فریم ورک فالکون Phalcon چیست؟ + مزایا و معایب آن
زبان برنامه نویسی PHP، یک زبان متن باز و سمت سِرور (Server-Side) است که محبوبیت بسیار زیادی بین برنامه نویسان صفحات وب دارد. بروز رسانی این زبان برنامه نویسی از طریق تولید فریم ورک های متعددی مانند Phalcon ، Lavarel، Yii، CakePHP و غیره ، آن را به یکی از دوست داشتنی ترین زبان های برنامه نویسی تبدیل کرده است. در این مقاله به بررسی یکی از فریم ورک های فوق العاده سریع و رده بالای زبان برنامه نویسی PHP ، به نام فالکون Phalcon خواهیم پرداخت و با مزایای و معایب استفاده از آن نیز آشنا خواهیم شد.
Phalcon چیست ؟
فریم ورک فالکون، یکی از فریم ورک های رده بالای زبان PHP می باشد که به لطف معماری MVC از یکپارچگی بسیار خوبی برخوردار است. نسخه آلفای این فریم ورک در سال 2012 منتشر شد که از آن زمان همیشه به صورت Open-Source در اختیار برنامه نویسان قرار گرفته است.
هسته و اساس این فریم ورک بر اساس زبان برنامه نویسی C و Zephire نوشته شده است به علاوه اولین فریم ورکی است که روش های Object-Relational Mapping یا همان ORM را در محیط برنامه نویسی C، پیاده سازی کرده است. به عبارت دیگر به کمک ORM ،اطلاعات ذخیره شده در دیتابیس های مختلف مانند MySQL به راحتی به Object های رایج (مانند Class) در برنامه نویسی شی گرا تبدیل می شوند.
در اصل فریم ورک فالکن یک افزونه زبان برنامه نویسی C می باشد که برای یادگیری آن نیازی به یادگیری زبان C ندارید به گونه ای که آشنایی با زبان PHP برایتان کافیست. شما همچنین با بهره مندی از زبان Zephire قادر خواهید بود تمامی کدهای مورد نیاز برای زبان PHP را کامپایل (Compile) کنید.
مزایای فریم ورک فالکون
- عملکرد
انگیزه و هدف اصلی طراحی فریم ورک Phalcon در حقیقت افزایش سرعت اجرای کدها، کاهش استفاده از منابع و پردازش بهتر حجم زیادی از کاربران می باشد. به علاوه مهمترین مزیت فریم ورک Phalcon نسبت به همتایان خود استفاده کارآمد از حافظه می باشد که در اصل باعث عملکرد و کارآمدی هر چه بهتر این زبان می شود.
در حقیقت به علت اینکه در فریم ورک Phalcon از هیچ فایل هسته ای استفاده نمی شود، بنابراین تعداد درخواست ها بر ثانیه (Request Per Second) در مقایسه با فریم ورک های دیگر بسیار کمتر می باشد.
آمار نشان می دهد که فریم ورک فالکون قادر است 1400 درخواست (Request) را در ثانیه تکمیل کند، در حالتی که فریم ورک های دیگر زمان بیشتری برای اینکار لازم دارند.
همچنین با استفاده از فریم ورک Phalcon، فایل های کمتری برای هر درخواست استفاده می شود که به عملکرد و سرعت فوق العاده این فریم ورک منجر می شود. در تصویر زیر تفاوت بسیار زیاد بین Phalcon و فریم ورک های دیگر کاملاً مشهود است :
فریم ورک Phalcon، زیر یک ثانیه، 1000 درخواست (Request) را تکمیل میکند، در حالی که فریم ورک های دیگر بسیار ضعیف تر از آن عمل می کنند.
فریم ورک Phalcon در واقع ترکیبی از زبان برنامه نویسی PHP و C می باشد که هر کدام به صورت جداگانه و با ماژول های متفاوت کار می کنند. این امر باعث می شود که سرعت گردآوری داده های از دیتابیس افزایش یافته و به راحتی هرچه تمام تر انجام پذیرد.
- مجهز به ORM:
داده های برخی اپلیکیشن ها در دیتابیس مدام در حال تغییر هستند در حالی که در بعضی دیگر این داده ها به ندرت دستخوش تغییر می شوند. بنابراین برای خوانش و نوشتن هر چه سریع تر داده ها از دیتابیس، فریم ورک Phalcon بهتر گزینه برای برنامه نویسان می باشد. به علاوه سازگاری این فریم ورک با زبان برنامه نویسی C و همکاری از طریق روش Object-Relational Mapping، باعث هماهنگی بیشتر بین دیتابیس و داده ها می شود و در عمل دسترسی به آنها را ساده تر می کند.
