مقایسه PHP با Nodejs – بررسی تمامی مزایا و معایب
Nodejs و php هر دو می توانند اپلیکیشن های با پیچیدگی بالا را مدیریت کنند. اما در این بین آنها مفاهیم و ساختارهای متفاوت از یکدیگری دارند که الگوهای متفاوتی را دنبال می کنند. اگر شما مدیر پروژه و یا توسعه دهنده هستید، به هر شکل باید یکی از این دو زبان را برای ساخت اپلیکیشن خود انتخاب کنید. بنابراین بهتر است ابتدا با مزایا و معایب هر یک از این دو آشنا شوید.
نود جی اس و پی اچ پی هر دو راه حل های مناسبی برای توسعه اپلیکیشن های تحت وب هستند. همانطور که می دانید PHP یک زبان اسکریپتی است که توسط Ramsus Lerdorf در سال 1994 ساخته شده است و به عنوان یکی از زبان های اول در دنیای وب شناخته می شود.
PHP تاکنون بیشتر توسط سیستم های مدیریت محتوا استفاده شده که از آنها می توان به وردپرس، جوملا و دروپال اشاره کرد که موفق ترین CMSهای دنیا هستند.
در سمت دیگر Node.js رقیبی بسیار جوان تر است که در سال 2009 معرفی شد و برخلاف پی اچ پی یک زبان برنامه نویسی نیست بلکه یک runtime جاوا اسکریپت می باشد که در توسعه اپلیکیشن های مبتنی بر سرور از آن استفاده می شود.
مزایای Node.js
۱. راهکاری سریع برای توسعه اپلیکیشن های سمت سرور
نود جی اس از حلقه رویدادی جاوا اسکریپت برای ایجاد اپلیکیشن های I/O (ورودی / خروجی) استفاده می کند که این باعث می شود Node.js به راحتی چند رویداد همزمان را سرویس دهی کند.
قابلیت پردازش ناهمزمانی که در جاوا اسکریپت وجود دارد، به Node.js یک راه حل بسیار مناسب برای مدیریت پردازش های عظیم روی فقط یک CPU را می دهد. همین ویژگی باعث می شود نود جی اس برای توسعه اپلیکیشن هایی که حجم پردازشی بالایی دارند مناسب و کاربردی باشد. Nodjs برای RTA و SPA که به ترتیب مخفف عبارات Real Time Application و Single Page Application هستند، بسیار مناسب و ایده آل می باشد.
۲. زبانی برای همه چیز
فریم ورک های محبوب client-side مانند Ember و React و Angular همگی با استفاده از جاوا اسکریپت ایجاد شده اند. حال اگر شما در سمت سرور خود از Nodejs استفاده کنید تمام مزایای یک زبان اسکریپتی را در توسعه اپلیکیشن خود خواهید داشت.
استفاده از یک زبان برنامهنویسی برای هر دو سمت Front-end و Back-end میتواند قابلیت نگهداری اپلیکیشن شما را بالا ببرد و این امکان را به تیم توسعه می دهد تا با هماهنگی بیشتری در کنار یکدیگر کار کنند.
۳. انعطافپذیری
نودجیاس قواعد و قوانین کمی دارد که باعث می شود توسعه دهنده بتواند با آزادی عمل بیشتری فعالیت توسعه خود را انجام دهد. از آنجایی که Node.js مقررات سختگیرانه ای را اعمال نمی کند، اجازه می دهد توسعه دهندگان بهترین معماری، الگوهای طراحی، ماژول ها و ویژگی ها را انتخاب کنند. به خاطر وجود این ویژگی، تیم مهندسی Node.js شما می تواند از طریق مخزن NPM به هزاران ماژول برای اهداف گوناگون دسترسی داشته باشد.
معایب Nodejs
1. کارایی پایین در اداره اپلیکیشن هایی که CPU محور هستند.
Node.js یک محیط تک رشته ای و مبتنی بر رویداد است که در مدیریت پردازش های شدید CPU مانند تولید یا ویرایش گرافیک، صدا و ویدئو به عنوان درخواست های همزمان ضعیف است. اپلیکیشن های نود جی اس در هنگام پردازش فایل های بزرگ و یا انجام عملیات با گرافیک بالا، ممکن است ضعیف و کند باشد. هرگاه که شما در مورد برنامه های گرافیکی فکر می کنید، یک محیط سرور چند رشته ای (multi-threaded server) گزینه ای بهتر از Node.js می باشد.
