نقش شرکتهای دانشبنیان در توسعه اقتصاد کشور
شرکتهای دانش بنیان، در گذشتهای نهچندان دور، تنها شرکتهای معدودی بودند که تلاش میکردند تا بتوانند علم و فناوری را وارد تجارت و بازار روز دنیا کنند. با این حال، با پیشرفت این شرکتها و شروع به کار معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شاهد آن هستیم که این شرکتها پا را از این فراتر گذاشته و به یکی از مهمترین قطبهای اقتصاد کشور تبدیل شدهاند. رشد و پیشرفت شرکتهای دانش بنیان در داخل کشور، میتواند باعث فراهم شدن مسیری مناسب برای تبدیل ایدهها به محصولات و مشاغل پایدار، پیشرفت اقتصادی کشور مطابق با جدیدترین تکنولوژیها و ترندهای روز دنیا و امکان صادرات انواع محصولات و تکنولوژیها به کشورهای خارجی شود.
از سوی دیگر، با رشد این شرکتها، امکانی برای آمادهسازی دانش آموختگان دانشگاهها به منظور ورود به بازار کار فراهم شده و حوزه علم و تجارت به یکدیگر نزدیک میشوند که همین موضوع، باعث میشود تا اساتید دانشگاهها و دانشجویان انگیزه بیشتری برای فعالیتهای علمی خود داشته باشند. با توسعه شرکتهای دانش بنیان، سرمایهگذاران خارجی نیز علاقهمند به سرمایهگذاری در ایران شده و امکان تشکیل شرکتهای چند ملیتی در ایران فراهم میشود که این موضوع، پای متخصصان خارجی را به کشور باز کرده و نرخ بیکاری در داخل کشور را نیز به حداقل میرساند.
امکان تبدیل ایدهها به محصولات و مشاغل پایدار
یکی از مهمترین مزایایی که شرکتهای دانشبنیان در دنیای امروز میتوانند داشته باشند، این است که آنها به تبدیل ایدههای اولیه به محصولات نهایی کمک میکنند. این شرکتها، با انجام چنین کاری میتوانند مشاغلی پایدار به وجود آورده و به کاهش نرخ بیکاری کمک کنند. دلایل زیر، باعث میشوند تا شرکتهای دانش بنیان، بهترین گزینه برای تبدیل ایدهها، به محصولات یا خدمات دانش بنیان باشند:
1- این شرکتها، دارای تیمهای فنی تحقیق و توسعه هستند که میتوانند ایدهها را از جوانب مختلف ارزیابی و بررسی کنند.
2- آنها بودجه لازم برای شروع فعالیت ایدهها را داشته و از سوی دیگر، میتوانند از تسهیلات دولتی که در اختیارشان قرار میگیرد نیز بهرهمند شوند.
3- شرکتهای دانش بنیان، با توجه به ارتباط خوبی که با اساتید، هیئت علمی و دانشگاهها دارند، میتوانند ایدههای موجود را از جنبههای علمی نیز بررسی و ارزیابی کنند.
4- در بیشتر موارد، این شرکتها دارای امکانات لازم برای فعالیت و تبدیل ایدهها به محصولات را در اختیار دارند.
امکان پیشرفت مطابق با جدیدترین ترندهای روز دنیا
در دنیای امروز، تکنولوژی تقریبا حرف اول را در بسیاری از زمینههای مختلف میزند. به همین علت، شرکتهای دانش بنیان، میتوانند نقشی اساسی در پیشرفت اقتصاد یک کشور داشته باشند. آنها مطابق با جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا حرکت کرده و میتوانند با بازارهای جهانی رقابت سنگینی داشته باشند. یک نقش شرکت های دانش بنیان در رشد اقتصادی کشور این است که میتواند تکنولوژیهای مدرن و به روز جهانی را وارد کشور کرده، آنها را از نو ساخته یا اینکه اقدام به مهندسی معکوس آنها کند.
