PWA یا وب اپلیکیشن پیش رونده چیست؟ + مزایا و معایب آن
وب اپلیکیشن های پیش رونده یا Progressive Web Apps که به آن به طور مختصر PWA نیز گفته می شود، نسل جدیدی از اپلیکیشن های موبایلی هستند که بر بستر وب ارائه می شوند و شباهت بسیار زیادی به اپلیکیشن های بومی (native) دارند.
دنیای اپلیکیشن ها تاکنون پیشرفت چشمگیری داشته است به طوری که طی 2 سال اخیر تعداد اپ استورها دو برابر و تعداد اپلیکیشن ها به بیش از 2 میلیون رسیده است! در این بین همیشه رقابت سنگینی بین اپلیکیشن های بومی و تحت وب بوده است تا جایی که سال 2007 در مراسم معارفه آیفون، استیو جابز در طی سخنرانی خود به معرفی وب اپلیکیشن های پیش رونده یا همان PWA پرداخت که با سازوکاری ساده در مرورگر اختصاصی شرکت Apple یعنی Safari قادر به پیاده سازی و اجرا بودند (البته بعدها شرکت گوگل توجه بیشتری به این نوع از اپلیکیشن نشان داد) و آن نقطه عطفی بود تا طراحی این نوع از اپلیکیشن ها در مرکز توجه توسعه دهندگان وبسایت ها و اپلیکیشن های موبایل قرار گیرد. ما در این مقاله قصد داریم در ابتدا با مفهوم کلی PWA آشنا شویم و سپس مزایای آن را به شما عزیزان معرفی کنیم.
PWA یا وب اپلیکیشن پیش رونده چیست
خلق وب اپلیکیشن های پیش رونده PWA نتیجه پیشرفت آخرین استانداردهای جهانی در زمینه وبگردی با موبایل هستند که در حقیقت برای تجربه هر چه بهتر و سریعتر کاربر از app های مدرن طراحی شده اند. به علاوه چون این نوع از اپلیکیشن ها مبتنی بر وب (Web-based) می باشند به شما اجازه استفاده از تمامی امکانات خوب وب مثل دسترسی سریع و آسان و بروز رسانی و اشتراک گذاری فوری را می دهند.
برخلاف اپلیکیشن های سنتی موبایل، این نوع از اپلیکیشن ها شباهت بسیاری به اپلیکیشن های بومی دارند (در مواقعی حتی قادر به تشخیص بین این دو نخواهید بود). به علاوه حاوی انبار ذخیره سازی آفلاین و قابلیت دسترسی سریع به ویژگی های اپلیکیشن های بومی همانند اعلام نوتیفیکشن (Push Notification)، دسترسی به موقعیت مکانی (location Access) و دسترسی به دوربین در قالب سایت را دارا می باشند.
در حقیقت با ادغام اپلیکیشن های بومی با ویژگی هایی مثل سرعت، پویایی و پایداری بیشتر به یک معجزه در دنیای App ها خواهیم رسید که نام آن وب اپلیکیشن های پیش رونده یا همان Progressive Web Applications ها گفته می شود.
برخلاف اپلیکیشن های سنتی برای نصب وب اپلیکیشن های پیش رونده نیازی نیست که به اپ استورهای مختلف مختلف مثل بازار یا Google play و Apple store lvh[ui مراجعه کنید، بلکه خود وبسایت پس از کسب اجازه از شما اقدام به ایجاد آیکون یا همان Shortcut در موبایل شما می کند تا در کمترین زمان ممکن با فشردن انگشتان دست بر روی آن به صفحه اصلی سایت و محیط اپلیکیشنی آن هدایت شوید.
برخلاف اپلیکیشن های بومی ، PWA ها از حجم کمتری برخوردار هستند بنابراین حافظه کمتری از موبایل شما را به خود اختصاص داده، سریع تر لود می شوند و در شبکه های اینترنتی کم سرعت نیز به خوبی قابلیت اجرایی دارند. در ادامه برای نشان دادن اهمیت PWA سری به آمار و ارقام خواهیم زد.
آمار و ارقام استفاده از PWA در فضای وب
بر اساس آمار، سایت هایی که سریع و کاربر پسند (User-friendly) می باشند نه تنها باعث رضایت بیشتر کاربران خود می شوند بلکه سود حاصل از درآمد آنها نیز بیشتر می شود و در اینجا کلاس کاری شما به خاطر استفاده از PWA از رقبایتان فاصله می گیرد !
برای اینکه به صورت عینی به شما اثبات کنیم که استفاده از PWA چقدر در کسب درآمد وبسایت ها تاثیر دارد دو سایت معروف Pinterest و Twitter را با هم بررسی خواهیم کرد :
Pinterest: سر و کار کاربران بعد از تجربه کاربری حاصل از استفاده وب اپلیکیشن پیش رونده سایت چیزی حدود 60% افزایش داشته و به طبع آن درآمد حاصل از تبلیغات حدود 44% درصد بیشتر شده است. علاوه بر این درصد استفاده از اپلیکیشن بومی این وبسایت نیز چیزی حدود 3% افزایش پیدا کرده است.
Twitter: وب اپلیکیشن پیش رونده این سایت دقیقا عملکرد مشابهی مانند اپلیکیشن بومی آن داشته است با این تفاوت که حدود 3% فضای کمتری از حافظه موبایل را به خود اختصاص می دهد. با ترکیب تمامی این امکانات از جمله سرعت و عملکرد بهتر و کاهش حجم این سایت با افزایش 75% توییت های ارسالی مواجه شده است !
