موشن گرافیک چیست؟ + کاربردها و مزایای آن
اگر شما هم یکی از آن افرادی هستید که به تازگی پا به عرصه تصاویر دیجیتال گذاشته اید و از خود می پرسید که موشن گرافیک (Motion Graphics) چیست؟ ما در این مقاله به شما پاسخ می دهیم و شما را در درک و شناخت بهتر این مفهوم یاری می کنیم.
برخی از شما ممکن است موشن گرافیک را با انمیشین یکی بدانید. اما باید بگوییم که این دو مقوله با یکدیگر متفاوت هستند. اگر به توضیح مفهوم موشن گرافیک بپردازیم، علاوه بر آنکه موشن گرافیک را می شناسید، تفاوت آن با انیمیشن را نیز درک خواهید کرد. در ادامه پس از آشنایی کامل با موشن گرافیک و درک تفاوت آن با انیمیشن، شما را با کاربردهای موشن گرافیک آشنا خواهیم کرد.
موشن گرافیک چیست؟
پیش از آنکه دنیای تکنولوژی از نوآوری و مفهومی به نام موشن گرافیک پرده برداری کند، تمام نقاشی ها و ساختار های گرافیکی، در یک صفحه دو بعدی انجام شده و به صورت ثابت و بی حرکت به مخاطب نمایش داده می شد.
پس در واقع، موشن گرافیک به معنای حرکت دادن به نقاشی ها و طراحی های گرافیکی است. اگر بخواهیم از همان عبارات انگلیسی به این توضیح دست یابیم باید بگوییم که Motion Graphic حاکی از Graphics in Movement است؛ یعنی حرکت دادن به تصاویر و طراحی های گرافیکی ثابت. به تعبیری ساده تر، هرآنچه در دنیای دیجیتال از جنس طراحی گرافیکی باشد و حرکت کند، یک موشن گرافیک است.
مانند تمام نوآوری ها و محصولات حاصل از عصر تکنولوژی، موشن گرافیک نیز با گذر زمان جایگاه و لحظه موعود برای پیدایش خود را شناسایی کرد و پدیدار شد. مانند کدنویسی و طراحی وبسایت که اگر اینترنت به وجود نیامده بود، طراحی وبسایت هم وجود نداشت. بنابراین می توان گفت، پیدایش و رشد سینما، موجب شد محصولات و مفاهیم جدیدی مانند موشن گرافیک خلق شوند.
تفاوت موشن گرافیک و انیمیشن
اکنون متوجه شدیم موشن گرافیک چیست و از چه مفهومی حکایت می کند. اما هنوز نمی دانیم موشن گرافیک با انیمیشن چه تفاوتی دارد. مگر انیمیشن هم یک سری نقاشی و طراحی گرافیکی با قابلیت حرکت کردن نیست؟ پس این تفاوت از کجا نشأت می گیرد و ما چگونه باید تفاوت یک موشن گرافیک از انیمیشن را تشخیص دهیم؟
پیش از آنکه پاسخ سوالات مذکور را ارائه دهیم، لازم است بگوییم که از نظر صنعت، علم، دانش و رشته موشن گرافیک یا حوزه انیمیشن سازی، هیچکس هرگز نظریه یا قانونی ثابت را مبنی بر تفاوت این دو مقوله با یکدیگر اظهار نکرده است.
اما آنچه که پیداست این است که همگی به صورت متوفق القول، بر این باورند که این دو مفهوم یعنی موشن گرافیک و انیمیشن با یکدیگر تفاوت دارد. ما در ادامه به برخی از دلایلی که باعث شکل گیری این باور شده است، اشاره خواهیم کرد.
آنچه خوراک اصلی موشن گرافیک را می سازد، متن ها و نوشته ها، لوگوها، تیترها و عبارات تبلیغاتی، اشکال یا تصاویر و طراحی هایی هستند که هر کدام در حال توضیح یک محتوا می باشند.
اما انیمیشن اینگونه نیست. معمولا معنا و مفهومی که پشت یک انیمیشن نهفته است، بسیار عمیق تر و داستانی تر از معنایی است که در دل یک موشن گرافیک نهفته است. در واقع انیمیشن ها از سناریوهای قوی تری برخوردار هستند و به دنبال انتقال یک مفهوم عمیق تری نسبت به آنچه موشن گرافیک بیان می کند، می باشند.
