9 بهترین IDE های جاوا + مزایا و معایب هر کدام
جاوا، یکی از رایجترین زبان های برنامه نویسی دنیا است که برای ایجاد و توسعه برنامههای قوی، ایمن و کاربردی دسکتاپ، موبایل، وب و بسیاری از پلتفرمها استفاده میشود. باتوجه به قابلیتهای جاوا، تا سالیان متمادی شاهد استفاده برنامهنویسان از این زبان خواهیم بود. پایداری و گسترش روز افزون جاوا مدیون نرمافزارهای IDE (Integrated development environment) یا همان محیط توسعه یکپارچه است.
این نرمافزارها با قابلیتهای مختلفی مانند هایلایت کردن خطاها، پیشنهاد کد و امکانات متنوع دیگر به برنامهنویسان کمک میکنند تا به شیوه راحتتری کدنویسی را انجام دهند. یک IDE جاوا میتواند تفاوتهایی را در زمینه روانتر کردن تجربه برنامهنویسی با جاوا ایجاد کند. شما برای آموزش جاوا و یادگیری سریع تر این زبان می توانید از IDEها استفاده کنید که خوشبختانه، تعداد زیادی از IDE ها به صورت رایگان برای استفاده وجود دارند.
در این مقاله 10 مورد از بهترین موارد آنها را به همراه مزایا و معایب آنها برای شما آماده کردهایم. همچنین میتوانید در قسمت نظرات، نرمافزارهای بیشتری را به کاربران دیگر معرفی کنید.
معیارهای اصلی انتخاب بهترین IDE برای جاوا
یک IDE کارآمد، ویژگیهای زیادی دارد؛ از جمله این ویژگیها میتوان به مواردی مانند refactoring یا بازسازی کد، دیباگر یا عیبیاب داخلی، پشتیبانی از قابلیتهای پیشرفته زبان برنامهنویسی و سهولت در استفاده اشاره کرد. آیدیایهای پیشرفته دارای قابلیتهایی همچون برجستهسازی بخشهایی از کد و تکمیل کد نیز هستند. این قابلیتها سرعت کدنویسی را به طور چشمگیری افزایش میدهند. در ادامه بهترین IDE برای جاوا از نقطه نظرهای تعادل بین ویژگیها، سبک بودن و عملکرد مناسب معرفی میشود.
معرفی بهترین IDE برای جاوا
انتخاب یک نرمافزار ایده آل برای نوشتن کدهای جاوا تا حد زیادی به ترجیح شخصی شما بستگی دارد. هرکدام از آیدیایهای Java دارای ویژگیهای متنوعی هستند، بسیاری از این ویژگیها ممکن است از نظر شما ناکارآمد یا بیمصرف باشند. این شما هستید که باید بر اساس حوزه کاری و علاقهمندیهای خود، مناسبترین گزینه را انتخاب کنید. در ادامه لیستی از ده IDE برتر Java را به همراه مهمترین قابلیتهای آنها گردآوری کردهایم.
1- Eclipse
Eclipse در سال 2001 منتشر شد و در لینوکس، مک، سولاریس و ویندوز در دسترس است. بسیاری از برنامه نویسان این آیدیای را بهترین نرمافزار برای نوشتن کدهای جاوا میدانند. مجموعهای از پلاگینها برای Eclipse موجود است که به عملکرد آن میافزاید.
Eclipse همچنین با یک کامپایلر سفارشی ارائه می شود. این آیدیای از توسعه برنامه در چندین زبان برنامهنویسی از طریق پلاگینها پشتیبانی میکند. لیست برخی از مهمترین زبانهای برنامهنویسی که توسط اکلیپس پشتیبانی میشوند عبارتاند از:
- C و C++
- Clojure
- Groovy
- Haskell
- JavaScript
- Julia
- Perl
- PHP
- Ruby
- Rust
- Scala
مزایا و معایب Eclipse
معایب | مزایا |
·راهاندازی آن میتواند دشوار باشد.
·در مقایسه با سایر نرمافزارها کاملا مدرن نیست. |
·چندین پلاگین برای آن موجود است.
