SDK چیست؟ + ویژگی ها و انواع آن
SDK مخفف Software Development Kits به معنای کیت توسعه نرم افزار است که به آن devkit نیز گفته می شود. توسعه دهندگان از SDK ها برای تولید نرم افزارها مخصوصا اپلیکیشن های موبایل استفاده می کنند تا از نوشتن کدهای جدید و اضافه جلوگیری کنند. به عبارت دیگر SDK ها بسته های قابل نصبی هستند که ابزارهای مورد نیاز توسعه دهندگان را تامین می کنند.
SDK چیست؟
بهترین راه برای تعریف SDK برای افرادی که توسعه دهنده نیستند، مقایسه SDK ها با کیت های هواپیمایی است. داخل کیت های هواپیما موارد مورد نیازی مانند قطعات هواپیما، چسب ها، دستورالعمل ها، و سایر ابزارهای مورد نیاز برای کنار هم قرار دادن آنها وجود دارد. SDK ها نیز به همین شکل به عنوان مجموعه ای از اسناد، کدها، کتابخانه ها و سایر ابزارهای مورد نیاز برای ساخت اپلیکیشن در یک پلتفرم خاص ارائه می شوند.
اگرچه امکان استفاده از SDK در وبسایتها یا دیگر پلتفرمها وجود دارد، اما بیشتر برای اپلیکیشن های موبایل مورد استفاده قرار می گیرد. به گفته شرکت آمریکایی Braze وقتی SDKهای نوشته شده با اپلیکیشن های موبایل ادغام میشوند، باعث می شوند که آن نرم افزار از قابلیت های جدیدی پشتیبانی کند. در واقع SDKها به عنوان ابزارهای از پیش ساخته شده عمل می کنند و فرآیند توسعه اپلیکیشن ها را ساده تر می کنند.
چرا SDK ها برای اپلیکیشن های موبایل مهم هستند؟
تصور کنید در حال توسعه یک اپلیکیشن موبایل هستید که خدمات ساخت خانه را ارائه می دهد. اگر آنچه را که برای ساختن خانه نیاز دارید فهرست کنید، به مصالحی مانند بتن و آجر یا افراد لازم برای ساخت خانه خواهید رسید. به جای اینکه افراد خودشان بخواهند برای تامین چوب مورد نیاز یرای ساخت خانه درخت ها را قطع کنند و یا اینکه سایر مصالح را خودشان جمع آوری کنند، می توانند از طریق اپلیکیشنی که شما توسعه داده اید مصالح مورد نیاز خود را خریداری کنند.
اگر تعجب می کنید که چرا از SDK در توسعه اپلیکیشن ها استفاده می شود باید به جمله معروف “چرخ را دوباره اختراع نمی کنند” فکر کنید. پیشرفت زمانی اتفاق می افتد که از دانش کسب شده در گذشته استفاده کنیم و چیزی بر روی آن بسازیم.
بنابراین، هنگام طراحی یا توسعه یک اپلیکیشن موبایل، بهره مندی از کدهای برنامه های شخص سوم (3rd party) که در اینجا همان SDK است، هوشمندانه تر است. این کار فقط ایجاد مکانیزم اصلی عملکرد (Operation) برای برنامه نیست، بلکه علاوه بر این، کیتهای توسعه نرمافزار باعث می شوند که صاحبان اپلیکیشن ها قابلیتهای جدیدی را به برنامههای موجود خود اضافه و در هزینه و زمان خود صرفه جویی کنند.
داشتن یک SDK خوب ساخته شده زندگی شما را به عنوان یک برنامهنویس آسانتر میکند و با ایجاد فرصتهای جدید برای دسترسی و تعامل با کاربران، عملکرد برنامهتان را افزایش میدهد.
