Symfony چیست؟ + بررسی مزایا و معایب سیمفونی
فریم ورک ها، در واقع مجموعه ای از کلاس ها هستند که در کنار یک زبان برنامه نویسی، باعث آسان تر شدن فرآیند طراحی و توسعه اپلیکیشن ها می شود. فریم ورک Symfony در کنار زبان برنامه نویسی PHP یکی از محبوب ترین زوج ها هستند که طرفداران زیادی بین توسعه دهندگان دارند. در این مقاله قصد داریم تا به معرفی ویژگی های فریم ورک سیمفونی Symfony بپردازیم و مزایای و معایب آن را نیز به طور کامل بررسی کنیم.
Symfony چیست؟
فریم ورک Symfony یک فریم ورک متن باز با معماری MVC است. این فریم ورک شامل مجموعه ای از کدهای PHP می باشد که در خارج از آن نیز قابل استفاده مجدد هستند. همچنین دارای تنظیمات حاوی YAML و XML است که با یک کتابخانه مجزا همکاری می کند. علاوه بر این این فریم ورک دارای شبکه کاربری عظیمی است.
فریم ورک Symfony در واقع با الهام گرفتن از فریم ورک هایی مانند Ruby ، Django و Spring توسعه یافته است و در پروژه های بسیاری همانند Drupal و phpBB از آن استفاده شده است. ساختار خوب، انعطاف پذیری، کدهای تر و تمیز و تمرینات برنامه نویسی مهم ترین ویژگی های این فریم ورک است که آن را به بهترین گزینه در توسعه وبسایت ها و اپلیکیشن های تحت وب تبدیل کرده است.
در واقع هدف اصلی طراحی فریم ورک سیمفونی، خداحافظی با فرآیند گیج کننده کدنویسی با PHP است. به علاوه این فریم ورک در واقع با اتوماتیک سازی برخی از Taskها، مانع اتلاف وقت برنامه نویسان می شود. سیمفونی دارای تعداد زیادی Class و ابزار است که طراحی پروژه های بزرگ و پیچیده را آسان تر می کنند.
فلسفه فریم ورک Symfony این است که کاربران قادر به توسعه نرم افزار برای رفع نیازهای خود باشند، به گونه ای که توسعه دهندگان می توانند از ماژول های مختلف در یک نرم افزار استفاده کنند.
مزایای فریم ورک Symfony
1- انعطاف پذیری بسیار بالا
فریم ورک Symfony، با ساختار یکپارچه و معماری بسیار خوب، راه را برای توسعه اپلیکیشن های تحت وب بسیار ساده کرده است. این فریم ورک به دلیل دو مزیت به نام های Bundles و Components، یکی از بهترین گزینه ها برای توسعه صفحات وب می باشد. در واقع با استفاده از این فریم ورک، وابستگی های موجود در معماری اپلیکیشن ها از بین رفته و قادر به تولید انواع مستقل و منعطف تری از آنها خواهید بود.
- Bundle ها (دسته) مانند افزونه ها هستند، با این تفاوت که به علت جدا بودن قابلیت استفاده مجدد از آنها در اپلیکیشن ها وجود دارد.
- Component ها (مولفه) به صورت مستقل قابل استفاده می باشند که همین امر باعث کاهش Task های روتین و تکراری می شود. در حال حاضر 30 عدد مولفه برای فریم ورک Symfony وجود دارند که قابلیت استفاده مجدد در فریم ورک های دیگر مانند Laravel را نیز دارند.
2- سفارشی سازی (Customization)
فریم ورک سیمفونی پکیج های سفارشی سازی منحصر بفردی دارد که برای برنامه نویسان و مدیران کسب و کار بسیار کاربردی است. در حقیقت با استفاده از این فریم ورک می توانید اپلیکیشن های کاربر محور (User-Oriented) بسازید، به علاوه به علت معماری OOPS، برای توسعه پروژه های بزرگ از این فریم ورک استفاده می کنند. در ادامه با انواع سرویس های Customization این فریم ورک آشنا می شوید :
- Full-Stack که به تولید یک اپلیکیشن پیچیده، کلی و چند کاره منجر می شود.
- Brick-by-Brick که برای توسعه اپلیکشن هایی با برخی ویژگی های خاص مناسب می باشد.
- Micro-Framework برای طراحی و توسعه اپلیکیشن با یک ویژگی خاص به کار گرفته می شود.
برای مثال در سال 2016 ، کمپین تبلیغاتی امانوئل مکرون، نماینده ریاست جمهوری کشور فرانسه برای راه اندازی جنبش سیاسی موسوم به En Marche، دست به دامن تبلیغات اینترنتی شد. این کمپین ابتدا پلتفرم تبلیغاتی خود را مبتنی بر WordPress ساختند، اما سرعت پایین و تعداد بالای کاربران باعث شد تا در ادامه فریم ورک Symfony را برای استفاده از ویژگی های سفارشی سازی انتخاب کنند.
