معرفی ارز دیجیتال تزوس Tezos + ویژگی های آن
نسل جدید ارزهای دیجیتال با سرعت بسیار بالایی در حال رشد و تکامل هستند. یکی از رمز ارزهای نسبتاً جدید تزوس Tezos نام دارد که در ادامه این مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت.
تزوس Tezos چیست؟
تزوس (XTZ) یک شبکه بلاکچین است که دارای یک توکن دیجیتالی به نام tez یا tezzie می باشد. شیوه کار در تزوس بر اساس استخراج توکن tez نیست بلکه دارندگان توکن در ازای شرکت در مکانیسم اجماع اثبات سهام (Proof-of-Stakes) پاداش دریافت می کنند.
ارز تزوس پس از شروع امیدوار کننده و کسب موفقیت در عرضه اولیه سکه (ICO) با مشکلات قانونی بسیار زیادی مواجه شد. البته این ارز به لطف مکانیزم منحصربه فرد اثبات کار از بازار خرسی (Bear Market) یا همان بازار نزولی جان سالم به در برد. قیمت توکن tez در بین ماه های اکتبر 2019 تا فوریه 2020 حدود 3 برابر افزایش پیدا کرد و دوباره بر سر زبان ها افتاد.
ارز tezos همانند بیت کوین و اتریوم یک دفتر کل غیر متمرکز است (Decentralized Ledger) است که مبتنی بر فناوری بلاک چین کار می کند. یکی دیگر از کارایی های تزوس مدیریت قراردادهای هوشمند است که همانند سیستم ارز اتریوم فعالیت دارد. به گفته توسعه دهندگان این ارز، واژه tezos ریشه یونانی دارد و معادل عبارت قرارداد هوشمند است.
البته tezos در مبحث قراردادهای هوشمند پای خود را از تکنولوژی های قبلی فراتر گذاشته است به گونه ای که امکان کنترل قوانین شبکه را در اختیار اعضای خود قرار می دهد. انعطاف پذیری این شبکه یکی از مهم ترین ویژگی های این سیستم به شمار می رود. همانطور که اطلاع دارید، عدم انعطاف پذیری و مقیاس پذیری موجود در شبکه بیت کوین موانع زیادی را برای رشد و پیشرفت آن ایجاد کرده است. در طرف مقابل، شبکه اتریوم به دلیل انعطاف پذیری رشد بیشتری داشته است، بنابراین شبکه تزوس نیز مسیر اتریوم را برای ادامه راه خود انتخاب کرده است.
تفاوت تزوس با دیگر ارزهای دیجیتال
یکی از تفاوت های بارز ارز تزوس با دیگر رمزارزها به نحوه اداره کردن آن مربوط می شود. در حقیقت اکثر شبکه های بلاکچین برای طراحی امکانات جدید به یک تیم توسعه دهنده و انجمن های ماینینگ متکی هستند اما سیستم tezos فرآیند تصمیم گیری را به کاربران واگذار کرده است.
تزوس یک رویکرد کاملا متفاوت دارد به گونه ای که به منظور تصویب پروتکل های ارتقایی که به صورت خودکار بر روی شبکه مستقر می شوند، قوانین حاکمیت برای سهامداران (Stakeholders) ایجاد کرده است. در حقیقت توسعه دهندگان پس از طراحی پروتکل ارتقایی می توانند یک فاکتور پرداخت هزینه به آن ضمیمه کرده تا در صورت تایید پاداش را دریافت کنند.
این کار در نهایت باعث شد که انگیزه کاربران برای مشارکت در فرآیند توسعه اصلی این شبکه افزایش پیدا کند؛ به عبارت دیگر این موضوع دموکراسی در فرآیند توسعه و نگهداری غیرمتمرکز را برای این ارز دیجیتال به ارمغان آورد. علاوه بر این، توسعه دهندگان از این نکته آگاه بودند که برخی ویژگی های دیگر نیز باید با گذشت زمان در این شبکه اعمال شوند بنابراین تزوس با استفاده از برهان ریاضی (Formal Mathematical Proofs) ماندگاری این ویژگی ها را تایید می کند.
اگرچه شبکه تزوس همانند بلاک چین های دیگر به صورت غیرمتمرکز اداره می شود اما tezos به مکانیزم تصمیم گیری جمعی نیز مجهز است. به عبارت دیگر دارندگان توکن تزوس اجازه دارند تا درباره پروتکل های آتی این شبکه رای گیری کنند.
مشکلات tezos
تزوس با شبکه قدرتمند و انعطاف پذیر خود توانست در عرضه اولیه سکه (ICO) توجه بسیاری از مردم را به خود جلب کند. عرضه اولیه سکه در روز یکم جولای 2017 آغاز شد و با کسب 232 میلیون دلار به یکی از بزرگ ترین ICOهای کل تاریخ تبدیل شد. البته دیری نپایید که بین رییس تزوس یوهان گورز و موسسان تزوس به نام های آرتور و همسرش کتلین بریتمن اختلافات فاحشی پدید آمد، در نتیجه توکن های tez با تاخیر به بازار عرضه شدند.
این موضوع باعث شد tezos با مشکلات قانونی روبرو شود. سرمایه گذاران شکایاتی را مبنی بر اینکه توکن های تزوس باید به عنوان اوراق بهادار شناخته شوند مطرح کردند و نهادهای مالی پیشنهاد دادند که مبالغ خریداری شده در ICO باید سهام داران برگشت داده شود. البته شبکه تزوس سرانجام در سال 2018 راه اندازی شد.
آینده تزوس
در ماه فوریه 2020 نام تزوس دوباره بر سر زبان ها افتاد. اگرچه افزایش قیمت آن در یک بازه زمانی کوتاه کمی خطرناک به نظر می رسد اما جهش قیمتی بسیار بالای آن برخی از مشکلات را حل کرده است. علاوه بر این تزوس استقامت و پایداری خود را در بازار نزولی ارزهای دیجیتال نشان داده است. به طور کلی به نظر می رسد که آینده تزوس بسیار روشن تر از آن چیزی است که کاربران فکر می کنند؛ البته به عقیده بسیاری از کارشناسان آینده این ارز دیجیتال به نوآوری های تکنولوژیک و کسب حمایت آن بستگی دارد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.