دارک وب چیست؟ + آموزش استفاده از Dark web
دارک وب (Dark web) یا وب تاریک یک بخشی از اینترنت به شمار می رود که از چشمان مرورگرهای اینترنتی نظیر گوگل و فایرفاکس مخفی است و دسترسی به آن فقط از طریق مرورگر TOR امکان پذیر است! هدف استفاده از مرورگر TOR این است که کاربران بتوانند با حفظ حریم خصوصی فعالیت های اینترنتی خود را به صورت کاملا ناشناس در دارک وب انجام دهند. البته ناشناس ماندن در دارک وب باعث شده تا فعالیت های غیرقانونی نظیر فروش اسلحه و مواد مخدر و سفارش جنایات نیز در آن انجام شود. امروز در داناپ قصد داریم که دارک وب و نحوه دسترسی به آن را مورد بررسی قرار دهیم پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
دارک وب چیست؟
دنیای اینترنت بی پایان است. حدود میلیون ها وب سایت، دیتابیس و سرور به صورت 24 ساعته در فضای اینترنت فعالیت می کنند. البته، این تنها بخش کوچکی از اینترنت است که به نوک یک کوه یخی تشبیه می شود. دسترسی به این بخش از طریق موتورهای جستجوگری نظیر گوگل و یاهو امکان پذیر است. قبل از اینکه با بررسی دارک وب و نحوه دسترسی به آن بپردازیم، بد نیست که با بخش های دیگر اینترنت نیز آشنا شویم. به طور کلی اینترنت از لحاظ دسترسی کاربران به سه بخش سرفیس وب (Surface Web)، دیپ وب (Deep Web) و دارک وب (Dark Web) تقسیم می شود که در ادامه هر یک را به صورت مختصر توضیح خواهیم داد.
-
سرفیس وب (Surface Web)
سرفیس وب شامل صفحاتی است که در مرورگرهای اینترنتی مثل گوگل کروم، اینترنت اکسپلور و فایرفاکس قابل دسترسی هستند. این گونه سایت ها اغلب پسوندهایی نظیر .com و .org و… دارند و در موتورهای جستجو نظیر گوگل ایندکس شده اند. در حقیقت، دسترسی به سرفیس وب از طریق خزنده های موتورهای جستجوگر امکان پذیر می شود.
خزنده ها که به عنکبوت نیز معروف هستند، به داخل لینک های صفحات وب خزیده و محتوای آن را برای نمایش در اینترنت بررسی می کنند. به طور کلی می توان گفت هر چیزی که در گوگل قابل مشاهده است، متعلق به سرفیس وب است. این بخش خیلی کوچک است و تنها نزدیک به 5 درصد از فضای وب را تشکیل می دهد.
-
دیپ وب (Deep Web)
دیپ وب لایه زیرین سرفیس وب محسوب می شود که از چشم کاربران عادی مخفی است. دیپ وب حدود 90% از فضای اینترنت را تشکیل می دهد. در حقیقت، دیپ وب به بدنه کوه یخ تشبیه می شود که زیر آب مخفی شده است. این بخش از اینترنت آنقدر بزرگ است که تخمین تعداد صفحات وب در آن عملاً امکان ناپذیر است. اینترنت مانند یک اقیانوس است و موتورهای جستجوگر مثل یک قایق شناور بر روی آب فقط می توانند وبسایت هایی که به سطح آب نزدیک هستند را شکار کنند.
چیزهای دیگر نظیر مجلات دانشگاهی، دیتابیس های خصوصی و صفحاتی که محتوای حساس دارند قابل دسترسی نیستند. علاوه بر این، اطلاعات خصوصی نظیر آدرس ایمیل و اطلاعات مربوط به حساب های بانکی چون توسط موتورهای جستجوگر ایندکس نشده اند نیز در بخش دیپ وب قرار دارند. به طور کلی بخش عمده دیپ وب از دو بخش زیر تشکیل شده است.
-
دیتابیس ها:
مجموعه ای از فایل های خصوصی و عمومی که از طریق رمزنگاری محافظت می شوند و هیچ ارتباطی با دیگر صفحات وب ندارند. این فایل ها فقط توسط خود دیتابیس قابل جستجو و دسترسی هستند.
-
اینترانت:
شبکه های داخلی که برای برقراری ارتباط داخلی توسط سازمان ها، ادارات دولتی و موسسات آموزشی مورد استفاده قرار می گیرند. شبکه های اینترانت فقط توسط صاحبان آن به صورت خصوصی اداره می شوند.
