بیت کوین bitcoin چیست؟ – توضیحات جامع
بازار ارزهای دیجیتال که مبتنی بر فناوری بلاک چین هستند در سال های اخیر بسیار داغ و پرطرفدار بوده و اکثر افراد در حال کسب دانش و فراگیری این فناوری مالی شگفت انگیز هستند. برای همین امروز تصمیم گرفتیم خاص ترین ارز دیجیتال و رهبر بازار ارزهای دیجیتال یعنی بیت کوین Bitcoin را مورد بررسی جامع قرار دهیم و پس از آن نحوه عملکرد، تاریخچه، مزایا و معایب و… آن را نیز با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
بیت کوین چیست؟
بیت کوین Bitcoin یک ارز دیجیتال است که در ماه ژانویه سال 2009 به دنیا معرفی شد. بیت کوین در حقیقت ایده فردی مرموز و ناشناخته با نام مستعار ساتوشی ناکاموتا است که آن را ابتدا در یک مقاله معرفی کرده بود. بیتکوین در مقایسه با دیگر درگاه های پرداختی آنلاین، کارمزد کمتری را برای جابجایی از مشتریان دریافت می کند و برخلاف پول های دولتی به صورت غیر متمرکز (Decentralized) اداره می شود به این معنا که هیچ نهاد یا سازمانی بر آن نظارت نمی کند و همه چیز از جمله تراکنش ها و جابجایی ها بر بستر بلاک چین انجام می شود.
بیت کوین همانند سکه یا اسکناس از موجودیت فیزیکی برخوردار نیست بلکه تمام موجودی آن در یک دفتر کل عمومی (Ledger) ذخیره می شود؛ این فضای ابری به همراه تمام معاملات بیت کوین توسط حجم عظیمی از سیستم های محاسباتی و کامپیوتری احراز هویت می شوند. Bitcoin توسط هیچ دولت یا سازمان بانکی پشتیبانی نمی شود. اگر چه این ارز فعلا به عنوان یک پول رسمی و قانونی محسوب نمی شود اما از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار بوده و باعث راه اندازی صدها ارز دیجیتال دیگر یا همان آلتکوین ها (به ارزهای دیجیتالی دیگر به غیر از بیت کوین گفته می شود.) نیز شده است.
بیت کوین در حقیقت یک ارز رمزنگاری شده محسوب می شود و توکن های آن توسط کلیدهای خصوصی (Private Key) یا کلیدهای عمومی (Public Key) محافظت می شوند؛ این کلیدها مجموعه ای از رشته های طولانی اعداد و حروف هستند که از طریق الگوریتم های ریاضی با یکدیگر لینک می شوند. کلیدهای عمومی (همانند شماره حساب بانکی) یک آدرس جهانی محسوب می شود که دیگران می توانند به آن بیت کوین ارسال کنند. کلید خصوصی (همانند رمز عابر بانک) نیز یک رمز شخصی است که فقط برای انتقال BTC مورد استفاده قرار می گیرد.
کلید بیت کوین نباید با کیف پول های آن اشتباه گرفته شود؛ کیف پول های بیتکوین یک وسیله فیزیکی یا دیجیتالی است که امکان ذخیره و محافظت از Bitcoin را در اختیار صاحبان آن قرار می دهد. اصطلاح کیف پول کمی گمراه کننده است چرا که ماهیت غیرمتمرکز بودن Bitcoin به معنی این است که امکان ذخیره سازی آن در یک کیف پول به هیچ وجه وجود ندارد بلکه به طور غیر مستقیم بر روی بلاک چین نگهداری می شود.
ارز دیجیتال Bitcoin با نام اختصاری BTC نیز در میان افراد شناخته می شود. برای این که بیشتر با مفهوم ارز دیجیتال بیت کوین آشنا شوید، بهتر است ابتدا تاریخچه پول را مورد بررسی قرار دهیم.
برای درک بهتر بیت کوین پیشنهاد می شود ویدئوی کوتاه زیر را که توسط جادی میرمیرانی عزیز تهیه شده است تماشا کنید :
تاریخچه پول
پول به خودی خود هیچ ارزشی ندارد به گونه ای که می توان صدف، سکه فلزی یا یک تکه کاغذ با یک عکس از اماکن تاریخی روی آن را به عنوان پول در نظر گرفت و ارزشی که مردم برای آن در نظر می گیرند هیچ ارتباطی با ارزش فیزیکی آن ندارد. پول وسیله ای برای مبادله و اندازه گیری ثروت و دارایی محسوب می شود و به همین علت ارزشمند خطاب می شود. به عبارت دیگر پول از آن جهت ارزشمند است که تمام مردم دنیا می دانند که افراد دیگر نیز آن را به عنوان نوعی پرداخت قبول خواهند کرد.
در زمان قدیم و قبل از پیدایش پول، مردم از روش مبادله کالا به کالا برای رفع نیازهای اصلی خود استفاده می کردند. برای مثال فردی در ازای همکاری برای شکار ماموت، یک تبر فلزی به افراد دیگر پیشنهاد می داد. این نوع از معامله بسیار وقت گیر بود به گونه ای که افراد دیگر معمولا مبادله یک تبر را در ازای کشتن یک حیوان عظیم الجثه عادلانه نمی پنداشتند. به همین دلیل مردم زمان زیادی را برای مبادلات کالا به کالا صرف می کردند، اما با ظهور پول سرعت معامله و توافق طرفین به میزان چشمگیری افزایش یافت.
حدود 600 سال قبل از میلاد، پادشاه حکومت لیدیه در شهر سارد سکه هایی با عکس و شمایل مختلف اختراع کرد و به علت پیشرفت تجارت داخلی و خارجی به یکی از ثروتمندترین امپراطوری های آن دوران تبدیل شد. البته جالب است بدانید که حدود 700 سال قبل از میلاد، نشانه هایی از تجارت با پول کاغذی در امپراطوری چین نیز مشاهده شده است. به طور کلی می توان گفت پول مدرن امروزی اولین بار توسط دولت های استعمارگر اروپایی در آمریکای شمالی اختراع شد.
تکامل پول فقط به اسکناس ختم نمی شود بلکه در قرن 21 دو نوع پول با نام های پرداخت موبایل و ارز مجازی ظهور کردند. پرداخت موبایل به معنی این است که مبلغی را در ازای خرید یک محصول از طریق تلفن همراه برای فروشنده واریز کنید یا این که مبلغی را به صورت کاملاً آنلاین به حساب دوستان یا اعضای خانواده ارسال کنید. ارزهای مجازی مانند بیت کوین نیز حدود یک دهه قبل وارد بازار شده و تاکنون توجهات بسیاری را به خود جلب کرده اند. تا جایی که امروز تمامی افراد حداقل یکی از اپلیکیشن های انتقال پول یا پرداخت قبوض را در موبایل خود دارند.
بیت کوین چطور کار می کند؟
بیت کوین یکی از اولین ارزهای دیجیتال است که برای تسهیل در عملیات پرداخت فوری از فناوری همتا به همتا (Peer-to-Peer) استفاده کرد. افراد یا کمپانی های مستقل که با سیستم های کامپیوتری در شبکه بیت کوین حضور بعمل می آورند، ماینر (Miner) نام دارند. ماینرها یا استخراج کنندگان با انتشار Bitcoin های جدید پاداش دریافت می کنند، علاوه بر این ماینرها با کمک به انجام تراکنش های Bitcoin نیز کارمزد دریافت می کنند.
ماینرها را می توان به عنوان مرجع اجرایی و کنترل کننده شبکه Bitcoin در نظر گرفت. بیت کوین های جدید با یک نرخ ثابت اما نزولی (از لحاظ زمان) در اختیار ماینرها قرار می گیرد و در آخر کل عرضه بیت کوین به 21 میلیون خواهد رسید.