به علاوه تصویر سازی ها و فضا سازی هایی که برای ساخت یک انیمیشن اتفاق می افتد، از نظر فنی و سبک طراحی، بسیار پیچیده تر و دارای جزئیات بیشتری است. در واقع انیمیشن یک دنیای دیگر را به تصویر می کشد. اما موشن گرافیک نیازی به فضاسازی های آنچنانی ندارد و صرفا قصد دارد یک مفهوم سطحی و ساده را خیلی سریع و جذاب به گوش مخاطب برساند. جلوتر که با کاربردهای موشن گرافیک آشنا شویم، بهتر درک می کنیم که چرا موشن گرافیک با انیمیشن تفاوت دارد.
کاربردهای موشن گرافیک
موشن گرافیک ها برای تحقق اهداف مختلفی استفاده می شوند، اما برخی از رایج ترین آن ها به شرح زیر است:
1- به اشتراک گذاشتن اطلاعات
اگر به دنبال انتقال یک محتوا، پیغام یا اطلاعاتی خاص به طیف وسیعی از مخاطبین به شیوه ای سریع و جذاب هستید، ساخت یک موشن گرافیک می تواند گزینه مناسبی باشد. موشن گرافیک ها به دلیل آنکه از طراحی های رنگارنگ و زیبایی برخوردار هستند و به دلیل آنکه دارای حرکت هستند، بیش از یک عکس یا تصویر ثابت، نظر مخاطب را به خود جلب می کنند. به خصوص که موشن گرافیک قابلیت ادغام شدن با یک فایل صوتی را دارد. این فایل صوتی می تواند یک موسیقی هیجان انگیز یا صدای شخصی باشد که در حال توضیح موضوعی متناسب با تصاویر و اتفاقات در حال نمایش در موشن گرافیک است.
2- فیلم ها و تیترهای ویدیویی
یکی از استفاده های رایج از موشن گرافیک ها، در جهت کار کردن با تیترها و نوشته هایی است که حاوی پیغامی برای مخاطب هستند. این تیترها و نوشته ها که اگر به صورت تصویری ثابت نمایش داده شوند، نمی توانند نظر مخاطب را به خود جلب نمایند، توسط موشن گرافیک به حرکت درآمده و در قالب یک ویدیو به مخاطب نمایش داده می شوند.
یک بک گراند یا تصویر پس زمینه جذاب، یک موسیقی هیجان انگیز که احساسات مخاطب را با خود درگیر می کند و سپس نوشته هایی که با حرکاتی جالب توجه بر روی تصویر نقش می بندند، همگی در انتقال پیغام مدنظر، بسیار موثرتر از یک تصویر ثابت یا آگهی و عکس هستند.
3- لوگوهای گرافیکی
لوگو موشن درواقع لوگویی است که توسط حرکات و موشن هایی خاص، در مقابل چشم بیننده ظاهر می شود. لوگوی یک کمپانی، یک وبسایت یا هر شرکت و سازمان دیگری می تواند یک نسخه لوگو موشن نیز داشته باشد. برای مثال فرض کنید گوگل بخواهد برای خود یک لوگو موشن بسازد، به این ترتیب می تواند برای مثال حروف را از کناره های تصویر به سمت داخل حرکت داده و به یکدیگر بچسباند تا عبارت GOOGLE تکمیل شده و در برابر چشمان مخاطب نقش ببندد. معمولا از لوگو موشن در تیزرهای تبلیغاتی یا آگهی های تلویزیونی استفاده های زیادی می شود.
4- پست های شبکه های اجتماعی
امروزه شبکه های اجتماعی مکانی برای دستیابی به هزاران محتوا اعم از خبری، آموزشی، تبلیغاتی، اطلاع رسانی، دوره های آموزشی و مواردی از این دست می باشد. موشن گرافیک یک ابزار کاربردی برای جلب توجه و نظر مخاطبین بیشتری در این فضا است. اکثر محتواهایی که به طور روزانه در شبکه های اجتماعی با آن ها سر و کار داریم، از موشن گرافیک برای جذاب تر و تاثیرگذارتر شدن استفاده کرده اند.
