اندروید استودیو چیست؟ + ویژگی ها و مزایای Android Studio
اندروید استودیو (Android Studio) یکی از پرکاربردترین و پرطرفدارترین ابزارها برای توسعه برنامه های اندرویدی محلی است. (برنامه های محلی مثل زیان java برای اندروید عملکرد سریع و درجه بالایی از قابلیت اطمینان را ارائه می دهد). اندروید استودیو یک محیط توسعه یکپارچه (IDE) است که توسط شرکت نرم افزاری JetBrains طراحی شده است.
اندروید استودیو چیست؟
اندروید استودیو یک IDE نسبتا سنگین است و برای کار کردن به سخت افزار نسبتا قدرتمندی نیاز دارد. با این وجود اندروید استودیو یکی از ساده ترین و بهترین ابزارها برای توسعه اپلیکیشن های اندرویدی است. پیش از این، افراد با استفاده از Eclipse برنامه های اندرویدی را توسعه می دادند، اما Eclipse در حال جایگزین شدن با Android Studio است. Android Studio یک رابط کاربری بسیار ساده دارد و کار با آن آسان است.
اندروید استودیو از جاوا و کاتلین به عنوان زبان های توسعه خود پشتیبانی می کند. جاوا قبلا به عنوان زبان رسمی برای توسعه اندروید شناخته می شد. با این حال، در سال 2019، زبان رسمی برای توسعه اندروید از جاوا به Kotlin تغییر یافته است. با استفاده از Android Studio قادر خواهید بود تا برنامه های گوناگونی را توسعه دهید و هرکدام از این برنامه ها قابلیت نصب و پشتیبانی بر روی نسخه های مختلف اندروید را دارند. همچنین بهترین پلاگین های اندروید استودیو به شما کمک می کنند تا به سادگی هرچه تمام تر اپلیکیشن های مورد نظر خود را توسعه دهید.
چرا اندروید استودیو؟
در حال حاضر، در بازار، چندین IDE (محیط توسعه نرمافزار) و فریم ورک برای توسعه اندروید وجود دارد. که برخی از آنها React Native، Flutter، Ionic هستند. با این حال، اندروید استودیو جایگاه خود را در بازار حفظ کرده و هنوز هم توسط بسیاری از توسعه دهندگان مورد استفاده قرار می گیرد که دلیل این اتفاق سادگی و پشتیبانی است که اندروید استودیو فراهم می کند. گوگل از Android Studio پشتیبانی میکند و واضح است که جامعه توسعه دهندگان از چیزی که گوگل آن را ارائه کرده حمایت می کنند.
Android Studio حتی یک شبیه ساز را در اختیار شما قرار می دهد که در تست و اجرای برنامه هایتان به شما کمک می کند. به عبارت دیگر، شما به ابزارهای جداگانه برای توسعه، اشکال زدایی (debugging) و آزمایش (testing) نیاز ندارید. می توانید همه این کارها را با استفاده از خود اندروید استودیو انجام دهید. به همین دلیل است که Android Studio یکی از بهترین IDE ها برای توسعه اندروید است.
ویژگی های اندروید استودیو
Android Studio ویژگی های هیجان انگیزی را برای توسعه دهندگان خود به ارمغان می آورد که در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم:
- اندروید استودیو توسط شرکت Jetbrains ساخته شده است و این سبب خواهد شد تا از ویژگی هایی همچون تکمیل خودکار کدها (autocomplete) و تسخیص خطا بهره مند شوید.
- با استفاده از اندروید استودیو قادر خواهید بود که طراحی چیدمان (layout designing) و ویرایشگر کدها (code editor) را در یک IDE با هم داشته باشید.
- Android Studio به شما اجازه می دهد تا با استفاده از ویژگی های کشیدن و رها کردن (drag and drop)، رابط های کاربری زیبایی ایجاد کنید.
- اندروید استودیو ابزاری به نام Gradle دارد که کل فرآیند ساخت اپلیکیشن را خودکار میکند.
- در اندروید استودیو قادر خواهید بود تا تم، فونت و سایر استایل های خود را سفارشی سازی کنید.
- در اندروید استودیو ابزاری به اسم lint را در اختیار دارید که مشکلات بهینه سازی کش (cache optimization issues) و مشکلات سازگاری (compatibility) را برطرف می کند.
- اندروید استودیو ابزاری ارائه می دهد که به ما در کوچک کردن و بهینه سازی سورس کد ها (source code) کمک می کند.
- Android Studio از ابزارهای پلتفرمی مانند ADB و fastboot پشتیبانی می کند که به توسعه دهنده اجازه می دهد با دستگاه اندرویدی تعامل داشته باشد.
- می توانید در این محیط توسعه از قالب های از پیش تعریف شده برای ساخت اپلیکیشن خود استفاده کنید.
- اندروید استودیو قابلیت تعامل با بک اند (backend) زا با استفاده از سرویس های همچون Firebase فراهم میکند.
- Android Studio یک رابط کاربری هیجان انگیز را در اختیار شما قرار می دهد که فرآیندهای توسعه و اشکال زدایی را بسیار آسان می کند.
- این IDE شبیه سازی به نام Android Virtual Device دارد که با استفاده از آن قادر خواهید بود برنامه های اندرویدی خود را شبیه سازی کنید.
رابط کاربری اندروید استودیو
- نوار ابزار (Toolbar) – نوار ابزار مکانی است که از آنجا به چندین ابزار دسترسی پیدا می کنید و برنامه خود را اجرا می کنید.
- نوار ناوبری (Navigation Bar) – نوار پیمایش شما را با مسیر و فایل هایی که در حال حاضر در اندروید استودیو باز هستند هدایت و راهنمایی می کند.
