فریم ورک CodeIgniter چیست؟ + مزایا و معایب آن
کدایگنیتر CodeIgniter یک فریم ورک اقتباس شده از زبان PHP است اما به عنوان جایگزین این زبان مورد استفاده قرار نمی گیرد. همانطور که می دانید PHP یک زبان برنامه نویسی سمت سرور (Server-Side) است که برای توسعه صفحات وب داینامیک از آن استفاده می شود. در حقیقت انتخاب فریم ورک کدایگنیتر برای توسعه صفحات وب به این معنی نیست که زبان PHP را به طور کامل کنار خواهیم گذاشت.
فریم ورک کدایگنیتر با هدف حل مشکلات و پیچیدگی توابع زبان PHP و حفظ عملکرد بالای آن از طریق ویژگی هایی نظیر رابط کاربری ساده و ساختار منطقی، امکان دسترسی به کتابخانه ها، پلاگین ها و منابع دیگر را در اختیار برنامه نویسان قرار می دهد. به عبارت دیگر برنامه نویس با استفاده از این فریم ورک و از طریق ساده سازی کدهای PHP قادر خواهد بود تا در مدت زمان کمتری یک وبسایت داینامیک و تعاملی را توسعه دهد.
CodeIgniter به صورت کاملاً رایگان در دسترس عموم قرار دارد و از نسخه 5.2.6 یا بالاتر زبان PHP و ورژن 4.1 یا جدید تر MySQL پشتیبانی می کند و باعث تقویت وبسایت شما می شود. همچنین با ساده سازی کدها خواندن و نگهداری از آنها را نیز آسان می کند. اما به خاطر داشته باشید که برای کار با این فریم ورک باید دانش کافی از زبان PHP داشته باشید، در غیر اینصورت در درک برخی مولفه های آن نظیر سینتکس (Syntax) دچار مشکل خواهید شد.
چرا باید از فریم ورک کدایگنیتر استفاده کرد ؟
- این فریم ورک فضای کمی را اشغال می کند.
- عملکرد بسیار بالایی دارد.
- فریم ورک کدایگنیتر به هیچ پیکربندی نیاز ندارد.
- از Command-Line استفاده نمی کند.
- فریم ورک CodeIgniter به قانون های کدنویسی خاصی پایبند نیست.
- ساختار کدنویسی بسیار ساده ای دارد.
معماری فریم ورک کدایگنیتر
هسته فریم ورک کدایگنیتر بر اساس معماری MVC شکل گرفته است. در حقیقت این فریم ورک به این منظور طراحی شده است که در کمترین زمان ممکن از طریق یک محیط شفاف، حداکثر توان را به توسعه دهندگان تحویل دهد و برای رسیدن به این امر هر یک از مولفه های فرآیند توسعه در آن به ساده ترین شکل طراحی شده است.
از لحاظ فنی این فریم ورک به صورت پویا و لحظه ای عمل می کند؛ بدین معنی که کتابخانه های موجود در آن به علت کم حجم بودن باعث افزایش سرعت بارگذاری می شوند. علاوه بر این اتصالات به صورت آزاد (مولفه ها وابستگی زیادی به هم ندارند) بوده و مولفه ها به صورت انفرادی (هر کلاس و تابع های مربوطه در راستای یک هدف خاص کار می کنند) عمل می کنند.
جریان انتقال داده در کدایگنیتر
- فایل پیشفرض در فریم ورک کدایگنیتر php است که باعث راه اندازی اولیه منابع بنیادی می شود.
- روتر (Router) درباره اینکه چه عملیاتی باید بر روی اطلاعات انجام شود تصمیم گیری می کند.
- اگر فایل Cache درخواستی موجود باشد، اطلاعات بدون توجه به مراحل بعدی، به طور مستقیم به سمت مرورگر هدایت می شوند.
- قبل از لود شدن کنترل گر اپلیکیشن، درخواست HTTP و دیتای ارسال شده مشمول بررسی های امنیتی می شوند.
- کنترل گر اپلیکیشن باعث می شود تا مدل، اسکریپت ها، توابع کمکی و پلاگین های منطبق با درخواست (Request) بارگذاری شوند.
- در نهایت صفحه آخر به عنوان View به مرورگرهای اینترنتی ارسال می شود و اگر View Page کش نشده باشد در آینده پس از اولین درخواست این اتفاق خواهد افتاد.
مزایای کدایگنیتر
-
Footprint کوچک :
کدایگنیتر به نسبت دیگر فریم ورک های قدرتمند زبان برنامه نویسی PHP بسیار کم حجم و پرسرعت تر است. در حقیقت حجم دانلود آن تنها 2 مگابایت است که از ایجاد لگ ها جلوگیری کرده و توسعه دهندگان برای اجرای آن نیازی به تقویت سرور و وبسایت نخواهند داشت.
