سالیدورک چیست؟ + مزایا، معایب و کاربردهای SolidWorks
سالیدورک (Solidworks) یک نرمافزار مهندسی طراحی به کمک رایانه است که بر روی ویندوز اجرا میشود و توسط شرکت فرانسوی داسو سیستمز توسعه داده شده است. اگر در زمینه مهندسی، معماری یا طراحی کار می کنید، قطعا نام نرم افزار سالیدورک را شنیده اید. این نرم افزار از محبوبیت بالایی بین مهندسان مکانیک و کارشناسان فعال در حوزههای طراحی مکانیکی برخوردار است که ما قصد داریم در این مطلب تمامی بخش ها مزایا و معایب آن را مورد بررسی قرار دهیم.
نرم افزار سالیدورک چیست؟
SolidWorks یکی از محبوب ترین بسته های طراحی به کمک کامپیوتر (Computer Aided Design – CAD) در بازار است. این نرم افزار به مدلسازی پارامتری دوبعدی (2D) و سه بعدی (3D) کمک میکند و در اغلب شرکتهای طراحی مورد استفاده قرار میگیرد. این نرمافزار دارای سه محیط به نامهای پارت (part) اسمبلی (assembly) و دراوینگ (drawing) می باشد که هر کدام کاربردهای مختص خود را دارند. در محیط Part می توانید قطعات را طراحی کنید، در محیط Assembly می توانید قطعات یک مکانیسم را بر روی هم سوار کنید و در محیط Drawing می توانید نقشه های مهندسی مورد نظر خود را ترسیم کنید.
بسیاری از کسبوکارها، از جمله تولیدکنندگان، شرکتهای تجاری و طراحان خانهها می خواهند مدلهای دوبعدی خود را به سه بعدی تبدیل کنند تا فرآیند طراحی سادهتر شود. کاربران میتوانند بخش های اتوکد (AutoCAD) و دادههای دو بعدی را با فرمتهای DWG و DXF به SolidWorks وارد کنند تا مدلهای سه بعدی تولید کنند. آنها همچنین می توانند بخش های طراحی را از DWG به SolidWorks وارد کنند.
کاربردهای SolidWorks
نرم افزار سالیدورک یک ابزار همه کاره است. از نمونه سازی های سریع گرفته تا طراحی همه چیز مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین استفاده از این نرم افزار برای بسیاری از روش های مهندسی (نمایش گرافیکی سازه ها، ماشین ها و اجزای سازنده آنها) الزامی و کاربردی است. از این نرمافزار برای توسعه محصولات جدید و نوآورانه نیز استفاده میشود.
برخی از کاربردهای سالیدورک عبارتاند از:
- ساخت: تبدیل طرح ها به محصولات، از جمله ماژول های مربوط به ماشینها
- طراحی: مدلسازی سطح یا مدلسازی جامد پارامتریک/مستقیم
- تحلیل مهندسی: تجزیه و تحلیل الکترومغناطیسی، تجزیه و تحلیل حرارتی، تجزیه و تحلیل سیالات و سایر موارد
علاوه بر اینها نرم افزار solidworks امکانات و ابزارهای زیادی را برای کارهایی مانند مدل سازی و عملیات ورق کاری، جوش کاری، ریخته گری، تزریق پلاستیک، ساخت قالب، جوش دادن قطعات، تحلیل تنش و مدلسازی رفتار و مقاومت قطعات تحت بارگذاری را در اختیار شما قرار می دهد.
ویژگی های مهم رندر سه بعدی SolidWorks
1- تجزیه و تحلیل بصری
از ابزارهای تجزیه و تحلیل و شبیه سازی کاملاً یکپارچه بهرهمند شوید. نتایج را در طراحی سه بعدی (3D) تجسم کنید و اطلاعات مهم را با گزارش و تجزیه و تحلیل بصری دریافت کنید.
2- رندر واقع گرایانه و انیمیشن سه بعدی
رندرهای فوتورئالیستی قدرتمند و انیمیشن های سه بعدی را برای ارتباط واضح با طراحی توسعه دهید.
3- Library
با کتابخانه، لازم نیست ویژگی های مشترک را به طور مکرر دوباره ترسیم کنید.
4- Hole Wizard
اطلاعاتی مانند threadها، fit toleranceها و غیره در ابزار Hole Wizard قابل دسترسی هستند. همچنین این بخش مواردی همچون NPT،Counterbore Threaded Threads و موارد دیگر را در خود جای داده است.
5- قدرت برش / گسترش
Power Trim به شما این امکان را می دهد از شر خطوط اضافی در طراحی خلاص شوید. با نگه داشتن کلید Shift در حین کشیدن خطوط، می توانید به جای کوتاه کردن خطوط آن ها را گسترش دهید.
6- Quick Mates
کامپوننتها (components) را به راحتی در یک گروه (assembly) قرار دهید. برای نمایش آیکون های Quick Mates، کلید Ctrl را نگه دارید و مرجع هایی مانند لبه ها (edges)، سطحها (faces) و گوشهها (vertices) را انتخاب کنید.
7- پنهان کردن و نمایش دادن
استفاده از ویژگی Hide and Show کار با مجموعه ها را بسیار آسان تر می کند. اگر ماوس را روی قسمتی نگه دارید و کلید Tab را فشار دهید، آن قسمت مخفی میشود و کلیدهای Shift+Tab آن را آشکار می کند. برای آشکار کردن تمام اجزای پنهان، روی “show hidden components” کلیک کنید.
8- بردکرامبها (Breadcrumbs)
با بردکرامبها، یافتن ویژگیها، انتخاب طرحهای مرجع و تعامل با مجموعهها آسانتر میشود. علاوه بر این، با فشار دادن کلید D، بردکرامب به محل موس منتقل میشود. به این ترتیب، شما مجبور نیستید درخت ویژگی ها (feature tree) را برای جستجوی چیزی باز و بسته کنید.