- پنجره ویرایشگر – (Editor Window) – پنجره ویرایشگر مکانی است که در آن سورس کد برنامه خود را می نویسید و آن را ویرایش می کنید.
- نوار پنجره ابزار – (Tool Window Bar) – نوار پنجره ابزار به شما این امکان را می دهد تا پنجره ابزار خود را ببندید و یا باز کنید.
- پنجره های ابزار (Tool Windows) – پنجره های ابزار دسترسی به چندین ابزار مانند کنترل نسخه، جستجو، مدیریت پروژه و بسیاری موارد دیگر را در اختیار ما قرار می دهند.
- نوار وضعیت (Status Bar) – نوار وضعیت Android Studio، وضعیت IDE را نشان می دهد و اعلان ها را نمایش می دهد.
مزایای اندروید استودیو
اندروید استودیو دارای مزیت های بسیاری برای توسعه دهندگان است که از مهم ترین آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ویرایشگر چیدمان بصری (Visual Layout Editor):
اندروید استودیو یک ویرایشگر چیدمان کامل (full-featured layout editor) را به توسعه دهندگان خود ارائه می کند. با استفاده از این ویرایشگر میتوانید طرحبندیهای (layout) پیچیده ایجاد کنید و حتی میتوانید از امکان کشیدن و رها کردن آن استفاده کنید. با آمدن ConstraintLayout (روش های سازگار و انعطاف پذیر برای ایجاد view)، حتی میتوانید با قرار دادن constraints ها بر روی نماها (views)، طرحهای چشم گیری بسازید.
تحلیلگر APK Analyzer) – APK):
Android Studio یک ابزار APK Analyzer را برای بررسی هر APK (حتی آنهایی که در Android Studio ساخته نشده اند) در اختیار شما قرار می دهد. با بررسی APK، می توانید محتوای APK را بررسی کرده و دو APK را (بر اساس اندازه و نسخه آنها) مقایسه کنید. همچنین به درک بیشتر APK ها و قسمت هایی که باید روی برنامه کار کنید کمک بزرگی میکند.
شبیه ساز سریع (Fast Emulator):
اندروید استودیو یک شبیه ساز سریع و پایدار به شما ارائه می کند. شبیه سازها در اندروید استودیو به عنوان دستگاه های مجازی اندروید شناخته می شوند. آنها به شما این امکان را میدهند که برنامههای خود را بدون هیچ مشکلی اجرا کنید، حتی اگر یک گوشی اندروید واقعی به همراه نداشته باشید.
ویرایشگر کد هوشمند – (Intelligent Code Editor):
Android Studio دارای یک ویرایشگر کد هوشمند است که به شما امکان می دهد کدهای تمیز و کوتاه شده بنویسید. از تکمیل خودکار کد (autocomplete) و از بررسی سینتکس کد پشتیبانی کرده و کار شما را بسیار آسان تر می کند. با استفاده از ویرایشگر کد می توانید کدها را به روشی سریع و ساده ایجاد کرده و آن ها زا تغییر دهید.
سیستم ساخت انعطاف پذیر – (Flexible Build System):
اندروید استودیو ابزاری برای بیلد گرفتن (build) به نام Gradle دارد که کل فرآیند ساخت برنامه را خودکار می کند. با استفاده از Gradle، می توانید چندین نوع بیلد از یک برنامه مشابه تولید کنید.
پروفایل های درلحظه (Realtime Profilers):
Android Studio دارای یک ابزار پروفایل ساز داخلی است که به شما کمک می کند استفاده از CPU، شبکه، حافظه و عملکرد برنامه را زیر نظر داشته باشید. با استفاده از این ابزار، می توانید با نحوه کارکرد اپلیکیشن ها آشنا شوید و سیستم مورد نیاز اپلیکیشن خود را پیش بینی کنید. علاوه بر این، می توانید بار ورودی و خروجی شبکه را نیز بررسی کنید.
ابزارهای تست و رفع اشکال (Testing and Debugging Tools):
Android Studio با ابزارهای داخلی تست و اشکال زدایی ارائه شده که با استفاده از آنها می توانید کدهای خود را با سرعت بیشتری دیباگ کنید. حتی می توانید عملکرد بخش های رابط کاربری خود را تست کنید.
ابزار Proguard Tool) Proguard):
اندروید استودیو ابزاری به نام Proguard Tool ارائه می دهد و دارای ویژگی هایی است که کد شما را قبل از تبدیل شدن به APK مختصر و بهینه سازی می کند.
در اکثر پلتفرم ها قابل دسترس است:
Android Studio برای اکثر سیستم عامل ها مانند ویندوز، لینوکس یا macOS در دسترس است. نصب اندروید استودیو بر روی هر پلتفرمی نسبتاً آسان است و تنها حدود 10 تا 15 دقیقه طول میکشد تا نصب شود.
تمپلیت ها و نمونه اپها :
Android Studio چندین قالب داخلی و نمونه برنامه دارد که به شما کمک می کند توسعه اندروید را استارت بزنید.
پیش نیاز ساخت اپلیکیشن با اندروید استودیو
پیشنیاز ساخت اپلیکیشن داشتن دانش در رابطه با XML و همچنین یکی از زبان های Java و یا Kotlin است. البته که بهتر است با کاتلین شروع کرده و بعد به سراغ زبان جاوا بروید. اگرچه اجباری برای انجام این کار ندارید و میتوانید در صورت داشتن مهارت کافی مستقیما به سراغ زبان جاوا بروید. بنابراین قبل از اینکه بخواهید اولین اپلیکیشن خود را بسازید، اطمینان حاصل کنید که در رابطه با موارد زیر دانش کافی را داشته باشید:
- مبانی و اصول استفاده از اندروید استودیو
- مبانی XML
- مبانی Kotlin/Java
- برنامه نویسی شی گرا
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.