React Native چیست؟ + مزایا و معایب ری اکت نیتیو
فریم ورک ری اکت نیتیو React Native به عنوان یکی از بهترین فریم ورک های Cross-platform برای توسعه اپلیکشن های سازگار با اندروید و iOS شناخته می شود. به عبارت دیگر در فریم ورک React Native امکان کار بر روی دو سیستم عامل مختلف با استفاده از یک پلتفرم در دسترس برنامه نویسان قرار دارد. در این مطلب قصد معرفی و بررسی مزایا و معایب فریم ورک React Native را داریم پس با ما همراه باشید.
فریم ورک React Native چیست؟
فریم ورک React Native به صورت منبع باز توسط کمپانی Facebook معرفی شد که به برنامه نویسان این امکان را می دهد تا با استفاده از زبان برنامه نویسی JavaScript اپلیکشن های موبایل بومی (Native) توسعه دهند. ساز و کار این فریم ورک همانند استفاده از کاتلین (Kotlin) یا جاوا برای ساخت اپ های اندروید و یا زبان های Swift و Objective-C برای توسعه نرم افزارهای iOS است.
علاوه بر این فریم ورک React Native امکان طراحی رابط کاربری جذاب و بی نقص را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد، به گونه ای که چندان تفاوتی با اپلیکیشن های بومی نخواهند داشت. این موضوع که ساختار این فریم ورک بسیار به زبان های بومی شباهت دارد خیلی کاربردی است اما مشکلاتی نیز دارد که در بخش معایب ری اکت نیتیو به معرفی آنها خواهیم پرداخت.
مزایای React Native
-
عملکرد روان :
زمانی که بحث تقویت از طریق کنترلر و ماژول بومی به میان می آید، فرم ورک Native React بی شک حرف های زیادی برای گفتن دارد. این فریم ورک در حقیقت با مولفه های Native موجود در هر دو سیستم عامل اتصال برقرار کرده و به به طور رایگان کدها را به صورت API های بومی تولید می کند.
در اصل عملکرد مطلوب این فریم ورک به خاطر این مساله است که در رابط کاربری از رشته های متفاوت و API های بومی استفاده می شود. البته جایگزین های دیگری مانند WebView نیز وجود دارند که باعث بهینه سازی این فریم ورک می شود اما سطح عملکرد آن را تا حدودی تضعیف می کند.
-
احیای کدها و مولفه های پیش از توسعه :
یکی از مهم ترین مزیت های فریم ورک React Native این است که امکان استفاده مجدد از کدها در آن وجود دارد. به این گونه که توسعه دهندگان مجبور نیستند برای هر کدام از سیستم عامل های اندروید و iOS یک نسخه متفاوت از اپلیکیشن را طراحی کنند.
در اصل هنگام استفاده مجدد کدها در 2 سیستم عامل، 90% فریم ورک بومی در اختیار شما قرار خواهد گرفت. به همین دلیل توسعه دهندگان با هدف صرفه جویی در وقت و کاهش هزینه، معمولاً از این فریم ورک در پروژه های خود استفاده می کنند. نکته حائز اهمیت این است که برای توسعه App های موبایل، امکان احیا و بازگرداندن کدهای یک وب اپلیکیشن که قبلاً بر مبنای زبان برنامه نویسی React نوشته شده نیز در این فریم ورک وجود دارد.
مولفه های پیش از توسعه موجود در کتابخانه های منبع باز این فریم ورک باعث افزایش سرعت فرآیند طراحی و توسعه اپلیکیشن می شود. بدین معنی که کدها به صورت پیش فرض و آماده در آن وجود دارند و تنها کار مورد نیاز این است که شما متناسب با نیازهای اپلیکشن خود، آنها را پیاده سازی کنید. البته استفاده از تمامی این قابلیت ها و کتابخانه ها به صورت رایگان در دسترس توسعه دهندگان قرار گرفته است.