انواع SDK ها
انواع مختلفی از Devkit ها وجود دارند. اگر توسعه دهندهای روی یک اپلیکیشن موبایل برای سیستم عامل ios کار میکند، به SDK های iOS نیاز دارد. همچنین، برای اینکه یک برنامه در دستگاههای Android کار کند، SDK های Android مورد استفاده قرار می گیرند. وقتی با یک کیت کار می کنید عواملی مثل سیستم عامل، پلتفرم مورد استفاده برای توسعه برنامه (مانند جاوا)، زبان های برنامه نویسی یا اجزای سخت افزاری بر تنظیمات کیت تأثیر می گذارد.
JDK در مقابل SDK
در این اینجا، یک سوال مهم در ذهن فرد ایجاد می شود که تفاوت JDK با SDK چیست؟ در پاسخ باید گفت که این دو مفهوم مجزا از یکدیگر نیستند. JDK به معنای کیت توسعه جاوا در واقع به نوع خاصی از SDK گفته می شود که توسط برخی برنامه نویسان مورد استفاده قرار می گیرد. JDK یک کیت توسعه نرم افزار است که برای ساخت نرم افزار بر روی جاوا توسعه یافته است. برای اجرای کدهای بایت جاوا، به Java Runtime Environment (JRE) نیاز دارید که جزء JDKها است. اساسا، JDKها شامل هر چیزی که JRE در آن وجود دارد و همچنین کامپایلرها و دیباگرها مانند سایر SDK ها هستند می شود. Oracle و OpenJDK نیز خدمات JDK را ارائه می دهند.
اجزای SDK
SDK ها باید دارای رابط هایی برای اتصال به نرم افزار باشند، همچنین در این فرآیند ابزارهایی برای توسعه نرم افزار مورد نیاز است. این اجزا عبارتند از:
- API ها
- مستندات
- ابزارهای ویرایش
- کتابخانه ها
- زمان های اجرا (Run-times) و محیط های توسعه
- کامپایلرها
- دیباگرها (Debuggers)
- درایورها (Drivers)
- پروتکل های شبکه
- نمونه ها و پروژه های آزمایشی
همه اینها برای داشتن ویژگی های مفید کیت های توسعه نرمافزار بسیار مهم هستند. با این حال برای درک کلی به بررسی دو مورد از گیج کننده ترین مؤلفه ها می پردازیم.
- کتابخانه (library)
- API و SDK
کتابخانه چیست؟
یک کتابخانه، که گاهی اوقات با SDK اشتباه گرفته می شود، به مجموعه ای از کدهای از پیش ساخته شده اشاره دارد که یک برنامه نویس می تواند از روی کدهای خود آنها را فراخوانی کند. اساساً، کتابخانهها به برنامهنویسان کمک می کند تا همه کدها و توابع را خودشان ننویسند. به لطف این مجموعه کدها یعنی همان کتابخانه ها، برنامه نویسان می توانند با سرعت بیشتری کدنویسی کنند.
تفاوت بین یک کتابخانه و کیتهای توسعه نرمافزار در اینجا نهفته است: در حالی که یک کتابخانه مجموعه ای از کدهای از پیش نوشته شده و آماده برای استفاده است، یک فایل SDK یک جعبه ابزار جامع تری است که شامل کتابخانه ها می شود اما به آنها محدود نمی شود.
API در مقابل SDK
API چیست؟
همانطور که از نام آن پیداست، رابط برنامه نویسی کاربردی (API) رابطی است که به نرم افزار اجازه می دهد تا با نرم افزارهای دیگر تعامل داشته باشد. API چهره کتابخانه است و به برنامه نویس می فهماند که چه کاری را می تواند با کتابخانه انجام دهد. API ها تعداد کدهایی را که توسعه دهندگان می نویسند کاهش می دهند و در بین برنامه ها ثبات ایجاد می کنند.
