8 نکته کلیدی برای افزایش امنیت اپلیکیشن های موبایل
امنیت اپلیکیشن های موبایل یکی از مهم ترین فاکتورهایی است که باید توسعه دهندگان موبایل مورد توجه قرار دهند. از آنجایی که در تلفن های همراه اطلاعات محرمانه بسیاری مثل شماره های تماس، تصاویر شخصی و خانوادگی، موقعیت جغرافیایی و… وجود دارد، رعایت نکات کلیدی برای افزایش امنیت اپلیکیشن های موبایل بسیار حائز اهمیت است. ما در این مقاله 8 نکته کلیدی برای ارتقای امنیت اپلیکیشن های موبایل را معرفی خواهیم کرد.
اهمیت ارتقای امنیت اپلیکیشن های موبایل
اکثر افراد هنگام پرداخت آنلاین از طریق موبایل به امنیت اپلیکیشن های بانکی توجه نمی کنند. بنابراین شما به عنوان سازنده اپلیکیشن باید نکات مربوط به محافظت از آن در برابر عوامل مخرب را مورد بررسی قرار دهید.
بررسی امنیت اپلیکیشن های موبایل بسیار ساده است. کدهای نرم افزاری، منطق (Logic) مشکلات موجود در سمت بک اند (Back-End) و کاربر (Client-Side)، دیتابیس، API های انتقال دهنده دیتا (بین دستگاه و سیستم عامل) و کاربر، مولفه هایی مهم در تامین امنیت یک اپلیکیشن موبایل هستند.
هر کدام از بخش های ذکر شده نقش مهمی در زمینه برقراری امنیت اپلیکیشن بازی می کنند. در این بازار به شدت رقابتی، ارتقای امنیت می تواند برگ برنده اپلیکیشن های تجاری محسوب شود. بنابراین در ادامه چند نکته مهم در زمینه افزایش امنیت اپلیکیشن های موبایل را با یکدیگر مرور خواهیم کرد:
1- همکاری با یک تیم امنیتی :
بهترین راه حل برای افزایش امنیت اپلیکیشن های موبایل این است که یک فرد یا یک تیم امنیتی را از روز اول استارت پروژه در کنار خود داشته باشید و منابع کافی برای این کار را نیز در به صورت شفاف مشخص کنید. در مرحله بعد سعی کنید روش های امنیتی مورد نظر خود را با تیم امنیتی در میان بگذارید. از آنجایی که اپلیکیشن ها و برنامه ریزی ها هر روز دستخوش تغییر و تحول می شوند شما باید یک تیم امنیتی استخدام کنید چرا که آن ها راهکارهای مناسب در برابر اتفاقات غیرقابل پیش بینی را در اختیار شما قرار می دهند.
2- توجه به API :
رابط کاربری برنامه نویسی یا همان API یکی از مهم ترین بخش های توسعه بک اند (Back-End) محسوب می شود که قابلیت تعامل بین اپلیکیشن ها را فراهم می کند. از آنجایی که API ماهیت ماندگاری ظاهری (Apparent-Enduring) دارد، مشکلات امنیتی برای شما ایجاد خواهد کرد بنابراین باید هنگام توسعه یک اپلیکیشن توجه ویژه ای نسبت به API داشته باشید.
3- ایمن سازی بک اند (Back-End)
مقدار قابل توجهی از APIهای بک اند به سختی به اپلیکیشن دسترسی پیدا می کنند، در حقیقت سرورهای بک اند برای مقابله با حملات مخرب باید دارای سیستم امنیتی باشند. از آنجایی که فرآیند انتقال و احراز هویت API در هر پلتفرم فرق می کند، شما باید مطمئن شوید که API های مورد نظر برای اجرا در پلتفرم موبایل تایید هویت شده باشند.
4- استفاده از توکن :
توکن یک دستگاه سخت افزاری کوچک به شمار می رود و به کاربر اجازه می دهد تا با سیستم های مختلف به یک حساب کاربری وارد شود. در دنیای اپلیکیشن های امروزی، توسعه دهندگان با استفاده از توکن های سخت افزاری وضعیت ورود و خروج کاربران به سیستم را به صورت مطلوبی مدیریت می کنند؛ علاوه بر این کاربران نیز می توانند به راحتی یک توکن را فسخ کنند.