·به صورت فضای ابری نیز در دسترس است. ·ابزارهای خوبی برای ترسیم نمودار، مدلسازی، گزارشدهی و آزمایش دارد. ·از زبانهای برنامهنویسی دیگر از طریق نصب افزونهها پشتیبانی میکند. ·رایگان است. |
2- IntelliJ IDEA
IntelliJ یکی دیگر از سه آیدیای بزرگ برای Java است که در سال 2001 منتشر شد. این آیدیای در 2 نسخه مختلف، یک نسخه با مجوز Apache2 و یک نسخه تجاری اختصاصی در دسترس است. IntelliJ دارای ویژگیهایی تخصصی بسیار مانند بازآفرینی بین زبانی و تجزیه و تحلیل جریان داده است. همچنین IntelliJ علاوه بر پشتیبانی از مجموعهای از چارچوبهای Java، از سایر زبانهای برنامهنویسی مبتنی بر JVM مانند Kotlin نیز پشتیبانی میکند.
مزایا و معایب IntelliJ IDEA
معایب | مزایا |
·میتواند هنگام کار بر روی یک پروژه بزرگ کند شود.
·میتواند طاقتفرسا و خستهکننده باشد. |
·از سایر زبانهای برنامهنویسی مبتنی بر JVM مانند Kotlin پشتیبانی میکند.
·با قابلیت تکمیلکننده هوشمند و تکمیلکننده زنجیره نوشتن کدها را آسانتر میکند. ·از ویژگی هایی مانند refactoring بین زبانی و تجزیهوتحلیل جریان داده ها پشتیبانی میکند. ·نسخهی رایگان دارد. |
3- NetBeans
آخرین مورد از سه IDE بزرگ جاوا NetBeans است. این، نرمافزار رسمی نسخه 8 جاوا است و در لینوکس، مک، سولاریس و ویندوز در دسترس است. NetBeans علاوه بر اینکه برای پلتفرمهای مختلف در دسترس است، در یک نسخه مستقل از سیستمعامل با ویژگیهای محدود نیز عرضه میشود.
هر نسخه جدید NetBeans دارای یک ویرایشگر جاوای بهبود یافته و بازسازی شده است. این IDE با برجستهکردن کدهای Java از نظر دستوری و معنایی، ساخت برنامههای نرمافزاری را برای برنامهنویسان آسانتر میکند. ابزارهای داخلی در NetBeans این امکان را فراهم میکنند که کدهای بدون اشکال را بازنویسی کنید. درنهایت، NetBeans یک GUI Builder یا طراح رابط کاربری ارائه میدهد و دارای امکانات افزودنی برای توسعه زبانهای C، C++، HTML5، JavaScript، PHP و چند زبان دیگر است.
مزایا و معایب NetBeans
معایب | مزایا |
·عملکرد این نرمافزار میتواند یک مسئله مشکلساز باشد.
·میتواند طاقتفرسا و اذیت کننده باشد. |
·دارای نسخهی مستقل از سیستمعامل است.
·ابزارهای داخلی برای بازسازی کد دارد. ·دارای ابزار تحلیل استاتیکی کدهاست. · یک GUI Builder یا طراح رابط گرافیکی ارائه میدهد. ·بدون هزینه است. |
4- BlueJ
اگرچه BlueJ عمدتا برای آموزش طراحیشده است، اما برای توسعه نرمافزار در مقیاس کوچک مناسب است. با وجود اینکه BlueJ به عنوان یک IDE آماده برای مبتدیان آماده شده است، ولی بسیاری از کهنهکاران Java نیز آن را انتخاب میکنند.
صفحهی اصلی BlueJ ساختار کلاس برنامه را نشان میدهد. همچنین این محیط توسعه یکپارچه (IDE) امکان ایجاد و آزمایش اشیا را بهصورت تعاملی فراهم میکند. از دیگر ویژگیهای قدرتمند توسعه برنامه Java که توسط BlueJ ارائهشده است، می توان به ایجاد اشیاء پویا (داینامیک) اشاره کرد.
مزایا و معایب BlueJ
معایب | مزایا |
·ممکن است برای توسعهدهندگان حرفهای خیلی مناسب نباشد. | ·برای اهداف آموزشی خوب است.
