پادکست چیست + آموزش رایگان ساخت آن
طبق آمار پلتفرم های ارائه دهنده پادکست، 51 درصد از آمریکایی های بالای 12 سال به پادکست گوش می دهند. این تعداد، سال به سال به طور مداوم در حال افزایش است. علاوه بر این، 32 درصد آمریکایی ها به صورت ماهانه به پادکست روی می آورند.
پادکست ها می توانند برای صاحبان مشاغل، روشی عالی برای ایجاد ارتباط صمیمانه با شنوندگان و مشتریان باشند. محتوای نوشتاری به هیچ عنوان همانند پادکست که یک محتوای شنیداری است، به ایجاد ارتباط بین مخاطبان و صاحبان مشاغل کمک نمی کند. به علاوه، ارائه روش های مختلف برای ارتباط مخاطبان با محتوا و نام تجاری شما می تواند در موفقیت کسب وکارتان تأثیر مثبت داشته باشد.
پادکست همچنین می تواند به شما در ایجاد یک برند در یک زمینه خاص، کمک کند. به کمک پادکست قادر خواهید بود از طریق لینک های موجود در فهرست راهنمای پادکست، شنوندگان خود را به سایت و یا هر قسمت از فروشگاه آنلاین خود هدایت کنید.
ممکن است از خود بپرسید که «پادکست چیست؟». پاسخ کاملاً ساده است. پادکست به معنی ضبط یک گفتگوی صوتی در مورد یک موضوع خاص، مانند تجارت یا مسافرت است که می توان بعداً به آن گوش داد. پادکست ها اغلب در iTunes و Spotify یافت می شوند اما گاهی در وب سایت های مبتنی بر هاست نیز وجود دارند. این رسانه پویا می تواند یک روش فوق العاده برای ایجاد ارتباط و انتقال روزانه افکار و برنامه ها به مخاطبان باشد.
برای شروع پادکست، به پول و دانش فنی زیادی نیاز ندارید. در این مقاله، مراحل گام به گام در مورد چگونگی راه اندازی پادکست را بیان کرده و پاسخ سؤالاتی چون چرا باید برای خود پادکست داشته باشیم؟، انواع پادکست ها کدامند؟ و تجهیزات مورد نیاز ایجاد پادکست چیست؟ را خواهیم داد.
پادکست چیست؟
پادکست نوعی ابزار پخش صدا است. هنگام مسافرت یا حتی هنگام کار می توانید به پادکست گوش دهید. این یک رسانه دیجیتالی است که مانند ویدیو یا یک پست وبلاگ، به توجه مخاطبان مورد هدف احتیاج ندارد. درخواست برای پادکست بسیاری زیاد است. طبق تحقیقات شرکت ادیسون و تریتون دیجیتال، گوش دادن به پادکست هر ساله در حال افزایش است. این تحقیق همچنین نشان می دهد افرادی که مرتباً به پادکست گوش می دهند حدود 5 ساعت در هفته را صرف گوش دادن به آن می کنند.
در مورد کاربری کامپیوتر و دنیای اینترنت، اکثر پادکست ها فایل های صوتی هستند که از طریق فیدهای XML و فایل های RSS در قالب XML به دایرکتوری ها ارسال می شوند. به عبارت دیگر، پادکست، تهیه و توزیع فایل های صوتی با استفاده از RSS در کامپیوترهای کاربران سابسکرایب شده است. این فایل ها ممکن است به صورت فایل های صوتی دیجیتال روی پلیرهای چندرسانه ای مانند iPod بارگذاری شوند.
پادکست را می توان به راحتی از طریق یک فایل صوتی دیجیتال، ایجاد کرد. پادکستر (شخص ایجاد کننده پادکست) ابتدا فایل صوتی را به صورت MP3 ذخیره کرده و سپس آن را در وب سایت یک سرویس دهنده بارگذاری می کند. فایلMP3 ، آدرس URL خاص خود را دارد، که به شکل ضمیمه داخل یک تگ XML در یک سند RSS XML درج می شود.
پس از ایجاد پادکست، می توان آن را به کمک سرویس های جمع آوری محتوا مانند podcasting.net یا ipodder.org برای درج در فهرست های پادکست، ثبت کرد. افراد مختلف می توانند از میان دسته بندی های مختلف، پادکست مورد نظر خود را جستجو کرده یا در RSS ویژه پادکست عضو شوند. در این صورت پادکست مورد نظرشان با اتصال بعدی به اینترنت، به طور خودکار روی پلیر آنها دانلود خواهد شد.
