لاراول چیست؟ + بررسی مزایا و معایب Laravel
لاراول Laravel یکی از فریم ورک های محبوب زبان برنامه نویسی PHP است که باعث بهبود عملکرد توسعه دهندگان می شود. فریم ورک Laravel توسط تیلور اوتول در سال 2011 معرفی شد و همیشه در حال بروزرسانی و بهینه سازی است. امروز در داناپ ویژگی های لاراول را بررسی و مزایا و معایب آن را نیز بیان خواهیم کرد.
لاراول چیست؟
فریم ورک Laravel محبوب ترین فریم ورک زبان برنامه نویسی PHP محسوب می شود و در پروژه های بزرگ یا کوچک توسعه اپلیکیشن های اینترنتی مورد استفاده برنامه نویسان قرار می گیرد.
لاراول به علت عملکرد سطح بالا، ویژگی های بی شمار و مقیاس پذیری گزینه اول متخصصین به شمار می رود، علاوه بر این به راحتی با فریم ورک پروژه لینک شده و نیازهای شما را برطرف می سازد به گونه ای که با استفاده از سینتکس (Syntax) دوست داشتنی لاراول، قادر خواهید بود کدهای بدیهی و رسایی بنویسید. نکته آخر اینکه این فریم ورک به صورت منبع باز (Open-Source) در پهنای اینترنت موجود است.
فواید فریم ورک لاراول
لاراول دارای یک اکوسیستم وسیع است که به طور کل دارای ویژگی های استقرار فوری (Immediate Deployment)، مسیریابی (Routing)، غالبسازی، ORM ، کوئری دیتابیس (DB Queries) و فهرست نگاری (Listing) است. در ادامه به فوایدی که از ویژگی های لاراول نصیب برنامه نویسان می شود خواهیم پرداخت :
1- مدیریت وابستگی ( Dependency Management) :
رهبری وابستگی ها یکی از خصوصیات مهم و کاربردی فریم ورک لاراول است که نقش مهمی در یادگیری اپلیکیشن های امروزی دارد که در نهایت منجر به درک بهتر سرویس های کانتیر نرم افزاری می شود. قویترین ابزار موجود در لاراول برای مدیریت وابستگی کلاس ها loC (کنترل معکوس) یا سرویس کانتینر است، علاوه بر این تزریق وابستگی (Dependency Injection) وسیله ای برای پاکسازی و سپس تزریق منابع کدنویسی از طریق ابزار شبه سازنده است. همچنین در فریم ورک لاراول با استفاده از پکیج های نرم افزاری Gulp و Elixir می توان نرم افزارهای کاربردی در اختیار کاربر گذاشت و وابستگی آنان را به حداقل رساند.
2- ماژولار بودن (Modularity) :
ماژولار بودن به معنی میزان جدایی و نوترکیبی (Recombination) بخش های مختلف یک وب اپلیکیشن است، بدین گونه که شما قادرید منطق دامنه (Domain Logic) به مولفه های مختلفی تقسیم بندی کنید تا در کنار یکدیگر عملکرد یک وب اپلیکیشن را تعیین کنند. اگرچه فریم ورک لاراول خود از بخش های مختلفی تشکیل شده است ولی ویژگی ماژولار در آن در نظر گرفته شده است.
شما با استفاده از یک فریم ورک ماژولار، از طریق دسترسی به پکیج های نرم افزاری، به سادگی قادر خواهید بود اپلیکیشن های یک کمپانی را در طیف وسیعی طراحی و توسعه دهید. همچنین تمامی ورژن های منتشر شده لاراول دارای مستندات جامع و کاملی می باشند، بدین گونه که انواع کدها، رویکرد ها و کلاس ها در آن به شفاف و روشن قابل درک هستند که مورد پسند جامعه برنامه نویسان قرار گرفته است.
3- احراز هویت (Authentication) :
فرآیند احراز هویت از اجزای اصلی فریم ورک های مدرن به شمار می رود، اما در اکثر آنها توسعه دهندگان زمان زیادی را صرف نوشتن احراز هویت می کنند. اما در فریم ورک لاراول از طریق command های ساده می توان برنامه احراز هویت بسیار کاربردی ساخت، علاوه بر این Laravel مستندات مناسبی برای احراز هویت خود شما در نظر گرفته است.
