مقایسه پایتون و PHP با 7 معیار اصلی – کدام بهتر است؟
برنامهنویسان برای طراحی و پیاده سازی وبسایتهای بسیاری از زبان برنامهنویسی پی اچ پی (PHP) و زبان برنامهنویسی پایتون (Python) استفاده میکنند. این دو زبان برنامهنویسی به طور اختصاصی برای نوشتن کدهای اصلی وبسایتها و برخی نرمافزارها به کار برده میشوند.
در دنیا زبانهای برنامهنویسی مختلفی برای توسعه وبسایتها و نرمافزارها وجود دارند. اگر در ابتدای مسیر یادگیری برنامهنویسی باشید، احتمالا با چالش انتخاب بهترین زبان برنامهنویسی برای یادگیری روبهرو هستید. در این مقاله، تفاوتهای مهم بین دو زبان برنامهنویسی محبوب و قدرتمند یعنی PHP و Python که به طور معمول برای برنامهنویسی بک اند Backend مورداستفاده قرار میگیرند را معرفی و بررسی خواهیم کرد.
مقایسه پایتون و پیاچپی در توسعه وب
قبل از بررسی دقیق جزئیات مقایسه این دو زبان برنامهنویسی، نیاز است تا اصطلاح بکاند (backend) را تعریف کنیم. در برنامهنویسی به کدهایی که ساختار اصلی وبسایت یا نرمافزار را تشکیل میدهند و به طور معمول در سمت سرور یا خارج از دید کاربر اجرا میشوند، کدهای بکاند میگویند. زبانهای برنامهنویسی php و python از اصلیترین زبانهای برنامهنویسی بکاند هستند. در ادامه به طور مختصر به مقایسه پایتون و php می پردازیم و بعد از آن به طور کامل تر به این مقایسه خواهیم پرداخت.
مقایسه مختصر پایتون و PHP
در جدول زیر خلاصهای از مهمترین ویژگیهای این دو زبان برنامهنویسی، به طور خلاصه گنجانده شده است.
PHP | پایتون | ویژگی قابل مقایسه |
به عنوان یک زبان چندمنظوره توسعه نیافته است، اما یادگیری آن نسبتا آسان است. | بسیاری از مبتدیان پایتون را به عنوان زبان برنامهنویسی مناسب خود انتخاب میکنند. | سهولت یادگیری |
دارای مستندات جامع در وبسایت و منابع رسمی | دارای مستندات و آموزشهای جامع در منابع مختلف | مستندات و آموزشها |
کتابخانه های بسیار کمتر | پشتیبانی از انواع کتابخانههای توسعهیافته تقریباً برای همه برنامهها | پشتیبانی از کتابخانهها |
دسترسی به بیش از 20 پایگاهداده مختلف را فراهم میکند. | ادغام پایگاه داده به اندازه پیاچپی قوی نیست. | اتصال به پایگاهداده |
نسبتا سریعتر | بسته به برنامه میتواند کند باشد. | سرعت |
Codeigniter, Zend, Laravel, Symfony
|
Django, Flask, Pylons, Pyramid
|
فریمورکها |
XDebug package for debugging
|
PDB (Python Debugger)
|
دیباگ یا اشکالزدایی |
معرفی زبان برنامهنویسی پایتون
زبان برنامهنویسی Python در سال 1991 منتشر شد. این یک زبان برنامهنویسی کاملا کاربردی و سطح بالا است. از پایتون در توسعه وب، توسعه نرمافزار و برنامهنویسیهای سطح بالا و اساسی استفاده میشود. این زبان، مورد علاقه بسیاری از برنامه نویسان و دانشمندان داده است زیرا ویژگیهایی مانند پشتیبانی از پلتفرمهای مختلف، قابلیت اجرا بر روی مفسر و داشتن سینتکس یا نوشتار شبیه به زبان انسان را دارد. محبوبترین کاربردهای این زبان برنامهنویسی عبارتاند از:
- ایجاد برنامه های کاربردی وب
- خواندن و اصلاح سیستمهای پایگاهداده
- تجزیه و تحلیل دادههای بزرگ
- محاسبات پیچیده ریاضی
- طراحی هوش مصنوعی
- تحلیل داده و داده کاوی
مزایا و معایب پایتون
مزایا :
- سینتکس یا کدهای قابلفهمی دارد که اشکالزدایی و درک آن نیز آسان است.
