VMware چیست؟ + کاربردها و ابزارهای آن
VMWare یک ماشین مجازی ساز و تامین کننده سرویس های رایانش ابری (Cloud Cpmpouting) نرم افزار است. کمپانی VMware سال 1998 در زمینه تامین زیرساخت های مجازی سازی IT در کالیفرنیای آمریکا شروع به کار کرد. کمپانی EMC در سال 2004 امتیاز محصول VMware را به صورت رسمی خریداری کرد و از آنجایی که کمپانی Dell مالکیت EMC را در سال 2016 به دست گرفت، بنابراین می توان گفت که VMware یکی از شرکت های وابسته به Dell محسوب می شود.
ماشین مجازی ساز مانند یک شبیه ساز رایانه ای عمل می کند و نرم افزارها را در یک محیط شبیه به کامپیوتر پیاده سازی می کند. VMware فناوری های مجازی ساز خود را بر روی هایپروایزر (Hypervisor) اجرا می کند. امروز قصد داریم، VMware و کاربردهای آن را مورد بررسی قرار دهیم، پس تا انتها با داناپ همراه باشید.
VMware چیست؟
به لطف تکنولوژی مجازی ساز سرور VMware، یک هایپروایزر بر روی سرور فیزیکی نصب می شود که قابلیت پیاده سازی چندین ماشین مجازی را در اختیار سرور قرار می دهد. شاید برایتان سوال باشد که هایپروایزر چیست؟ هایپروایزر یک ناظر مجازی ساز است که ماشین مجازی را به حرکت در می آورد. هر کدام از ماشین های مجازی قابلیت این را دارند که به صورت مستقل سیستم عامل خود را اجرا کند. بنابراین با نصب هایپروایزر، چندین سیستم عامل به صورت همزمان بر روی یک سرور کار می کنند.
تمام ماشین های مجازی که بر روی سرور فعالیت می کنند منابعی نظیر شبکه و RAM را با یکدیگر به اشتراک می گذارند. در سال 2019 پلتفرم VMware قابلیت اجرای مجازی سازی کانتینرها بر روی کلاستر Kubernetes را به هایپروایزر اختصاصی خود اضافه کرد. این قابلیت باعث می شود که ماشین های مجازی و تیم DevOps بتوانند کانتینرهای مورد نظر را در پروژه مدیریت کنند.
کاربردهای VMware
ابزار VMware در توسعه مجازی سازی به صاحبان پروژه های نرم افزاری کمک می کند. این پلتفرم با ایجاد یک لایه انتزاعی بر روی سخت افزار کامپیوتر یا سرور قابلیت های یک پروژه را افزایش می دهند. از آنجایی که سازمان ها همواره با محدودیت منابع کامپیوتری مواجه هستند، با استفاده از VMware می توانند توان کاری خود را چندین برابر کنند.
ابزار VMware به توسعه دهندگان کمک می کند تا ماشین های مجازی متعددی را با سیستم عامل ها و کنترل پنل های مختلف بر روی سیستم های کامپیوتری پیاده سازی کنند. استفاده از این نرم افزار باعث کاهش هزینه و بهبود انعطاف پذیری آن می شود و راندمان عملکردی سیستم های کامپیوتری را نیز تقویت می کند.
برای مثال، شما با نصب پلتفرم VMware می توانید سیستم عامل کامپیوترهای یک سازمان را به صورت مجازی تغییر دهید و یا با ساخت شبکه های مجازی مختلف می توانید تمام نرم افزاری های مورد نیاز را در محیط های مختلف اجرا کنید. یکی دیگر از قابلیت های بسیار مهم VMware، امکان نصب سیستم عامل جدید بدون نیاز به پارتیشن بندی هارد و جابجایی بین سیستم عامل های مختلف بدون نیاز به بوت کردن است.
محصولات مختلف VMware
کمپانی VMware محصولات زیادی را در زمینه رایانش ابری به بازار عرضه کرده است که از معروف ترین آن ها می توان به VMware vSphere اشاره کرد. برخی از محصولات کاربردی VMware می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- vSphere
- VMware vCloud
- VMware Desktop
- vSan
- NSX
vSphere چیست؟
اگر در زمینه ماشین های مجازی فعالیت داشته باشید، بعید است که نام vSphere را نشنیده باشید. محصول vSphere یکی از ابزارهایی است که خود دارای هایپروایزر ESXi و مجموعه ای از ابزارهای کاربردی vCenter است. در ادامه به معرفی هایپروایزر ESXi و محصول vCenter خواهیم پرداخت.
