آشنایی با ارز دیجیتال نم NEM یا XEM
نم NEM یا XEM اختصار یافته عبارت New Economy Movement و به معنای جنبش اقتصادی جدید است. هدف از پیدایش این مفهوم، تولید و ساخت یک فناوری هوشمند تر و پیچیده تر از بلاک چین بود.
جایگاهی که NEM یا XEM برای خود در نظر دارد، نه یک آلت کوین AltCoin دیگر و نه یک بلاک چین Blockchain دیگر است. در واقع نم NEM که خود را یک بلاک چینِ دارایی هوشمند Smart Asset BlockChain می نامد، پلتفرمی است که به دنبال ایجاد سریع ترین و ارزان ترین شیوه برای مدیریت دارایی ها و اطلاعات ارزی می باشد. بهتر است اندکی دقیق تر به مفهوم خلق شده توسط XEM نگاه کنیم تا بتوانیم با ویژگی ها، عملکردها، توانایی ها و ساختار آن آشنا شویم.
NEM یا XEM چیست؟
ایده NEM در سال 2015 به عنوان نسخه ای جدید از NXT که آن هم یک پلتفرم دیگر در زمینه ایجاد بستری برای مبادلات ارزی بود، تکامل یافت و معرفی شد. این ایده توسط یک سازمان غیر دولتی و خصوصی به نام NEM.io که دارای اصالتی سنگاپوری بود، شکل گرفت و اجرا شد. در واقع پروژه از آنجایی آغاز شد که NEM.io تصمیم به کدنویسی و ایجاد یک ساختار سریع و ارزانِ جدید برای NEM خود گرفت.
همین امر سبب شد تا NEM طراحی و اجرا شود و به عنوان یک پلتفرم مستقل و متفاوت از NXT فعالیت کند. نم ارز دیجیتالی مختص به خود را دارد. نام این ارز دیجیتال XEM است.
علیرغم آنکه نوع استفاده از XEM هیچ شباهتی به ارزی مانند بیت کوین ندارد و نمی تواند به آن شیوه توسط تاجران ارزهای دیجیتالی، مبادله شود. اما از نظر ارزشمندی در رده دوازدهم فهرست ارزشمندترین ارزهای دیجیتالی قرار دارد. در حال حاضر، NEM از یک کیف پول دیجیتالی به نام کیف پول نانو یا Nano Wallet پشتیبانی می کند.
ستون های بهره وری NEM؛ POI و برداشت
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، NEM قصد خلق یک بلاک چین بهتر را داشت. برای تحقق این هدف، نم بر دو ستون مجزا به شرح زیر استوار شد:
- POI که مخفف proof-of-importance و به معنای اثبات اهمیت
- Harvesting به معنای برداشت محصول
سایر ارزهای دیجیتال و پلتفرم ها بر روی الگوریتم های اجماعی مثل مانند Proof-Of-Work یا به اختصار (POW) و یا Proof-Of-Stake یا به اختصار POS استوار شده اند.
درواقع این پلتفرم ها نیازمند یک دستگاه استخراج یا ماینینگ هستند و بدیهی که دستاورد حاصل از این استخراج نیز به ماینرها یا استخراج کننده ها می رسد.
یا برای مثال در سیستم POW، استخراج کننده یا ماینری که دستگاه قوی تری دارد، دستاورد و برداشت بیشتر از سایر استخراج کنندگان و ماینرهای ضعیف خواهد داشت. از دیگر اطلاعاتی که پیرامون POW وجود دارد، نیاز و وابستگی شدید آن به انرژی و سوخت لازم جهت انجام عملیات استخراج است.
در این سیستم هرچقدر که بیشتر سکه داشته باشید، بیشتر می توانید عملیات استخراج انجام دهید. بنابراین می توان نتیجه گرفت که سیستم POW کاربران خود را به سمت ذخیره کردن و پس انداز کردن سکه ها سوق می دهد نه به سمت خرج کردن آن ها.
اما سیستم اجرا شده توسط NEM یعنی POI اینگونه نیست. در واقع حرف I در این اصطلاح، بیانگر کلمه Importance یا اهمیت بوده و حاکی از اهمیتی است که NEM برای سرمایه گذاری افراد در این شبکه قائل است. نگاه NEM بیشتر به سمت خرج کردن یا انتقال ارز توسط کاربرانش است نه جمع کردن و ذخیره سازی.
برای سوق دادن افراد به سمت این هدف نیز شرایطی را فراهم کرده است که طی آن منفعت بیشتری برای افراد حاصل می شود. مثلا اگر شخصی بخواهد واجد شرایط جمع آوری و تصاحب بلاک های جدید شود و بتواند به واسطه آن، مالیات مبادلات خود را دریافت نماید، لازم است که مبلغ 10000 XEM را به حساب شخص دیگری انتقال دهد.
POI چگونه کار می کند؟
برای مثال، فرض کنید که علی امروز 20,000 XEM در کیف پول خود دریافت کرده است. در صورتی که علی به این مبلغ دست نزند، از لحظه دریافت این وجه، هر روزی که بگذرد، مکانیز حاکم بر سیستم نم، 10% از این مبلغ را به عنوان مبلغ سرمایه گذاری از علی قبول کرده و در نظر می گیرد. برای مثال فردای روزی که علی این مبلغ را دریافت کرده است، NEM مبلغ 2000 XEM را به عنوان مبلغ سرمایه گذاری در نظر می گیرد و به این ترتیب هنوز 18000 XEM در کیف پول علی وجود دارد که سرمایه گذاری نشده است.
پس فردای آن روز یعنی در روزه دوم، 10% از این 18000 XEM به مبلغ سرمایه گذاری شده توسط علی اختصاص می یابد. در واقع مبلغ 3800 XEM و این روند همچنان ادامه دارد. در روز هفتم، مبلغ اختصاص یافته به سرمایه گذاری برای علی، به عددی حدود 10000 XEM می رسد.