3- معماری MVC
معماری MVC که مخفف سه کلمه Model-View-Controller می باشد، کاربرد های بسیاری در توسعه پروژه های بزرگ و سیستماتیک دارد. درحقیقت فریم ورک Symfony از معماری MVC در هسته خود استفاده می کند که باعث توزیع یکپارچه ساختمان فایل ها به مدل، نما و کنترل گر می شود. به عبارت دیگر مزیت این معماری در فریم ورک Symfony، قابلیت تفکیک مدل، نما و کنترل گر برای توسعه دهندگان صفحات وب می باشد.
- مُدل (Model) بر روی منطق تجاری (Business Logic) اپلیکیشن ها تمرکز می کنند.
- نما (View) در حقیقت قابلیت مشاهده یک مُدل را برای کاربر فراهم می کند.
- کنترل کننده (Controller) در صورت نیاز ارتباط بین نما و مدل را برقرار می کند.
4- جامعه کاربری بزرگ
یکی از دلایل محبوبیت این فریم ورک جامعه کاربری بسیار بزرگ آن می باشد. بر اساس آمار وبسایت رسمی سیمفونی 600 هزار برنامه نویس از 120 کشور دنیا، از این فریم ورک استفاده می کنند. علاوه بر این بر اساس گزارشات سایت Github، حدود 1400 نفر از این فریم ورک بازدید کرده و 20 هزار ستاره نیز برای آن ثبت شده است.
در حقیقت به این دلیل که این فریم ورک به صورت Open-Source در اختیار عموم قرار دارد، افراد بیشتری از آن استفاده می کنند که همین امر باعث تعامل بیشتر کاربران می شود و هر چه تعامل کاربران با هم بیشتر باشد، میزان نوآوری در آن بیشتر می شود.
5- بروزرسانی های مداوم
خوشبختانه فریم ورک Symfony، در طی سه سال کاملاً از طرف شرکت نرم افزاری SensioLabs پشتیبانی می شود. این شرکت به طور مادام العمر امنیت آن را نیز تامین می کند. این کمپانی دوره ها و گواهینامه های آموزشی را برای کاربران در نظر گرفته است، همچنین کنفرانس ها و سمینارهایی در جهت تحقق اهداف خود نیز برگزار می کند.
6- سرعت بالا
با استفاده از فریم ورک Symfony، فرآیند تولید تا انتشار اپلیکیشن ها بسیار سریع انجام می گیرد و به علت ساختار درونی بهینه شده، مقدار کمی از حافظه (Memory) را به خود اختصاص می دهد.
7- کاربر پسند بودن (User-Friendly)
این فریم ورک با تمامی دیتابیس ها سازگاری دارد و با یک رابط کاربری موثر، مناسب ترین گزینه برای توسعه اپلیکیشن های داینامیک و پیچیده می باشد. در این فریم ورک به علت ویژگی های معماری MVC، کاربران بر روی تمامی تنظیمات احاطه دارند.
8- تست آسان
در فریمورک سیمفونی برای تست کردن رفتار و عملکرد برنامه ها، نیازی به ابزار خاصی نیست بلکه تمامی آزمون ها به صورت اتوماتیک انجام می شوند. برای مثال با شبیه سازی درخواست HTTPS، نتیجه را بدون نیاز به ابزارهایی خاص به شما اعلام می کند.
9- موتور قالب ساز (Templating Engine) قوی
یکی از قوی ترین و سریع ترین موتورهای قالب ساز در زبان برنامه نویسی C توئیج (Twig) نام دارد. در واقع این موتور قالب ساز به کاربران این امکان را می دهد تا تگ ها و فیلترهای شخصی خود را تعریف کنند یا DSL خود را بسازند.
10- مدیریت Cache
به دلیل اینکه سامانه MySQL تمامی Query های اجرا شده در این فریم ورک را به طور کامل می خواند، سیستم مدیریت Cache آن بسیار پرقدرتعمل می کند. علاوه بر این ویژگی Fragment Caching موجود در این فریم ورک باعث کاهش رفت و برگشت داده ها به دیتابیس می شود، برای مثال اعلام وضعیت لاگین کاربران از طریق این ویژگی براحتی قابل پیگیری و رصد می باشد.
معایب فریم ورک Symfony
- به طور کلی فریم ورک های متن باز همیشه در معرض خطر و آلودگی ها هستند. در حالی که شرکت سازنده یعنی SensioLabs امنیت فریم ورک Symfony را به صورت مادام العمر تضمین کرده است، اما مکانیزم برقراری امنیت در این فریم ورک کمی پیچیده است.
- تجزیه فایل ها در فریم ورک Symfony با مشکل روبرو می شود. به عبارت دیگر به علت برخی محدودیت های Doctrine ها در هنگام دسترسی به دیتابیس، یک کد معقول ممکن است با خطاهایی مواجه شود.
- برای پیدا کردن نرم افزارهای جانبی آن، منبع مشخصی ندارد. بنابراین برای اینکار باید در گوگل جستجو کنید.
نتیجه گیری
فریم ورک Symfony از محبوب ترین و قدرتمندترین فریم ورک های زبان برنامه نویسی PHP است که هر سال جامعه توسعه دهندگان آن رو به افزایش است. تسلط بر فریم ورک سیمفونی به دلیل تقاضای نسبتا بالایی که در بازار توسعه وب دارد می تواند موقعیت های شغلی و فرصت های زیادی را برای شما به همراه داشته باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.