Alpine.js چیست؟ + مزایا و معایب آلپاین جی اس
Alpine.js یکی از جدیدترین فریم ورک های زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت است. با توجه به اینکه جاوا اسکریپت به عنوان یک زبان برنامه نویسی، فریم ورک های زیادی را تاکنون ارائه کرده است و با توجه به اینکه افراد بسیار زیادی در حال حاضر از فریم ورک های مختلف جاوا اسکریپت مانند ری اکت (React) یا انگولار (Angular) استفاده می کنند؛ سوال اینجاست که آیا واقعا لزومی دارد که جاوا از فریم ورک جدید دیگری مانند Alpine.js رونمایی کند؟
بهتر است پاسخ به این سوال را پس از مطالعه توضیحاتی درباره عملکرد Alpine.js و آشنایی بیشتر با این فریم ورک جدید، ارائه دهیم. پس در ادامه به معرفی این فریم ورک و بررسی ویژگی های منحصر به فرد آن، خواهیم پرداخت.
Alpine.js چیست؟
به عنوان اولین توضیح ارائه شده درباره Alpine.js بهتر است به این مورد اشاره کنیم که این فریم ورک برای برنامه نویسانی طراحی شده است که قصد تولید یک SPA را ندارند. نکته دوم درباره این فریم ورک، این است که حجم آن در حالت زیپ بسیار پایین و در حدود 7 KB، می باشد.
و در آخر اینکه، در واقع Alpine.js به منظور نوشتن کدهای نشانه گذاری (markup-driven) سمت کاربر (client side) با استفاده از زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت، طراحی و تولید شده است.
اما برای آن دسته از برنامه نویسان که از کاربران انگولار و Vue.js به حساب می آیند نیز باید گفت که Alpine.js، سینتکس خود را از این دو فریم ورک برداشت کرده است و از این رو برای کاربران انگولار و Vue محیطی آشنا دارد.
در واقع درست است که Alpine.js برای تولید SPA ها طراحی نشده است، اما این فریم ورک، الگوهای شما را با کدهای مختصری از جاوا اسکریپت، بهینه سازی کرده و بهبود می بخشد.
آشنایی با مزایای Alpine.js
Alpine.js نقش پر رنگی در به کارگیری و استفاده از DOM دارد. برای رسیدن به درک بهتر از توانایی ها و قابلیت های Alpine.js فقط کافی است برای چند لحظه به تمام آن ابزارها و برنامه هایی که خارج از امکانات موجود در bootstrap استفاده می کنید، فکر کنید. Alpine.js برای استفاده از تمام آنها مناسب است.
برای مثال، چند مورد از بارزترین ویژگی های Alpine.js به شرح زیر هستند :
- در شرایط خاص، قادر به نمایش دادن یا پنهان کردن گره های DOM است.
- قابلیت اتصال به ورودی کاربر را دارد.
- رویدادها را فرا گرفته و رابط کاربری را متناسب با آن تغییر می دهد.
- قابلیت ضمیمه کردن و افزودن کلاس ها را داراست.
همچنین در صورتی که اطلاعات شما در JSON موجود و قابل دسترس باشد، شما می توانید از Alpine.js برای قالب سازی نیز استفاده نمایید.
از JQuery به Vue.js و سپس به Alpine.js
حدود 2 سال پیش، سارا درَسنر، یک مقاله در مجله Smashing منتشر کرد که در آن به دلایل قابلیت جایگزینی Vue.js با JQuery در بسیاری از پروژه ها اشاره کرده بود.
مطالعه آن مقاله برای بسیاری از کدنویسان و مهندسین برنامه نویسی به منزله آغاز مسیری نوآورانه و جدید بود. تا جایی که پس از آن تقریبا بسیاری از فعالان این حوزه هر زمان که قصد ایجاد یک رابط کاربری را داشتند از Vue.js در پروژه خود استفاده می کردند.
امروز پس از گذشت 2 سال از انتشار آن مقاله، قصد داریم از همان مثال های موجود در آن مقاله استفاده کنیم، اما نه برای ارائه دلایلی جهت جایگزینی JQuery با Vue؛ بلکه برای ارائه دلایلی جهت نمایش برتری و سهولت عملکرد Alpine.js در همان شرایط خاص نسبت به JQuery و Vue.
همانطور که اشاره کردیم؛ سینتکس Alpine.js به طور کامل برگرفته از سینتکس Vue.js است. اما آلپاین بر خلاف Vue، خودش به صورت خودکار، نمونه دهی اولیه را انجام می دهد و از این رو نیازی به ساخت مثال و نمونه توسط برنامه نویس ندارد.
سینتکس آلپاین
بیایید ببینیم که چگونه می توانیم با چند خط کد به راحتی یک پیام را به کمک آلپاین نمایش دهیم و پنهان کنیم:
معایب Alpine.js
اما با توجه به حجم اشتیاق همه فعالان حوزه آی تی برای این فریم ورک جدید جاوا اسکریپت و همچنین علیرغم تمام مزیت ها و نوآوری هایی که ما در این مقاله به آن اشاره کردیم؛ سوالی که پیش می آید این است که آیا این فریم ورک جدید و خلاق، معایب یا بهتر بگوییم، محدودیت هایی نیز دارد؟
پاسخ مثبت است. مانند تمامی فریم ورک های برنامه نویسی، فریم ورک Alpine.js نیز محدودیت هایی دارد که بدیهی است دست برنامه نویسان را برای طراحی و ارائه نسخه های جدیدتری از فریم ورک هایش در آینده باز گذاشته است.
برخی از این محدودیت هایی که به مرور زمان و بر اساس تجربه کاربری منتشر شده از برنامه نویسان به گوش رسیده است، به شرح زیر می باشد:
- شما نمی توانید با استفاده از Alpine.js اجزای تو در تو داشته و یا اجزای مختلف یک پروژه را با یکدیگر ارتباط دهید.
- در صورتی که آپدیت هایی توسط رویدادهای غیر تعاملی به وجود بیایند؛ DOM قادر به آپدیت شدن و بروز رسانی نیست.
- Alpine.js قابلیت اتصال به توربولینک ها را ندارد.
جمع بندی
به نظر می رسد گذر از جاوا اسکریپت به Alpine.js علیرغم تمام مزایا و محدویت های این فریم ورک، یک نوآوری در زمینه سهولت کدنویسی به حساب می آید.
اما پیشنهاد می شود که پیش از نصب این فریم ورک حتما از طریق اینترنت یا پرس و جو نسبت به تجربه کاربری دیگر برنامه نویسان نیز اطلاعاتی را کسب کنید تا زمان زیادی صرف کدنویسی یک پروژه در Alpine.js و سپس مصرف یک انرژی مضاعف برای بهبود روند پروژه خود نکرده و از همان ابتدا تصمیم درست را برای به کار گیری این فریم ورک در پروژه های خود اتخاذ نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.