ESXi چیست؟
ابزار ESXi یک سیستم عامل است که با نصب بر روی سرورهای سازمانی، برقراری ارتباط بین ماشین های مجازی ساز را برقرار می کند. در حقیقت این ابزار بر روی هاست بین منبع و ماشین مجازی نظارت می کند و کاربران با اتصال مستقیم به آی پی ESXi می توانند ماشین های مجازی اختصاصی خود را توسعه دهند.
vCenter چیست؟
پروژه های سازمانی معمولاً دارای چندین هاست و سرور هستند که هر کدام شبکه و حافظه جداگانه ای را مدیریت می کنند. مدیران چنین پروژه ای اگر می خواهند از قابلیت های VMware نظیر DRS، vMotion و سرورهای مشابه استفاده کنند، حتماً باید سرور vCenter را وارد پروژه کنند. این سرور قابلیت پیکربندی، مدیریت و به طور خلاصه پیاده سازی ماشین های مجازی ساز را در اختیار مدیران سرور قرار می دهد.
البته، سرور vCenter خود یک ماشین مجازی ساز است که بر روی vSphere پیکربندی می شود و امکان مدیریت تعداد زیادی هاست ESXi را نیز برای مدیران تیم توسعه به ارمغان می آورد. محیط های مجازی برای اجرای ماشین های مجازی ساز به حداقل یک سرور vCenter نیاز دارند. پس از نصب این سرور، به کمک رابط کاربری گرافیکی (GUI) که دارد می توان بخش های مجازی را مدیریت کرد. علاوه بر این، قابلیت مدیریت ماشین های مجازی ساز، زیرساخت ها و دامنه های یک پروژه های نرم افزاری نیز به لطف سرور vCenter برای سازمان راحت تر می شود.
ابزار VMware vCloud
محصول وی کلاد (vCloud) یک پلتفرم مبتنی بر vSphere سفارشی است که مقوله ابری کردن مجازی سازی دیتابیس را در اختیار تیم توسعه قرار می دهد. علاوه بر این، این ابزار قابلیت اتوماسیون، دسترسی بالا و انعطاف پذیری زیرساخت ها را به VMware اضافه می کنند. این ابزار کلیدهای بسیاری دارد که امکان مانور بیشتر برای تغییرات و تنظیمات دلخواه را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد. وی کلاد از ابزار vSphere برای اجرای فرآیندهای محاسباتی و از سیستم اتوماسیون vRealize برای نوشتن قواعد محاسبات استفاده می کند.
محصولات دسکتاپ VMware
کمپانی VMware همواره به تولید محصولات مرتبط با زیرساخت های IT و دیتاسنتر شناخته شده است. اما بد نیست بدانید که این کمپانی در زمینه توسعه محصولات دیسکتاپ نیز فعالیت دارد. کاربران سیستم عامل های لینوکس و ویندوز با استفاده از محصولات دسکتاپ VMware به نام vHorizon می توانند قابلیت توسعه ماشین های مجازی ساز را به پروژه های خود اضافه کنند.
ابزار vHorizon یک محصول دسکتاپی محسوب می شود که قابلیت استفاده مستقیم از یک نرم افزار بر روی پلتفرم های مختلف را در اختیار کاربران قرار می دهد. سازمان های بزرگ اغلب از این ابزار برای ایجاد دسترسی کاربران به برنامه های احراز هویت استفاده می کنند.
ابزار vSan
امکان مجازی سازی دیتابیس از طریق سخت افزار، یکی از ویژگی های بسیار کاربردی VMware محسوب می شود. سازمان VMware در طی بروزرسانی سال 2014 که با عرضه vSphere 5.0 همراه بود، ابزار vSan با هدف مجازی سازی شبکه و حافظه دیتابیس نیز به لیست محصولات این کمپانی اضافه شد.
ابزار vSan در واقع نرم افزاری است که بیشتر بر روی قابلیت های ذخیره سازی در پروژه های بزرگ تمرکز دارد. این ابزار قابلیت این را دارد که هر بخش از حافظه سرور را در قالب یک بخش از حافظه مجازی بزرگتر مورد استفاده قرار دهد. این قابلیت باعتث می شود که راندمان حافظه به نسبت روش های قدیمی بهبود یابد.
ابزار NSX
ابزار جدید NSX قابلیت این را دارد که فرآیند مجازی سازی را در کل شبکه اجرا نماید. به عبارت دیگر هر نوع نرم افزار و قابلیت نظیر فایروال، روتر و Load Balancer را می توان از طریق NSX مجازی سازی کرد. علاوه بر این، ابزار NSX این امکان را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد تا زیرساخت پروژه را در بخش های مختلف شبکه تقسیم کنند و از این طریق امنیت کل شبکه را ارتقا دهند.
نتیجه گیری
پلتفرم VMware یک ماشین مجازی ساز است که قابلیت تامین رایانش ابری و استفاده همزمان از چندین ماشین مجازی را در اختیار کاربران قرار می دهد. محصولات متعدد این پلتفرم نظیر vSphere، vCloud و vDesktop باعث بهبود راندمان سیستم، کاهش هزینه های اجرایی و ارتقای امنیت شبکه می شود.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.