5- دیجیتال مارکتینگ
و بالاخره یکی از حوزه ها و شاخه هایی که موشن گرافیک در آن به کررات مورد استفاده قرار می گیرد، دیجیتال مارکتینگ است. بازاریابی در شبکه های اجتماعی، ایمیل مارکتینگ، بازاریابی اینترنتی، SEO و بسیاری از زیر شاخه هایی که این روزها کاربردی ترین گزینه در عرصه تبلیغات و بازاریابی هستند، همگی از موشن گرافیک برای تاثیرگذار تر شدن و جلب توجه مخاطبین بیشتر، استفاده می کنند.
مزایای پیدایش موشن گرافیک و استفاده از آن در کارها
موشن گرافیک با پیدایش خود، مزایا و فواید زیادی را برای عرصه های مختلف صنعت امروز به همراه آورد. برخی از آن ها به شرح زیر هستند:
1- کاهش هزینه مالی و زمانی
در مقایسه با صنعت فیلمسازی و انیمیشن سازی، موشن گرافیک بسیار ارزان تر و سریع تر خلق می شود. برای تبلیغ یک محصول خاص، اگر موشن گرافیک در دسترس نبود، افراد مجبور بودند هزینه زیادی را برای ساخت تیزرهای ویدیویی یک دقیقه ای و کوتاه در نظر بگیرند و همچنین ماه ها منتظر تکمیل ساخت آن برای انتشار باشند.
2- جذابیت
در مقایسه با طراحی و نقاشی بی حرکت و ثابت، موشن گرافیک از جذابیت بسیار بیشتری برخوردار است. ممکن است که یک طراح، نقاشی دیجیتالی ثابت و زیبایی را خلق کند. هزاران جزئیات را در آن رعایت نموده و از ترکیب رنگ خارق العاده ای برای آن استفاده کرده باشد. اما زمانی که این نقاشی در مقایسه با یک موشن گرافیک بسیار ساده و کم جزئیات قرار می گیرد، می بینیم که مردم بیشتر از آن نقاشی ثابت، به موشن گرافیک چشم دوخته اند. چرا که حرکت کردن، بیشتر از یک تصویر ساکن و ایستا اما زیبا و چشم نواز، نظر افراد را جلب می کند.
3- افکت های مختلف
در ساخت موشن گرافیک، دست طراح برای خلق هزاران حرکت و موشن باز است. او می تواند از افکت های مختلف برای طراحی خود استفاه نماید و هر پروژه را متفاوت از پروژه دیگر طراحی کند.
4- قابلیت اشتراک گذاری بسیار آسان
موشن گرافیک برای اشتراک گذاری بسیار مناسب است. یک ویدیوی کوتاه جذاب که حاوی پیغامی است و آن را به بهترین شکل ممکن به مخاطب خود انتقال می دهد. به این ترتیب با استفاده از موشن گرافیک و اشتراک گذاری آن با دیگران به راحتی می توانیم مخاطبین یک محتوا را در کمتر از یک ساعت به طرز چشمگیری افزایش دهیم.
5- استایل آفرینی زیبا
در ساخت یک فیلم رئال یا یک آگهی تبلیغاتی فیلمبرداری شده، دست سازندگان برای ساخت حالت های مختلف حرکتی و استایل های جدید و متفاوت بسیار بسته است. اما در موشن گرافیک به راحتی می توان تم های متفاوتی را برای فضای طراحی خود انتخاب کرد و مخاطب را با یک دنیای نقاشی شده جدید آشنا کرد.
آشنایی با نرم افزارهای ساخت موشن گرافیک
در این قسمت برخی از نرم افزارهایی که در حوزه موشن گرافیک از آنها بسیار زیاد استفاده می شود، ارائه می کنیم:
- ادوبی فتوشاپ
- مایا 3D
- ادوبی افتر افکت
- ادوبی ایلوستریتور
- سینمافوردی
سوالات متداول
کاربرد موشن گرافیک چیست؟
شما به کمک موشن گرافیک ها می توانید تیزرها و بنرهای تبلیغاتی حرفه ای و خلاقانه تولید کنید و یا به کمک آنها یک انیمیشن کوتاه بسازید.
بازار کار طراحی موشن گرافیک در ایران چطور است؟
با توجه به اینکه تقاضای اصلی طراحی موشن گرافیک از سوی کسب و کارهای اینترنتی است و این نوع کسب و کارها هر روز در حال افزایش هستند، موقعیت های شغلی این حرفه نیز به طور مرتب در حال افزایش می باشد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.