در حال حاضر حدود 18 میلیون Bitcoin تولید شده است و تنها 3 میلیون بیت کوین دیگر برای استخراج در شبکه آن موجود است. بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال شبیه به آن در این زمینه با پول های فیات (دلار، یورو …) تفاوت دارند؛ ارزهای فیات در واقع برای ثبات قیمت و مطابق با رشد اقتصادی به بازار عرضه می شوند، در حالی که ارزهای مبتنی بر سیستم غیر متمرکز نظیر بیتکوین بر اساس زمان و مطابق با الگوریتم های ریاضی منتشر می شوند.
استخراج بیت کوین یا همان ماینینگ فرآیندی است که از طریق آن Bitcoin به گردش در می آید. به طور کل می توان گفت که با حل معادلات پیچیده محاسباتی قادر خواهید بود تا یک بلاک جدید (Block) را ساخته و به بلاک چین بیت کوین اضافه کنید. بلاک چین در حقیقت سوابق تراکنش های بیتکوین و ماینینگ را در شبکه تایید کرده و به ماینرها برای ساخت بلاک های جدید پاداشی در قالب BTC پرداخت می کند؛ به خاطر داشته باشید که این پاداش پس از ایجاد هر 210 هزار بلاک (هر چهار سال) نصف خواهد شد که به آن هاوینگ (Halving) می گویند.
پیشنهاد می شود برای درک بهتر بلاک چین ویدئوی کوتاه زیر را تماشا کنید :
پاداش بلاک در سال 2009 معادل 50 بیت کوین بود اما در حال حاضر 6.25 بیت کوین است. سختی استخراج نیز با افزایش میزان Bitcoin بیشتر خواهد شد؛ سختی استخراج به توان محاسباتی و کامپیوتری برای ماینینگ Bitcoin گفته می شود. سختی استخراج در زمان معرفی بیتکوین در سال 2009 معادل 1.0 بود و تا پایان همان سال به 1.8 رسید، سختی استخراج در زمان حال از مرز 15 تریلیون عبور کرده است!
ماینرها در سال 2009 می توانستند با استفاده از یک کامپیوتر ساده عملیات محاسباتی را انجام دهند اما امروزه مجبور به خرید سخت افزارهای پیشرفته و گران قیمت نظیر مدارهای مجتمع با کاربرد خاص (ASIC) یا واحدهای پردازش گرافیکی (GPUs) هستند؛ سخت افزارهای پیچیده برای استخراج Bitcoin را اصطلاحاً ریگ ماینینگ (Mining Rig) می گویند. در انتهای این مقاله توضیحات بیشتری راجع به استخراج بیت کوین خواهیم داد.
یک بیت کوین تا 8 عدد اعشاری (100 میلیونیوم بیت کوین) قابل تقسیم است که کوچکترین واحد شمارش Bitcoin به ساتوشی (Satoshi) معروف است. جالب است بدانید که در صورت ضرورت و موافقت ماینرها، Bitcoin در نهایت بر واحدهای کوچکتری نیز تقسیم بندی خواهد شد.
ارزش بیت کوین
در اوایل سال 2017 میلادی قیمت بیت کوین از زیر 1000 دلار (820 دلار) تا 19000 دلار افزایش پیدا کرد. همچنین قیمت BTC در اویل سال 2019 حدود 3500 دلار بود اما در عرض چند ماه به 13 هزار دلار رسید. در اوایل سال 2020 نیز نرخ Bitcoin در یک بازه 7 هزار تا 9 هزار دلاری نوسان داشت که در نهایت با ورود به بحران کرونا شاهد ریزش آن تا قیمت 3800 دلار نیز بودیم.
قیمت بیت کوین به اندازه شبکه آن بستگی دارد زیرا هر چه این شبکه بزرگتر باشد، استخراج بیت کوین های جدید دشوارتر و در نتیجه پر هزینه تر خواهد بود؛ بنابراین هر چه هزینه تولید بیتکوین بیشتر باشد، قیمت آن نیز افزایش خواهد یافت چرا که باید فرآیند استخراج همواره برای ماینرها سودآور باشد. قدرت پردازش دستگاه استخراج Bitcoin به نرخ هَش (Hash Rate) معروف است، به عبارت دیگر هش ریت به معنی سرعت حل هش یک دستگاه ماینینگ در ثانیه است. نرخ هش بیت کوین در سال 2019 به رکورد 114 کوئینتیلون هش بر ثانیه ( 1 اگزاهش) رسید.
بیت کوین از کجا شروع کرد؟
در بحران مالی سال 2008، برخی از آزادی خواهان و معترضان عقیده داشتند که می توانند یک پول دیجیتالی تولید کنند و نکته جالب این است که دامنه bitcoin.org در 18 اگوست سال 2008 به صورت آنلاین ثبت شد و این دامنه هنوز هم بر اساس سرویس امنیتی WhoisGuard Protected فعالیت می کند، بدین معنی که هویت آن برای عموم مردم کاملاً ناشناس باقی مانده است.
در 31 اکتبر سال 2008، فردی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ایده سیستم مالی غیرمتمرکز را به تعداد زیادی از متخصصان رمزنگاری در وبسایت metzdowd.com ارسال کرد؛ ناکاموتو در این مقاله اذعان کرده بود که بر روی یک سیستم پولی دیجیتالی جدید کار کرده است، پولی که به صورت همتا به همتا و بدون نیاز به نظارت اشخاص ثالث مورد اعتماد فعالیت می کند. در حقیقت ناکاموتو در آن مقاله که هم اکنون با عنوان وایت پیپر (Whitepaper) در سایت بیت کوین موجود است، درباره ارز بیت کوین و نحوه کارکرد آن توضیحاتی ارائه کرده بود.
اولین بلاک بیت کوین (بلاک صفر) یا همان جنسیس بلاک (Genesis Block) در سوم ژوئن سال 2009 استخراج شد و 5 روز بعد اولین نسخه از نرم افزار Bitcoin به کاربران معرفی گردید، سپس فردای آن روز بلاک 1 استخراج شد و ماینرهای Bitcoin با جدیت شروع به کار کردند.
چه کسی بیت کوین را اختراع کرد؟
هیچ شخصی به طور قطع نمی داند که بیت کوین را چه کسی اختراع کرده است. ساتوشی ناکاموتو شاید اسم یک فرد یا گروهی از افراد باشد که مقاله بیت کوین را در سال 2008 منتشر کرده و بر روی ارز Bitcoin کار می کردند. سال تولد کاربران برای فعالیت در پروتکل بیت کوین الزامی است و تنها چیزی که ما می دانیم این است که فردی با نام کاربری ساتوشی ناکاموتو متولد 5 آوریل در این پروتکل فعالیت می کند.
از زمان معرفی بیت کوین تا به امروز افراد بسیاری خود را به عنوان ساتوشی ناکاموتو معرفی کرده اند و حتی تئوری هایی برای شناسایی وی مطرح شده است که هیچ کدام از مدارک کافی برای اثبات برخوردار نبوده و در حد حدس و گمان باقی مانده اند.
قبل از ساتوشی
اگرچه رسانه ها اعتقاد دارند که ساتوشی به عنوان یک نابغه مرموز، بیت کوین را به صورت فردی و بدون ایده قبلی توسعه داده است، اما چنین نوآوری های معمولاً در خلا اتفاق نمی افتد! در حقیقت تمام اکتشافات مهم علمی هر چقدر هم که بنیادی به نظر برسند، براساس یکسری تحقیقات قبلی ظهور می کنند. قبل از Bitcoin تئوری هایی نظیر Hashcash که در سال 1997 توسط آدام بک معرفی شد، پروتکل b-money از Wei Dai، بیت گلد از نیک سابو و سیستم گواه اثبات کار هال فینی نیز درباره ارزهای رمزنگاری شده صحبت هایی به میان آورده بودند.