امکان صادرات علم، تکنولوژی، خدمات یا محصولات
یکی از مشکلات رایجی که در اقتصاد این روزهای کشور مشاهده میشود، این است که کشور ما از نظر اقتصادی تا حد زیادی وابسته به نفت بوده و بخش عمدهای از بودجه کشور از این طریق تامین میشود. به همین علت، نگرانیهایی درباره آینده اقتصادی کشور برای مسئولان دولتی به وجود آمده است. معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، با فراهم کردن شرایطی مناسب برای شرکتهای دانش بنیان، امکان تولید محصولات، تکنولوژیها و خدمات جدید را فراهم کرده است.
در آیندهای نزدیک و با نزدیک شدن کیفیت محصولات به کیفیت جهانی، میتوانیم انتظار داشته باشیم که شرکتهای دانش بنیان داخلی، اقدام به صادرات علم، تکنولوژی، محصولات یا خدمات خود به کشورهای دیگر کنند. در وهله اول کشورهای همسایه و کشورهای حوزه خلیج فارس در این لیست قرار دارند و در ادامه، با بالارفتن کیفیت تولیدات این شرکتها، میتوان انتظار صادرات به اروپا یا حتی قاره آمریکا را نیز داشت.
آمادهسازی دانش آموختگان برای ورود به بازار کار
یکی از نیازهای اقتصادی بسیار مهم در کشور، مسئله ورود نیروهای متخصص و دانش آموختگان دانشگاهها به بازار کار است. این دانش آموختگان، معمولا فرصتی برای پیشرفت و کسب تجربه ندارند و همین موضوع، باعث میشود تا فرایند ورود آنها به بازار کار برای مدت زمان زیادی به طول بینجامد. با گسترش و توسعه شرکتهای دانش بنیان، میتوان انتظار داشت که دانش آموختگان دانشگاهها، خیلی سریع با این شرکتها ارتباط گرفته و شروع به همکاری با آنها کنند.
به این ترتیب، هم شرکتهای دانش بنیان میتوانند از نیروهای متخصص و دانش آنها، با مناسبترین هزینه ممکن برخوردار شوند و هم این دانش آموختگان میتوانند آماده ورود به بازار کار بهعنوان یک متخصص شوند.
نزدیک کردن حوزه علم و تجارت به یکدیگر
اقتصاد ایران و دنیا در طول تاریخ با علم و دانش فاصله زیادی داشتند که این فاصله، در سالهای اخیر برای کشورهای اروپایی و آمریکایی به میزان زیادی کاهش پیدا کرد و این دو روی یک مرز در حال حرکت هستند. شرکتهای دانش بنیان در ایران، وظیفه دارند که فاصله بین دنیای تجارت و علم و دانش را به یکدیگر نزدیک کرده و به این ترتیب، فرصتی را برای ادغام این دو حوزه فراهم کنند.
با نزدیک شدن این دو فضا به یکدیگر، نهتنها میتوان حوزه تجارت را توسعه داد و از تئوریهای علمی برای گسترش و توسعه محصولات یا خدمات استفاده کرد، بلکه میتوان به دانش و علم امروزی نیز به چشمی کاربردی نگاه کرد. با کاربردی نگاه کردن به علم دانش، دانشجویان، اساتید و هیئت علمی دانشگاهها، انگیزه بیشتری برای فعالیتهای علمی گرفته و میتوانند به توسعه اقتصادی کشور کمک شایانی کنند.
دسترسی کمهزینه به جدیدترین تکنولوژیها
یکی از مشکلات جامعه کنونی ایران، این است که اکثر مردم برای دسترسی به تکنولوژیهای پیشرفته و هوشمند، نیازمند پرداخت هزینههای زیادی هستند که این موضوع، میتواند در آیندهای نزدیک، با توجه به تحریمهای صورت گرفته نگرانکننده باشد. به همین علت، شرکتهای دانش بنیان، وظیفه دارند که با ایجاد تکنولوژیهای جدید در زمینههای مختلف، دسترسی راحت و کمهزینهای را به این تکنولوژیها فراهم کنند.
البته برای اینکه بتوان به این شرایط دست پیدا کرد، شرکتهای دانش بنیان باید تلاش خود را چندبرابر کنند تا بتوانند تکنولوژیهایی با کیفیت تکنولوژیهای خارجی تولید کنند. به این ترتیب، کم کم جامعه نیز این تکنولوژیها را پذیرفته و فرصتی برای پیشرفت این شرکتها نیز فراهم میکنند.