۲. بالغ نبودن
Nodejs نیز مانند کتابخانه هایی مثل HTTP و Crypto دسترسی به ماژول هایی که توسط دیگر توسعه دهندگان ایجاد شده است را می دهد و شما می توانید به راحتی از آنها استفاده کنید. اما مشکلی که وجود دارد این است که این اکوسیستم هنوز نابالغ است و همین موضوع باعث می شود پیدا کردن ماژول هایی با کیفیت بالا کاری دشوار باشد. اگر در انتخاب آنها دقت کافی نشود ممکن است به اپلیکیشن شما آسیب هایی جدی وارد شود.
مزایای PHP
۱. پلتفرمهای زیاد
از PHP در پلتفرم های بسیار زیادی استفاده شده است. تمام سیستم های مدیریت محتوای محبوبی که امروزه می شناسید با استفاده از پی اچ پی توسعه داده شده اند. همچنین فریم ورک های توسعه وب بسیار خوبی برای PHP ساخته شده که در از این بین می توان به لاراول و سمفونی اشاره کرد. تمام اینها باعث می شود شما برای توسعه وب آزادی و انتخاب های زیادی داشته باشید که این خود یک مزیت مهم محسوب می شود.
یکی دیگر از مزیت های استفاده از PHP وجود سرویس های هاستینگ بسیار متعدد است که به شما در فرآیند توسعه کمک بسیاری خواهد کرد. پی اچ پی جامعه متن باز بزرگی است که آموزش های بسیاری تاکنون برای آن تهیه و تولید شده است و به راحتی می توانید با استفاده از آنها PHP را بیاموزید و یا مشکلات خود را برطرف کنید.
۲. راهحل قابل حمل
PHP زبانی قابل حمل (Portable) می باشد که به شما این امکان را می دهد تا پروژه های خود را بر روی هر پلتفرمی (ویندوز یا لینوکس) و با هر سروری (Nginx یا Apache) پیاده سازی کنید. این یعنی شما می توانید یکبار کدنویسی کنید و آن را در هرجای دیگری که می خواهید استفاده کنید !
همانطور که گفتیم تعداد سرویس های هاستینگ بسیار زیادی برای کار با PHP موجود است که می توانید نوع اشتراکی و یا اختصاصی آنها را خریداری کنید و این در حالی است که شما برای اجرای اپلیکیشن های Nodejs نیاز به یک سرور مجازی با دسترسی به SSH دارید.
بنابراین می توان گفت PHP یک زبان بسیار مناسب برای استارتاپ ها، شرکت های کوچک و حتی افرادی است که دانشی از SSH یا همان Secure Shell ندارند.
۳. ساخته شده برای وب
برخلاف زبان هایی مانند پایتون و جاوا که زبان هایی چند منظوره هستند، پی اچ پی برای دنیای وب ساخته شده است و همین عامل باعث شده تا ما با استفاده از آن به قابلیت های مختلف از جمله مدیریت HTML، سرور و پایگاه های داده (به ویژه MySQL) دسترسی کامل داشته باشیم.
با یک راه حل جامع از طرف سرور مانند پی اچ پی، دیگر نیازی به نگرانی درباره اجرای جاوا اسکریپت در مرورگر وجود ندارد، چرا که تمام صفحات به راحتی می توانند بر روی سرور ایجاد و ارائه شوند.
معایب PHP
۱. بی کفایت بودن Separation of Concerns یا SoC
پیاچپی راه حل مناسبی برای پیاده سازی رویکرد MVC نیست. MVC در واقع یک عمل جالب در توسعه وب است که خوانایی، قابلیت نگهداری و مقیاس پذیری اپلیکیشن های تحت وب را تضمین می کند. علاوه بر این ما در PHP توانایی بالایی در جداسازی قسمت های مختلف یک کد (Separation of Concerns) نداریم.
در روش عادی ما کدهای PHP خود را درون فایل های html قرار می دهیم اما این موضوع باعث می شود که قابلیت نگهداری و استفاده پذیری از کدها به شدت کاهش بیابد و در نتیجه کار با فایل های یک پروژه سخت شود.