·دارای وبسایتی برای دریافت منابع آموزشی است. ·امکان ایجاد محیط تعاملی و آزمایش اشیا فراهم است. ·رایگان است. |
5- (Oracle) JDeveloper
JDeveloper یک آیدیای رایگان است که توسط شرکت بزرگ Oracle طراحی شده است. این نرمافزار ویژگیها و ابزارهای توسعه ظاهری زیادی را در اختیار برنامهنویسان قرار میدهد. JDeveloper کل چرخه توسعه یک نرمافزار مانند کدنویسی، طراحی، اشکالزدایی، بهینهسازی، پروفایل سازی و استقرار نرمافزار را پوشش میدهد. Oracle Jdeveloper میتواند با ابزار Oracle ADF یا فریمورک توسعه نرمافزار اوراسل ادغام شود تا توسعه برنامه را سادهتر کند. علاوه بر جاوا، JDeveloper میتواند برای توسعه برنامههای کاربردی با HTML، JavaScript، PHP، SQL و XML استفاده شود.
مزایا و معایب (Oracle) Jdeveloper
معایب | مزایا |
·نسبت به سایر نرمافزارها پیچیدهتر است.
·هنگام کار بر روی پروژههای بزرگ میتواند منجر به مشکلات عملکردی شود. |
·با چارچوب توسعهی برنامه Oracle ادغام میشود.
·دارای عملکرد درگ و دراپ است. ·میتوان از آن برای توسعهی برنامههای کاربردی با استفاده از زبانهای برنامهنویسی دیگر استفاده کرد. ·کاملا رایگان است. |
6- JGRASP
بدون شک GRASP یکی از بهترین IDEهای سبک برای Java است. این نرمافزار دارای اشکالزدای یکپارچه (debugger) و یک میز کار برای توسعهدهندگان جاوا است. قابلیتهای این نرمافزار، کمک زیادی به تولید نرمافزارهای جاوا میکند.
مزایا و معایب JGRASP
معایب | مزایا |
·کاربر پسند نیست، ممکن است برای مبتدیان دشوار باشد.
·در برنامههای بزرگ ممکن است منجر به مشکلات عملکرد شود. |
·نرمافزار سبکی است.
·دارای اشکالزدای یکپارچه است. ·به صورت خودکار برای نرمافزارها تصویرسازی میکند. ·رایگان است. |
7- MyEclipse
MyEclipse توسط Genuitec طراحی شده و یک IDE اختصاصی است که بر روی پلتفرم Eclipse ساختهشده است. طیف گستردهای از ابزارهای موجود در MyEclipse را میتوان هم برای توسعه برنامه Java و هم برای توسعهی وب استفاده کرد.
بااینحال، این آیدیای رایگان نیست و ابتداییترین نسخه آن 35 دلار هزینه دارد. MyEclipse علاوه بر پشتیبانی از Angular، HTML، JavaScript و TypeScript، MyEclipse امکان پشتیبانی از اتصال دهندههای سرور و رابطهای پایگاهداده را نیز فراهم میکند.
مزایا و معایب MyEclipse
معایب | مزایا |
·رایگان نیست.
·CPU و حافظه را زیاد درگیر میکند. |
·دارای ویژگیهای بسیار متنوعی است.
·از Angular، HTML، JavaScript و Typescript پشتیبانی میکند. ·امکان پیشنمایش لحظهای کد را فراهم میکند. |
8- Xcode
Xcode کاملا رایگان و در دسترس است و یک IDE برای جاوا است که توسط اپل برای macOS توسعهیافته است. این نرمافزار با تعداد زیادی ابزار، توسعه نرمافزار برای iOS، macOS، tvOS و watchOS را آسان میکند. Xcode مطمئنا بهترین IDE برای جاوا در اپل است. برخی از نکات برجسته Xcode عبارتاند از:
- دارای یک اشکالزدای (debugger) داخلی است.
- دارای قابلیت ساخت رابط گرافیکی است.
- از زبانهای برنامهنویسی AppleScript، C، C++، Objective-C، Objective-C++، Python، Ruby و Swift پشتیبانی میکند.
مزایا و معایب Xcode
معایب | مزایا |
·فقط برای مک موجود است. | ·سازندهی رابط کاربری گرافیکی GUI دارد
·دارای دیباگر داخلی است ·از چندین زبان برنامهنویسی پشتیبانی میکند |
9- Codenvy
Codenvy یک IDE برای جاوا است که بر روی Eclipse Che ساخته شده است. هزینه استفاده از آن برای یک توسعه دهنده حداقل 10 دلار در ماه است و یک نرم افزار ابری است.