ناکاموتو در وایت پیپر بیت کوین مقاله هش کش، b-money و چندین مقاله دیگر را به عنوان منابع ذکر کرده است؛ شاید افرادی که در پروژه های ذکر شده حضور داشتند به صورت گروهی در ساخت و توسعه بیت کوین نیز نقش داشته باشند.
چرا ساتوشی ناشناس است؟
دو دلیل را می توان برای ناشناس ماندن ساتوشی متصور شد. حفظ حریم خصوصی وی پس از پیشرفت و محبوبیت بیت کوین برای در امان ماندن از رسانه ها و دولت های جهان اولین دلیل ناشناس ماندن ناکاموتو است. اما دلیل دوم در خطر بودن جان ناکاموتو است. سال 2009 را در نظر بگیرید که 32489 بلاک در بلاکچین بیت کوین ساخته شده و پاداش هر بلاک حدود 50 BTC بود و ارزش کل بازار Bitcoin در آن سال معادل 1.624.500 دلار بود و تا 25 اکتبر سال 2009 به ارزش 13.9 میلیارد دلار رسید. در این حالت شاید به این نتیجه برسیم که ساتوشی و چند نفر دیگر در سال 2009 بیتکوین را استخراج کرده و امروزه آنها اکثر سهام BTC را در اختیار دارند.
بنابراین قطعا فردی که این حجم از بیت کوین را در اختیار داشته باشد به هدف اصلی جنایتکاران تبدیل می شود، بخصوص این که Bitcoin بیشتر شبیه پول نقد است و می توان کلیدهای خصوصی آن را به راحتی از صاحبان آن دزدید. اگرچه مخترع Bitcoin به احتمال خیلی زیاد برای انجام هرگونه اخاذی مالی از بیت کوین اقدامات احتیاطی را در نظر گرفته است، اما ناشناس ماندن ساتوشی بهترین گزینه برای حفظ جان وی محسوب می شود.
رسانه های بزرگ و کارشناسان حوزه رمز نگاری فرضیات جنجال برانگیزی را راجع به فرد یا گروهی که در پس شخصیت ساتوشی ناکاموتو وجود دارد، مطرح کرده اند. در 10 اکتبر سال 2011، نشریه The New Yorker یک مقاله ای در این باره منتشر کرد که در آن هویت ساتوشی به یک دانشجوی ایرلندی به نام Michael Clear و جامعه شناس اقتصادی به نام Vili Lehdonvirta نسبت داده شده بود.
یک روز بعد مجله تجاری فست کمپانی اذعان کرد که ساتوشی نام یک گروه سه نفره متشکل از Neal King ، Vladimir Oksman و Charles Bry است که دو ماه قبل از ظهور سایت Bitcoin، یک اختراع در زمینه امنیت ارتباطات به ثبت رسانده بودند. مقاله دیگری در سال 2013 چاپ شد که افراد دیگری نظیر گوین اندرسون (توسعه دهنده بیت کوین)، جد مک کالیب (موسس ارز ریپل) و ریاضیدان ژاپنی به نام شینیچی موچیزوکی را به عنوان ساتوشی معرفی کرد.
در ماه دسامبر سال 2013، مجله تحلیلی تک کرانچ یک مصاحبه با محقق ارزهای دیجیتال به نام اسکای گری انجام داد، او در این مصاحبه اعلام کرد که با تجزیه و تحلیل متن های منتشر شده می توان هویت ساتوشی را به خالق bit-gold (نیک سابو) نسبت داد.
محبوب ترین فرضیه در این زمینه توسط مجله نیوزویک در ماه مارچ سال 2018 مطرح شده است که در آن یک مهندس ژاپنی-آمریکایی به نام ساتوشی ناکاموتو که در کالیفرنیا زندگی می کرد به عنوان ساتوشی معرفی شد. اخیراً نیز فرضیه یک مهندس کامپیوتر استرالیایی به نام Craig Wright مطرح شده است؛ او می گوید که ساتوشی ناکاموتو فرضیه Bitcoin را در سال 2008 از وی دزدیده بوده است. هویت ساتوشی پس از گذشت 11 سال از معرفی بیت کوین هنوز هم بر مردم پوشیده است و اینگونه به نظر می رسد که این راز هیچگاه بر ملا نخواهد شد.
دریافت بیت کوین در ازای فروش کالا
فروشندگان کالا می توانند در ازای فروش محصولات خود به جای پول، Bitcoin دریافت کنند. برای مثال اگر یک کسب و کار مانند ابزار فروشی دارید، فقط کافی است که از عبارت “بیت کوین پذیرفته می شود” در مغازه خود استفاده کنید. در این صورت مشتریان با استفاده از کیف پول های سخت افزاری، اسکن QR کد کیف پول و یا اپلیکیشن های موبایل می توانند بیت کوین را به حساب شما واریز کنند.
کسب و کارهای آنلاین نیز می توانند با استفاده از درگاه های PayPal و غیره به راحتی بیت کوین را به عنوان یک وسیله پرداختی بپذیرند. البته مشتریان برای پرداخت به ابزارهایی نظیر CoinBase یا BitPay نیاز خواهند داشت.
کار در ازای بیت کوین
افرادی که به صورت خود اشتغالی فعالیت می کنند نیز می توانند در ازای کار برای Bitcoin، توکن BTC دریافت کنند. برای مثال وبسایت هایی وجود دارند که مخصوص فرصت های شغلی مربوط به ارزهای دیجیتال هستند:
- Cryptogrind :
متقاصیان و کارفرمایان را از طریق وبسایت خود گرد هم می آورد.
- Coinality :
دارای شغل های تمام وقت، پاره وقت و دورکاری (Freelance) که حقوق کارمندان را از طریق بیت کوین، لایت کوین یا Dogecoin پرداخت می کنند.
- Jobs4Bitcoins :
به عنوان بخشی از Reddit.com فعالیت می کند و انواع و اقسام موقعیت های شغلی نظیر استخدام مدرس زبان تا ادمین اینستاگرام را به کاربران پیشنهاد می دهد.
سرمایه گذاری روی بیت کوین
بسیاری از حامیان بیت کوین معتقدند که ارزهای دیجیتال آینده را در دست می گیرند، آنها می گویند با استفاده از سیستم پرداخت بیت کوین می توان تراکنش های مالی را بدون کارمزد و با سرعت بالا در سراسر جهان انجام داد. اگرچه Bitcoin تحت حمایت هیچ دولت یا بانک مرکزی نیست اما می توان آن را با ارزهای سنتی (دلار، یورو، پوند و …) مبادله کرد. در حقیقت نرخ تبادل آن در مقایسه با دلار آمریکا باعث شده تا سرمایه گذاران و معامله کنندگان بسیاری را به خود جذب کند.
به عبارت دیگر یکی از دلایل اصلی محبوبیت ارزهای دیجیتال مانند Bitcoin این است که آنها می توانند به عنوان جایگزین پول های ملی و کالاهای سنتی دیگر نظیر طلا، مورد استفاده مردم قرار گیرند. سازمان نظارت بر درآمدهای داخلی کشور آمریکا (IRS) در ماه اکتبر سال 2014 اعلام کرد که کلیه ارزهای دیجیتال از جمله Bitcoin همانند یک دارایی مشمول پرداخت مالیات می شوند. در حقیقت سود یا ضرر ناشی از خرید و فروش بیت کوین به عنوان سود یا ضرر عواید سرمایه ای (Capital Gain) محسوب می شود، در حالی که مالکیت بیت کوین به عنوان یک کالا یا ارز مشمول سود و ضرر عادی خواهد بود.