همکاری با شرکتهای بینالمللی
وقتی که صحبت از توسعه و پیشرفت اقتصادی در کشور میشود، باید بدانید که یکی از عوامل موفقیت اقتصاد کشور، همکاری با شرکتهای بینالمللی و البته ایجاد شرکتهای چند ملیتی در داخل کشور است. تا زمانی که شرکتهای داخلی و به خصوص شرکتهای دانش بنیان، از نظر کیفیت به سطح شرکتهای خارجی نرسیده باشند، نمیتوان چنین انتظاری را در داخل کشور داشت. به همین علت، توسعه اقتصاد دانش بنیان در کشور، میتواند به پیشرفت شرکتهای دانش بنیان و بالارفتن کیفیت محصولات و خدمات آنها منجر شده و در نتیجه، باعث شود تا شرکتهای خارجی نیز علاقهمند به همکاری با آنها شوند.
ورود شرکتهای خارجی به داخل ایران و سرمایهگذاری در داخل کشور، میتواند از چندین جهت زیر به اقتصاد داخلی کمک کند:
1- اولا فرصتی برای صادرات محصولات یا تکنولوژیهای مختلف به کشورهای خارجی فراهم میکند.
2- ثانیا این امکان را فراهم میکند تا شرکتهای داخلی بتوانند از تکنولوژیها و خدمات دیگر کشورها و شرکتهای خارجی بهرهمند شوند.
3- علاوه بر این، فرصتهای شغلی بینظیری را در داخل کشور ایجاد میکند که به کاهش تورم و همچنین کاهش نرخ بیکاری در کشور کمک شایانی خواهد کرد.
ارتقای فرهنگ کارآفرینی
فرهنگ کارآفرینی، فرهنگی بسیار کاربردی برای توسعه اقتصاد یک کشور است که شجاعت و شهامت ایجاد کسبوکارهای جدید را برای مردم فراهم میکند. یکی از مهمترین نقشهای شرکتهای دانش بنیان و به طور کلی اقتصاد دانش بنیان در کشور، همین موضوع است. رشد این شرکتها و تولید محصولات و خدمات جدید توسط آنها، به مردم عادی نشان میدهد که راهاندازی یک کسبوکار جدید و مبتنی بر تکنولوژیهای جدید کار غیرممکنی نیست و آنها تلاش میکنند در این مسیر قدم بردارند.
رفع نیاز مردم و عدم نیاز به واردات طیف وسیعی از محصولات
در نهایت، آخرین نقشی که شرکتهای دانش بنیان در رشد اقتصادی داخل کشور دارند، این است که رشد این شرکتها، باعث تولید محصولات و خدماتی میشود که نیاز مردم به استفاده از کالاها و خدمات خارجی را به حداقل میرساند. همین موضوع نیز باعث میشود تا واردات انواع کالاها (که بعضا کالاهایی بسیار ساده و قابل تولید در داخل کشور هستند) به حداقل رسیده و علاوه بر این صادرات ما نیز به حداکثر برسد. به این ترتیب، ایران میتواند به یکی از قطبهای اقتصادی در دنیا تبدیل شود.
مسیر دانش بنیانی شدن را با شبکه دانش بنیان ایران طی کنید
شرکتهای دانش بنیان، امروزه میتوانند نقشی حیاتی در رفع نیاز مردم، کاهش واردات به داخل کشور، به حداکثر رساندن صادرات علم، فناوری و محصولات به کشورهای دیگر و همینطور ارتقای فرهنگ کارآفرینی داشته باشند. با این وجود، همواره برای شروع به کار یک شرکت دانش بنیان، چالشها و محدودیتهایی وجود خواهد داشت. با استفاده از خدمات شبکه دانش بنیان، میتوانید بر این چالشها غلبه کرده و بهترین مسیر را برای دانش بنیانی شدن شرکت خود طی کنید. برای دریافت خدمات مشاوره، کافی است که همین حالا با کارشناسان ما تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.