اگرچه پادکست ها به طور کلی فایل های صوتی هستند که برای پلیرهای دیجیتال ایجاد شده اند، اما می توان از همین فناوری برای تهیه و انتقال تصاویر، متن و فیلم به هر دستگاه با توانایی پخش این فایل ها، استفاده کرد.
تاریخچه پیدایش پادکست
پادکست یک رسانه دیجیتالی است که در اینترنت در دسترس است. کلمه «پادکست» از واژه «pod» برگرفته از Apple iPod، پلیر صوتی قابل حمل محبوب ساخت شرکت اپل، و «cast» برگرفته از واژه broadcast به معنی رسانه، ساخته شده است.
معرفی پادکست ها از سال 2004 شروع شد؛ زمانی که Adam Curry و Dave Winer برنامه ای به نام iPodder را برای دانلود رسانه های رادیویی از iPod های اپل طراحی کردند.
طی بیش از یک دهه، پادکست ها اساساً برای شوهای رادیویی در نظر گرفته می شدند که قبلاً توسط افراد ضبط می شد تا بعداً روی iPod (یا سایر دستگاه های پخش MP3) گوش دهند. زمانی که برای اولین بار شرکت اپل، از امکانات iTunes برای پشتیبانی پادکست ها استفاده کرد، هرگز تصور نمی کرد که روزی، پادکست ها اینگونه مورد توجه قرار گیرند. در نهایت اپل، iTunes و پادکست را جدا کرد و اپلیکشین هایی برای پادکستینگ روی آیفون طراحی نمود و سرویس های Apple Podcasts را نیز در اختیار طراحات پادکست قرار داد.
بهترین اپلیکیشن های پادکست
اپلیکیشن های پخش پادکست هم برای ios و هم اندروید ارائه شده اند. اگر از آیفون برای گوش دادن به پادکست ها استفاده می کنید، احتمالاً اولین انتخاب شما، اپلیکشین Apple Podcasts خواهد بود. این انتخاب خوبی است. اما تا سال 2021، گزینه های بسیار متنوعی برای هر دو سیستم عامل اندروید و ios ارائه شده است. برخی از این اپلیکشین ها، تنها برای ios طراحی شده اند، برخی هم به صورت اختصاصی برای اندروید هستند.
اما در این میان، برخی نمونه های مشترک هستند که با هر دو سیستم عامل سازگارند. بسیاری از این اپلیکیشن ها، گزینه های مختلفی شامل جستجو، کنترل پلیبک، گزینه های مختلف اشتراک گذاری، تایمر خواب، و غیره را روی خود دارند. این اپلیکیشن ها توسط سیستم های عامل مدیریت می شوند و برای شروع نیز گزینه هایی دارند که در هر دو سیستم عامل ios و اندروید وجود دارد.
همچنین برخی از اپلیکیشن های پادکست نسخه هایی را هم برای موبایل و هم برای ویندوز، Mac و Chromecast ارائه داده اند. در ادامه، برخی از اپلیکیشن های پخش پادکست محبوب را معرفی می کنیم :
1- RadioPublic
این اپلیکشین هم برای ios و هم برای اندروید رایگان است. همچنین به حساب کاربری و یا لاگین شدن نیاز ندارد و فقط کافیست فایل صوتی مورد نظر را جستجو کنید.
همچنین می توان به صورت آنلاین یا با دانلود کردن به صورت آفلاین، اپیزودهای فایل صوتی را گوش داد. قابلیت اضافه کردن فیدهای RSS خصوصی، ایمپورت و اکسپورت کردن با استفاده از OPML (نوعی فرمت XML) و ده ها قابلیت دیگر، از ویژگی های این اپلیکیشن است.
2- Player FM
این اپلیکیشن هم برای ios و هم برای اندروید رایگان است. Player FM در واقع یک اپلیکیشن پادکست چند پلتفرمی است که به شما امکان مدیریت و پخش پادکست ها را روی وب، موبایل، و تجهیزات پخش هم برای اندروید و هم برای ios می دهد. تولید کنندگان این اپلیکیشن اخیراً با هاست های Buzzsprout و Libsyn همکاری کرده و بیش از 20 میلیون پادکست مختلف را در موضوعات گوناگون ارائه داده اند.