- روی پلتفرمهای مختلف اجرا میشود، زیرا یکزبان قابلحمل یا پرتابل است.
- دارای تعداد زیادی کتابخانههای ازپیشساختهشده است که توسعه آن را آسانتر میکند.
- دارای یک پوسته تعاملی است که به توسعهدهندگان کمک میکند تا موارد را قبل از اجرا آزمایش کنند.
- دارای پایگاهدادهی آسان و کاربرپسند است و رابطهای پایگاهداده را برای تمام سیستمهای DBMS ارائه میدهد.
- از برنامههای رابط کاربری گرافیکی پشتیبانی میکند و دارای فریمورکهایی برای وب است. مثل: tkmter، WXPython، Django
معایب :
- مصرف حافظه نسبتا بالا
- برنامهنویسی تابعی میتواند کمتر از حد ایدهآل باشد.
- بهصورت پویا تایپ میشود که میتواند منجر به خطاهایی در زمان اجرا شود.
- این زبان برای توسعه برنامههای موبایل انتخاب مناسبی نیست.
مهم ترین ویژگی های پایتون
برخی از مهمترین ویژگیهای این زبان برنامهنویسی به شرح زیر هستند:
- یکزبان مبتدی پسند است.
- این زبان را میتوان با استفاده از یک رابط بر روی پلتفرمهای مختلف اجرا کرد.
- ماژولهای سطح پایین را میتوان در مفسر پایتون گنجاند.
- این زبان پشتیبانی و ساختاری ایدهآل را برای پایگاههای Big Data یا دادههای بزرگ فراهم میکند.
- این زبان امکانات تست و اشکالزدایی تعاملی را ارائه میدهد.
- این زبان با Java, C, و C++ ادغام میشود.
معرفی زبان برنامه نویسی PHP
PHP که مخفف عبارت Hypertext Preprocessor به معنای پیش پردازشگر فرامتن می باشد، یکی از محبوبترین زبانهای برنامهنویسی وب در دنیاست. این زبان برنامه نویسی در سال 1994 ایجاد شد. این یک زبان متن باز و بسیار پرکاربرد است. پیاچپی قادر به تولید محتوای پویا در صفحات است و میتواند فایلهای روی سرور را ایجاد کند، باز کند، بخواند، بنویسد و حذف کند. همچنین میتواند دادههای فرم را جمعآوری کند.
علاوه بر این، این زبان پایگاهداده قدرتمندی دارد و میتواند دادهها را در پایگاه داده اضافه، حذف و تغییر دهد. همچنین میتوان از آن برای کنترل دسترسی کاربر و رمزگذاری داده ها استفاده کرد.
مزایا و معایب php
مزایا :
- از چندین سیستمعامل ازجمله ویندوز، یونیکس، لینوکس و سیستمعامل مک پشتیبانی میکند.
- تقریبا با تمام سرورها سازگار است.
- از طیف وسیعی از پایگاههای داده پشتیبانی میکند.
- به طور موثر با پایگاههای داده کار میکند.
- تست واحدها به شکل موثری انجام میگیرد.
- متن باز است.
معایب :
- تایپ ضعیف و سختی دارد.
- برای برنامههای کاربردی وب متمرکز بر تولید محتوا در مقیاس بزرگ مناسب نیست.
- تغییر رفتار اصلی مشکل است.
- ویژگیهای اضافی میتواند بر عملکرد آن تاثیر بگذارد.
ویژگی های PHP
بعضی از اصلی ترین ویژگی های این زبان برنامهنویسی به شرح زیر هستند.
- یکی از زبان های برنامهنویسی ساده است.