شاید از خود بپرسید که چطور می توان به محتوای دیپ وب دسترسی پیدا کرد، در صورتی که هر روز در حال استفاده از آن هستید. دیپ وب به صفحاتی از اینترنت گفته می شود که به هر نحوی از دید موتورهای جستجوگر مخفی بمانند. در حقیقت، این صفحات پشت گذرواژه ها و یا دیوارهای امنیتی پنهان شده اند و یا اینکه صاحبان صفحات دیپ وب به ربات های جستجوگر می گویند که درون این صفحات سرکشی نکنند. اگر لینک صفحات این وبسایتها غیرقابل دیدن باشد، آنگاه کاربران عادی نمی توانند آن ها را در اینترنت پیدا کند.
بخش اعظمی از محتوای دیپ وب از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. برای مثال، بخش کامنتهای وبلاگها و صفحات مربوط به پرداخت های بانکی بخشی از دیپ وب به شمار می روند که از امنیت بسیار بالایی برخوردار هستند. در حقیقت، ورود به این صفحات هیچ خطری برای سیستم کامپیوتری یا حریم شخصی شما ندارد، به گونه ای که هدف اصلی پنهان بودن صفحات دیپ وب را می توان محافظت از اطلاعات شخصی کاربران دانست.
به طور کلی صفحات دیپ وب که در ادامه نام می بریم امنیت شما را تضمین می کنند و هیچ گونه خطری برای کاربران عادی نخواهند داشت.
- صفحات مربوط به حساب های بانکی یا پرتال های بیمه
- حساب های ایمیل و شبکه های اجتماعی
- دیتابیس های سازمان های خصوصی
- صفحات مربوط به وزارت بهداشت درمان که اطلاعات شخصی بیماران در آن نگهداری می شود
- فایل های قضایی
سرک کشیدن بیش از حد در محیط دیپ وب ممکن است در برخی اوقات خطر آفرین باشد. برخی از کاربران برای دریافت سرویس های غیرقانونی معمولی نظیر دریافت اشتراک رایگان شبکه های تلویزیونی یا پلتفرم های پخش فیلم و سریال در فضای دیپ وب جستجو می کنند. بعضی دیگر از کاربران پای خود را فراتر گذاشته و در دیپ وب به دنبال موزیک و فیلم غیرقانونی می گردند. موضوع به همین جا ختم نمی شود و شما در انتهای این بخش از اینترنت می توانید محتوای خطرناک تر نیز پیدا کنید. وبسایت های دارک وب در انتهای فضای deep web قرار دارند که فقط از طریق مرورگرهای ناشناس قابل دسترسی هستند.
امنیت فضای دیپ وب برای اکثر کاربران عادی اینترنت مشکلی به وجود نمی آورد اما ورود به فضای دارک وب حتی به صورت تصادفی ممکن است برای کاربران خطرآفرین باشد. این روزها دسترسی به بیشتر فضای دیپ وب از طریق مرورگرهای اینترنتی امکان پذیر است. برای مثال، کاربران می توانند به سادگی به وبسایت هایی که محتوای حساس دارند دسترسی پیدا کنند.
-
دارک وب (Dark Web)
دارک وب بخش کوچکی از دیپ وب به شمار می رود که عمداً از دید کاربران عادی مخفی شده است. دارک وب توسط موتورهای جستجوگر ایندکس نشده است و دسترسی به آن فقط از طریق مرورگرهای ویژه امکان پذیر است. دارک وب از فضای سرفیس وب هم کوچکتر است و زیر مجموعه فضای دیپ وب به شمار می رود. اگر سرفیس وب را به نوک کوه یخی تشبیه کنیم، دارک وب انتهای کوه شناور در آب است.
دارک وب مخفی ترین بخش اینترنت به شمار می رود. به گونه ای که بیشتر کاربران تا به حال هیچ گونه تعاملی با آن نداشته و حتی آن را ندیده اند. در حقیقت تمام بخش های دیپ وب از طریق راه کارهای مناسب قابل دسترسی هستند و دارک وب نیز از این قاعده مستثنی نیست.