-
تنظیمات ساده :
برنامه نویسان مبتدی یا حرفه ای زبان PHP بدون صرف وقت و هزینه اضافه می توانند از فریم ورک کدایگنیتر در پروژه های خود استفاده کنند. علاوه بر این جامعه کاربری بزرگ و مستندات بسیار دقیق موجود در آن، کدایگنیتر را به گزینه اول برنامه نویسان زبان PHP تبدیل کرده است. در حقیقت تنظیمات بسیار ساده فریم ورک های زبان PHP، این امکان را در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهد تا Task های معمولی طراحی اپلیکیشن را به راحتی هرچه تمام طراحی کنند.
-
پشتیبانی همزمان از کش های صفحات وب و دیتابیس :
علی رغم اینکه فریم ورک کدایگنیتر به عنوان سریع ترین فریم ورک زبان PHP شناخته می شود، توسعه دهندگان از طریق فرآیند بالفعل سازی Cache های دیتابیس و صفحات قادر خواهند بود تا سرعت اپلیکیشن های وب را افزایش دهند. به عبارت دیگر این فریم ورک به توسعه دهندگان این امکان را می دهد تا از طریق ذخیره صفحات رندر شده، زمان لودینگ سرور را به طور چشمگیری کاهش دهند.
یکی دیگر از ویژگی های شاخص فریم ورک کدایگنیتر این است که توسعه دهندگان می توانند صفحات فرضی را به صورت تقویت شده رزرو کرده و سپس برای ذخیره سازی آماده کنند و در عین حال در زمان فرآیند کشینگ کلاس های دیتابیس، برنامه نویسان قادر خواهند بود تا از طریق رزرو کردن Question های دیتابیس به عنوان محتوای کوئری، سرعت بارگذاری دیتابیس را به نحو احسن کاهش دهند.
-
امنیت داخلی :
توسعه دهندگان از طریق فریم ورک کدایگنیتر قادر خواهند بود اپلیکیشن هایی با بالاترین سطح امنیت تولید کنند. ویژگی های امنیتی این فریم ورک مانند یک سپر حفاظتی از نرم افزارهای وب در برابر موارد خطرآفرین نظیر تزریق SQL، هجوم تزریق اسکریپت و اجرای از راه دور کدها مراقبت می کند. علاوه بر این برای بهبود امنیت وبسایت، پلاگین های مختلفی در دسترس برنامه نویسان قرار گرفته است.
-
گسترش و سفارشی سازی :
همانطور که پیشتر مشاهده کردید فریم ورک کدایگنیتر Footprint کوچکی دارد و به همین دلیل برنامه نویسان زبان PHP می توانند به نسبت نیازهای خود این فریم ورک را گسترش دهند. روش های بسیاری برای سفارشی سازی و توسعه فریم ورک CodeIgniter وجود دارند؛ برای مثال گسترش کلاس ها و سفارشی سازی کتابخانه ها را می توان بدون صرف هزینه بر روی این فریم ورک اعمال کرد.
معایب کدایگنیتر
-
قابلیت نگهداری ضعیف :
این روزها کمپانی های نرم افزاری از برنامه نویسان انتظار دارند تا اپلیکیشن هایی با کدهایی شفاف، قابل خوانش و خوش ساختاری تولید کنند، چرا که نگهداری، ویرایش و بروز رسانی اینگونه نرم افزارهای باکیفیت برای آنها آسان و بدون هزینه اضافی است. برخلاف فریم ورک های دیگر زبان PHP، کدایگنیتر به صورت پیشفرض از پاریتشن های اندازه گیری شده کدها پشتیبانی نمی کند. بنابراین توسعه دهندگان باید وقت زیادی را برای نگهداری یا بروزرسانی کدها هدر دهند.
-
احتیاج به کتابخانه های جامع تر :
کدایگنیتر نیز همانند فریم ورک های دیگر به برنامه نویسان این امکان را می دهد تا با استفاده از کتابخانه های مختلف سرعت توسعه اپلیکیشن را افزایش دهند. علاوه بر این برنامه نویسان می توانند فقط آن کتابخانه ای که نیازهای اپلیکیشن را برطرف می سازد نصب کنند و یا با گسترش کلاس های Native، کتابخانه های محلی را ویرایش یا تغییر دهند. البته مشکل اصلی فریم ورک کدایگنیتر این است که امکاناتی که کتابخانه های آن در اختیار توسعه دهندگان قرار می دهند همانند کتابخانه های موجود در فریم ورک های دیگر زبان PHP کاربردی نیستند.
جمع بندی
CodeIgniter یک فریم ورک کم حجم برای زبان برنامه نویسی PHP محسوب می شود که به صورت منبع باز در اختیار توسعه دهندگان قرار گرفته است و به دلیل بهره مندی از معماری MVC یکی از پرسرعت ترین فریم ورک های زبان PHP به شمار می رود و معمولا در پروژه هایی با سایز متوسط مورد استفاده برنامه نویسان قرار می گیرد. بنابراین با توجه به نیازی که شما دارید و امکاناتی که این فریم ورک می تواند در اختیار شما قرار دهد باید تصمیم به استفاده یا عدم استفاده از این فریم ورک بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.