پرایس اکشن (Price Action) چیست + الگوها و نحوه ترید با آن
پیش بینی حرکات بازار همواره دغدغه اصلی تریدرها محسوب می شود به گونه ای که آنها با استفاده از روش های مختلف سعی دارند تا اوضاع بازار در آینده را حدس بزنند. یکی از تکنیک های تحلیل بازار پرایس اکشن (Price Action) نام دارد که با الگوهای کاربردی در پیش بینی بازار به تریدرها کمک می کند. در این مطلب تکنیک پرایس اکشن و نحوه ترید با آن را مورد بررسی قرار می دهیم، پس تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
پرایس اکشن چیست؟
ترید با پرایس اکشن یک روش خرید و فروش در بازارهای مالی به شمار می رود که در آن تریدر با استفاده از تجزیه و تحلیل قیمت کنونی به کمک چارت می تواند حرکت بازار را پیش بینی کند. این تکنیک توسط بسیاری از خرده تریدرها (Retail Traders)، تریدرهای سازمانی (Institutional Traders) و مدیران صندوق های سرمایه گذاری (Hedge Funds) برای پیش بینی حرکت بازار یا قیمت سهام مورد استفاده قرار می گیرد.
پرایس اکشن در واقع به چگونگی تغییر قیمت اشاره دارد و در بازارهایی با نقدینگی و نوسان بالا به راحتی قابل استفاده است. البته در واقعیت هر چیزی که در بازار آزاد خرید و فروش شود باعث به وجود آمدن پرایس اکشن می شود. تریدرهای پرایس اکشن به فاکتورهای اساسی و تاثیرگذار بر روی حرکت بازار توجه نمی کنند بلکه تاریخچه قیمت بازار (تحرکات قیمتی بازار در طول یک بازه زمانی مشخص) را مبنای تجزیه و تحلیل خود قرار می دهند.
در حقیقت پرایس اکشن یکی از زیر شاخه های تحلیل تکنیکال است. البته مدل پرایس اکشن خیلی به اطلاعات قدیمی و تاریخ گذشته اهمیت نمی دهد بلکه رابطه قیمت فعلی بازار با قیمت های قبلی یا اخیر را مورد بررسی قرار می دهد. به عبارت دیگر می توان گفت پرایس اکشن یک مدل خالص از تحلیل تکنیکال به شمار می رود چرا که هیچ اثری از اندیکاتورهای تاریخ گذشته در آن دیده نمی شود. تریدرهای پرایس اکشن نیز فقط اطلاعات جدید و دست اولی که بازار درباره خود تولید می نماید را مورد بررسی قرار می دهند.
تحلیل پرایس اکشن باعث می شود که تریدر تحرک قیمتی بازار را به راحتی حس کند، در حقیقت این تحلیل توضیحاتی را در اختیار تریدر قرار می دهد تا با استفاده از آن ساختار فعلی بازار را برای خود توصیف کند. تریدرهای پرایس اکشن با تجربه معمولا حس ششم و درک بالا از بازار را مهم ترین دلیل موفقیت خود در این زمینه می دانند.
تریدرهای پرایس اکشن معمولا تاریخچه قیمت بازار را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهند. در حقیقت آنها بیشتر تحرکات قیمتی 3 یا 6 ماه اخیر را ملاک تحلیل خود قرار داده و به بازه های زمانی دورتر توجهی ندارند. تاریخچه قیمت بازار شامل سویینگ صعودی (Swing Highs)، سویینگ نزولی (Swing Lows)، سطوح حمایت و مقاومت در بازار است.
یک تریدر با استفاده از پرایس اکشن می تواند تفکرات انسانی پشت حرکات بازار را توضیح دهد. در حقیقت هر کدام از اعضای حاضر در یک بازار سرنخ های پرایس اکشن را در چارت قیمتی آن قرار می دهند، بنابراین شما می توانید حرکات بعدی بازار را با استفاده از تحلیل این سرنخ ها پیش بینی کنید.