با نگاهی موشکافانه به دارک وب و بررسی لایه های آن، متوجه شدیم که این فضا به دلایل زیر غیر قابل دسترسی و ناشناس است:
1- صفحات وب دارک وب توسط موتورهای جستجوگر سرفیس وب ایندکس نمی شوند. در حقیقت، گوگل و دیگر موتورهای جستجوگر نمی توانند محتوای صفحات موجود در دارک وب را مورد بررسی قرار دهند.
2- ترافیک وبسایت های دارک وب از طریق تونل های مجازی تامین می شود. در حقیقت، کاربران با آدرس اینترنتی مجازی که از طریق زیرساخت های شبکه ای تصادفی ایجاد می شود، وارد فضای دارک وب می شوند.
3- صفحات دارک وب به دلیل اپراتورهای منحصربفردی که دارند از طریق مرورگرهای معمولی قابل دسترسی نیستند. علاوه بر این، ابزارهای امنیت شبکه نظیر فایروال و پروتکل های رمزنگاری نیز قابلیت شناسایی صفحات دارک وب را ندارند.
دلیل معروفیت دارک وب این است که کاربران می توانند از طریق آن فعالیت های غیرقانونی و مجرمانه انجام دهند. علاوه بر این، امکان خرید و فروش کالا و خدمات غیرقانونی را نیز دارند. بد نیست بدانید که سازمان های قانونی نیز در این فضا از اینترنت فعالیت دارند.
زمانی که صحبت از امنیت می شود، فضای دیپ وب و دارک وب تفاوت های بسیاری با یکدیگر دارند. فعالیت های اینترنتی غیرقانونی خیلی در فضای دیپ وجود ندارند اما در فضای دارک وب به صورت خطرناک تر و شدیدتر پیگیری می شوند. قبل از این که دارک وب را به صورت دقیق مورد بررسی قرار دهیم، دلایل استفاده کاربران از آن را با یکدیگر مرور خواهیم کرد.
معرفی مرورگر TOR برای استفاده از Dark Web
دارک وب در گذشته میزبان هکرها، ماموران دستگاه قضایی و مجرمین بالفطره بود. امروزه با پیشرفت تکنولوژی رمزنگاری و جستجوی ناشناس و ظهور مرورگرهای پیشرفته نظیر Tor، تمام کاربران در صورتی که قصد وارد شدن به دارک وب را داشته باشند می توانند به سادگی به صفحات آن دسترسی پیدا کنند.
مرورگر Tor که مخفف The Onion Routing است امکان دسترسی به وبسایت هایی با دامنه رجیستری onion. را در اختیار کاربران اینترنتی قرار می دهد. این مرورگر در اواخر دهه 90 میلادی توسط آزمایشگاه متعلق به نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا ساخته شد. بعدها توسعه دهندگان تور متوجه شدند که فضای اینترنت ممکن است حریم خصوصی کاربران را تهدید کند، بنابراین نسخه جدیدی از Tor که از فعالیت های جاسوسی جلوگیری می کرد را کدنویسی کردند.
مرورگر Tor مانند مرورگرهای معمولی نظیر گوگل کروم و فایرفاکس است، با این تفاوت که Tor به جای ایجاد ارتباط مستقیم بین دارک وب و سیستم کامپیوتری شما، از مسیرهای تصادفی رمزنگاری شده موسوم به Node استفاده می کند. در حقیقت، هیچ شخص یا نهادی نمی تواند فعالیت های اینترنتی کاربران را ردیابی کند بنابراین کاربران می توانند با خیال راحت و بدون توجه به تاریخچه جستجوی مرورگر خود در فضای دیپ وب یا دارک وب وبگردی کنند.
بد نیست بدانید که وبسایت هایی که در دیپ وب حضور دارند نیز از Tor یا تکنولوژی های مشابه نظیر I2P موسوم به پروژه اینترنت مخفی استفاده می کنند. در حقیقت، وبسایت ها برای ناشناس ماندن در اینترنت از ابزارهای این مرورگر استفاده می کنند، به گونه ای که هویت مدیران و مکان جغرافیایی سرورهای آن به هیچ وجه مشخص نخواهد شد.
تعداد وبسایت های دارک وب زیاد نیست و آمار ضد و نقیضی در این باره وجود دارد. تعداد وبسایت های دارک وب در برخی منابع 7 هزار و در گزارشات دیگر حدود 30 هزار تخمین زده شده اند. این آمار نشان دهنده این است که دارک وب تنها 0.03 درصد از کل اینترنت را اشغال کرده است. البته، اطلاعاتی که در دارک وب وجود دارد به هیچ وجه با تعداد صفحات وب خوانایی ندارد و به طرز عجیبی زیاد است.