- معماری MVC :
معماری نرم افزاری MVC، یک الگوی معماری برای نرم افزاهای مدرن است. در واقع Class های فریم ورک Phalcon که در محیط Zephire نوشته شده اند، قابلیت اجرای معماری MVC در نرم افزارها را ایجاد می کنند. به عبارت دیگر اگر نرم افزاری توسط فریم ورک Phalcon توسعه یافته باشد، هر درخواستی که از سمت کاربران به منابع آن فرستاده شود در اصل توسط معماری MVC مدیریت خواهد شد و باعث راحتی هر چه بیشتر برنامه نویسان در ایجاد پروژه های بزرگ می شود.
برخی دیگر از مزیت های این معماری عبارتند از :
- منطق (Logic) نرم افزار را از رابط کاربری (UI) و لایه های دیتابیس جدا می کند.
- برای پایداری بیشتر، مکان کدهای مختلف را مشخص می کند.
- استفاده از منابع کم :
همزمان با Run کردن زبان برنامه نویسی PHP، فریم ورک Phalcon نیز بدون هیچ تاخیر و لَگی اجرا می شود بنابراین در زمانی که تعداد کاربران یک سایت افزایش یابد، فریم ورک فالکن منبع کمتری از فضای سرور مصرف می کند. به علاوه به لطف زبان برنامه نویسی C، این فریم ورک برخلاف زبان برنامه نویسی PHP، به صورت کامپایل (Compile) کار میکند. البته تا نیاز به تغییر در کدها نباشد، عملاً هیچ کامپایلی صورت نمی گیرد که همین امر موجب افزایش سرعت آن می شود.
- Phalcon Query Language :
زبان پرس و جوی فریم ورک فالکون یا همان PHQL ،یک گویش (Dialect) رده بالای شی گرا می باشد که در اصل بر اساس زبان C نوشته شده است. در واقع با استفاده از تکنولوژی SQlite موجود در کتابخانه زبان C ،مدیریت دیتابیس برای برنامه نویسان آسان تر می شود. به علاوه این تکنولوژی ردپای کمتری در حافظه (Low Memory Footprint) ایجاد می کند و به همین دلیل امنیت دیتابیس را تضمین می کند.
- موتور قالب ساز Volt :
موتور قالب ساز (Template Engine) پیشفرض بر روی فریم ورک Phalcon Volt نام دارد، که در واقع از همتای خود Jinja در زبان Python الهام گرفته شده است. با استفاده از Volt در واقع طراحی و توسعه رابط کاربری نرم افزار (View) به راحتی انجام می پذیرد.
مزایای دیگر فریم ورک فالکن
- جداسازی تمامی مولفه های نرم افزار از طریق تزریق وابستگی (Dependencies Injection)
- داشتن زبان های مختلف به طور همزمان (i18n)
- امنیت بیشتر به خاطر رمزنگاری (Encryption) کردن کدها و هش کردن پسورد ها (Password Hashing)
- مدیریت کتابخانه های جاوا اسکریپت و محتوای CSS در اپلیکیشن ها
- اطلاع دادن به کاربر از طریق نوتیفیکیشن به لطف Flash Massages
معایب فریم ورک Phalcon
- تبلیغات ضعیف و عدم آگاهی برنامه نویسان از وجود Phalcon
- فاقد افزونه کامپایل شده
- نصب پیچیده و دشوار
- عدم اجرا در هاست های اشتراکی
- سورس کدهای زبان برنامه نویسی C
- عدم وجود Helpers (برای مثال برای ایجاد یک تصویر امنیتی باید کدهای خام PHP را تبدیل نمایید)
- جامعه کوچک، به گونه ای که راه حل خطاها و پاسخ سوالاتتان در هیچ جا یافت نمی شود.
نتیجه گیری
همیشه انتخاب بین فریم ورک های متنوع، کار بسیاری دشواری برای توسعه دهندگان است و در واقع این انتخاب مستقیما به اهداف پروژه شما بستگی دارد. برای مثال کار با فریم ورک Phalcon کمی زمان بر است و برای پروژه های با محدودیت زمانی مناسب نمی باشد. اما در مقابل به دلیل اینکه در کسری از ثانیه می تواند تعداد بسیار زیادی درخواست را مدیریت و پردازش کند، برای طراحی و توسعه اپلیکیشن های موبایل بهترین گزینه می باشند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.