- از بسیاری از پایگاههای داده مانند Oracle و MySQL پشتیبانی میکند.
- در مقایسه با سایر زبانهای برنامهنویسی مثل ASP و JSP کارآمدتر است.
- دارای گزارش خطاهای ثابت از پیش تعریفشده برای ایجاد اخطار است.
- با ایجاد خلاصهای از دسترسیهای اخیر کاربر، اطلاعات دسترسی کاربران را ثبت میکند.
- این زبان برنامهنویسی متنباز است.
مقایسه PHP و پایتون با 7 معیار اصلی
اکنون که درک اولیهای از Python و PHP داریم، بیایید نگاهی بیندازیم که چگونه این دو زبان بر اساس معیارهای اساسی انتخاب زبان برنامهنویسی در برابر یکدیگر قرار میگیرند. در ادامه برخی از مهمترین فاکتورهایی که میتوانند معیارهای خوبی برای مقایسه دو زبان باشند را آوردهایم. به واسطه این اطلاعات، درک بهتری از هر یک به دست خواهید آورد:
1- سهولت یادگیری:
در مورد سهولت یادگیری، Python پیشتاز است. کدهای این زبان بهقدری ساده هستند که افراد مسلط به زبان انگلیسی، آنها را به شکل سادهای درک خواهند کرد.
برنده مقایسه : هر دو زبان
2- مستندات و منابع آموزشی:
پشتیبانی و کدهای آماده بسیاری برای هر دو زبان برنامهنویسی موجود است. وبسایتها و انجمنهای بیشماری وجود دارند که آموزش هایی عالی در مورد چگونگی توسعه برنامهها با استفاده از Python یا PHP ارائه میدهند. همچنین دوره های آموزش PHP و همچنین دوره های آموزش پایتون بسیار زیادی در سطح وب فارسی وجود دارند که می توانید از آنها برای یادگیری استفاده کنید. بنابراین هر دو زبان در این زمینه برابر هستند.
برنده مقایسه : هر دو زبان
3- هزینه :
Python و PHP هر دو کاملا رایگان و متنباز هستند و شما برای استفاده از آنها و کار با فریم ورک های آنها نیاز به پرداخت هیچ گونه هزینه ای ندارید.
برنده مقایسه : هر دو زبان
4- پشتیبانی از کتابخانه:
به معیاری رسیدیم که در آن Python به طور قابل توجهی پیاچپی را شکست میدهد. پایتون تقریبا برای نوشتن همه برنامه ها، کتابخانههای بسیار متنوع و قدرتمندی دارد که با استفاده از امکانات این کتابخانه ها میتوان انواع پیچیدگی های کدنویسی را به سادگی رفع کرد.
برنده مقایسه : پایتون
5- سرعت:
سرعت اجرا به کدهای نوشته شده و عملیات درخواستی بستگی دارد. با اینحال هر دو زبان میتوانند از نظر سرعت یکسان عمل کنند.
برنده مقایسه : هر دو زبان
6- فریم ورک ها:
Python و PHP هر دو در این معیار به هم نزدیک هستند و دارای فریم ورک های متنوعی هستند اما توسعهدهندگان جدید با توجه به اینکه زمان توسعه در فریمورک جنگو (Django) بسیار کم است و کار با آن آسان است، از استفاده از جنگو لذت میبرند. پس پایتون در این معیار پیشتاز است.
برنده مقایسه : پایتون
7- رفع اشکال (دیباگ):
پایتون یک دیباگر قدرتمند به نام PDB (Python Debugger) ارائه میدهد. PDB به خوبی در شناسایی باگ ها عمل می کند و استفاده از آن آسان است. از طرف دیگر پیاچپی بسته XDebug را برای اشکالزدایی ارائه میکند. هم PDB و هم XDebug متداولترین ویژگیهای اشکالزدایی را ارائه میکنند.