نسخه وب این اپلیکیشن نیز از محبوبیت بالایی برخوردار است. شما می توانید برای استفاده از این برنامه، از یک حساب کاربری مشترک برای موبایل و یا پتلفرم وب استفاده کنید. این قابلیت، امکان همگام سازی اپیزودهایی را که قبلاً گوش داده اید و یا لیستی که در آینده قصد دارید گوش دهید بین موبایل و مرورگر وب، به شما می دهد.
3- Pocket Casts
این اپلیکشین هم برای ios و هم برای اندروید رایگان است. Pocket Casts یک برنامه عالی برای افرادی است که پادکست های مختلف را گوش می دهند. دارای رابط کاربری عالی، تم های روشن و تاریک، گزینه های مفید جستجو و فیلتر کردن و موارد دیگر است. برخی از ویژگی های برجسته آن عبارتند از:
- دارای قابلیت تنظیم حالت سکوت
- قابلیت تنظیم سرعت (بین 5x تا 3x)
- افزایش ولوم
- قابلیت مدیریت و تنظیم اپیزود
- قابلیت کنترل با اپل واچ
4- Castbox
این اپلیکشین هم برای ios و هم برای اندروید رایگان است و در واقع از سال 2018 به این لیست اضافه شده است اما دارای ویژگی های جالب توجه و شگفت انگیزی است. این اپلیکیشن، جوایز زیادی را از گوگل و اپل در دو سال اخیر دریافت کرده است. این برنامه علاوه بر سازگاری با ios و اندروید، توسط اپل واچ، CarPlay، Amazon Echo Skill نیز پشتیبانی می شود.
5- Cloud Caster
برخلاف بسیاری از برنامه های دیگر، Cloud Caster یک برنامه مبتنی بر ابر (Cload-Based app) است. این یعنی هر زمان که این برنامه را روی دسکتاپ، موبایل و یا تبلت باز کنید، به واسطه استفاده از HTML5، روی یک مرورگر اجرا خواهد شد. این طراحی، ویژگی های متعددی دارد. Cloud Caster کاملاً رایگان است و دارای ویژگی هایی است که اغلب در برنامه های پولی دیده می شود. زمانی که به حساب کاربری خود لاگین می شوید، زمان پخش برای شما همواره از قبل ذخیره شده است. بنابراین می توانید روی هر تایم دلخواهی از یک قابل صوتی و یا اپیزود، یا حتی یک فایل ویدئویی، توقف کنید. این ویژگی در برنامه های رایگان معدودی وجود دارد.
6- Spotify
برنامه Spotify اخیراً پشتیبانی خود را از پادکست ها توسعه داده است. این برنامه دارای کتابخانه بزرگی از پادکست ها است، و امکان ایمپورت کردن فیدهای RSS را نیز داراست. قابلیت همگام سازی پلیبک، subscriptions و اپیزودهای پخش شده روی همه اپلیکیشن ها، در این برنامه فراهم است. پتلفرم این برنامه از مرورگر وب، دسکتاپ، موبایل و دستگاه های تلویزیون پشتیبانی می کند.
گزینه های پادکست در برنامه وب، مشابه گزینه های موجود در نسخه موبایل این اپلیکیشن است. می توانید پادکست ها را در این برنامه سابسکرایب کرده و یا از حالت سابسکرایب خارج کنید. همچنین امکان تنظیم سرعت پلیبک، و ذخیره اپیزودهای مورد علاقه در این برنامه فراهم است.
7- Stitcher
نسخه وب اپلیکیشن Stitcher به آسانی با نسخه های ios و اندروید قابل همگام سازی است. امکان مشاهده کتابخانه، subscriptions و اپیزودهای ذخیره شده در این برنامه فراهم است. همچنین قابلیت ادامه پخش اپیزودها از هرجایی که باقی مانده است، در این اپلیکیشن وجود دارد.
Stitcher علاوه بر پخش پادکست، محتوای خاص خود را نیز تولید می کند. این محتوا شامل شوهای مشهوری مانند Freakonomics Radio، Today و Explained است. نسخه پولی این برنامه نیز با پرداخت 4.99 دلار به صورت ماهیانه در دسترس است که تبلیغات آن حذف شده است. همچنین امکان دسترسی به کتابخانه ای غنی از پادکست های مختلف و آلبوم های کمدی در این نسخه پولی وجود دارد.
8- Podchaser
برنامه Podchaser یک پلیر پادکست آنلاین است که شعار آن، ایجاد جامعه یکپارچه از مخاطبان است. این برنامه دارای بسیاری از ویژگی های کاربر محور است که اکثر برنامه ها فاقد آنها هستند.