فروش بیت کوین هایی که استخراج کرده اید یا از شخص دیگری خریداری کرده اید، یا استفاده از Bitcoin برای خریداری محصولات تجاری، معاملاتی هستند که مشمول پرداخت مالیات خواهند شد. همانند تمام دارایی های دیگر، اصل خرید با نرخ پایین و فروش با نرخ بالاتر برای Bitcoin نیز صادق است. محبوب ترین روش برای خرید BTC مراجعه به صرافی ارزهای دیجیتال است، اما امروزه روش های دیگری نیز برای خرید و فروش آن در دسترس مردم قرار دارد.
سرمایه گذاری روی بیت کوین رفته رفته جذاب تر می شود چرا که به طور روزانه اخباری منتشر می شود که سازمان ها و دولت ها بیش از گذشته این ارز را تایید می کنند و آن را در فرآیندها و بازارهای بیشتری مورد استفاده قرار می دهند.
مزایای بیت کوین
-
آزادی :
یکی از ایده های اصلی طراحی Bitcoin رهایی از کنترل معاملات، تحمیل هزینه و مسئولیت پول افراد توسط ارگان های نظارتی است. ارزهای دیجیتال همانند پول های رایج برای خرید کالا مورد استفاده قرار می گیرند، علاوه بر این خرید با BTC در مقایسه با ارزهای دیگر در برخی از بازارهای آنلاین بسیار راحت تر است.
-
جابجایی آسان :
یکی از خصوصیات بارز پول قابلیت جابجایی آن است بدین معنی که حمل و استفاده از آن بسیار راحت صورت می پذیرد. از آنجایی که Bitcoin به صورت کاملاً دیجیتالی در اختیار مردم قرار گرفته است، بنابراین حجم زیادی از آن را می توان در یک فلش درایو (کیف پول سخت افزاری) ذخیره و حمل کرد. به عبارت دیگر ارزهای دیجیتال را می توان بدون هیچ واسطه و مبلغ کارمزدی، تنها با اسکن کردن یک کد QR دریافت یا ارسال کرد.
-
انتخاب کمیسیون دلخواه :
یکی دیگر از مزیت های غیرقابل انکار شبکه بیت کوین، امکان انتخاب مبلغی دلخواه برای هزینه تراکنش های مالی توسط کاربر است. علاوه بر این کاربر می تواند به طور کل از پرداخت کارمزد صرف نظر کند. هزینه تراکنش در حقیقت به ماینری که یک بلاک جدید با هش موفق تولید کرده است، تعلق خواهد گرفت. اگرچه فرستنده معمولاً هزینه تراکنش را به طور کامل پرداخت می کند، اما کسر کارمزد اجباری از حساب فرستنده به عنوان نقض قوانین تلقی خواهد شد. پرداخت هزینه تراکنش به صورت کاملاً اختیاری پرداخت می شود و به عنوان یک پاداش به ماینرها اطمینان خاطر می دهد که بلاک جدید در یک تراکنش خاص مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
این پاداش همچنین به عنوان منبع درآمد ماینرها تلقی می شود، اما باید به خاطر داشت که این فعالیت در آینده و با به اتمام رسیدن تعداد بیت کوین ها برای همیشه به پایان خواهد رسید. به طور کل شبکه ارزهای دیجیتال، کاربران را مجاب می کنند تا بین پرداخت هزینه معامله یا زمان انتظار، یک گزینه را انتخاب کنند. به عبارت دیگر پرداخت هزینه تراکنش باعث افزایش سرعت معاملات می شود، اما برخی از کاربران با هدف صرفه جویی در پول گزینه انتظار را انتخاب می کنند.
-
بدون کارت های پرداختی (PCI) :
واژه PCI مخفف صنعت کارت های پرداختی است و به کارت های اعتباری، پیش پرداخت، اپلیکیشن های پرداختی، دستگاه های ATM ، POS و کسب های و کارهای مرتبط دیگر اشاره می کند. به عبارت دیگر تمام سازمان هایی که اطلاعات صاحب کارت اعتباری را ذخیره، پردازش و منتقل می کنند جزء این صنعت محسوب شده و مقررات امنیتی بسیار سختگیرانه ای را برقرار می کنند.
اگرچه قوانین و مقررات یکپارچه برای شرکت های بزرگ از اهمیت بالایی برخوردارند اما پاسخگوی نیاز افراد دیگر نخواهند بود. اما هنگام استفاده از بیتکوین مجبور نخواهید بود که استانداردهای PCI را رعایت کنید، در حقیقت کاربران می توانند در آن بخش از بازار که امکان استفاده از کارت های اعتباری وجود ندارد، به راحتی معاملات خود را با استفاده از بیتکوین انجام دهند. در نتیجه کاربران برای گسترش بازار خود و کاهش هزینه های مردم، کارمزد کمتری دریافت خواهند کرد.
-
امنیت و کنترل :
کاربران بیت کوین می توانند وضعیت تراکنش های خود را کنترل کنند و هیچکس بدون اجازه قادر به برداشت از حساب آنها نخواهد بود. علاوه بر این کاربران می توانند با تهیه Backup و رمزنگاری از توکن های خود محافظت کنند و هویت و اطلاعات شخصی آنها نیز غیرقابل شناسایی خواهد بود. اگرچه Bitcoin از امنیت بسیار بالایی برخوردار است اما مشکلات امنیتی آن را در بخش معایب مورد بررسی قرار خواهیم داد.
-
شفافیت :
تمام تراکنش های مالی همواره در بلاک چین موجود است و کاربران می توانند اطلاعات مربوط به آنها را به راحتی مورد بررسی قرار دهند. پروتکل بیتکوین رمزنگاری شده است، بنابراین هیچ فرد یا ارگانی قادر نخواهد بود که آن را دستکاری یا کنترل کند. علاوه بر این به علت شبکه غیر متمرکز، هیچ شخصی نمی تواند مالکیت کامل آن را بدست آورد. به طور کل می توان گفت بیت کوین شفاف، خنثی و قابل پیش بینی است.
-
غیرقابل جعل :
یکی از روش های معمول برای کلاهبرداری در حوزه ارزهای دیجیتال این است که فردی یک توکن را دوبار مورد استفاده قرار داده و در هر دو تراکنش کلاهبرداری انجام دهد. Bitcoin همانند اغلب ارزهای دیجیتال، برای مقابله با اینگونه کلاهبرداری از تکنولوژی بلاکچین و مکانیزم اجماع در الگوریتم های خود بهره می برد.
-
غیر متمرکز :
تمام پول های رایج در دنیا توسط ارگان های نظارتی کنترل می شوند و تراکنش های مالی در بانک هایی انجام می پذیرد که از مردم هزینه های هنگفتی دریافت کرده ولی پول را با سرعت پایینی به دست مردم می رساند. اما Bitcoin توسط هیچ نهاد یا ارگان خاصی کنترل نمی شود، شبکه آن به صورت کاملاً غیر متمرکز و از طریق همکاری و ارتباط کاربران خود به فعالیت ادامه می دهد. علاوه بر این اگر قسمتی از شبکه آن به هر نحوی مشکل داشته باشد، تراکنش های بیت کوین به کار خود ادامه خواهد داد.
-
پایداری :
بیت کوین در اشکال فیزیکی معامله نمی شود، بنابراین از هرگونه آسیب و خرابی مصون است. در حقیقت هر یک Bitcoin برخلاف اسکناس و یا سکه نابود شدنی نخواهد بود.
