تفاوت واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) چیست؟
واقعیت افزوده AR و واقعیت مجازی VR تقریبا در یک دسته مشترک قرار میگیرند. این فناوری ها هرکدام به شیوه خود دنیای مجازی را برای کاربران شبیه سازی میکنند. تام امریچ، متخصص فناوری های AR و VR و مدیر عامل نمایشگاه جهانی فناوری واقعیت افزوده میگوید: AR و VR اشتراکات زیادی دارند و در آینده دستگاه های فرسوده، این فناوری ها بیشتر شبیه دو روی یک سکه خواهند بود.
حال این سوال پیش میآید که چه تفاوت هایی بین واقعیت مجازی یا VR و واقعیت افروده یا AR وجود دارد؟ در واقع هر دو این فناوری ها در بازاریابی، بازی ها، توسعۀ برند و سرگرمی نقش بسیار پر رنگی دارند. طبق تحقیقات اخیر، تقریباً 90 درصد شرکت هایی که درآمد سالانه آن ها بین 1 تا 100 میلیارد دلار است از فناوری واقعیت افزوده یا واقعیت مجازی استفاده می کنند. بیایید به تفاوت فناوری واقعیت مجازی (VR) واقعیت افزوده (AR) نگاهی بیندازیم.
از آنجا که AR و VR فناوری های یکسانی نیستند، از سران کسب و کارها خواسته می شود استراتژی های مختلفی را برای پیاده سازی این فناوری ها در سازمان های خود در نظر بگیرند. در ادامه به تفاوت های موجود در این دو فناوری پرداخته میشود.
تفاوت های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده
فناوری AR به کاربران این امکان را میدهد که دنیای واقعی را که به طریقی به صورت دیجیتالی تقویت یا افزایش یافته است را تجربه کنند. از طرف دیگر، فناوری VR کاربر را از تجربه دنیای واقعی دور میکند و یک تجربۀ کاملاً شبیه سازی شده را جایگزین دنیای واقعی میکند.
واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، علی رغم طراحی مشابه دستگاه هایشان، از دو طریق کاملاً متفاوت، دو کار مجزا را انجام میدهند. واقعیت مجازی (VR) بطور کلی جایگزین دنیای واقعی اطراف می شود و شما را به جای دیگری می برد. واقعیت افزوده (AR)، به اطلاعات آنچه قبلا مشاهده کرده اید، می افزاید.
واقعیت مجازی و واقعیت افزوده هر دو فناوری های قدرتمندی هستند که هنوز نتوانسته اند تأثیر خود را در مصرف کنندگان نشان دهند. اما نوید اثر بخشی میدهند. این فناوری ها بطور کامل میتوانند نحوۀ استفاده ما از رایانه ها را در آینده تغییر دهند. سؤالی که پیش میآید این است که کدام یک از آن ها در بازار موفق خواهد شد؟ پاسخ این سؤال هنوز مشخص نیست. بطور خلاصه واقعیت مجازی و واقعیت افزوده هر دو راهی نوآورانه برای غوطه ور کردن کاربران در یک تجربه شبیه سازی شده را ارائه میدهند.
از آنجا که واقعیت مجازی یا VR بطور کامل کاربران را در یک تجربه شبیه سازی شده غوطه ور میکند، دستگاه های فناوری واقعیت مجازی (VR) دنیای فیزیکی اطراف را کاملاً خاموش و مسدود میکنند. از طرف دیگر، لنزهای موجود در عینک های هوشمند که فناوری واقعیت افزوده (AR) را ارائه میدهند، شفاف هستند. درک این تفاوت ها در تعیین موارد استفاده برای هر یک از این فناوری ها بسیار مهم است.
واقعیت مجازی یا VR چیست؟
همان طور که از نامش پیداست در واقعیت مجازی، کاربران با یک دنیای مجازی ارتباط برقرار میکنند. در این فناوری کاربران واقعیت شبیه سازی شده ای را تجربه میکنند که در آن بینایی و شنوایی آن ها تحریک میشود. هدف واقعیت مجازی این است که کاربر را در یک دنیای شبیه سازی شده و غیر واقعی غرق کرده و از دیدن دنیای واقعی جلوگیری کند. فناوری واقعیت مجازی VR حدود 75٪ مجازی و 25٪ واقعی است.
واقعیت مجازی به تجهیزات متعددی نیاز دارد اما بیشتر اوقات، این فناوری از یک هدست (VR) استفاده میکند که به بلندگوها و یک صفحه نمایش مجهز است که تمام دید کاربران را در بر میگیرد. از آنجا که واقعیت مجازی به مقدار زیادی پردازش نیاز دارد، برای اجرای برنامه های (VR) ، ممکن است به تهیه یک کامپیوتر مخصوص بازی نیاز داشته باشید. به عبارتی واقعیت مجازی (VR) شبیه سازی رایانه ای از جهان یا واقعیت متناوب است و در درجه اول در فیلم های سه بعدی و بازی های ویدیویی استفاده میشود. واقعیت مجازی (VR) امروزه میتواند به افراد حتی حس قدم زدن در کهکشانات را القا کند.