9- Command Finder
نرم افزار SolidWorks شامل صدها دستور است. با Command Finder می توانید به راحتی دستورات را پیدا کنید. با استفاده از کامند فایندر هم کار کردن با نرم افزار سالیدورک را یاد می گیرید و هم سریعتر به ابزاری که نیاز دارید دسترسی پیدا میکنید.
مزایای استفاده از SolidWorks
1- اشتراک گذاری سریع طرح ها
طرح ها و دموهای خود را از راه دور با مشتریان، سرمایه گذاران، اعضای تیم و غیره به اشتراک بگذارید. طرح ها را از طریق اینترنت ارسال کنید، آنها را در رسانه های دیگر منتشر کنید و از آنها در انیمیشن ها برای پیش نمایش و یا ارائه ها استفاده کنید.
2- اتوماسیون
با اتوماسیون، می توانید روی اداره کسب و کار خود تمرکز کنید. تکرار الگوهای طراحی سه بعدی موجود اغلب روند طراحی را کند می کند. این جایی است که مدل سازی CAD SolidWorks وارد می شود، زیرا دارای اتوماسیون داخلی است. ابعاد خودکار مدل های سه بعدی CAD، به این معنی است که می توانید از ابتدای ایده به مرحله طراحی به سرعت پیش بروید. همچنین می توانید با تنظیم دستورالعمل ها و پارامترها برای توسعه طرح های موجود، پیکربندی های متعدد ایجاد کنید. این بدان معناست که شما می توانید به جای خلق یک ایده، تنوع زیادی از یک ایده ایجاد کنید.
3- بررسی تداخل و محاسبات
نرم افزار اطمینان می دهد که محاسبات ریاضی بر اساس پارامترهای تنظیم شده به صورت دقیق انجام شود. به راحتی تغییرات مربوط به متغیرهای اضافی را ایجاد کنید. ویژگی ها سالیدورک به شما این امکان را می دهد که تداخل در طرح های مونتاژ بزرگ را بررسی کنید. فرآیند مونتاژ یا اجزای داخلی را به صورت بصری تجسم کنید. نرم افزار SolidWorks به محاسبه اندازه گیری های هندسی و نیروهای مربوط به انحراف، حرکت، تنش قطعه، ارتعاش و سایر عوامل کمک می کند.
4- صرفه جویی در هزینه ها
با توجه به اجزای ساخته شده استاندارد که در 3D CAD گنجانده شده اند، طراحان می توانند در زمان و هزینه خود صرفه جویی کنند. مدل سازی SolidWorks به شما کمک می کند تا چرخه طراحی را کوتاه تر کنید، زمان ورود به بازار را تسریع کنید و فعالیت های تکراری را حذف کنید.
5- طرح های نوآورانه
گرافیک بصری به مشتریان و سرمایه گذاران کمک می کند تا ویژگی ها، خصوصیات و اجزا را درک کنند. همچنین از این نوع گرافیک ها در تهیه پیشنهادات (proposals) استفاده میشود. به کمک سالیدورک می توانید انواع روش های طراحی را کاوش کنید و طراحان الکتریکی و مکانیکی تیم خود را با ابزارهای شبیه سازی تعبیه شده در این نرم افزار هماهنگ کنید. این کار به در نظر گرفتن سناریوهای مختلف کمک میکند.
معایب مدلسازی سالیدورک
سالیدورک نیز مانند هر نرم افزار دیگری با چالش هایی همراه است که برخی از آنها عبارتاند از:
- SolidWorks با سیستم عامل مک سازگاری ندارد و در حال حاضر فقط بر روی سیستم عامل ویندوز قابل نصب و اجرا هستند.
- عملکرد سالیدورک به صورت 2 بعدی محدود است. اگر می خواهید طراحی به صورت دو بعدی داشته باشید، اتوکد ممکن است گزینه بهتری باشد.
- برخی از مدلهای سهبعدی را نمیتوان به کمک آن بهبود بخشید.
- گزارش هایی از کرشهای تصادفی نرم افزار وجود دارد. بنابراین سالیدورک به یک کامپیوتر با سخت افزار قدرتمند نیاز دارد.
- برای مدیریت فایل ها به پلاگین نیاز دارد.
حداقل سیستم مورد نیاز برای اجرای سالیدورک
- پردازنده: 3 گیگا هرتز یا 4 گیگا هرتز
- سیستم عامل: Windows 10 64-bit
- رم: 16 گیگابایت به صورت حداقل (32 گیگابایت پیشنهادی)
- هارد دیسک: SSD با فضای 20 گیگابایت
- کارت گرافیک:
-
- اسمبل استاندار (Standard assemblies): NVIDIA Quadro P1000 or AMD Radeon Pro WX 4100
- اسمبل بزرگ (Large assemblies with simple parts): NVIDIA Quadro P2000 or AMD Radeon Pro WX 7100
- اسمبل بزرگ با بخش های پیچیده (Large assemblies with complex parts): NVIDIA Quadro P4000/5000 or AMD Radeon Pro WX 8200/9100
- سالیدورک ویژوالایز (SOLIDWORKS Visualize): NVIDIA Quadro P4000/5000 or AMD Radeon Pro WX 8200/9100
-
نتیجه گیری
اگر روی مدل سازی و طراحی سه بعدی کار می کنید، نرم افزار SolidWorks به طور کلی یک انتخاب عالی است. رندر سه بعدی SolidWorks به شما امکان می دهد تا از جزئیات واقعی بهره کامل را ببرید و در نتیجه فرآیندها و محصول خود را کارآمدتر کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.