-
قابلیت تعویض :
اگرچه ارزهایی مانند دلار یا یورو در چند کشور دنیا به عنوان ارز رسمی پذیرفته شده اند اما اکثر ارزهای سنتی محدود به یک مکان جغرافیایی خاص هستند. در عوض Bitcoin یک ارز کاملاً آنلاین و دیجیتال محسوب می شود که می توان از آن در سراسر جهان استفاده کرد.
معایب بیت کوین
-
ریسک سرمایه گذاری در بیت کوین
اگرچه بیت کوین همانند سرمایه گذاری های عادی نیست و عملاً هیچ سهامی برای آن در نظر گرفته نشده است، اما سرمایه گذاران در سال های 2011 و 2013 به سمت تجارت این ارز جذب شدند. در حقیقت اکثر مردم، بیت کوین را بیشتر از این که برای مصارف پرداختی استفاده کنند، آن را برای سرمایه گذاری و کسب سود خریداری می کنند.
با این وجود، عدم ارزش تضمین شده و ماهیت دیجیتالی بیت کوین بدین معنی است که خرید و استفاده از آن دارای چند ریسک و خطر ذاتی خواهد بود. سازمان های بسیاری از جمله کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC)، سازمان نظارت بر مقررات مالی (FINRA)، سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان (CFBP) و نهادهای دیگری در کشور آمریکا همواره خطرات سرمایه گذاری در بیتکوین را به سرمایه داران گوشزد کرده اند.
مفهوم ارز دیجیتال در مقایسه با انواع سرمایه گذاری های سنتی، نوپا و جدید به شمار می رود. برای مثال Bitcoin آنچنان سابقه طولانی مدتی ندارد و نمی توان با تجزیه و تحلیل تاریخچه اعتباری بیت کوین، به طور قطع از موفقیت یا عدم موفقیت سرمایه گذاری بر روی آن صحبت کرد.
محبوبیت روزافزون بیتکوین باعث شده تا این ارز از حالت آزمایشی خارج شود اما پس از گذشت 11 سال هنوز هم در مرحله توسعه و بروز رسانی قرار دارد. بری سیلبرت، مدیر عامل شرکت Digital Currency Group که بر روی بیت کوین و کمپانی های مبتنی بر بلاک چین سرمایه گذاری می کنند در مصاحبه ای گفته است که سرمایه گذاری بر روی ارزهای دیجیتال پرخطرترین و در عین حال سودآورترین سرمایه گذاری است که می توان انجام داد.
به خاطر داشته باشید که فقط سرمایه گذاری بر روی Bitcoin ریسکی نیست، بلکه بیتکوین چون قابل ردیابی نیست ممکن است از آن در بازار سیاه، معاملات، پولشویی، فرار مالیاتی و فعالیت های مالی غیر قانونی نیز مورد استفاده قرار بگیرد. در نتیجه دولت ها نیز به دنبال اعمال محدودیت، قانون گذاری یا حتی ممنوعیت خرید و فروش بیت کوین خواهند بود؛ این موضوع حتی در برخی از کشورها اجرا شده است.
کشورهای دیگر قوانین گوناگونی برای خرید و فروش Bitcoin وضع کرده اند، برای مثال وزارت بانکداری و قوانین مالی ایالت نیویورک در سال 2015، مقرراتی تصویب کرد که به موجب آن شرکت هایی که به هر طریق در خرید، فروش، انتقال یا ذخیره Bitcoin مرتبط هستند باید هویت مشتریان خود را در جای امنی ثبت کرده و شخصی را برای مدیریت سرمایه و کنترل معاملات استخدام کنند. طبق این قانون تمام معاملات و تراکنش هایی که ارزشی بالای 10 هزار دلار داشته باشند باید ثبت و گزارش شوند.
به طور کل عدم برابری در مقررات کشورهای مختلف، شبهاتی در رابطه با طول عمر، نقدینگی و جهانی بودن بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال ایجاد کرده است.
-
ریسک های امنیتی بیت کوین
بیشتر افرادی که صاحب بیت کوین هستند آن را از عملیات مانینیگ به دست نیاورده اند، در عوض آنها Bitcoin و سایر ارزهای دیجیتال را از طریق صرافی های معتبر خرید و فروش می کنند. صرافی های Bitcoin در واقع پلتفرم های آنلاینی هستند که مانند فضاهای مجازی دیگر در معرض خطر هکرها، بد افزارها (Malwares) و باگ های نرم افزاری و اجرایی قرار دارند.
اگر یک سارق اینترنتی به هارد درایو سیستم کامپیوتری صاحب Bitcoin دسترسی پیدا کند، کلید رمزنگاری شده خصوصی او را دزدیده و بیت کوین های وی را به حساب خود منتقل خواهد کرد. البته کاربرانی که بیت کوین را در سیستم های کامپیوتری آفلاین ذخیره کرده یا اینکه از کیف پول های کاغذی استفاده می کنند از شر این نوع حملات در امان خواهد ماند.
هکرها همچنین می توانند صرافی های بیت کوین را مورد حمله قرار دهند و از این طریق به هزاران حساب و آدرس کیف پول های دیجیتالی Bitcoin دسترسی پیدا خواهند کرد. یکی از این حملات سایبری در سال 2014 اتفاق افتاد که در طی آن میلیون ها دلار بیت کوین از صرافی ژاپنی Mt.Gox به سرقت رفت که در نهایت منجر به تعطیلی آن شرکت شد.
بد نیست بدانید که تمام تراکنش های بیت کوین دائمی و برگشت ناپذیر است، بنابراین ریسک حملات هکری با توجه به این موضوع بسیار حائز اهمیت و مشکل ساز خواهد بود. معاملات Bitcoin درست همانند رد و بدل پول نقد است، به گونه ای که برگشت بیت کوین فقط از سمت شخصی که آن را دریافت کرده امکان پذیر خواهد بود.
در واقع هیچ شخص یا پردازنده ثالثی نظیر کارت های اعتباری در معاملات Bitcoin وجود ندارد، بنابراین در صورت بروز مشکل هیچ منبع حفاظتی در دسترس شما نخواهد بود.
-
ریسک های بیمه و کلاهبرداری بیت کوین
سرمایه گذاری های مالی در اغلب کشورهای جهان بیمه می شوند، برای مثال سرمایه گذاری های مالی در کشور آمریکا توسط سازمان حمایت از حقوق سرمایه گذاران اوراق بهادار (SIPC) تحت پوشش بیمه هستند. حساب های بانکی عادی نیز تا مبلغ مشخصی توسط شرکت بیمه سپرده گذاری فدرال (FDIC) بیمه می شوند، اما صرافی ها و حساب های بیت کوین تحت حمایت هیچ سازمان دولتی یا شرکت بیمه نیستند. شرکت تجاری SFOX در سال 2019 اعلام کرد که می تواند بیمه FDIC را به سرمایه گذاران Bitcoin ارائه دهد اما این مصوبه تنها بر روی بخشی از معاملات که شامل پول نقد هستند، اعمال خواهد شد.
کلاهبرداری بیت کوین نیز یکی دیگر از موضوعات مهم در این زمینه به شمار می رود. اگرچه بیت کوین برای احراز هویت کاربران و معاملات از کلیدهای رمزنگاری شده استفاده می کند، باز هم افرادی سعی دارند تا Bitcoin تقلبی در بازار به فروش برسانند. برای مثال یکی از کاربران Bitcoin در سال 2013 اقدام به پیاده سازی طرح کلاهبرداری پانزی (Ponzi Scheme) داشت که توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) اعمال قانون شد. علاوه بر این چند مورد از دستکاری قیمت بیت کوین که یکی دیگر از روش های کلاهبرداری به شمار می رود تاکنون گزارش شده است.