به عنوان مثال، کاربران می توانند لیستی از شوها و اپیزودها را بر اساس معیارهای دلخواه خود ایجاد کنند. در سایت، لیستی از پادکست های بازی، شوهای Chicago و پیشنهادهایی برای نمایش های صوتی جذاب در حال پخش، وجود دارد. همچنین کاربر می تواند پادکست ها را در دسته بندی های مختلف از موضوعات گسترده مانند داستان سرایی تا موضوعات محدودتر مانند ماهیگیری مرتب کند.
معرفی نرم افزارهای ساخت پادکست
در این بخش ابتدا برخی از اپلیکیشن های متداول برای ساخت پادکست معرفی می شوند و سپس مراحل ساخت یک پادکست حرفه ای، بیان خواهد شد.
1- Podbean
این اپلیکیشن هم به صورت نسخه کامپیوتر و هم نسخه موبایل طراحی شده است. امکاناتی چون رکورد صدا، میکس کردن صدا، اضافه کردن افکت های صوتی، و استفاده از موزیک پس زمینه به صورت انتخابی از کتابخانه برنامه و یا ایمپورت کردن فایل موزیک، در این اپلیکیشن ارائه شده است.
2- Spreaker Studio
این اپلیکیشن هم دارای نسخه کامپیوتر و هم موبایل است. امکانات پخش زنده و ارتباط مستقیم با مخاطبان و شنوندگان و نیز قابلیت چت آنلاین در این برنامه وجود دارد. همچنین افکت های صوتی، امکان ویرایش فایل صوتی، موزیک پس زمینه و امکانات دیگر در این اپلیکیشن در نظر گرفته شده است.
3- Anchor
نسخه وب و موبایل این اپلیکیشن موجود است. این برنامه یک اپلیکیشن متداول و پرطرفدار برای موبایل است که کار با آن بسیار ساده است. امکانات ویرایشی آن کمتر از Podbean و Spreaker Studio است اما می توان کلیپ های مختلف را در آن مرتب کرد و به صورت اپیزود جدا نمود. کتابخانه گسترده ای از موزیک های پس زمینه در این برنامه وجود دارد که می توان از آنها استفاده نمود.
آموزش گام به گام ساخت پادکست
پس از شناخت اپلیکیشن های مورد نیاز برای ساخت پادکست، کافیست طبق مراحل زیر، عمل کنیم. ساخت یک پادکست موفق 6 مرحله اصلی دارد که عبارت اند از:
- کانسپت
- نرم افزار
- تجهیزات
- عکس نمایه
- معرفی یا مقدمه
- برنامه ریزی
1- کانسپت
اول از همه کانسپت پادکست خود را طراحی کنید. پیش از آنکه به ضبط پادکست خود بپردازید، باید یک کانسپت ثابت را برای آن در نظر بگیرید. فارغ از هدف از تهیه یک پادکست، ابتدا می بایست تخصص خود را بشناسید و بدانید که مخاطبان دنبال چه چیزی هستند. برای این منظور باید به دنبال موضوع و سایر المان های کلیدی بگردید.
2- نرم افزار
بسته به محتوای پادکست و کانسپت انتخابی، می توانید نرم افزار مناسب را برای ضبط صدا انتخاب کنید. نرم افزار Spreaker Studio برای موبایل و یا نسخه دسکتاپ آن، ابزاری سریع و آسان برای ضبط صدا و افزودن جلوه های صوتی و امکاناتی مانند برش، حذف و اتصال فایل های صوتی است. اگر به دنبال نرم افزارهای پیشرفته تر هستند، GarageBand ، Adobe Audition ، Hindenburg و Audacity می توانند گزینه های مناسبی باشند.
3- تجهیزات
برای شروع یک پادکست، نیاز به تجهیزات گران قیمتی ندارید. اگر می خواهید برای تفریح پادکست تهیه کنید، گوشی موبایل کافسیت. اگر می خواهید حرفه ای تر عمل کرده و صدای شفاف تری را تولید کنید، به یک میکروفون نیاز دارید که به نسخه دسکتاپ نرم افزار Spreaker Studio روی کامپیوتر شما قابل اتصال باشد. همچنین یک جفت هدفون نیز نیاز دارید تا از انعکاس صدا جلوگیری کنید.
