سافت اسکیل Soft Skill و هارد اسکیل Hard Skill چیست؟
زمانی که به یک مصاحبه کاری می روید و یا قصد ارسال رزومه برای شرکتی خاص را دارید، به احتمال زیاد از شما درباره ترکیبی از سافت اسکیل ها و هارد اسکیل ها سوالاتی پرسیده می شود. سافت اسکیل Soft Skills و هارد اسکیل Hard Skills مجموعه ای از مهارت ها هستند که شما برای ورود به یک شرکت و استخدام در آنجا نیازمند داشتنشان هستید.
هارد اسکیل Hard Skill، در واقع به مجموعه مهارت ها در یک زمینه تخصصی اشاره دارد. این مهارت ها، دانش ها و علومی هستند که شخص به یادگیری آن ها پرداخته است و به مرور زمان با تلاش و آموزش، آن ها را فرا گرفته است.
در حالی که منظور از سافت اسکیل Soft Skill، مهارت های شخصی، استعدادها و ویژگی هایی است که شخص بی آنکه برای به دست آوردنشان زحمتی کشیده باشد، به صورت ذاتی آن ها را در وجود خود دارد. مهارت هایی مانند، قابلیت رهبری یک گروه، مهارت مدیریت زمان یا مهارت برقراری ارتباط با دیگران و مواردی از این دست همگی جزئی از مجموعه مهارت های نرم یا همان سافت اسکیل هستند.
ترکیبی از هر دو مهارت سافت اسکیل و هارد اسکیل برای موفقیت یک فرد در جایگاه حقوقی و یک پست شغلی، لازم و ضروری است. در زیر به مقایسه Hard Skills و Soft Skills پرداخته ایم و مثال هایی را برای هر یک ارائه کردیم.
مثال هایی برای مهارت سخت یا هارد اسکیل
در این بخش مثال هایی از مهم ترین مهارت های سخت یا هارد اسکیل که امروزه در شرکت ها برای داشتن آنها ارزش و امتیاز زیادی قائل هستند، ارائه شده است:
- دو زبانه یا چند زبانه بودن
- مدیریت دیتابیس
- مجموعه نرم افزارهای ادوبی
- امنیت شبکه
- بازاریابی SEO/SEM
- تحلیل آماری
- تولید محتوا
- استخراج اطلاعات
- توسعه اپلیکیشن های موبایلی
- طراحی UI
- مدیریت کمپین های تبلیغاتی
- مدیریت و سیستم ذخیره اطلاعات
- زبان های برنامه نویسی (مانند پایتون، جاوا و روبی)
به این ترتیب مشخص است که مهارت های سخت یا هارد اسکیل، مهارت هایی نیستند که به صورت ذاتی یا استعدادی در فرد وجود داشته باشند و یک شخص برای دستیابی به آنها، حتما نیازمند سال ها کسب تجربه و آموزش دیدن در این زمینه ها است.
مثال هایی برای مهارت های نرم یا سافت اسکیل
در این بخش، برخی از مهم ترین و ارزشمند ترین مهارت های نرم یا سافت اسکیل که داشتن آنها از نظر شرکت ها، یک نیروی کار را به فردی ارزشمند تبدیل می کند، معرفی شده اند.
- شخصیت شسته رفته و انسانی
- قابل اعتماد بودن
- تاثیرگذار بودن در نگاه اول، قابلیت برقراری ارتباط تاثیر گذار با دیگران
- دارای ذهن باز، قابلیت پذیرش مسائل جدید و قدرت بالا در یادگیری
- مناسب برای انجام کارهای گروهی، دارای روحیه تیم ورک Team Work
- خلاق
- حل کننده مشکلات، دارای توانایی ارائه راه حل برای چالش های به وجود آمده در شرکت
- مدیریت بحران، قابلیت اندیشیدن و تفکر در شرایط پر استراس و بحرانی
- انعطاف پذیری، قابلیت انطباق با شرایط به وجود آمده جدید
- قابلیت سازمان دهی و مدیریت، تشخیص الویت ها و مدیریت مسائل
- آماده و مشتاق به یادگیری مسائل جدید
- همدلی، دارای حس هم خانواده بودن با سایر اعضا و همدلی با آن ها
همانطور که از مثال ها مشخص است، مهارت های نرم یا سافت اکسیل، نکات یا دانشی نیستند که بتوان آنها را در کلاس های آموزشی فرا گرفت اگرچه در این راستا سمینارها، کتاب ها و کلاس هایی وجود دارد که بتوان با استفاده از آن ها، این قبیل مهارت ها را در وجود خود تقویت کرد، اما به طور کلی این مهارت ها، ویژگی های شخصیتی هستند که به صورت ذاتی یا در یک فرد وجود دارند یا ندارند.
تفاوت سافت اسکیل و هارد اسکیل
با توجه به مثال ها و تعاریف مختصری که پس از آن ها ارائه شد، اکنون به خوبی می دانیم که مهارت های سخت یا هارد اسکیل ها، مهارت هایی هستند که به مرور زمان توسط مشارکت افراد در کلاس های آموزشی، دانشگاه، مطالعه کتب آموزشی و همچنین توسط سال ها تجربه کاری به دست آمده اند.
همه این ها در حالی است که مهارت های نرم یا سافت اسکیل ها، مهارت هایی هستند که افراد به صورت ذاتی یا از داشتن آن ها محرومند یا از وجود آن ها در ذات خود برخوردار هستند. اگر چه می توان این مهارت ها را نیز با مطالعه کتاب ها و مشارکت در کلاس ها تقویت کرد.
برای مثال کتاب های آموزش مدیریت زمان، یا برقراری ارتباط سالم و تاثیرگذار با دیگران از جمله مواردی هستند که مطالعه آن ها این ویژگی ها را در ذات شخص تقویت می کند و احتمالا حاوی تمارینی برای توسعه این مهارت ها در وجود شخص است. اما به طول کلی منظور از مهارت های نرم یا سافت اسکیل ها، ویژگی های شخصیتی است که فرد برای کسب آن ها نیازی به مشارکت در کلاس آموزشی یا سال ها تجربه ندارد.
پس به طور خلاصه می توان گفت که هارد اسکیل ها، مهارت هایی هستند که فرد برای کسب آن ها زمان قابل توجهی را به آموزش و یادگیری اختصاص داده است و در این زمینه، سال ها تجربه کاری داشته است.
اما سافت اسکیل ها، مهارت هایی هستند که نشأت گرفته از ذات و رفتار طبیعی یک فرد در جامعه و محیط کار هستند و در زمان هایی که خود فرد حواسش نیست و کنترلی بر روی این مهارت ها ندارد، آن ها به صورت ناخودآگاه خود را نمایان می سازند.
برای مثال اگر زمانی یک بحران در شرکت اتفاق بیافتد، شخصی که دارای سافت اسکیل مدیریت بحران است، بی آنکه خودش متوجه باشد به صورت ناخود آگاه به دنبال ارائه راه حل و انجام عملی در جهت مدیریت آن بحران می گردد و این حرکت غیر ارادی و این مهارت ذاتی، ویژگی نیست که آن فرد در کلاس درس آن را آموزش دیده باشد. بلکه به صورتی ذاتی آن را داراست.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.