-
جامعه کاربری بزرگ :
به دلیل اینکه ری اکت نیتیو یک پلتفرم منبع باز برای زبان جاوا اسکریپت محسوب می شود، توسعه دهندگان به راحتی و در هر کجا قادر خواهند بود تا از امکانات آن استفاده کنند. علاوه بر این توسعه دهندگان می توانند سوالات خود را به سادگی در انجمن های متعددی که برای این فریم ورک وجود دارد مطرح کنند و مشکل خود را حل کنند.
از مزیت های دیگر انجمن های کاربری این است که شما می توانید تجریبات و پورتفولیوی خود را با افراد دیگر از سراسر جهان به اشتراک گذاشته و به صورت مستمر در حرفه برنامه نویسی پیشرفت کنید. برای مثال انجمن برنامه نویسان React Native در وبسایت گیت هاب ، کاربران را برای به اشتراک گذاری دانسته های خود تشویق می کند و افراد دیگر نیز می توانند به نظرات و تاپیک های موجود امتیاز دهند.
علاوه بر این فراموش نکنید که فریم ورک React Native توسط کمپانی بسیار قدرتمند Facebook پشتیبانی می شود، بنابراین برخی از آپدیت ها یا راهنمایی ها از طریق این شبکه اجتماعی در دسترس برنامه نویسان قرار خواهد گرفت. کمپانی فیسبوک همچنین یک پلتفرم بخصوص به نام https://developers.facebook.com/ راه اندازی کرده تا برنامه نویسان از سراسر جهان با یکدیگر تعامل داشته باشند.
-
ویژگی Hot Reloading و Live Reloading :
قابلیت هات ریلودینگ تفاوت های بسیاری با لایو لودینگ دارد اما فریم ورک React Native از هر دو آنها پشتیبانی می کند. قابلیت Live Reloading در اصل ابزاری برای خواندن و کامپایل کردن فایل های تغییر یافته است، همچنین یک فایل جدید به شبیه ساز ارائه کرده و به طور خودکار اپلیکیشن را از اول خواهد خواند.
ویژگی Hot Reloading مبتنی بر تکنولوژی Hot Modular Replacement است که پس از فرآیند ریلودینگ اولیه شروع به کار می کند. اگر چه در ظاهر تفاوت زیادی در توابع و ویژگی ها دیده نمی شود اما مهمترین ویژگی آن ذخیره کردن تغییرات است.
در حقیقت HMR میانی آن، هنگامی که اپلیکیشن در حال اجراست، فایل های بروز شده را به یک مکان بخصوص منتقل می کند. نکته مثبت هات ریلودینگ این است که امکان طبقه بندی سورس کدها را به برنامه نویسان می دهد، به گونه ای که برای مشاهده کدهای جدید دیگر مجبور نیستند آنها را دوباره کامپایل کنند.
به عبارت دیگر اگر شما دو پنجره باز کنید و در یکی کدها و دیگری صفحه اصلی اپلیکیشن را بارگذاری کنید امکان مشاهده نتیجه در محیط اپلیکیشن به محض اعمال تغییرات بر روی کدها در اختیارتان قرار دارد. به طور طبیعی با استفاده از قابلیت هات ریلودینگ زمان اعمال تغییرات به طرز چشم گیری کاهش پیدا خواهد کرد.
-
کاهش هزینه :
در پاراگراف های پیشین توضیح دادیم که احیای کدها تا چه حد می تواند باعث کاهش هزینه های توسعه اپلیکیشن شود. بدین معنی که برنامه نویسان دیگر لازم نیست برای هر کدام از پلتفرم های اندروید یا iOS کدهای جداگانه ای را تولید کنند و با استفاده از یک زبان برنامه نویسی قادر خواهند بود تا اپلیکیشن های کراس پلتفرم طراحی و توسعه دهند.
