقاله به مقایسه جامع فلاتر و کاتلین پرداختیم. همانطور که گفتیم فلاتر مزیتهایی همانند راهاندازی سریعتر، هزینههای جانبی کمتر و آمار و نظرات مردمی بهتر دارد. این در حالی است که Kotlin نیز دارای مزیتهایی مانند سرعت بالاتر در کدنویسی، دسترسی به منابع سخت افزاری مختلف و دریافت آپدیتها و حمایتهای گوگل می باشد. به طور کلی این دو زبان در بخشهای مختلف عملکرد و امتیاز مشابه و نزدیک به هم دارند.
بهترین راه برای انتخاب برترین زبان برنامه نویسی، استفاده عملی از آنها در پروژههاست. در همین راستا اگر تجربه مشابهی در کار با این دو زبان برنامه نویسی محبوب دارید، در قسمت نظرات برای ما و دیگر کاربران بنویسید.
درباره مهدی یحیائی
مهدی یحیایی هستم، مدیر ارشد سئو، مسلط به امور CRM و MBA دنیای دیجیتال با خلاقیت ما، زیباتر میشه.
نوشته های بیشتر از مهدی یحیائی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.