-
ریسک بازار بیت کوین
ارزش بیت کوین مانند هر سرمایه گذاری دیگری ممکن است دچار نوسان شود، در حقیقت ارزهای دیجیتال در این بازه زمانی کوتاه مدت، نوسانات وحشتناکی را تجربه کرده اند. بیت کوین با توجه به حجم بالای خرید و فروش در صرافی ها، حساسیت و واکنش زیادی نسبت به اخبار بازار نشان می دهد. طبق آمار رسمی سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان (CFPB)، رکورد کاهش قیمت روزانه بیت کوین در سال 2013 تا 61% بود، در حالی که رکورد افت قیمت یک روزه این ارز در سال 2014 به 80% نیز رسید.
اگر افراد کمتری بیت کوین را به عنوان یک ارز بپذیرند، آنگاه ممکن است این واحد پولی دیجیتال ارزش خود را از دست بدهد. در حقیقت گمانه زنی هایی وجود داشت مبنی بر اینکه حباب Bitcoin با کاهش قیمت شدید آن در سال 2017 و 2018 خواهد ترکید. علاوه بر این، اگرچه بیت کوین گوی سبقت را از صدها ارز دیجیتال دیگر دزدیده است اما رقابت بسیار تنگاتنگی در بازار وجود دارد، بنابراین توسعه تکنولوژی های جدید در این زمینه همواره یک تهدید بزرگ برای نام و اعتبار Bitcoin به شمار می رود.
آیا بیت کوین یک طرح هرمی است؟
یکی از سرمایه داران ثروتمند به نام هاوارد مارکس اخیراً در طی مصاحبه ای تمام ارزهای دیجیتال را به شرکت های هرمی (Pyramid Scheme) توصیف کرده است، وی همچنین بیان کرد که موفقیت ارزهای دیجیتال مدیون مردمی است که برای آن ارزش تعیین کرده اند.
کسانی که در یک شرکت هرمی سرمایه گذاری می کنند، به جای این که از کسب و کار خاصی سود کسب کنند، در حقیقت از پول خود یا سرمایه گذاران بعدی سود دریافت می کنند. اگرچه سود و ارزش بیت کوین از تعداد محدودی کوین حاصل می شود اما هر چقدر که مردم سکه های بیشتری استخراج کنند، عرضه آن کمیاب تر می شود و در نتیجه ارزش هر سکه نیز افزایش خواهد یافت. بنابراین بیت کوین هیچ الگوی مشترکی با یک سازمان هرمی ندارد و نخواهد داشت.
آیا مردم واقعاً از بیت کوین استفاده می کنند؟
کسب و کارها و افراد بسیار زیادی در معالمات روزانه خود از بیت کوین استفاده می کنند، برای مثال در کشورهای پیشرفته کسب و کارهایی نظیر رستوران، مصالح فروشی، املاک و کارخانجات از Bitcoin استفاده می کنند. علاوه بر این سرویس های آنلاین معتبری نظیر Overstock.com و Namecheap نیز درگاه های پرداختی برای انجام تراکنش های بیت کوین دارند. اگرچه Bitcoin یک ارز نوظهور و جدید محسوب می شود اما حجم کل بازار آن در سال 2018 از مرز 100 میلیارد دلار عبور کرد و هم اکنون به بیش از 148 میلیارد دلار رسیده است.
آیا باید بیت کوین خریداری کرد؟
نوسان بازار بیت کوین بسیار زیاد است و افزایش و کاهش قیمت چشمگیر در آن اصلاً عجیب به نظر نخواهد آمد. در اواسط ماه دسامبر سال 2017، قیمت بیت کوین به مرز 20 هزار دلار رسید و پس از آن در طی چند روز به 7 هزار دلار سقوط کرد! به عبارت دیگر هیچ معلوم نیست که قیمت بیت کوین در یکی دو ساعت آینده چقدر خواهد بود. البته تا حدود زیادی می توان به کمک تحلیل تکنیکال و تحلیل فاندامنتال روند صعودی و یا نزولی بودن قیمت را مشخص کرد اما باز هم به کمک ابزارها هیچ پیش بینی دقیقی نمی توان از آینده قیمتی آن بدست آورد.
از لحاظ تئوری، قیمت بیت کوین ممکن است به صفر برسد، ثابت بماند و یا این که با افزایش 2، 3، 4 یا 10 برابری روبرو شود. فرقی نخواهد کرد که یک فرد چقدر دانش درباره بیت کوین دارد و چه تحلیل هایی درباره آن انجام داده است، هیچکس قادر نیست که به طور قاطع و دقیق، آینده این ارز را پیش بینی کند.
برای مثال جان مکافی (موسس آنتی ویروس معروف Mcafee) درباره آینده بیت کوین خیلی خوش بین است، او در یکی از توییت هایش در توییتر اذعان کرده است که قیمت بیت کوین تا 3 سال دیگر از مرز 500 هزار دلار عبور خواهد کرد. در طرف دیگر وارنر بافت، آینده ای بسیار تلخ برای Bitcoin متصور شده است.
بهترین روش سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال hodling یا نگهداری نام دارد که به معنای سرمایه گذاری بلند مدت می باشد. شاید از خود بپرسید که واژه hodling در زبان انگلیسی وجود خارجی ندارد، درست حدس زدید چرا که در سال 2013 یکی از کاربران انجمن Bitcoin به اشتباه واژه I AM HODLING را به جای Holding به کار برد و این واژه به یکی از اصطلاحات کاربردی در بین کاربران تبدیل شد. سرمایه گذاری در بیت کوین با ریسک بسیار بالایی همراه است، بنابراین بهتر است با توجه به میزان دارایی و ثروت خود در آن سرمایه گذاری کنید.
گم شدن بیت کوین
زمانی که یک کاربر کیف پول بیت کوین خود را گم می کند، تاثیری همانند حذف پول از گردش مالی دارد. بیت کوین های گم شده برای همیشه در بلاک چین باقی خواهند ماند و از آنجایی که هیچ فردی به کلید های خصوصی آن دسترسی ندارد، امکان خرج کردن آنها به هیچ عنوان وجود نخواهد داشت. به علت قانون عرضه و تقاضا در صورتی که بیت کوین های کمتری در دسترس باشند، تقاضا برای بیت کوین های باقی مانده بیشتر می شود و ارزش آنها نیز به همین منوال افزایش خواهد یافت.
آیا بیت کوین قانونی است؟
اگرچه برخی از کشورهای جهان مانند روسیه و آرژانتین به شدت تبادل ارزهای خارجی را محدود یا ممنوع کرده اند یا این که همانند کشور تایلند که در آن فقط صرافی های خاصی مجاز به خرید و فروش بیت کوین هستند، اما Bitcoin در اغلب کشورهای دیگر، از طریق مراجع دولتی غیر قانونی تلقی نمی شود.
قوانین مختلفی از طرف مراجع قضایی کشورها درباره تبادل بیت کوین به افراد و کسب و کارهای گوناگون ارائه می شود. برای مثال سازمان رسیدگی به جرایم مالی (FinCEN) که زیرمجموعه اداره خزانه داری کشور آمریکا محسوب می شود، قوانین و تبصره های خاصی برای تبادل ارزهای دیجیتال وضع کرده است.
در ایران نیز در روز 31 تیر سال 1398، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس از موافقت کمیسیون اقتصادی دولت از به رسمیت شناختن صنعت بیت کوین خبر داد. اما بانک مرکزی بارها در اطلاعیه هایی مختلف ورود ارزهای دیجیتال به حوزه پرداخت کشور را ممنوع کرده است.