در واقع شما به عنوان صاحب پروژه مجبور نیستید که افرادی متفاوتی را در تیم خود استخدام کنید تا هر کدام اپلیکیشن مورد نظر را بر روی یک پلتفرم خاص توسعه دهند. اگر استفاده از فریم ورک React Native را در دستور کار قرار دهید با تیم کوچک و منسجم قادر خواهید بود اپلیکیشن های اندرویدی و iOS تولید کرده و در نتیجه از هزینه های اضافی جلوگیری بعمل آورید.
-
رابط کاربری ساده :
فریم ورک React Native رابط کاربری خلاصه و ساده ای همانند گوشی های موبایل دارد، به همین دلیل اکثر برنامه نویسان آن را به عنوان یک کتابخانه منبع باز زبان جاوا اسکریپت می پندارند و آن را به چشم یک فریم ورک نگاه نمی کنند. اگر شما با استفاده از این فریم ورک موفق به توسعه یک اپلیکیشن با کیفیت شده باشید باید پیگیری و دنباله کار آن را نیز در دست بگیرید. فریم ورک React Native بهترین گزینه برای پشتیبانی از اپلیکیشن محسوب می شود چرا که رابط کاربری آن به سرعت لود شده و به راحتی پاسخگوی نیازهای توسعه دهندگان است.
-
پشتیبانی از پلاگین های دیگر :
فریم ورک React Native با ارائه گزینه هایی نظیر ماژول های بومی و جاوا اسکریپت از پلاگین های دیگر نیز پشتیبانی می کند. این موضوع بدلیل این است که این فریم ورک در بدنه اصلی خود فاقد برخی از مولفه ها می باشد. برای مثال برای فرآیند پیاده سازی یک Map بر روی اپلیکیشن، قادر خواهید بود با اتصال پلاگین به یک ماژول بومی یا ثالث اینکار را به راحتی هر چه تمام انجام دهید.
-
ارائه اپلیکیشن های با ثبات تر :
یکی از مزیت های این فریم ورک مربوط به ساده سازی فرآیند Data Binding است که باعث ثبات بیشتر در اپلیکیشن و افزایش هرچه بیشتر اعتبار آن می شود. به عبارت دیگر مولفه های کوچک هیچ تاثیری بر داده های مادر نخواهند داشت و فریم ورک ری اکت نیتیو فقط اجازه بروز رسانی مولفه های مجاز را صادر می کند و اگر شما مجبور به اعمال هرگونه ویرایش هستید باید آن را در بستر بروزرسانی ها انجام دهید.
-
معماری ماژولار :
برنامه نویسی ماژولار امکان جداسازی عملکردهای خاص هر نرم افزار و تبدیل آنها به بلاک های رایگان و قابل تعویض (ماژول) را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد. در این حالت تکنیک های نرم افزار باعث انعطاف پذیری بیشتر فرآیند توسعه می شود و با تشدید هماهنگی بین ماژول ها، پروسه دریافت آپدیت را آسان تر می کند.
فریم ورک React Native از موهبت معماری ماژولار برخوردار است و آپدیت اپلیکشن ها در آن با سرعت هر چه تمام انجام می شود. علاوه بر این برنامه نویسان می توانند در وب و API های موبایل، ماژول ها را مورد استفاده دوباره قرار دهند.
-
ارائه راه حل ها و کتابخانه های مفید :
یک دیگر از مزیت های React Native این است که این فریم ورک دارای لیست بسیار کاربردی از راه حل های آماده است که منجر به ساده سازی Task های موجود در توسعه اپلیکیشن های موبایل می شود. علاوه بر این کتابخانه های بسیاری در این فریم ورک در دسترس هستند، برای مثال برنامه نویسان با استفاده از کتابخانه آزمون قادرند کدهای بدون باگ و ارور بنویسند.
معایب React Native
در بخش اول دلایل محبوبیت فریم ورک React Native را شرح دادیم اما بدون پیش داوری باید آن روی سکه را نیز به شما نشان دهیم. در ادامه تمرکز مطلب را بر روی معایب فریم ورک React Native گذاشته و هر یک را به طور خلاصه بررسی خواهیم کرد.