در نتیجه، گسترش اپلیکیشن های PHP با استفاده از قابلیت های جدید و مدیریت اپلیکیشن هایی با پایگاه بزرگی از کدها دشوار می باشد.
۲. مدل Client-Server قدیمی
PHP از یک مدل Client-server قدیمی استفاده می کند که در آن هر برگه ی درخواست شده باید یکبار از ابتدا ارتباط با پایگاه داده، پیکربندی پارامترها و… را پیاده سازی کند که همین قضیه باعث می شود PHP در مقایسه با Nodejs بسیار کندتر عمل کند. از آنجایی که نود جی اس از قابلیت های جدیدی برای رندر کردن صفحات استفاده می کند، در نهایت همه چیز می تواند سریع تر و راحت تر پیاده سازی شود.
نتیجه گیری
همانطور که دیدید هر کدام از این دو زبان نکات مثبت و منفی خودشان را دارند. اما برای یک انتخاب هوشمندانه و درست ابتدا باید هدف و سناریو خود را برای توسعه یک اپلیکیشن تعریف کنید و بر اساس آن یکی از این دو را برگزینید.
Nodejs برای اپلیکیشن هایی که RTA یا همان Real-Time Application هستند گزینه بسیار مناسبی است. اپلیکیشن هایی که درخواست و تعامل زیادی با لایه کلاینت دارند باید از نود جی اس استفاده کنند. بر همین اساس می توان گفت نود جی اس گزینه بسیار مناسبی برای مسنجرها و اپلیکیشن های تعاملی مانند ویدئو کنفرانس آنلاین، نقاشی و… است.
علاوه بر این پشتیبانی Node.js از رویدادهای سرور و WebSocketها باعث می شود که معماری های pub-sub (انتشار-اشتراک) مورد استفاده در RTA ها را به اجرا در آورد و به سرعت اتفاقات در سمت مشتری به نمایش درآید. همچنین Nodejs گزینه مناسبی برای IOT (اینترنت اشیاء) است. همچنین در ساختن وب سرویس ها و ای پی آی ها نیز می تواند خروجی بسیار بهتری از خود به نمایش بگذارد.
در مقابل پی اچ پی انتخاب مناسبی برای یک راه حل استاندارد مانند وبلاگ، سایت خبری، صفحه فرود یا web portal است. با استفاده از سیستم مدیریت محتوای وردپرس که با PHP نوشته شده است، شما می توانید وبلاگ هایی پایدار و سفارشی سازی شده بدون کدنویسی های زیاد ایجاد کنید. همچنین اگر نیاز به سفارشی سازی بیشتر داشته باشید، وردپرس یک API مستند مستقل برای تغییر در ساختار، نمایش، افزونه ها و غیره در اختیار شما قرار می دهد.
به عنوان یک نکته مهم باید گفت که انجمن وردپرس تاکنون هزاران تم قابل سفارشی سازی را ایجاد کرده است که فرصت های بسیار زیادی را برای طراحان وب فراهم می کند که می توان به کمک آنها هرگونه وبسایتی اعم از فروشگاه اینترنتی، پلتفرم های رزرو آنلاین و… را پیاده سازی کرد.
بنابراین، هنگام انتخاب بین Node.js و PHP، باید ابتدا در نظر بگیرید که دقیقا چه نوع اپلیکیشنی می خواهید بسازید، نیازهای میزبانی مشتری شما چقدر است و چقدر زمان برای توسعه دارید. اگر کلاینت شما به دنبال راهکاری استاندارد و استفاده از هاست های مقرون به صرفه است بنابراین پی اچ پی انتخابی مناسب تری است. اما اگر کاری منحصر به فرد دارید و میخواهید یک اپلیکیشن با ویژگی های RTA یا SPA بسازید، قطعا نود جی اس انتخاب مناسب تری خواهد بود.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.
سلام برای بحث امنیت کدام یک قوی تر عمل میکند ؟
زبان php و jode.js هر دو امنیت رو میشه برقرار کرد.
اگر هم در php امنیت رو ضعیف عمل میکنه بخاطر ضعیف بودن برنامه نویسان هستش که از این زبان اوپن سورس به خوبی استفاده نمیکنند.
وگرنه سایت هایی مثل آپارات،دیجیکالا،فیسبوک،ویکی پدیا و… از php استفاده میکنند و هیچ مشکلی در امنیت حس نمیشود چون درست برنامه نویسی شده اند.