برنده مقایسه : هر دو زبان
یادگیری پایتون راحتتر است یا PHP؟
بسیاری از افراد هنگام مقایسه این دو زبان، به دنبال یافتن پاسخی قانعکننده برای این سوال هستند. نظرات در مورد پاسخ این سوال میتواند متفاوت باشد؛ زمینههای زیادی وجود دارد که برای پاسخدادن به این نوع سوالات باید موردتوجه قرار بگیرند. آیا از پی اچ پی به سراغ یادگیری Python میروید یا از ابتدا و صفرکیلومتر شروع میکنید؟ هدف شما چیست؟ باوجود اینکه هر دو زبان در میزان سختی یادگیری مشابه هستند، اما می توان گفت برای توسعه برنامههای کاربردی وب، پیاچپی ممکن است بهتر باشد؛ زیرا برای آن طراحیشده است. در سمت دیگر نیز یادگیری پایتون به دلیل سینتکس ساده ای که دارد آسان است و شما نباید از آن بترسید.
مقایسه پایتون و PHP از نظر درآمد و موقعیت شغلی
پاسخ به این سوال بسیار ساده است، Python با وجود اینکه شاید هزینه یادگیری بیشتری داشته باشد اما فرصتهای شغلی بسیار زیادتری دارد. متوسط حقوق سالانه برنامهنویسان پایتون در ایالات متحده حدود 97000 دلار است در صورتی که حقوق سالانه برای توسعهدهندگان PHP، حدود 79500 دلار است. پس اگر از نظر درآمد و تقاضا این دو زبان برنامهنویسی را مقایسه کنیم، برنده پایتون است.
آیا میتوان PHP را با Python جایگزین کرد؟
خیر. هر دو زبان کاربرد خاص خود را دارند و برخی از وظایف را بهتر از دیگری انجام میدهند. پایتون برای بسیاری از برنامهها مناسبتر است؛ اما ممکن است استفاده از پیاچپی برای برخی از اهداف طراحی وب از نظر منابع سیستمی کارآمدتر باشد. از نظر توسعه برنامههای کاربردی وب، تفاوت PHP و Python به آنچه شما در تلاش برای ساختن آن هستید، بازمیگردد.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم دو زبان برنامه نویسی python و php را از جنبههای مختلف مورد بررسی قرار دهیم. همان طور که در این مقایسه ها مشهود است، این دو زبان برنامهنویسی از نقطه نظرهای مختلف تقریبا برابر هستند. پایتون بیشتر برای توسعه اپلیکیشنها مورد استفاده قرار میگیرد و پیاچپی برای توسعه وبسایتهای دینامیک و وب اپلیکیشنها انتخاب محبوبتری است.
پایتون با پشتیبانی از فریمورکهای مختلف، داشتن کدهای ساختارمند و شفاف و سادگی درک و عیبیابی آنها، به سطح بالایی از محبوبیت رسیده است. در حال حاضر از نظر وجود جایگاههای شغلی و میزان درآمد پایتون پیشتاز است ولی پیاچپی هم همواره تقاضای زیادی دارد. به نظر میرسد به دلیل فراگیر شدن بیشتر اپلیکیشنهای موبایلی و قدرت پایتون در توسعه آنها، این زبان در سالهای آینده محبوبتر شود. درنهایت، پاسخ نهایی به این سوال که پایتون انتخاب بهتری است یا پیاچپی به این موضوع برمیگردد که شما برای چه کاری میخواهید از آنها استفاده میکنید.
در نهایت تجربه شما در بهرهمندی از هر یک از زبانهای برنامهنویسی، رابطه مستقیمی با انتخاب آنها دارد. شما میتوانید تجربیات خود را در بخش نظرات با ما و کاربران دیگر به اشتراک بگذارید. با استفاده از این تجربیات کاربران دیگر میتوانند تصمیمگیری بهتری داشته باشند.
درباره مهدی یحیائی
مهدی یحیایی هستم، مدیر ارشد سئو، مسلط به امور CRM و MBA دنیای دیجیتال با خلاقیت ما، زیباتر میشه.
نوشته های بیشتر از مهدی یحیائی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.