برنامه نویسان علاوه بر نوشتن کد Java با استفاده از ویرایشگر مبتنی بر مرورگر ارائه شده توسط Codenvy، میتوانند از ویژگیهای قدرتمندی مانند تکمیل کد، بازسازی کدها و برجستهسازی دستورات بهرهمند شوند.
علاوه بر جاوا، Codenvy از تعداد زیادی از زبانهای برنامهنویسی تفسیر شده و کامپایل شده پشتیبانی میکند. برخی از این زبانهای برنامهنویسی شامل C++، C#، جاوا اسکریپت و PHP هستند.
مزایا و معایب Codenvy
معایب | مزایا |
·رایگان نیست.
·کار با آن ممکن است سخت باشد. |
·دارای ویژگیهای تکمیل کد، بازسازی کدها و برجستهسازی دستورات است.
·سه نسخه برای خرید دارد. ·سرویس آن مبتنی بر ابر است. |
سوالات متداول
در ادامه این مطلب به چند سوال پیرامون انتخاب بهترین IDE برای Java پاسخ خواهیم داد.
از چه IDE برای جاوا استفاده کنیم؟
همانطور که در این مقاله خواندید، نرمافزارهای متنوعی با قابلیتهای ایده آل برای توسعه جاوا در دسترس هستند؛ هر یک از آنها ویژگیهای منحصربهفردی دارند. ممکن است برای انتخاب بهترین گزینه نیاز به آزمایش هر یک به صورت تجربی داشته باشید. در ابتدای مقاله برای راحتی انتخاب، سه مورد از معروفترین IDE های Java را معرفی کردیم.
بهترین IDE برای جاوا آن هم به صورت رایگان کدام است؟
Eclipse یکی از بهترین آیدیایهای رایگان Java است. سایر نرمافزارهای رایگان نیز کاربردی هستند، اما Eclipse به دلایلی که در بالا مطرح شد، یکی از محبوبترینهاست.
سادهترین نرمافزار برای مبتدیان کدام است؟
BlueJ توسط برخی بهعنوان بهترین ویرایشگر جاوا برای مبتدیان در نظر گرفته میشود. بااینحال، دیگر نرمافزارها نیز به راحتی قابل استفاده هستند؛ بنابراین اگر مبتدی هستید، فکر نکنید که نمیتوانید هیچ یک از دیگر IDE ها را امتحان کنید.
آیا برای نوشتن کدهای جاوا به آیدیای نیاز دارید؟
خیر، شما نیازی به داشتن نرمافزار IDE برای نوشتن کدهای جاوا ندارید. استفاده از یک نرمافزار کاربردی میتواند مسیر کدنویسی شما را هموارتر کند. شما میتوانید در محیط پیشفرض مخصوص جاوا، اقدام به کدنویسی کنید.
سخن آخر
در این مطلب لیستی از بهترین نرمافزارهای IDE برای جاوا معرفی شدند. همانطور که در این مقاله خواندید، تعداد زیادی آیدیای برای برنامه نویسان جاوا در دسترس است، از نرمافزارهای تجاری با امکانات کامل گرفته تا نرمافزارهای متنباز و رایگانی که قابل استفاده هستند. در نهایت، بهترین نرمافزار برای برنامهنویسی جاوا به پروژه های فعلی و ترجیح شخصی شما بستگی دارد.
در ابتدای این مطلب، سه مورد از بهترین نرمافزارهای موجود برای نوشتن کدهای جاوا معرفی شدند. این سه نرمافزار Eclipse , IntelliJ IDEA و NetBeans هستند. اکثر برنامه نویسان از این سه نرمافزار برای پروژههای خود استفاده میکنند. با این حال برای انتخاب بهترین آیدیای میتوانید گزینههای مختلف را آزمایش کنید و بهترین مورد را برای خود انتخاب کنید. درصورتیکه نرمافزار دیگری میشناسید که در این لیست جا نگرفته است، نام آن را برای ما و دیگر کاربران در بخش نظرات بنویسید.
درباره مهدی یحیائی
مهدی یحیایی هستم، مدیر ارشد سئو، مسلط به امور CRM و MBA دنیای دیجیتال با خلاقیت ما، زیباتر میشه.
نوشته های بیشتر از مهدی یحیائی
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.