معرفی زبان برنامه نویسی Go + مزایا و معایب آن
زبان برنامه نویسی گو Go یا Golang یک زبان برنامه نویسی متن باز می باشد که توسط سه نفر از مهندسین گوگل در سال 2007 طراحی شد و دو سال بعد یعنی در سال 2009 به طور رسمی منتشر شد.
زبان برنامه نویسی Go تاکنون به سرعت در حال رشد بوده و هر روز به تعداد طرفداران آن افزوده می شود. ما در این مقاله به طور جامع قصد داریم شما را با این زبان برنامه نویسی و مزایا و معایبی که در انجام پروژه ها دارد آشنا کنیم.
معرفی زبان برنامه نویسی Go
زبان برنامه نویسی GO ظاهری کاملا مشابه زبان C دارد و همانند آن برای برنامه نویسان فوق حرفه ای مناسب می باشد. این زبان با حداقل ابزارها، حداکثر کارایی را برای شما فراهم می کند. اما باید گفت که این زبان در باطن چیزی بسیار فراتر از نسخه بروز شده زبان C می باشد!
این زبان دارای امکانات جدید و کارآمدی می باشد و قابلیت تفکیک داده (Data Abstraction) و برنامه نویسی شی گرا (Object-oriented) را به طور کامل دارا می باشد و مجهز به سیستم اتوماتیک مدیریت حافظه یا همان Garbage Collection نیز می باشد. همانطور که می دانید مدیریت دستی حافظه وقت و انرژی بسیاری از برنامه نویس می گیرد که با این سیستم فوق العاده می توانید در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنید. علاوه بر این ویژگی در این زبان مفاهیمی همچون سازنده، جنریک لیست ها و استثناها وجود ندارد.
Go از وراثت پشتیبانی نمی کند و این ویژگی باعث می شود تا ویرایش کدها آسان تر شود. به عنوان مثال در زبان های دیگری مثل جاوا یا پایتون اگر کلاسی به نام ABC از کلاسی دیگر به نام XYZ ارث بری کند و قرار باشد در کلاس XYZ تغییری ایجاد کنید، این تغییرات باید در کلاس هایی که از این کلاس ارث بری کرده اند هم اعمال شود. بنابراین می توان گفت حذف قابلیت ارث بری باعث فهم بهتر زبان Go شده است.
با توجه به این ویژگی ها، زبان GO برای توسعه زیرساخت مانند برنامه نویسی سرورهای شبکه مناسب بوده و ابزار و سیستم مورد نیاز برای برنامه نویسان را نیز فراهم می کند. همچنین این زبان به عنوان زبانی چند کاره برای استفاده در حوزه های گرافیک، اپلیکیشن های موبایل و حتی هوش مصنوعی نیز شناخته می شود.
محبوبیت این زبان زمانی آغاز شد که به عنوان یک جایگزین در برابر زبان های اسکریپت نویسی نامتعارف مد نظر قرار گرفته شد چون از امنیت بیشتر، سرعت بالاتر و اشکالات و ارورهای کمتری برخوردار بود. همانطور که گفتیم GO یک زبان متن باز می باشد به گونه ای که کدهای مرجع آن به صورت رایگان برای توسعه دهندگان در دسترس قرار دارد. علاوه بر این اگر یک برنامه در محیط یک سیستم عامل پشتیبانی شده از Golang نوشته شود بدون هیچ اصلاحیه ای در سیستم عامل های مورد پشتیبانی دیگر نیز به راحتی قابل اجرا می باشد.
تاریخچه پیدایش زبان برنامه نویسی GO
جالب است بدانید که برخی افراد زبان Go را به نام “زبان C قرن 21” معرفی می کنند به این دلیل که زبان GO ساختار، نوع داده ها، پارامترهای ارزش گذاری و حتی نشانگر خود را از زبان C به ارث برده است .با مشاهده تصویر زیر سیر تکاملی زبان برنامه نویسی GO کاملا برای شما قابل درک خواهد شد.
مزایا و معایب زبان برنامه نویسی GO
مزایا :
- دقیق، انعطاف پذیر، ساده و به راحتی قابل خواندن و درک است.
- همزمان سازی بسیار خوب و قابلیت اجرای چندین Task همزمان را دارد.
- توسعه و کامپایل در آن بسیار سریع است.
- کدنویسی در آن به سادگی زبان های Ruby و Python است.
- کتابخانه های بسیار کاربردی و غنی دارد.