به طور کلی خرید و فروش و نگهداری Bitcoin توسط مردم در ایران جرم نیست اما در مقیاس وسیع و حوزه پرداخت های کلان کشور، فعلا مجوز خاصی صادر نشده است.
آیا می توان از بیت کوین برای کارهای غیر قانونی استفاده کرد؟
بیت کوین نوعی پول است و می توان آن را مانند تمام پول های دیگر در فعالیت های قانونی یا غیرقانونی مورد استفاده قرار داد. بانک ها و موسسات اعتباری اغلب بیت کوین را به شراکت در فعالیت های غیر قانونی متهم می کنند، اما معایب و نقص های بیت کوین در برابر فوایدی که برای سیستم پرداخت به ارمغان می آرود بسیار ناچیز محسوب می شود.
مردم معتقدند چون تراکنش های Bitcoin غیرقابل ردیابی و برگشت ناپذیر است، بنابراین توجه افراد سودجو را به خود جلب می کند. اما آنها این نکته را فراموش کرده اند که ویژگی های بیت کوین در سیستم انتقال وجه و معاملات با پول نقد نیز وجود دارد، در نتیجه بیت کوین نیز مشمول مقررات مشابه سیستم های مالی دیگر می شود و در صورت ارتکاب جرم به هیچ وجه از چشمان تیزبین مراجع قضایی دور نخواهد ماند.
بیت کوین و حمایت از مصرف کننده
بیت کوین آزادی عمل را برای کاربران به ارمغان می آورد به گونه ای که می توانند طبق شرایط خودشان معاملات را انجام دهند. تمام کاربران با استفاده از یک روش مشابه بیت کوین را ارسال یا دریافت خواهند کرد، همچنین می توانند در قراردادهای پیچیده تر نیز شرکت کنند. قابلیت چند امضایی (Multiple Signature) باعث می شود که تراکنش های مالی در شبکه تنها در صورت موافقت گروه مشخصی از افراد، تایید شوند.
این سرویس به شخص ثالث اجازه می دهد تا در صورت عدم توافق بین طرفین دیگر، یک معامله را رد یا تایید کند. علاوه بر این بیت کوین بر خلاف سیستم های مالی دیگر، همواره یک سند عمومی از تراکنش های مالی را نگهداری می کند تا در صورت نیاز از آن علیه کسب و کارهای متقلب استفاده کند.
چه چیزی قیمت بیت کوین را تعیین می کند؟
قیمت بیت کوین مانند تمامی بازارهای مالی دیگر توسط نیروی عرضه و تقاضا تعیین می شود به گونه ای که افزایش تقاضا باعث بالا رفتن قیمت و کاهش تقاضا موجب افت قیمت آن می شود. تعداد محدودی Bitcoin در گردش وجود دارد و بیت کوین های باقی مانده نیز با سرعت و نرخ از پیش تعیین شده ای ساخته می شوند، به عبارت دیگر کاربران (نیروی تقاضا) برای ثبات قیمت بیت کوین باید از این نرخ تورم تبعیت کنند. علاوه بر این چون بیت کوین یک بازار نه چندان بزرگ به شمار می رود، با مبالغ ناچیز هم می توان باعث افزایش یا کاهش قیمت در آن شد بنابراین می توان گفت که قیمت Bitcoin هنوز هم ثبات چندانی ندارد.
آیا بیت کوین در آینده بی ارزش خواهد شد؟
تاریخ نشان داده که برخی اوقات پول رایج یک کشور نظیر فرانک آلمان و دلار زیمباوه در اثر تورم بیش از حد نابود می شود. اگرچه بیت کوین در معرض خطر تورم قرار ندارد اما مشکلات فنی، ارزهای رقیب و مسائل سیاسی قادر است منجر به نابودی یک ارز شود. به عبارت دیگر می توان گفت که هیچ ارزی به طور قطع در برابر تمام مشکلات مصون نخواهد ماند و بیت کوین نیز با این که در طی این سال ها اعتبار خوبی کسب کرده اما هیچکس قادر نخواهد بود آینده آن را به طور دقیق پیش بینی و تضمین کند.
آیا بیت کوین در مارپیچ تورم منفی قرار نخواهد گرفت؟
تئوری مارپیچ تورم منفی (Deflationary Spiral) به معنی این است که با ظهور کاهش قیمت در بازار، مردم برای بهره مند شدن از قیمت پایین تر، خرید خود را به آینده موکول می کنند. کاهش تقاضای مردم، باعث می شود که سرمایه داران برای ایجاد هیجان در بازار و افزایش تقاضای مردم، قیمت دارایی خود را به پایین آورند که این موضوع همانند یک دور باطل به رکود اقتصادی منجر خواهد شد.
اگرچه بانک های مرکزی برای توجیه تورم به این تئوری استناد می کنند، اما اقتصاددانان معتقدند که مارپیچ تورم منفی همیشه اتفاق نمی افتد و اختلاف نظرهایی درباره آن وجود دارد. برای مثال قیمت در بازار لوازم الکترونیکی مصرفی دائماً در حال سقوط است اما مشکلی برای کلیت بازار بوجود نمی آید. ارزش بیت کوین نیز با گذشت زمان افزایش یافته و حجم اقتصادی آن نیز رشد چشمگیری داشته است و از آنجایی که قیمت و حجم اقتصاد بیت کوین در سال 2009 از صفر شروع شده، بنابراین تئوری مارپیچ تورم منفی برای بیت کوین صدق نمی کند.
علاوه براین، طراحی Bitcoin به گونه ای است که دچار تورم منفی نخواهد شد. به عبارت دیگر می توان گفت که بیت کوین در سال های اولیه دچار تورم بوده و به مرور به یک پایداری نسبی رسیده است. بیت کوین تنها در صورتی دچار تورم منفی خواهد شد که مردم با بی احتیاطی و بدون داشتن نسخه Backup، کیف پول خود را گم کنند.
اگر یک نفر تمام بیت کوین های موجود را خریداری کند چه اتفاقی می افتد؟
تنها بخشی از کل بیت کوین های ساخته شده برای فروش در بازار وجود دارند و بازار Bitcoin به علت نوسانات قیمتی و نیروی عرضه و تقاضا بسیار رقابتی است. علاوه بر این بیت کوین های باقی مانده نیز در طی سال های دیگر به بازار عرضه می شوند، بنابراین هیچ شخصی نمی تواند تمام بیت کوین های موجود را خریداری کند. البته این بدان معنی نیست که بازار در برابر دستکاری قیمت Bitcoin آسیب پذیر نخواهد بود بنابراین قیمت بیت کوین در آینده نیز همواره دچار نوسان می گردد.
نهنگ ها چه کسانی هستند؟
نهنگ ها بزرگترین موجودات روی کره زمین هستند و نهنگ های بیت کوین نیز بزرگترین سرمایه داران بازار Bitcoin به شمار می روند. نهنگ ها اغلب یک شخص یا فرد نیستند بلکه شامل انستیتوهای بزرگ مالی نظیر Hedge Funds و Bitcoin Investment Funds می شوند. این شرکت های مالی معمولاً صدها هزار بیت کوین را به صورت پنهانی جابجا می کنند؛ یه عبارت دیگر این شرکت ها توافقنامه ای با صرافی ترتیب می دهند تا مبالغ عظیم حساب آنها را از دیگران پنهان کند.