پرایس اکشن و ساده اندیشی
تریدرهای پرایس اکشن از شعار همه چیز را ساده انجام دهید پیروی می کنند. در حقیقت آنها معتقدند که تریدرها با استفاده از اندیکاتورهای تکنیکال متعدد و تحلیل بیش از حد بازار باعث پیچیده تر شدن امر معامله گری می شوند. ترید با استفاده از پرایس اکشن به دلیل استفاده از چارت های قیمتی ساده به ترید برهنه (Naked Trade) و ترید خام (Raw Trade) نیز معروف است.
رویکرد ساده اندیشی در تحلیل پرایس اکشن به این معنی است که هیچ اندیکاتوری در چارت تریدر وجود ندارد و هیچ اخبار یا رویداد اقتصادی در روند تصمیم گیری تریدر تاثیرگذار نیست. تمرکز اصلی این تکنیک فقط بر روی عملکرد قیمتی بازار است، تریدرهای پرایس اکشن نیز باور دارند که قیمت یک بازار تمام متغیرهای تاثیرگذار دیگر نظیر رویدادهای خبری، داده های اکوسیستمی و غیره را نیز در بر می گیرد.
به طور کلی می توان گفت که تجزیه و تحلیل یک بازار و ترید در آن از طریق پرایس اکشن در مقایسه با فهرست کردن متغیرهای موثر بر بازار بسیار آسان تر است.
الگوهای پرایس اکشن
الگوهای پرایس اکشن که به عنوان سیگنال های پرایس اکشن نیز شناخته می شوند، مهم ترین فاکتور برای ترید با این تکنیک به شمار می روند. در حقیقت الگوهای پرایس اکشن سرنخ های بسیار کاربردی در اختیار تریدرها قرار می دهند تا با کمک آن بتوانند قیمت های آتی بازار را پیش بینی کنند.
-
الگوی داخلی (Inside Bar) :
الگوی داخلی یک الگوی متشکل از یک کندل داخلی و یک کندل قبلی (نوار مادر) است که به طور کامل در دامنه بالا و پایین کندل مادر جای می گیرد. این الگو معمولا به عنوان یک الگوی شکست در بازارهای ترند مورد استفاده تریدرها قرار می گیرد؛ البته اگر این الگو در سطح چارت کلیدی تشکیل شود نیز نشان دهنده یک سیگنال معکوس می باشد.
-
الگوی کندل میخی (Pin Bar) :
الگوی کندل میخی شامل یک کندل قیمتی است که بازگشت قیمت و حرکت معکوس در بازار را نشان می دهد. سیگنال های کندل های میخی در بازارهای ترند و خنثی (Range Bound) کاربرد بسیار زیادی دارد به گونه ای که یک سیگنال چرخش بازار از سطوح حمایت و مقاومت کلیدی در اختیار تریدر قرار می دهد.
کندل میخی نشان می دهد که حرکت قیمت ممکن است مخالف جهت دنباله (Tail) باشد؛ در حقیقت این دنباله کندل میخی است که ریجکت و برگشت قیمت را نشان می دهد.
-
الگوی جعلی (Fakey) :
الگوی جعلی نشان دهنده این است که که یک شکست اشتباه در الگوی کندل داخلی اتفاق افتاده است. به عبارت دیگر اگر روند قیمتی در الگوی کندل داخلی شکست کوتاهی داشته باشد ولی به سرعت معکوس شود و به سمت کندل مادر تغییر جهت دهد، آنگاه منجر به تشکیل الگوی جعلی می شود.
دلیل نام گذاری الگوی جعلی این است که شما را فریب می دهد به گونه ای که قیمت بازار ابتدا در یک جهت شکسته می شود اما پس از مدتی مسیر خود را در جهتی مخالف تغییر داده و تحرک قیمت را در همان جهت تنظیم می کند.