فضای سرفیس وب با حدود 1 میلیارد وب سایت، تنها 19 ترابایت اطلاعات در فضای اینترنت دارند. آمار حجم اطلاعات دیپ وب نیز حدود 7500 ترابایت تخمین زده شده است. موضوع زمانی جالب می شود که تنها 60 وبسایت موجود در دارک وب حدود 750 ترابایت داده در فضای اینترنت ذخیره کرده است.
تعداد کاربران و بازدیدهای روزانه از فضای دارک وب مشخص نیست اما طبق گزارشات مرورگر Tor حدود 2 میلیون نفر کاربر در دارک وب فعالیت می کنند. تور همچنین گزارش داده که تنها 1.5 درصد از کل کاربرانش، از این مرورگر برای دسترسی به دارک وب استفاده می کنند.
بسیاری از ارگان های دولتی فضای دارک وب را ترسناک و مجرمانه نشان می دهند. اما بد نیست بدانید که تعداد جرایم سایبری که در طول یک روز در سرفیس وب انجام می شود بیشتر از فعالیت های مجرمانه موجود در دارک وب است. علاوه بر این، به نظر می رسد که درباره نظارت و ردیابی کاربران دارک وب کمی اغراق شده است. در حقیقت، ارگان های دولتی و قضایی می توانند فعالیت های انجام شده در دارک وب را رصد کنند. برای مثال، راس اولبریکت که بزرگترین باند مواد مخدر سایبری را رهبری می کرد در سال 2013 به خاطر فعالیت های مجرمانه در دارک وب به راحتی دستگیر شد.
خرید وفروش اسلحه نیز یکی دیگر از فعالیت های مورد علاقه کاربران دارک وب است به گونه ای که حدود 1 درصد از وبسایت های موجود در این فضا در این زمینه فعالیت می کنند. حدود 8 درصد از وبسایت های دارک وب در زمینه قاچاق مواد مخدر و 6 درصد وبسایت ها به خرید و فروش ابزارهای غیرقانونی نظیر اطلاعات بانکی مردم یا بدافزارهای هکری مشغول هستند.رسانه های خبری و شبکه های اجتماعی که به صورت دارک فعالیت می کنند نیز حدود 22 درصد از فضای دارک وب را تشکیل می دهند. منظور از فعالیت دارک این است که هویت شخصی کاربران در این شبکه ها قابل شناسایی نیست.
به طور کلی فضای دارک وب علیرغم تمام نکات منفی که دارد، اگر در جهات مثبت مورد استفاده قرار گیرد، از پتانسیل بسیار بالایی برای حفظ حریم شخصی کاربران دارد. در واقع، از ابتدا قرار بوده که فضای اینترنت مشابه با دارک وب باشد. فضایی به دور از کنترل و نظارت نهاد های دولتی و قضایی که کاربران بدون سانسور و به دور از هرگونه تبلیغات هدفمند بتوانند به گردش اطلاعات دسترسی داشته باشند.
آیا استفاده از Tor غیر قانونی است؟
از لحاظ فنی، استفاده از مرورگر Tor غیرقانونی نیست اما در حقیقت، در فضای اینترنت خیلی در مورد این مرورگر صحبت نمی شود. امروزه بسیاری از کاربران برای وب گردی در فضای سرفیس و دیپ وب استفاده می کنند و خلیی به جنبه های دسترسی به دارک وب توجه نمی کنند.
طرز کار تور خیلی پیچیده نیست. این مرورگر از روش مسیریابی پیازی یا همان ورود لایه به لایه (مانند پوست پیاز) استفاده می کند. کاربران در این مرورگر با عبور از لایه های رمزنگاری شده، آدرس آی پی خود را تغییر می دهند. در واقع، گروهی از کاربران به صورت داوطلبانه مجموعه ای از گره ها (Node) را تشکیل داده اند و کاربر با عبور از آن هاف به صورت ناشناس به فعالیت اینترنتی می پردازد.
هیچ کدام از این گره ها از آدرس آی پی واقعی کاربر باخبر نیستند. در حقیقت، هر گره آدرس IP گره قبلی را می گیرد و از مقصد اولیه و مبدا بعدی آن آگاه نیست. این ویژگی باعث می شود که مرورگر Tor بهترین گزینه برای فعالیت اینترنتی ناشناس، مقاومت در برابر ردیابی اطلاعات و شنود مکالمات است.