- Go دارای قوانین محدوده ای ساده ای است.
- تعداد کلمات کلیدی در این زبان حدود ۲۵ واژه است که در مقایسه با زبان های همچون جاوا و سی شارپ بسیار کمتر است.
- با کمک Garbage Collector به طرز شگفت انگیزی حافظه را مدیریت می کند و از تاخیر در اجرا جلوگیری می کند.
- فاقد ویژگی های شی گرایی (Object-oriented) زبان های دیگر
- به Class و به تغییر در وراثت کدها نیازی ندارد.
- گوگل به عنوان طراح از آن پشتیبانی می کند.
- دارای تابع همروندی (Goroutine) برای ایجاد ریسمان (Multiplex) در سیستم عامل می باشد.
معایب :
- از برنامه نویسی Generic پشتیبانی نمی کند.
- پکیج های تولید شده توسط این پروژه بسیار جامع و کاربردی هستند اما به هیچ عنوان نمی توان به عنوان یک زبان شی گرا از آن استفاده کرد.
- فاقد ابزار رابط کاربری حرفه ای در کتابخانه می باشد.
- استفاده از ساختار (Structs) به جای رابط (Interface) که در برنامه حجیم شما را به دردسر می اندازد.
- همانند زبان های برنامه نویسی مشابه پاسخگوی مشکلات ایجاد شده برای کاربران نیست.
- در برخی مواقع نیاز به مدیریت دستی حافظه احساس می شود.
- برای برطرف کردن خطاها ها خوب عمل نمی کند.
- علی رغم سرعت زیاد در کدنویسی زیاد به مقوله امنیت (Safety) در آن توجه نشده است.
- فاقد ماشین مجازی (virtual machine)
پروژه های انجام شده با Golang
از آنجایی که زبان GO به صورت منبع باز در اختیار عموم قرار گرفته است اپلیکیشن های زیادی بر پایه آن نوشته و طرح ریزی شده اند که در ادامه برخی از آن ها را معرفی خواهیم کرد:
- Caddy یک وب سرور HTTP/2 منبع باز با قابلیت HTTPS اتوماتیک می باشد.
- Docker که مجموعه ای از ابزارها برای گسترش نگهدارنده های Linux می باشد.
- InfluxDB که یک پایگاه داده بسیار محبوب برای مدیریت و نگهداری داده های زمانی می باشد.
- NATS messaging یک پیام رسان بسیار سریع و با عملکرد عالی می باشد.
اگرچه موارد بالا کاملا مبتنی بر زبان برنامه نویسی GO توسعه یافته اند اما برخی از سایت ها و اپلیکیشن ها نیز در حال توسعه با مجموعه ای از زبان ها می باشند که GO یکی از آن موارد است :
- Dropbox که در بسیاری از موارد زبان GO را جایگزین پایتون کرده است.
- Google در اکثر پروژه های خود مانند سرورهای دانلود از این زبان استفاده کرده است.
- Netflix برای دو بخش در معماری سایت خود از GoLang استفاده می کند.
- Uber برای مدیریت بخش داده های جغرافیای سایت خود متکی به این زبان است.
و همچنین برخی دیگر از شرکت های بزرگ دنیا مثل :
- YouTube
- BBC
- Canonical
- Nokia Siemens
- Bitly
- Heroku
- CloudFlare
- SmugMug
- Feedbooks
- Iron.io
- Moovweb
- AirBrake
- Swirl.us
- SoundCloud
نتیجه گیری
با وجود اینکه Go با زبان های برنامه نویسی دیگر تفاوت های زیادی دارد اما با زبان هایی مثل C یا ++C دارای مفاهیم مشترکی است. به طور کلی بازار زبان های برنامه نویسی روز به روز پیشرفته تر و وسیع تر می شود. با وجو اینکه اغلب برنامه نویسان برای یادگیری زبان های جدید و جوان مقاومت می کنند، اکثر صاحبان کسب و کارها علاقمند به توسعه و تولید برنامه هایی مبتنی بر زبان های جدیدی مانند GO هستند.
بنابراین به خاطر داشته باشید که یادگیری زبان های برنامه نویسی نسل جدید در آینده باعث پیشرفت و امنیت بیشتر شغل شما خواهد شد اما حتما به این قضیه توجه کنید که هیچ زبان برنامه نویسی، به خودی خود یک عالم مطلق و بی نقص نیست بلکه هر کدام از آنها در جای مناسب کارآیی بخصوصی دارند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.