نحوه ترید با الگوهای پرایس اکشن
حال که با مفهوم پرایس اکشن و الگوهای آن آشنا شدید بهتر است مثال هایی از تریدهای این تکنیک را نیز با یکدیگر مرور کنیم. نمودار زیر سیگنال فروش جعلی را نشان می دهد، البته روند قیمتی از قبل رو به پایین بوده است چرا که مسیر حرکت نزولی قیمت از سمت چپ بالای این نمودار آغاز شده و با حرکت قیمت به سمت چپ نمودار دچار سقوط می شود.
خبر خوب این است که این سیگنال فروش جعلی با روند حرکتی نزولی نمودار در یک راستا قرار دارد چرا که معامله در بازارهای ترند باعث می شود که شانس سوددهی استفاده از پرایس اکشن افزایش یابد.
نمودار زیر نیز یک الگوی صعودی جعلی با کندل میخی را در یک بازار صعودی نشان می دهد که ترکیبی از الگوی جعلی و الگوی کندل میخی است. به طور کلی اگر بازار در بازه زمانی اخیر به صورت تهاجمی در یک جهت حرکت داشته باشد، تریدر پرایس اکشن نیز ترجیح می دهد تا در راستای همان مومنتوم معاملات خود را انجام دهد.
ما در نمودار بعدی به دنبال الگوی معاملاتی کندل داخلی هستیم، البته باید خاطر نشان کرد که نمودار زیر یک الگوی کندل داخلی معمولی و یک کندل میخی داخلی کومبو (Inside Pin Bar Combo) را نشان می دهد. همانطور که در نمودار زیر مشخص است این الگو در بازارهای ترند کاربرد بسیار بالایی دارد.
نمودار بعدی نیز نشان دهنده الگوی کندل میخی است. به حرکت صعودی که پس از سیگنال خرید کندل میخی ایجاد شده است توجه کنید، علاوه بر این دقت داشته باشید که دنباله کندل های میخی مورد نظر در مقایسه با دیگر کندل های موجود در نمودار بلندتر است. به عبارت دیگر کندل های میخی که دنباله بلندی دارند فرصتی خوبی برای ورود به بازار هستند.
ترید از طریق نقطه تلاقی
ترید از طریق پرایس اکشن تنها به استفاده از سیگنال ها محدود نیست بلکه مکان شکل گیری سیگنال در نمودار قیمتی نیز نوعی استراتژی معاملاتی برای تریدرهای پرایس اکشن محسوب می شود. کندل های میخی، کندل های داخلی و سیگنال های دیگر پرایس اکشن شبیه به یکدیگر نیستند بنابراین شما با توجه به موقعیت سیگنال پرایس اکشن در بازار ممکن است بدون تردید معامله خود را انجام داده یا به طور کلی از آن صرف نظر کنید.
سیگنال هایی که در نقاط تلاقی بازار اتفاق افتاده اند بهترین سیگنال های معاملاتی برای تریدرهای پرایس اکشن محسوب می شوند. در این حالت نقاطی از بازار که سیگنال ورود پرایس اکشن حداقل با دو مورد از سیگنال های دیگر سازگاری دارد برای تریدر از اهمیت بسیار بالایی برخورد است.
شما می توانید یک کندل میخی حاوی نقطه تلاقی را در نمودار زیر مشاهده کنید به گونه ای که کندل میخی هم جهت با یک بازار صعودی و در یک سطح حمایت صعودی شکل گرفته است. بنابراین می توان گفت که در نمودار زیر تلاقی روند و سطوح حمایت وجود دارد و این موضوع در نهایت اعتبار بیشتری به سیگنال خرید این کندل میخی می دهد. به طور کلی می توان گفت که هر چقدر نقاط تلاقی یک سیگنال پرایس اکشن بیشتر باشد، اعتبار و درستی آن نیز بیشتر خواهد بود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.