در ادامه می توانید لیست 20 سایت بزرگ دیگر که از PWA استفاده می کنند را مشاهده کنید :
- AliExpress.com
- Alibaba.com
- Jumia.com.ng
- 5miles.com
- Flipkart.com
- Wego.com
- Olacabs.com
- Airberlin.com
- Forbes.com
- Babe.news
- Weather.com
- Bookmyshow.com
- Voot.com
- Tinder.com
- Ele.me
- Starbucks.com
- Housing.com
- PureFormulas.com
- Lancome.com
- Pint.com
مراحل ساخت یک وب اپلیکیشن پیش رونده
در ابتدا باید به این نکته توجه داشته باشید که مسئله اصلی انتخاب بین اپلیکیشن های بومی و پیش رونده نیست چرا که وجود هر دو آنها باعث می شود استفاده از وبسایت شما لذت بخش تر باشد. PWA ها کاربران جدید را جذب می کنند در حالی که وجود App های بومی باعث پایداری هر چه بیشتر وبسایت شما خواهد شد. به علاوه طرح و توسعه این نوع از App ها از طریق نرم افزار هایی مانند Google Lighthouse و Workbox انجام می پذیرد که مورد اول رایگان برای اجرا در صفحات وب و دومین مورد برای ایجاد استفاده از امکانات آفلاین مشهور هستند.
اگر چه این نوع از اپلیکیشن ها بسیار سریع و قابل اعتماد هستند اما وجود بعضی از موانع باعث بروز برخی مشکلات و باگ هایی در آن می شود به همین منظور در سایت تیم توسعه دهندگان گوگل یک چک لیست کامل از باید ها و نباید های ایجاد PWA برای وبسایت ها شرح داده شده است.
مزایای استفاده از PWA
استفاده از وب اپلیکیشن های پیش رونده نه تنها برای کاربران حس لذت بخشی را به همراه دارند بلکه برنامه نویسان در این حوزه نیز به دلایلی علاقه مند به توسعه آنها برای سایت های مختلف و معتبر هستند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت :
مزایای PWA برای کاربران :
- سرعت بسیار بالای آنها ( انجام عملیات در کسری از ثانیه)
- در صفحه خانگی (Home Screen) موبایل قابل دسترسی هستند.
- بسیار دقیق با صفحات موبایل و حتی دستگاه های دیگر نظیر تبلت، ساعت های هوشمند و کامپیوتر تطبیق پذیر و رسپانسیو هستند.
- قابلیت اعلان نوتیفیکیشن (Push Notification) دارند.
- به دلیل پشتیبانی Service Worker ها قابلیت دسترسی در شرایط آفلاین را دارند.
- تجربه کاربری (UX) بسیار لذت بخشی را برای شما به ارمغان می آورند.
- اشتراک گذاری آنها بسیار آسان بوده به طوری که از طریق کپی کردن لینک نیز قادر به انجام این کار می باشد.
مزایای PWA برای برنامه نویسان :
- کدنویسی بسیار آسان
- پشتیبانی از HTML، CSS و JavaScript
- یک بنای کدینگ برای تمامی پلتفرم ها
- بدون نیاز به App Store یا Google Play
- قابلیت نمونه سازی، طبقه بندی، پایلوتینگ (Piloting) و انتشار سریع
- ارزان بودن
معایب استفاده از PWA
1- عدم سازگاری با نسخه های قدیمی IOS : امکان اجرای PWA روی دستگاه های آیفون از نسخه IOS 11.3 امکان پذیر شده است و احتمالا اجرای آن در نسخه های قدیمی تر با مشکلاتی مواجه خواهد بود. علاوه بر این آیفون متاسفانه دسترسی به ویژگی های مهمی مثل شناسایی اثر انگشت، شناسایی چهره، ARkit، بلوتوث، سریال، Beacons، حسگر ارتفاع و حتی اطلاعات مربوط به باطری را نمی دهد که می تواند توسعه دهندگان را کمی به فکر بیشتر وادار کند.
2- عدم هماهنگی با موبایل های قدیمی : از آنجایی که PWA یک تکنولوژی جدید می باشد بنابراین نمی توان انتظار داشت که موبایل های قدیمی با مرورگرهای قدیمی خود بتوانند بدون مشکل آنها را باز کنند.
3- به اندازه اپلیکیشن های بومی کاربردی نیستند : PWA ها در واقع قادر به انجام تمامی کارهایی که اپلیکیشن های بومی می توانند انجام دهند نیستند چرا که آنها با Javascript نوشته شده اند و نمی توانند به اندازه اپلیکیشن هایی که با زبان هایی مثل Swift و Kotlin نوشته شده اند کارآمد و کاربردی باشند.
نتیجه گیری
با وجود مزایای بیشمار تنها عیبی که متوجه وب اپلیکیشن های پیش رونده می باشد این است که تا به حال برنامه نویسان شرکت Apple بر خلاف برنامه نویسان شرکت Google توجه زیادی به توسعه آن نداشته اند که با مرور زمان این موضوع نیز برطرف می گردد. به هر حال توسعه و تولید وب اپلیکیشن های پیش رونده (PWA) در کنار بروز رسانی منظم اپلیکیشن بومی (Native Application) نیاز امروز تمامی وبسایت های بزرگ برای جذب بیشتر کاربران موبایل می باشد و قطعا وبسایت هایی که به این موارد توجهی نداشته باشند به مرور خود را در خطر بقا در برابر رقبای خود می بینند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.