سردرگمی بین API و SDK
کاملاً معمول است که API ها و SDK ها با هم مخلوط می شوند. یکی از دلایل اصلی این سردرگمی این است که SDKها معمولا حاوی API هستند. با این حال، یک API همیشه در یک SDK قرار نمی گیرد. بنابراین زمانی از کیتهای توسعه نرمافزار برای ساخت برنامهای استفاده میشود که با برنامههای دیگر ارتباط برقرار کند. این SDK شامل یک API است و از آن بهره می برد.
تصور کنید یک برنامه مثل اسنپ یا تپسی دارید. به جای نوشتن کد برای تأیید شماره تلفن کاربر، می توانید از یک API برای ارسال کد تأیید از طریق پیام کوتاه استفاده کنید. همچنین شما می توانید از API نقشه برای مکان یابی خودروها و کاربران استفاده کنید و یا از API دیگری برای فرآیند پرداخت و غیره استفاده کنید. از سوی دیگر، SDK ها شامل بسته ای از ابزارهای مورد نیاز برای ساخت یا بهبود برنامه شما هستند.
همانطور که گفته شد یک API همیشه داخل یک SDK قرار نمی گیرد. در این مورد، چگونه بین API و SDK یکی را انتخاب می کنید؟ با توجه به مثال وبسایت NextWeb اینطور می توان گفت که: API مانند دستور پخت یک کیک و SDK یک جعبه مخلوط از کیک ها است. اگرچه کاربردهای متفاوتی برای هر کدام وجود دارد، اما SDK ها به طور کلی برای ادغام (یکپارچگی) و استفاده امن آسان تر هستند.
آیا ادغام SDK برای برنامه شما خوب است؟
جدا از ارزشی که عملکرد اصلی یک SDK ارائه میکند، مهم است که چگونه یک SDK آن ارزش را به ارمغان میآورد. به عبارت دیگر، ادغام یک SDK در اپلیکیشن شما نباید خطری برای عملکرد کلی برنامه ایجاد کند. به منظور تضمین اعتبار و ارزش یک SDK برای اپلیکیشن خود، چندین نکته وجود دارد که می توانید از قبل آن ها را بررسی کنید:
- ادغام/یکپارچه سازی: فرآیند ادغام یک SDK با یک برنامه باید برای توسعه دهندگان برنامه بدون دردسر باشد.
- مستندات (Documentation): یک SDK باید شامل مستندات واضح از کدها و مثال های ساده برای کمک به توسعهدهندگان باشد.
- یکنواختی: ویژگی ها و روش های یک SDK باید برای کار بر روی پلتفرم های مختلف یکسان باشد. داشتن چنین سازگاری به توسعه دهندگان کمک می کند تا از SDK در پلتفرم های چند سکویی (Cross platforms) استفاده کنند.
- استفاده از منابع: بدیهی است که SDK نباید بر عملکرد برنامه شما تأثیر منفی بگذارد. حداکثر عملکرد و حداقل استفاده از منابع باید برای یک SDK ایده آل باشد. اگر از کارایی SDK که از آن استفاده می شود اطمینان حاصل نکنیم ممکن است این ادغام منجر به پردازش های شدید پسزمینه و یا دانلود منابع غیر ضروری با حچم بسیار بالا شود که در نتیجه باعث خالی شدن باتری خواهد شد.
- شفافیت: یک SDK باید با کاری که انجام میدهد و همچنین سطح دسترسی که نیاز دارد برای کاربران شما شفاف و واضح باشد.
- بروزرسانی ها: SDK ها باید با آخرین نسخه ها و معماری های سیستم عامل با در نظر گرفتن نسخه های قدیمی سازگار باشند. هنگامی که ویژگی های جدید اضافه می شود، باید برای کاربران توضیح داده شود
- امنیت: SDK ها می توانند ناامن باشند زیرا کدهای متفاوتی نسبت به برنامه های شما اجرا می کنند. ممکن است SDK های مخرب حقوق کاربر را نقض کنند و به عملکرد برنامه شما آسیب بزنند که در نتیجه باعث ممنوعیت فعالیت برنامه شما در مارکت های اندرویدی و یا IOS شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.