آیا ورود به دارک وب قانونی است؟
ورود به دارک وب غیر قانونی نیست و برخی از کاربران به خاطر ناشناس ماندن و غیرقابل ردیابی بودن فعالیت های اینترنتی خود از فضای دارک وب استفاده می کنند. به طور کلی، افرادی که از لو رفتن هویت خود در فضای اینترنت هراس دارند از دارک وب استفاده می کنند. البته، افراد پرخاشگر، آدم فروش و دشمنان سیاسی علاقه بسیاری به فعالیت در دارک وب دارند که فضای آن را کمی خطرناک می کند. علاوه بر این، افرادی که می خواهند از به دور از محدودیت های قضایی فعالیت های مجرمانه انجام دهند نیز به کاربران دارک وب ملحق می شوند.
به طور کلی، می توان گفت که دارک وب به خودی خود غیرقانونی نیست و به فعالیت شما در آن بستگی دارد. برای مثال، ممکن است شما به خاطر ناشناس ماندن به دارک وب وارد شوید و یا این که از بخش مجرمانه و غیرقانونی آن استفاده کنید.
تاریخچه دارک وب
داستان پیدایش دارک وب به سال 1969 بر می گردد. در آن زمان، مرکز پروژهشی وزارت دفاع آمریکا به این فکر افتاد که پلتفرم کامپیوتری برای برقراری ارتباط امن توسعه دهد. این شبکه آرپانت (ARPANET) نام گرفت و کار خود را برای تبادل اطلاعات زیر نظر دانشگاه های این کشور آغاز کرد. این شبکه در سال 1989 به اینترنت تغییر نام داد و در نهایت در سال 1991 به صورت عمومی به بازار عرضه شد. اگرچه پیدایش اینترنت اولین قدم برای توسعه دارک وب به شمار می رفت اما عدم حضور یک واحد پولی مجازی و فقدان تکنولوژی کافی برای مخفی کردن هویت کاربران، استارت پروژه دارک وب را با تاخیر چند ساله همراه کرد.
قدم دوم شروع به کار پروژه Tor در سال 2002 بود که به لطف آن کاربران می توانستند به طور کاملا ناشناس فعالیت های اینترنتی خود را انجام دهند. البته، نسخه اولیه یک ورژن آلفا و آزمایشی از تور بود که فقط موفق به جذب 12 گره (Node) داوطلب شده بود. گروهی از توسعه دهندگان در سال 2008 به این نتیجه رسیدند که کاربران باید به دور از هرگونه سانسور به گردش اطلاعات دسترسی داشته باشند. این موضوع باعث شد که پروژه تور که به صورت منبع باز و رایگان در دسترس کاربران اینترنتی قرار داشت، محبوبیت بسیار زیادی در بین هواداران پیدا کند.
گل سر سبد این قضایا، ظهور ارز دیجیتال بیت کوین در سال 2009 بود. البته بیت کوین در ابتدا اصلاً محبوبیت نداشت و یکسال طول کشید تا اولین تراکنش با بیت کوین ثبت شود؛ اولین تراکنش با این ارز دیجیتال خرید دو پیتزا به مبلغ 10 هزار بیتکوین بود که نشان از عدم محبوبیت ارزهای نوظهور داشت.
ظهور مرورگر تور و ارز دیجیتال بیت کوین که به صورت ناشناس اداره می شد سرانجام در سال 2011 سر و صدای بسیار زیادی بین کاربران علاقه مند به دارک وب به پا کرد. حالا که هم مشکل ناشناس ماندن کاربران و هم یک واحد پولی دیجیتالی حل شده بود، در نهایت اولین بازارسیاه آنلاین تاسیس شد.این بازار با نام Silk Road که در زمینه خرید و فروش مواد مخدر و دیگر کالاهای غیرقانونی فعالیت داشت، کار خود را در Dark Web آغاز کرد.
موسس این بازار سیاه به نام راس اولبرکیت که از هواداران حذب لیبرتین بود باور داشت که انسان ها به دور از هرگونه دخالت ارگان های دولتی بای قادر به فعالیت های تجاری آنلاین باشند. او اعتقاد داشت که پیوند پروتکل های رمزنگاری شده مرورگر Tor و غیرمتمرکز بودن ارز دیجیتال بیت کوین باعث می شود که بازار Silk Road به مکانی امن برای تمام کاربران اینترنتی تبدیل شود.