4- عکس نمایه
اگر مهارت های طراحی کافی در این زمینه ندارید، نگران نباشید. قبل از ایتکه خودتان اقدام به طراحی عکس نمایه پادکست کنید و یا از کسی در این زمینه کمک بگیرید، به خاطر داشته باشید که این عکس، باید منعکس کننده کانسپت و موضوع مورد نظر شما باشد. باید از تصاویر به جای کلمات استفاده کنید. بر خلاقیت خود متکی باشید و با شناختی که از محتوای پادکست دارید، به خلق ایده بپردازید.
5- معرفی یا مقدمه
پس از تعیین کانسپت و طراحی یک عکس نمایه مناسب، مهم ترین بخش برای انتشار پادکست، مقدمه آن است. این بخش، اولین قسمتی است که شنونده در مورد پادکست شما می شوند. بنابراین حدود 30 ثانیه ابتدایی پادکست را به معرفی و مقدمه اختصاص دهید. شما برای جذب مخاطب، همین 30 ثانیه را در اختیار دارید، بنابراین ساخت یک مقدمه حرفه ای و جذاب، در موفقیت یک پادکست، امری حیاتی است.
6- برنامه ریزی
در مرحله آخر، خواسته های مخاطبان خود را بشناسید. باید یک برنامه مدون برای پادکست خود داشته باشید. از ابتدا تا انتها، باید یک خط فکری مشخص را دنبال کنید. برای این منظور، برای هر اپیزود یک پیش نویس تهیه کنید. در مورد پادکست هایی که ماهیت داستان خوانی، روایت و غیره دارند، تهیه پیش نویس قطعاً می تواند به کیفیت، جذابیت و انسجام ساختاری پادکست شما کمک کند.
در مرحله بعد، پس از تهیه پادکست، از هاست های مناسب برای انتشار پادکست استفاده کنید. لیستی از هاست های پادکست به شرح زیر است:
- fm
- Podbean
- Buzzsprout
- Seriously Simple Podcasting and Castos
- SoundCloud
- Libsyn
- WordPress and PowerPress
سپس از طریق دایرکتوری های پادکستینگ iTunes و یا Spotify، پادکست خود را سابمیت کنید. به عنوان مثال برای سابمیت در iTunes، مراحل زیر را دنبال کنید:
- یک فید RSS برای پادکست خود بسازید. LibSyn و سایر سرویس های هاستینگ پادکست، پروسه ایجاد فید RSS را برای کاربران خود طراحی کرده اند.
- iTunes Connect (https://itunesconnect.apple.com/) را باز کنید. سپس به داشبورد Podcasts Connect هدایت می شوید. در آنجا یک علامت + در سمت چپ برای سابمیت یک شوی جدید به دایرکتوری وجود دارد.
- وقتی روی علامت + کلیک کنید، به یک صفحه ساده منتقل می شوید که می بایست آدرس فید RSS معتبر را در آنجا وارد کنید.
- در نهایت روی گزینه Submit کلیک کنید.
در این مرحله، iTunes پیغام تأییدیه ای برای شما ارسال می کند و پس از 24 تا 48 ساعت، ایمیل تأیید نهایی برای شما ارسال خواهد شد. طی 3 تا 5 روز، پادکست شما در نتایج جستجوی iTunes بر اساس کلمات کلیدی تعیین شده توسط خودتان، نمایش داده خواهد شد.
نتیجه گیری
در این مقاله، با مفهوم پادکست، روش ساخت یک پادکست موفق و ابزارهای لازم برای تهیه آن آشنا شدید. همچنین اپلیکیشن های مختلفی که برای انتشار پادکست در نظر گرفته شده اند، با قابلیت های مختلف در این متن بررسی شد. برای ایجاد یک پادکست، اولین قدم طرح ایده است.
گوش دادن به پادکست هایی که موضوعاتی مشابه موضوع مورد نظر شما دارند، می تواند کمک کننده باشد. اگر قبلاً میکروفون تهیه کرده اید، به عنوان تست یک اپیزود پیرامون ایده پادکست خود ضبط کنید. پس از ضبط، محتوای خود را گوش کنید. همچنین اگر نرم افزار ویرایش صدا را قبلاً دانلود کرده اید، حتماً پیش از انتشار پادکست، کمی با نرم افزار کار کنید تا تنظیمات آن را بهتر بشناسید. حالا آمادگی لازم برای ایجاد و انتشار یک پادکست را دارید. ایده خود را بسازید، محتوای آن را برنامه ریزی کرده و ضبطش کنید. به همین سادگی!
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.