4- کَشینگ (Caching) :
کشینگ روشی برای ذخیره سازی اطلاعات به صورت موقتی و دسترسی به آنها در صورت نیاز است که اغلب برای بهبود عملکرد اپلیکیشن ها مورد استفاده قرار می گیرد. تقریباً تمامی اطلاعات در فریم ورک لاراول به صورت کَش ذخیره می شوند که این موضوع باعث افزایش عملکرد وسرعت پردازش آن می شود. در لاراول قادر خواهید بود که تنظیمات مختلفی برای کشینگ در نظر بگیرید، علاوه بر این این فریم ورک از کش های بک اند مانند Redis یا Memcache پشتیبانی می کند.
5- مسیریابی (Routing) :
روتینگ در لاراول همانند زبان Ruby است که برای توسعه اپلیکیشن های کاربردی مورد استفاده قرار می گیرد. شما می توانید به راحتی از طریق آن اطلاعات خود را دسته بندی، نام گذاری و فیلتر کرده و به Path متصل کنید. علاوه بر این ویژگی روتینگ معکوس نیز یکی دیگر از مزیت های کاربردی فریم ورک لاراول محسوب می شود. به گونه ای که شما هنگام ساختن لینک فقط از نام روتر استفاده کرده و سیستم به طور خودکار URL مناسب با آن را وارد می کند و اگر بخواهید در آینده روتر را تغییر دهید، تتغییرات به طور خودکار در تمامی روترها اعمال می شود.
6- امنیت (Security) :
فریم ورک لاراول یک روش نوآورانه برای تامین امنیت صفحات وب به کار گرفته است، به این صورت که به جای استفاده از پسوردهای متنی با بکارگیری تکنولوژی Bcrypt، تمامی پسوردها را به عنوان Hash ذخیره می کند. به علاوه در نکات ایمنی را در SQL پیاده سازی کرده و برای جلوگیری از نفوذ تگ های اسکریپت، از ورودی های کاربر محافظت می کند.
7- سیستم مهاجرت (Migration System) :
دقیقاً همانند Ruby، در لاراول نیز به جای استفاده از SQL با استفاده از سیستم مهاجرت می توانید ساختمان دیتابیس خود را از طریق زبان برنامه نویسی PHP بسازید. از طریق Migration System موجود در لاراول می توان به جای ساخت دوباره جداول، ایندکس و پایگاه به راحتی آن ها را تغییر داد.
7- Artisan :
ابزار Command-Line فریم ورک لاراول، آرتیسان نام دارد که فرمان های از پیش نوشته شده زیادی درون خود جای داده است. به همین دلیل در پروسه برنامه نویسی از انجام عملیات تکراری جلوگیری خواهد کرد و زمان توسعه اپلیکیشن را بهبود می بخشد. به عبارت دیگر استفاده از رابط کاربری Artisan باعث می شود که اجرای کدها از حالت روتین خارج شده و زمان توسعه اپلیکیشن بهبود یابد. علاوه بر این با استفاده از آرتیسان می توان به راحتی فایل های MVC تولید کرد.
8- سازنده کوئری های دیتابیس (Database Query Builder) :
کوئری ساز دیتابیس در فریم ورک لاراول روشی بسیار ساده و کاربردی برای ساخت درخواست های دیتابیس ارایه می دهد و شامل توابع کمکی برای فیلتر کردن داده ها می باشد. به عبارت دیگر کوئری های پیچیده از طریق لینک های لاراول به راحتی پیاده سازی می شوند و Syntax موجود در آن فرآیند نوشتن کوئری های دیتابیس را آسان و لذت بخش می کند.
9- موتور قالب ساز (Template Engine) :
موتور قالب ساز فریم ورک لاراول Blade نام دارد که با استفاده از توابع گوناگون داده های شما را برای کاربر قابل رویت می کند. موتور Blade برای ساخت طرح های پیچیده از قالب های موجود و قدیمی استفاده می کند.
10- ابزار ایلوکوئنت ORM :
این ابزار تقریباً توسط اکثر دیتابیس های موجود پشتیبانی می شود، اما در MySQL و SQLite کارکرد روان تری دارد. به طور کل تمام توابع ایلوکوئنت را به همراه مستندات قابل درک برای کاربران فراهم می کند.
11- کنترل گر های آرام (Restful Controllers) :
کنترل گرهای فریم ورک لاراول این امکان را به برنامه نویسان می دهد تا منطق پشت درخواست های GET یا POST را جداسازی کنند. علاوه بر این توسعه دهندگان می توانند برای انجام عملیات CRUD (ایجاد توابع، خواندن، آپدیت و حذف)، کنترل گرهای منبع تولید کنند که پس از متصل شدن به path به طور اتوماتیک به تمامی path های CRUD سرویس می دهند.