واقعیت افزوده یا AR چیست؟
واقعیت افزوده با افزودن ویژگی های مجازی که ممکن است کاربر با آن تعامل داشته باشد، محیط واقعی را تقویت میکند. برخلاف واقعیت مجازی، واقعیت افزوده هیچ تلاشی در راستای اینکه دنیای دیگری را برای کاربران شبیه سازی کند، نمی کند . این فناوری فقط گرافیک ها و انیمیشن ها را به محیط های واقعی اضافه می کند.
در واقع واقعیت افزوده (AR) یکی از بزرگترین فناوری ها در حال حاضر است که با دسترسی بیشتر به تلفن های هوشمند و سایر دستگاه ها، در جهان گسترش یافته است. واقعیت افزوده به راحتی در دسترس است و به روش های بی شماری از جمله فیلترهای اپلیکیشن محبوب Snapchat، برنامه هایی که به شما کمک می کنند اتومبیل خود را در یک پارکینگ شلوغ پیدا کنید و در برنامه های خرید که به شما امکان خرید بدون ترک کردن خانه را میدهد قابل اجراست.
AR دنیای فیزیکی را با عناصر مجازی تولید شده توسط رایانه ترکیب میکند. این عناصر سپس بر روی سطوح فیزیکی واقع در محدوده دید افراد، ظاهر میشوند. واقعیت افزوده با استفاده از دستگاهی مانند صفحه گوشی هوشمند یا هدست، محتوا را به دنیای واقعی اضافه میکند. در حالی که واقعیت مجازی بطور کلی جایگزین آنچه مردم میبینند و تجربه میکنند میشود.
کاربردهای فناوری های AR و VR
1- سرگرمی
احتمالا با AR و VR در هنگام بازی کردن آشنا هستید. VR دارای یک هدست و دسته های بازی است که از آنها برای “حرکت” در محیط مجازی و مبارزه با دشمنان استفاده میشود. از بازی های معروف VR میتوان به Beat Saber ،Vader Immortal و Arizona Sunshine اشاره کرد.
توجه داشته باشید که بازی کردن تنها سرگرمی AR و VR نیست. همچنین میتوانید از واقعیت مجازی برای تماشای فیلم و حضور در کنسرت ها استفاده کنید. فیلم هایی وجود دارد که در زاویه 360 درجه فیلم برداری میشوند تا بتوانید به واسطه تماشای آنها واقعیت مجازی (VR) را تجربه کنید.
در مورد واقعیت افزوده نیز سرگرمی ها و بازی های مختلفی را می توان از طریق موبایل یا تبلت انجام داد که از معروف ترین آنها می توان به Brickscape و Harry Potter: Wizards Unite اشاره کرد.
2- بهداشت و درمان
AR و VR کاربردهای بسیار مهمی در زمینه پزشکی دارند. به طوری که جراحان جدید میتوانند از واقعیت مجازی برای انجام اقداماتی که در جراحی های دشوار انجام میگیرد استفاده کنند. فناوری واقعیت مجازی همچنین میتواند نمایشی سه بعدی از آناتومی بیمار ایجاد کند تا جراح بتواند قبل از موعد مقرر جراحی، برای آن برنامه ریزی کند.
واقعیت افزوده نیز برای عمل پزشکی مفید است. AR میتواند پوشش جغرافیایی دیجیتالی را برای جراحان فراهم کند که درک عمق آنها را بهبود بخشد. این فناوری همچنین برای کمک به توان بخشی بیماران استفاده میشود.
3- آموزش
یکی از مهم ترین و بهترین کاربردهای واقعیت مجازی استفاده از آن در زمینه آموزش های شغلی است. از دیگر کاربردهای واقعیت مجازی (VR) در شبیه سازهای پرواز برای خلبانان در حال آموزش است. این شبیه سازهای پرواز به خلبانان کمک میکنند مهارت های خود را به روشی ایمن و مقرون به صرفه تقویت کنند. واقعیت افزوده (AR) به طور فزاینده ای به عنوان کمک کننده بصری در جهت کمک به دانش آموزان در درک مفاهیم دشوار مورد استفاده قرار میگیرد.
VR و AR در چشم انداز آینده
طی سه تا پنج سال آینده، استفاده از AR و VR به روش های مختلف ادامه خواهد یافت. لارو میگوید: “این دو فناوری اهداف مختلف و گزاره های ارزشی متفاوتی را ارائه میدهند.” با این حال، خاطرنشان میکند، اگر این فناوری ها بیشتر در جریان اصلی شرکت ها قرار بگیرند، این قابلیت ها ممکن است بیشتر با زمان همگرا شوند.
جمع بندی
واقعیت مجازی (VR) و واقعیت افزوده (AR) دارای پتانسیل بسیار بالایی در آینده بازی، بازاریابی، تجارت الکترونیکی، آموزش و بسیاری از زمینه های دیگر هستند. هر دو فناوری به دلیل تجربه غنی خود شناخته شده اند که دنیای مجازی و واقعی را با تصاویر سه بعدی پیشرفته گرد هم آورده اند. اگرچه به راحتی میتوان این دو فناوری را با هم مخلوط کرد، اما تفاوت های قابل توجهی بین آن ها وجود دارد که ما در این مطلب به تفاوت های واقعیت مجازی VR و واقعیت افزوده AR به طور مفصل پرداختیم.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.