5- ضرورت احراز هویت :
اکثر مشکلات امنیتی یک اپلیکیشن به دلیل احراز هویت (Authentication) ضعیف اتفاق می افتد. بنابراین تقویت احراز هویت به امری بسیار مهم در توسعه اپلیکیشن ها تبدیل شده است. احراز هویت معمولاً به رمزهای عبور مربوط می شود. به عبارت دیگر وظیفه شما به عنوان سازنده اپلیکیشن این است که کاربران را در این زمینه پشتیبانی کنید. برای مثال می توانید اپلیکیشن را طوری طراحی کنید تا فقط رمزهای عبور ترکیبی (حروف و عدد) که هر 3 ماه یکبار بازیابی می شوند را از کاربران قبول کند.
احراز هویت دو مرحله ای (Dual-Factor Authentication) نیز یک ایده بسیار خوب برای ارتقای امنیت اپلیکیشن های موبایل محسوب می شود. اگر اپلیکیشن شما مجهز به احراز هویت دو مرحله ای باشد، یک کد به شماره تلفن یا ایمیل کاربر فرستاده می شود که او برای ورود به حساب خود باید از آن کد استفاده کند. علاوه بر این متدهای نوین تایید هویت نظیر اسکن چشم یا حسگر اثر انگشت نیز به تازگی برای ارتقای امنیت مورد استفاده صاحبان اپلیکیشن قرار می گیرد.
6- استفاده از بهترین ابزارها و تکنولوژی های رمز نگاری :
بهترین کار برای تقویت رمزگذاری انتخاب یک سامانه مدیریت کلید (Key Management) است. شما باید کلیدها را در یک کانتینر امن ذخیره کنید و هیچ گاه آنها را در سرور های محلی قرار ندهید.
7- تحمیل سیاست های دسترسی :
با استفاده از کتابخانه ها و فریم ورک های معتبر سطح حملات به اپلیکیشن را کاهش دهید. اپلیکیشن های شما باید در راستای خط مشی مهندسین IT سازمان و سیاست های فروشگاه های اینترنتی نظیر گوگل پلی و اپل استور باشند.
8- تست کردن اپلیکیشن :
بازبینی کدها منجر به افزایش کیفیت آنها می شود اما متاسفانه بیشتر توسعه دهندگان این کار را انجام نمی دهند. به همین دلیل فقط با رعایت نکات امنیتی در فرآیند توسعه می توان اپلیکیشن های مطلوبی تولید کرد. تیم توسعه دهنده به منظور ارتقای امنیت باید همواره کدهای اپلیکیشن را ارزیابی کرده و حفره های امنیتی موجود در دیتا را نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
جمع بندی
استفاده از گوشی های هوشمند روز به روز در حال افزایش است و هکرها نیز همیشه در تلاش هستند تا با سرقت اطلاعات شخصی کاربران امنیت اپلیکیشن های موبایل را به خطر بیاندازند. اپلیکیشن شما با داشتن یک استراتژی امنیتی قدرتمند و یک تیم توسعه دهنده حرفه ای قادر خواهد بود تا با سرعت بیشتری باگ ها و تهدیدهای امنیتی را شناسایی و رفع کند. در این صورت اپلیکیشن شما مکانی امن و مطمئن در نزد کاربران به شمار خواهد رفت و وفاداری آنها را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد.
سازندگان اپلیکیشن باید مشکلات سایبری و امنیتی موجود در این حوزه را بپذیرند و با بکارگیری نکات ذکر شده در این مقاله، امنیت اپلیکیشن و دیتاها را ارتقا دهند. پیاده سازی این 8 روش برای افزایش امنیت اپلیکیشن های موبایل کار پیچیده ای نیست و توسعه دهندگان باید با عواملی که امنیت اپلیکیشن ها را تحت تاثیر قرار می دهند، مطابق با رویکرد و استانداردهای جهانی برخورد کنند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.