12- استفاده از بروز ترین ویژگی های زبان PHP :
یکی از ویژگی هایی که این فریم ورک را نسبت به موارد دیگر متمایز می کند مشارکت آن با جدیدترین ویژگی های زبان برنامه نویسی PHP است. لاراول 6.0 امکان استفاده از بروزترین خصوصیات پی اچ پی را به برنامه نویسان می دهد؛ خصوصیاتی نظیر فضای نام (namespace)، اینتر فیس، متدهای overloading، توابع ناشناس و سینتکس آرایه ای کوتاه تر.
13- کاهش زمان توسعه اپلیکیشن :
به خاطر اینکه لاراول جامعه کاربری بزرگی دارد، به راحتی می توانید مشکلات خود را حل کرده و سرعت پیشروی پروژه را افزایش دهید. علاوه بر این از تیم پشتیبانی Laracasts نیز می توان برای حد مشکلات خود کمک گرفت.
14- مدل معماری مدل- نما- کنترلگر (MVC) :
با مجهز شدن لاراول به این سیستم معماری دیگر لازم نیست برنامه نویسان روش های قدیمی کدنویسی HTML و PHP را در توسعه اپلیکیشن دنبال کنند.
15- مدیریت الویت ها :
در فریم ورک لاراول می توان به راحتی برخی از عملیات غیر ضروری را در لیست انتظار (Queue) قرار داد تا باعث کاهش زمان پاسخگویی کاربران می شود.
16- مجهز به سرویس های پیامرسانی :
فریم ورک لاراول از این طریق کاربران خود را در جریان آخرین اخبار آپدیت ها قرار می دهد، به علاوه از طریق سرویس های مختلف مانند Mailgun و Amazon SES می توان نوتیفیکیشن های مربوطه را به کاربران ارسال کرد.
معایب فریم ورک لاراول
1- کمبود پشتیبانی داخلی :
فریم ورک لاراول به نسبت همتایان خود مانند Django یا Ruby on Rails سبک تر بوده و فاقد پشتیبانی داخلی جامع می باشد. البته با نصب ابزارهای جانبی می توان به راحتی این مشکل را حل کرد، اما به خاطر داشته باشید این موضوع در سایت های بزرگ و سفارشی کمی کلافه کننده است.
2- مشکلات بروز رسانی :
در حقیقت زبان برنامه نویسی PHP مشکلات عدیده ای در ورژن های طولانی مدت خود دارد، بدین معنی که آپدیت کردن این فریم ورک کمی چالش برانگیز است. به برنامه نویسان توصیه می شود هنگام بروز رسانی اپلیکیشن های موبایل یا وبسایت کاملاً سنجیده عمل کنند.
3- عدم موفقیت در توسعه اپلیکیشن های موبایل :
لود شدن صفحات در موبایل به نسبت نسخه وبسایت کند و سنگین است که در این مواقع بیشتر برنامه نویسان ترجیح می دهند که از قالب JSON API استفاده کنند.
4- عدم تطابق ورژن های جدید با نسخه های قدیمی :
اگر شما قصد دارید یک کد بخصوص را آپدیت کنید به احتمال زیاد نرم افزار شما دچار مشکل خواهد شد چون هیچ راه حل ساده و همواری برای جابجایی از لاراول 4 به نسخه جدید 5 وجود ندارد.
5- پیچیدگی بیش از حد :
برخی از مولفه های فریم ورک لاراول به درستی طراحی نشده اند، برای مثال برای اینکه کار خود را با این فریم ورک شروع کنید باید دانش زیادی درباره مستندات آن کسب کنید. به علاوه اینکه درک ویژگی تزریق وابستگی (Dependencies Injection) برای برنامه نویسان بی تجربه بیش از حد پیچیده و سخت است.
جمع بندی
در اکوسیستم زبان برنامه نویسی PHP، لاراول قوی ترین فریم ورک است که شامل خصوصیاتی برای توسعه وب اپلیکیشن های مدرن است. ویژگی های Syntax و ساختاری، لاراول را به گزینه اول برنامه نویسان برای توسعه اپلیکیشن های منحصر محسوب می شود. امروز در داناپ در کنار معرفی ویژگی های این فریم ورک، معایب و مزایای آن را بررسی کردیم و امیدواریم این مطلب به شما در انتخاب یا عدم انتخاب این فریم ورک بر اساس نیازهایتان کمک کننده بوده باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.