طبق گزارش رسانه بلومبرگ، 40% بازار بیت کوین در اختیار 1000 نفر است، این افراد آنقدر BTC دارند که تنها با فروش بخشی از دارایی خود می توانند بازار را به مرز جنون برسانند. امروزه حدود 25 میلیون نفر در دنیا بیت کوین دارند و نکته جالب این است که اگر 0.153 BTC داشته باشید در بین 30% بالایی دارندگان بیت کوین قرار خواهید گرفت، اما برای این که جزو 1% بالایی باشید، به 15 BTC نیاز دارید.
حمله 51 درصدی چیست؟
حمله 51 درصدی یک نوع حمله به بلاک چین بیت کوین است که در آن گروهی از ماینرها بیش از 50% از نرخ هش شبکه استخراج و قدرت محاسباتی را در اختیار می گیرند؛ این حمله هنوز اتفاق نیافتاده و به صورت یک فرضیه مطرح شده است.
در این حمله ماینرها می توانند از تایید تراکنش های جدید جلوگیری کرده و پرداختی بین بعضی یا تمام کاربران را متوقف کنند. علاوه بر این ماینرها می توانند تراکنش هایی که تحت کنترل شبکه هستند را معکوس کنند؛ به عبارت دیگر آنها می توانند هر واحد BTC را دوبار خرج کنند که به روش کلاهبرداری (Double-Spend) معروف است.
ماینرها در طی یک حمله 51% نمی توانند کوین های جدید بسازند یا این که بلاک های قدیمی را تغییر دهند. در حقیقت می توان گفت که حمله 51 درصدی هر چقدر هم که آسیب زننده و قوی باشد، قادر نخواهد بود که بیت کوین یا هر ارز دیجیتال مبتنی بر بلاک چین را نابود کند.
ظهور ارزهای دیجیتالی بهتر
بیت کوین محبوب ترین گزینه در بین ارزهای دیجیتال محسوب می شود اما هیچ ضمانتی برای حفظ این جایگاه وجود ندارد. هم اکنون ارزهای دیجیتال یبسیاری با الهام از بیت کوین در بازار فعالیت می کنند اما برای رقابت با بیت کوین نیازمند پیشرفت و بروزرسانی های متعدد خواهند بود. به خاطر داشته باشید که بیت کوین نیز در سال های آینده، پروتکل و شبکه خود را تقویت خواهد کرد بنابراین رقابت با آن بسیار سخت به نظر می رسد.
استخراج بیت کوین
تمام افراد می توانند با استفاده از یک دستگاه سخت افزاری و نرم افزار مربوطه، عملیات ماینینگ یا همان استخراج را انجام دهند. نرم افزارهای ماینینگ تراکنش های همتا به همتا را پردازش و تایید می کنند. ماینرها این کار را به علت دریافت کارمزد از کاربران و ساخت بیت کوین های جدید انجام می دهند. تایید تراکنش های جدید مستلزم این است که با الگوریتم اثبات کار (Proof-of-Work) در یک بلاک قرار بگیرند.
ساخت الگوریتم های اثبات کار بسیار کار دشواری است به گونه ای که میلیاردها عملیات محاسباتی در ثانیه برای ساخت آنها نیاز است. بنابراین ماینرها باید برای تایید بلاک و دریافت پاداش چنین محاسباتی را انجام دهند، علاوه بر این هر چقدر که تعداد ماینرها بیشتر شود، دشواری پیدا کردن بلاک های معتبر نیز به صورت خودکار توسط شبکه افزایش خواهد یافت، به گونه ای که هم اکنون حداقل زمان برای پیدا کردن یک بلوک برابر با 10 دقیقه است.
یکی دیگر از مزایای الگوریتم اثبات کار این است که هیچ شخصی نمی تواند تراکنش را معکوس کند، چرا که وی برای این کار باید کل الگوریتم های بلاک های بعدی را دوباره محاسبه کند. زمانی که ماینر دو بلاک را به طور همزمان پیدا کند، ابتدا بر روی بلاک اول کار خواهد کرد و به محض شناسایی بلاک بعدی به طولانی ترین زنجیره بلوک ها تغییر مکان خواهد داد؛ این امر باعث بوجود آمدن امنیت و پایداری اجماع جهانی بر اساس قدرت پردازش می شود.
ماینرهای Bitcoin نمی توانند پاداش خود را افزایش دهند یا تراکنش های ساختگی در بلاک چین ایجاد کنند، زیرا تمام نودهای بیت کوین (سیستم های کامپیوتری) از قبول بلاک هایی که اطلاعات نامعتبر دارند امتناع خواهند کرد. به عبارت دیگر اگر تمام ماینرهای بیت کوین غیر قابل اعتماد باشند، باز هم شبکه بیت کوین به صورت امن به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
آیا مانینیگ باعث هدر دادن انرژی می شود؟
مصرف انرژی برای برقراری امنیت در سیستم پرداختی را نمی توان به عنوان هدر دادن انرژی تلقی کرد. استفاده از بیت کوین مانند هر سیستم پرداختی دیگر نیازمند هزینه و انرژی است. سرویس های ضروری نظیر سرورهای بانکی یا کارت های اعتباری نیز انرژی بسیاری مصرف می کنند ولی میزان انرژی مصرفی آنها بر خلاف بیت کوین شفاف و قابل اندازه گیری نیست.
البته دستگاه های ماینینگ بیت کوین برای مصرف انرژی کم تر در طی سال های اخیر به شدت بهینه سازی شده اند. علاوه بر این با بروز هر هاوینگ (نصف شدن پاداش بلاک) و رقابتی شدن استخراج، برخی از ماینرها فعالیت خود را متوقف خواهند کرد.
آیا کامپیوترهای کوانتومی برای بیت کوین یک تهدید به شمار می روند؟
اگرچه کامپیوترهای کوانتومی تا به امروز ساخته نشده اند اما تمام سیستم های مبتنی بر اصول رمزنگاری نظیر بانک ها در برابر کامپیوترهای کوانتومی آسیب پذیر خواهند بود. بنابراین Bitcoin نیز در مقابل محاسبات کوانتومی دوام نخواهد آورد، البته در صورت تولید چنین کامپیوترهایی احتمالاً بروزرسانی هایی در مورد الگوریتم های شبکه بیت کوین نیز انجام خواهد شد و پروتکل آن به پسا-کوانتوم تغییر پیدا خواهد کرد.
فورک بیت کوین چیست؟
در طی این سال هایی که بیت کوین راه اندازی شده است، مواردی متعددی از عدم توافق بین ماینرها و توسعه دهندگان وجود داشته که موجب بروز شکاف های بزرگ در جامعه کاربری این ارز دیجیتال شده است. در برخی اوقات گروه کاربران و ماینرها به توافق رسیده اند که پروتکل شبکه بیت کوین را تغییر دهند. این تغییر پروتکل عموماً با نام فورک (Fork) شناخته می شود که به سبب آن یک نوع جدیدی از Bitcoin با نام دیگر تولید شده است.
این شکاف و دو دستگی به دو صورت هارد فورک Hard Fork و سافت فورک Soft Fork رخ می دهد. در هارد فورک، کوین جدید تا رسیدن به یک نقطه مشخص و دقیق، سوابق معاملاتی خود را با Bitcoin به اشتراک می گذارد و پس از آن یک توکن جدید وارد بازار می شود. برای مثال در سال 2017 توکن بیت کوین کَش (Bitcoin Cash) در ماه آگوست، بیت کوین گلد (Bitcoin Gold) در ماه اکتبر و بیت کوین اس وی (Bitcoin SV) در ماه نوامبر به علت بروز هارد فورک به بازار عرضه شدند.
سافت فورک نیز زمانی اتفاق می افتد که تغییرات ایجاد شده در پروتکل با قوانین قبلی سیستم و شبکه سازگار بمانند. برای مثال سافت فورک بیت کوین باعث افزایش سایز بلاک های آن گردید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.