این عدد همانطور که پیشتر گفته شد، عددی است که علی می تواند به واسطه آن منتظر دریافت پاداش از سمت بلاک چین NEM باشد. علاوه بر این شیوه پاداش دهی، نم NEM به تمام افرادی که با استفاده از این شبکه و تحت پوشش این پلتفرم به نقل و انتقال و مبادله ارز می پردازند، پاداشی ارائه می دهد. همچنین اگر نرخ و تعداد مبادلات ارزی توسط اشخاص از یک حد مشخصی فراتر رود، یک پاداش دیگر از طرف شبکه NEM برای آن افراد در نظر گرفته می شود.
البته پلتفرم نم، برای جلوگیری از سواستفاده افراد از این قابلیت توسط ایجاد نقل و انتقالات ساختگی (یعنی افراد با یکدیگر همدستی کرده و وجهی را انتقال داده و بازگردانند) نظارت دقیق و محکمی بر روی مبادلات ارزی انجام می دهد.
ستون بعدی که نم بر روی آن استوار است، ستون Harvesting یا همان برداشت است که در بسیاری از پلتفرم ها مانند بیت کوین یا اتریوم نیز حاکم است. برداشت یا هاروستینگ، همان استانداردهای رایج در زمینه ماینینگ یا استخراج ارز است.
طی فرآیند ماینینگ، مقدار جدید ارز دیجیتال به شبکه نم اضافه می شود که این ارز در واقع به چرخه نقل و انتقالات مالی این پلتفرم در سرتاسر جهان افزوده می شود. متاسفانه سیستم سنتی ماینینگ یک سیستم پرمصرف از نظر میزان مصرف انرژی و البته یک سیستم بسیار وقت گیر برای استخراج کنندگان است.
برای همین سیستم هاروستینگ یا برداشت موجود در شبکه نم، اندکی متفاوت از این روش سنتی عمل می کند. بر اساس این سیستم به جای اینکه یک استخراج کننده یا ماینر به عنوان یک نود (node) یا همان گره مجزا، زمان و انرژی زیادی را صرف استخراج ارز نماید، می تواند به عنوان یک عضو هاروستینگ، حساب کاربری خود را به یک ابر گره یا سوپرنود ارتباط دهد و از انرژی موجود در آن ابر گره برای عملیات خود بهره بگیرد.
این انرژی و قدرت از امتیازاتی که شبکه به دلیل فعالیت های زیاد یک سوپر نود به آن اختصاص داده است به دست می آید. به محض آنکه یک نود نقل و انتقال مالی را به انجام میرساند و امتیازی از شبکه نم دریافت می کند، فردی که عضو هاروستینگ است از این امتیازدهی مطلع شده و می تواند از قدرت آن برای استخراج خود استفاده نماید. فرآیند هاروستینگ مانند ماینینگ یا استخراجی که در سیستم بیت کوین صورت می گیرد، هیچ نیازی به سخت افزاری خاص ندارد. عملیات هاروستنیگ به صورت اتوماتیک توسط شبکه نم بر اساس حساب های کاربری افراد صورت می پذیرد.
همین موضوع بی نیاز بودن از سخت افزار یا کامپیوتری خاص برای انجام عملیات هاروستینگ، نشان می دهد که مصرف انرژی در استخراج ارز از شبکه نم تا چه میزان پایین تر از سیستم ها و پلتفرم های دیگر است.
نم NEM از الگوریتم Eigentrust++ استفاده می کند. درواقع استفاده از همین الگوریتم باعث شده است تا نم به عنوان یک سیستم مشهور برای نودهای موجود در سراسر جهان شناخته شود. استفاده از این الگوریتم موجب می شود که نم بتواند گره ها و نودهای کور و غیر فعال را شناسایی کرده و آن ها را از روند چرخه شبکه حذف نماید تا به این ترتیب یک شبکه پویا و تمیز در سرتاسر جهان پدید آورد.
مثال هایی برای استفاده از نم NEM
نم مجموعه ای از قابلیت های هر دو بلاک چین عمومی و خصوصی را دارد. این پلتفرم بستری برای مبادلات هر نوع دارایی و ارز را فراهم آورده است. زمانی که از عبارت «هر نوع دارایی» استفاده می کنیم در واقع منظورمان هر چیزی اعم از فایل ها، توکن ها، قرارداد ها و هر نوع دارایی است که یک نفر ممکن است نیاز به انتقال آن به شخص دیگری در نقطه دیگری از جهان داشته باشد.
امروزه افراد این قابلیت را ندارند که بتوانند ارز یا وجهی را از حساب پی پال PayPal خود به حساب ونمو Venmo شخص دیگری را انتقال دهند. بنابراین پلتفرم نم NEM این قبیل قابلیت ها را برای افراد در سرتاسر جهان فراهم آورده است و این یکی دیگر از موارد مصرفی نم است.
از دیگر مواردی که می توان از نم برای آن ها بهره برد، قابلیت رأی دادن به صورت محرمانه، ثبت نام ها و دریافت اطلاعات شخصی افراد برای پروژه هایی خاص است. قراردادها، اطلاعات مربوط به ملاقات های محرمانه کمپانی ها و پروژه ها و مواردی از این دست، سایر امکاناتی است که نم در اختیار کاربران و اعضای خود در سرتاسر جهان قرار داده است.
همچنین از آنجایی که نم از نظر فنی سازگار با API است، برای اپلیکیشن های مختلف در سطح جهان این امکان را فراهم می کند که به شبکه و بستر ایجاد شده توسط آن متصل شوند و از برخی از مزایای آن بهره بگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.