این بازار سیاه به موفقیت چشمگیری دست یافت و به گفته تحلیلگران، این محبوبیت را مدیون ترکیب رویایی تور و بیت کوین بود چون هم هویت کاربران ناشناس بود و هم تراکنش های مالی آن ها از طریق شبکه بیت کوین قابل ردیای نبود. البته طولی نکشید که سیلک رود به مکانی برای خرید و فروش اسلحه، استخدام آدمکش و اجیر کردن هکرها تبدیل شد. سرانجام دستگاه قضایی در سال 2013 موفق شد که سایت Silk Road را مسدود کرده و اولبریکت را نیز دستگیر کرد.
وب سایت های دیگری نظیر Evolution، AlphaBay و Dream Market نیز در طی سالیان اخیر به تقلید از سیلک رود وارد دارک وب شدند که همگی توسط پلیس شناسایی و گردانندگان آن ها نیز زندانی شدند.
امنیت حریم شخصی کاربران به قدری در دارک وب بالا است که بسیاری از رسانه های خبری و شبکه های اجتماعی، یک نسخه از صفحات خود را در دارک وب بارگذاری می کنند. در حقیقت، ورود به نسخه دارک این صفحات به درد آن دسته از کاربراین می خورد که به حریم شخصی خود خیلی اهمیت می دهند، برای مثال، یک نسخه دارک از فیسبوک وجود دارد که هیچ اطلاعات شخصی از کاربران دریافت نمی کند و آن ها می توانند به راحتی و به صورت ناشناس از آن استفاده کنند.
خرید و فروش در دارک وب چگونه است؟
همان طور که در بالا به آن اشاره کردیم، Dark web شهرت خود را مدیون ظهور بیت کوین است. بیت کوین یک ارز دیجیتال است که رد و بدل کردن آن هیچ ردپایی از خود باقی نمی گذارد. به عبارت دیگر، طرفین معامله بیت کوین (فرستنده و گیرنده) به صورت ناشناس با یکدیگر معامله می کنند. علاوه بر این، هیچ ارگان دولتی یا مالی بر فعالیت شبکه آن نظارت ندارد. حتی فرد سازنده شبکه آن ناشناس است و هیچ کس از هویت یا مکان جغرافیایی وی اطلاعای ندارد.
بیت کوین و دیگر ارزهای دیجتال به خاطر ویژگی هایی که دارند به واحد پولی شماره یک کاربران دارک وب تبدیل شده اند. تقریباً تمام وبسایت های دارک وب از ارزهای دیجیتال برای شبکه پرداخت خود استفاده می کنند. اگرچه نباید این موضوع را نادیده گرفت که ماهیت ناشناس ماندن ارزهای دیجیتال در کنار خطرناک بودن دارک وب باعث سوء استفاده کلاهبرداران نیز خواهد شد. البته، از افرادی که برای خرید و فروش کالاهای غیرقانونی نظیر اسلحه یا مواد مخدر وارد دارک می شوند نمی توان بیش از این انتظار داشت.
نکته جالب در مورد دارک وب این است که فروشگاه های آن مشابه با فروشگاه های اینترنتی معمولی از سیستم ثبت امتیاز، ثبت نظر و انجمن های کاربری و هواداری برخوردار است. البته، چون فروشنده و خریدار هر دو ناشناس هستند، خیلی نمی توان به کیفیت کالا و خدمات امید داشت. به نظر می رسد که بسیاری از امتیازها و نظرات فروشگاه های دارک وب جعلی است. علاوه بر این، ممکن است گردانندگان وبسایت های دارک وب با سرمایه خریداران به ناگهان کار خود را تعطیل کرده و به راحتی کلاهبرداری کنند.
یکی دیگر از نکات جالب در فروشگاه های حاضر در دارک وب این است که ممکن است پس از انتقال پول، هیچ کالایی به دست خریدار نرسد. در حقیقت، بیشتر اجناس ممکن است از کشورهای دیگر ارسال شوند و ممکن است در گمرک های مرزی توقیف شوند.
نبایدهای خطرناک دارک وب!