-
نابالغ بودن :
فریم ورک React Native به نسبت دیگر زبان های برنامه نویسی اندروید و iOS بسیار جوان است به گونه ای که هنوز در مرحله بهبود می باشد که تاثیرات منفی روی اپلیکیشن می گذارد :
- یکی از مواردی که باعث بروز عدم ثبات می شود، انتشار آپدیت های بیش از حد این فریم ورک است که در برخی از مواقع باعث سردرگمی توسعه دهندگان نیز می شود. در واقع هر بار که بروز رسانی جدیدی برای این فریم ورک منتشر می شود توسعه دهندگان مجبور به اعمال تغییرات کلی می شوند. برخی از اپلیکیشن های محبوب مانند Airbnb در بروز رسانی های اخیر دچار مشکلات بسیاری شده است.
- برخی اوقات برنامه نویسان سَوای کدنویسی معمول باید برای آن دسته از مولفه هایی که با ساختار React Native سازگار نیستند، کدهای بومی اضافه ای بنویسند.
- کامپوننت های React Native به مرور زمان در مقایسه با مولفه های بومی، مرغوبیت خود را از دست می دهند بنابراین ادغام یک لیست بلند و بزرگ با این فریم ورک عملاً امکان ناپذیر است.
-
یادگیری دشوار :
فراگیری فریم ورک React Native در برخی مواقع بسیار دشوار است، علی الخصوص اگر در دنیای برنامه نویسی تازه وارد باشید. در حقیقت این مشکل از حضور JSX در سینتکس گسترش یافته جاوا اسکریپت نشات می گیرد؛ مکانی که عناصر HTML با جاوا اسکریپت ترکیب می شوند. به طور کل یادگیری این فریم ورک به نسبت اپلیکیشن های Cross-Platform دیگر برای دانش آموختگان سطح متوسط دشوار می باشد.
-
کمبود قدرت امنیتی :
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم فریم ورک React Native در واقع یک کتابخانه منبع باز زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت است که همین امر نکات امنیتی آن را به خطر می اندازد. در برخی موارد و بخصوص در فرآیند توسعه اپلیکیشن های مالی و بانکی که گردش دیتا به صورت محرمانه صورت می گیرد، باید امنیت را اولویت اول کار خود قرار دهید، بنابراین استفاده از فریم ورک React Native در این نوع پروژه ها توصیه نمی شود.
-
تاخیر در راه اندازی اولیه :
یکی از مشکلات دیگری که می توان به پای فریم ورک React Native نوشت، طولانی بودن راه اندازی اولیه است به گونه ای که حتی در مدرن ترین گجت ها و دستگاه های موجود نیز برای رندرینگ اولیه زمان زیادی صرف خواهد شد. این مشکل نیز به دلیل تاخیر در راه اندازی اولیه رشته های (Threads) زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت است.
-
مدیریت حافظه :
فریم ورک React Native گزینه مناسبی برای توسعه اپلیکیشن های متمرکز به شمار نمی رود که ریشه آن به ضعف جاوا اسکریپت برمی گردد. به عبارت دیگر به علت شناور بودن محاسبات و روش های ناکارآمد، مدیریت حافظه و مصرف در این فریم ورک با دشواری های بسیاری دست و پنجه نرم می کند.
کلام آخر
فریم ورک React Native بیشتر به خاطر تکنیک های صرفه جویی در زمان و سیاست های کاهش هزینه شناخته شده است. علاوه بر این ویژگی هایی نظیر هات ریلودینگ، معماری ماژولار، کتابخانه های متنوع و جامعه کاربری بزرگ، این فریم ورک را به عنوان یکی از محبوب ترین ابزارها برای توسعه اپلیکیشن موبایل مطرح کرده است. کمپانی فیس بوک نیز به تازگی سیاست های صدور مجوز خود را به MIT تغییر داده است که نویدبخش پیشرفت React Native در آینده است.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.