1- اگر لینک یکی از وبسایت های دارک وب که با دامنه onion. ثبت شده است را در مرورگرهای عادی نظیر گوگل کروم را باز کنید، دروازه را برای ورود هکرها به سیستم کامپیوتری خود باز کرده اید. هنگام استفاده از مرورگر Tor هم سعی کنید حدالامکان از یک نرم افزار تغییر دهنده IP استفاده کنید چون پروتکل های امنیتی Tor در گذشته چندین بار در معرض نفوذ هکرها قرار گرفته اند.
2- هنگام ورود به وب سایت های دارک وب به یاد داشته باشید که اسکریپت ها و ماکروهای سیستم خود را خاموش کنید. هکرها به راحتی و بدون اطلاع کاربر می توانند با فعال کردن اسکریپت ها نظیر اسکریپت های جاوا، سیستم کامپیوتری وی را به انواع و اقسام باج افزارها و بدافزارها آلوده کنند. در آخر به یاد داشته باشید که هیچ گاه فایلی را از وبسایت های دارک وب دانلود نکنید. برای انجام این کار می توانید از یک ماشین مجازی نظیر Virtual Box استفاده کنید تا سیستم عامل اصلی کامپیوتر شما از خطرات احتمالی در امان بماند.
3- نظارت قانونی بر روی فضای دارک وب وجود ندارد، بنابراین هزاران بدافزار و فایل ویروسی در آن وجود دارد که به راحتی می توانند اطلاعات شخصی شما را در اختیار سارقان اینترنتی یا هکرها قرار دهند. پس به یاد داشته باشید که قبل از ورود به دارک وب حتماً یک آنتی ویروس قدرتمند و آپدیت بر روی کامپیوتر خود نصب کنید.
آموزش استفاده از دارک وب
بهترین روش برای دسترسی به دارک وب، استفاده از مرورگر Tor است که به صورت رایگان در اینترنت می توانید آن را دانلود کنید. استفاده از مرورگر Tor در ایران در برخی اوقات از طریق نرم افزارهای تغییر آی پی آدرس امکان پذیر است. پس از نصب مرورگر Tor و به کار انداختن نرم افزار تغییر IP می توانید آدرس سایت مورد نظر را در آن جستجو کنید. دامنه وبسایت های دارک وب به onion. ختم می شوند و آنقدر طولانی و پیچیده هستند که نمی توان آنها را حفظ کرد. بد نیست بدانید که دسترسی به وبسایت های دارک وب از طریق مرورگرهای معمولی نظیر گوگل کروم امکان پذیر نیست چون موتورهای جستجوگر اجازه ورود به آن ها را به کاربران نمی دهند.
همان طور که قبلاً به آن اشاره کردیم، پروژه مرورگر Tor ابتدا توسط وزارت دفاع آمریکا در آزمایشگاه نیروی دریایی این کشور پیاده سازی شد. در واقع، افسران عالی رتبه ارتش آمریکا می خواستند به دور از هرگونه عملیات جاسوسی دشمنان، اطلاعات مورد نظر را با دیگران تبادل کنند.
پس از آن، مرورگر Tor به دلیل قابلیت های امنیتی و رمزنگاری که داشت مورد توجه سازمان هایی که مشکلات حفاظتی و امنیتی داشتند قرار گرفت. در طرف دیگر، باندهای خلافکار و مافیایی نیز از پتانسیل بالای این شبکه در انجام فعالیت های مجرمانه و غیرقانونی آگاه شدند و از این طریق دارک وب را به یکی از پایگاه های قدرتمند خود تبدیل کردند.
خطرات دارک وب
اگر قصد استفاده از دارک وب را دارید باید با خطراتی که ممکن است شما را تهدید کنند نیز آشنا شوید. در ادامه برخی از مهم ترین خطرات دارک وب را معرفی خواهیم کرد.
1- نرم افزارهای ویروسی
نرم افزارهای ویروسی نظیر بدافزارها به صورت گسترده ای در دارک وب وجود دارند. برخی از این بدافزارها عمداً و برای سرقت اطلاعات حساس به سیستم کامپیوتری یک کاربر فرستاده می شوند اما در بیشتر اوقات کاربران عادی را نیز آلوده خواهند کرد. در حقیقت، وبسایت های دارک وب بر خلاف صفحات وب حاضر در سرفیس مسئولیتی در قبال امنیت کاربران ندارند برای همین خیلی به مسائل امنیتی توجه نمی کنند.
کاربران وبسایت های دارک وب معمولاً به بدافزارهای نظیر کی لاگر (Keylogger)، بات نت (Botnet)، باج افزار (Ransomware) و بدافزارهای فیشینگ آلوده می شوند. در واقع، با کلیک بر روی هر وبسایت ممکن است در معرض هک، جاسوسی و سرقت اطلاعات قرار بگیرید. البته نگران نباشید، اکثر بدافزارها در برابر پروتکل امنیتی آنتی ویروس های قوی حرفی برای گفتن ندارند و فوراً شناسایی می شوند.
2- نظارت ارگان های دولتی
از آنجایی که بیشتر وبسایت های مجهز به تکنولوژی Tor تا بحال توسط پلیس شناسایی و مسدود شده اند، بنابراین بازدید شما از یک وبسایت غیرقانونی در فضای دارک وب ممکن است به راحتی توسط دستگاه های قضایی مورد پیگیری قرار بگیرد. برای مثال باند بزرگ فروش مواد مخدر به نام Silk Road که در فضای دارک وب خرید و فروش انجام می داد، به راحتی توسط پلیس شناسایی و متلاشی شد. به نظر می رسد نیروی پلیس نیز با استفاده از نرم افزارهای پیشرفته ای که در اختیار دارد می تواند ردپای کاربران در دارک وب را شناسایی کند.
به عبارت دیگر، حتی اگر هیچ فعالیتی در دارک وب انجام ندهید، این احتمال می رود که توسط پلیس و دستگاه قضایی مورد پیگرد قرار بگیرید. علاوه بر این، عدم نظارت مرکزی در دارک وب باعث می شود که خطر فعالیت های دیگر نیز شما را تهدید کند. برای مثال، اگر فعالیت های سیاسی خرابکارانه و پر خطر در دارک وب انجام دهید، ممکن است تحت پیگرد قانونی قرار بگیرید. برای مثال کشور چین با تکنولوژی موسوم به فایروال بزرگ (The Great Firewall) امکان دسترسی به دارک وب را ممنوع کرده است. حتی بازدید از وبسایت های دارک وب در چین جرم شناخته شده و فرد مجرم محکوم به زندان خواهد شد.
3- کلاهبرداری
برخی از سرویس های موجود در دارک وب ممکن است کلاهبردار از آب در بیایند. برای مثال، افرادی با نام مستعار Hitman برای تعقیب و آزار و اذیت دیگران در دارک وب وجود دارند که در ازای پرداخت پول کارهای خرابکارانه برای شما انجام خواهند داد. البته، بیشتر این افراد در نهایت با فریب دادن کاربران، پس از پرداخت پول هویت خود را پنهان می کنند و شناسایی و شکایت از آن ها نیز عملاً غیر ممکن است.
سخن پایانی
فضای اینترنت آنقدر بزرگ و بی انتها است که هر آنچه تاکنون در آن مشاهده کردید حتی ذره ای از عظمت آن را نشان نمی دهد. اینترنت از سه بخش سرفیس وب، دیپ وب و دارک وب تشکیل شده است که هر کدام امکانات ویژه ای را در اختیار کاربران قرار می دهند. دارک وب که بخش بسیار کوچکی از اینترنت را تشکیل می دهد، یکی از مرموزترین و مخوف ترین بخش های اینترنت به شمار می رود. فعالیت در دارک وب عموماً مجرمانه تلقی می شود چون بیشتر وبسایت های آن در زمینه خرید و فروش اسلحه و مواد مخدر فعالیت می کنند.
امروز در داناپ، دارک وب را به طور مفصل مورد بررسی قرار دادیم و نحوه دسترسی به آن را نیز با یکدیگر مرور کردیم. اگر تجربه استفاده از دارک وب را داشته اید، نظر خود را در زیر همین صفحه با ما در میان بگذارید.
سوالات متداول
آیا ورود به دارک وب خطرناک است؟
اگر پیشگیری های لازم و نکات استفاده از دارک وب رعایت نشود می تواند سیستم شما را تبدیل به یک قربانی برای هکرهای خطرناک کند. بنابراین با رعایت نکات لازم می توان گفت خطر خاصی شما را تهدید نخواهد کرد.
آیا هر کسی می تواند از دارک وب استفاده کند؟
بله، شما با استفاده از مرورگر Tor و جستجو آدرس سایت مورد نظر خود می توانید به سادگی از دنیای دارک وب استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.